Ustronie pod miedzą cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ustronie pod miedzą cz.2

Post »

Moni, ja też uprawiam zioła ale nie aż tyle :shock:
Raczej takie bardziej powszechne: majeranek , rozmarym , tymianek ....
Podziwiam że udaje Ci się tyle wszystkiego pomieścić.
Na ostatnim zdjęciu to epimedium ?
A przed nim co to ? Przypomina mi miodunkę :D
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Moni wow ile ziół za jednym zamachem :D Ja kupiłam sobie na balkon miętę pieprzową,tymianek,cząber i bazylię zwykłą.
Uwielbiam zioła w kuchni,a miętę w tym roku zastosuję do lemoniady z cytryną i miodem.Chciałabym,aby moje dzieci ją pokochały w ciepłe dni i zamiast picia wód słodzonych gasiły pragnienie czystą wodą ;:170
Stworzyłaś namiastkę wiejskiego ogrodu,mam to samo,lubię elementy swojskie,klimatyczne.
Na ogródki z katalogu pod linijkę mogę popatrzeć,ładnie to wygląda i tyle ;:224

Miłego dnia ;:3
Awatar użytkownika
nowapasja
1000p
1000p
Od: 28 sty 2011, o 10:25

Post »

Pięknie masz w ogródku a brateczek błękitny ;:167
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Moniś nie wiem na co patrzeć i co podziwiać bardziej.
Wszystko masz pod kontrolą i musi rosnąć jak każesz :wink: :D
Zaległości odrobiłam i już wiem jaką masz super ziemię a to podstawa do wszelkich upraw.
Połowa mniej roboty z podlewaniem i nawożeniem bo ściółkować i tak trzeba ale na szczęście nie masz chwil zwątpienia tak jak ja.
Póki co cieszmy się wczesnym wiosennym latem, ciepełkiem i słonkiem a roślinki niech nam pachną i odwdzięczają się kolorami za naszą pracę.
Cudownie, że mogliście zaliczyć spanie i wczesną poranna kawę na tarasie....nic więcej nie trzeba. ;:167
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Czas mocno mi się kurczy ale dzisiaj postanowiłam nadrobić forum owe zaległości ;:196 . Twoja działka tryska życiem i energią ;:215 . Tulipany w grupach robią wrażenie i to jest święta prawda ;:215 . Poza tym widzę u Ciebie mega porządeczek ;:108 . Po cichu zerkam też na drewniane koło bo ja póki co upolować nie mogę ;:131 . Bratki w kolorze błękitu cudne i chyba najładniejsze . Pozdrawiam i kolejnych pięknych dni na działce życzę :wit .
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
lemonka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2011, o 13:11
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

A dlaczego mi uciekł Twój wątek? :shock: Muszę nadrobić zaraz ;:108
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33

Post »

;:3 :wit

To prawda, doba się mocno skurczyła i człowiekowi zaczyna brakować tchu od zachwytu nad pięknem świata ;:108
U mnie dziś chłodno, nad ranem było 4-5 stopni, ale chyba mniej nie, więc o roślinki raczej jestem spokojna. Pomidory nocowały na balkonie pod zapiętą folią. Zahartowane są na maksa :wink:

Ewelinko szukaj na olx, tam trafisz najprędzej. Moje jest już zniszczone, na zimę chowam do altany. Tu z budzącą się kokoryczą.

Obrazek

Eluś ziemia ogólnie była niezła, ale sporo też pracowałam nad jej wzbogaceniem, sypiąc pod każdą sadzoną roślinę ziemię ogrodową, ściółkując co sezon korą, dodając kilogramy kompostu, podlewając gnojówką z pokrzyw, nawozem gołębim rozcieńczonym w wodzie, sypiąc na zimę sproszkowanym obornikiem. Teraz dżdżownic jest w niej masa, o czym niestety zwiedziały się polne krety, które nie mają do mnie daleko.. :twisted:
Dla mnie istotne jest to, że taka ziemia sprawia, że rośliny jakoś sobie radzą w czasie, gdy wyjeżdżamy na dłużej, a latem nam się to zdarza dość często i nie ma wtedy kto dbać o działkę. Przy długim wyjeździe (takim ponad tydzień) ktoś raz podleje i tyle.. W zeszłym sezonie nic mi nie uschło. Myślę, że to po prostu są żyzne wielkopolskie gleby i już, miałam trochę szczęścia. :) U mojej mamy na Górnym Śląsku piach i deszczu od wiosny do jesieni jak na lekarstwo. A u mnie nawet jak gorąco, to co chwile burza i podlewa. W każdym razie z całego serca polecam Ci korę do ściółkowania, dobre byłyby też zrębki jak masz skąd załatwić.

Obrazek

Paula, myślę, że piaskownica do ziół się przyda, zaimpregnuj, wkop częściowo w ziemię, obłóż jakimiś kamieniami, dzbanami glinianymi. Zaaranżujesz piękne miejsce! ;:108 Moje pomisie też siedzą na balkonie, cała rozsada też. Teraz przeżyjemy rozstanie, bo wyjeżdżam w Pieniny, ale sąsiadka ma dbać. Skoro przeżyły 6 dni na przełomie marca i kwietnia jak były liche i wątłe, przeżyją i teraz, jak są zahartowane. :)

Obrazek

Obrazek

Kasiu dziękuję za odwiedziny i miłe słowa. Są na tych rabatkach i Twoje roślinki ;:196

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wiolu ja sporo ziół używam w kuchni, robię swoje mieszanki ziół suszonych, wegetę, pastę bulionową. Mrożę też świeże zioła, a poza tym uwielbiam ich zapach, gdy są nagrzane słońcem- taki ziołowy zakątek, to było moje marzenie, jak jeszcze nie posiadałam działki.. ;:173 Co do zdjęć to tak, jest tam epimedium czerwone i biała miodunka.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Aniu ja też kiedyś miałam na balkonie zioła. Mam nawet przepiękną szafkę zrobioną na nie specjalnie przez męża i swego czasu bardzo mnie to cieszyło. Ale raz- zawsze na balkonie miałam mączliki, które przylatywały z balkonowych kwiatków sąsiadki z dołu lub przywiozłam je sobie z działki od teściów, jak woziliśmy im kwiaty do podlewania podczas naszych wyjazdów, a dwa szybko marniały. Teraz już nie ogarniam balkonu, za dużo mam pracy na działce i w szafce stoją tylko plastikowe zioła z ikea. Do lemoniady polecam tez lippię (werbenę cytrynową). Muszę jej poszukać w ogrodniczych. Pachnie obłędnie.
Co do wiejskiego stylu- u mnie inaczej być nie mogło, mam to we krwi.. :wink:

brunera variegata
Obrazek

Obrazek

Obrazek

przywrotnik ostroklapowy
Obrazek

Olu dziękuję za odwiedzinki i miłe słowa :) I zapraszam ponownie!

Obrazek

Obrazek

Wczoraj byłam na działce. Opieliłam warzywnik i rabaty, podlałam warzywnik rozcieńczonym nawozem, dosiałam trawę w słabszych miejscach no i w zasadzie tyle mi się udało oprócz zdjęć. Była ulewa, potem wyszło słońce, potem zaczęło grzmieć, więc uciekałam do domu. Trawa już urosła i już się prosi o koszenie, za tydzień będzie po kostki jak wrócimy. :wink: Będę też rwała pokrzywę na gnojówkę, mam nadzieję, że nie będzie za późno..

Na działce cuda..
Kwitną pierwsze epimedia, którym tak trudno zrobić zdjęcie, bo nie dość, że maleństwa, rosną w cieniu, to jeszcze bezustannie tańczą na wietrze..

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Skalniaczki też cudne. Odkąd przesadziłam skalnice na skalniak, to wiem, że je mam. Wcześniej padały zanim zakwitły..

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Rojniki też dostały kolorków i w makutrach i w durszlaku
Obrazek

Żurawki się zbierają po zimie, a te lepiej przezimowane już takie:

Obrazek

Kwitnie moja cudna jabłoń papierówka

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Moje porzeczki na pniu, choć malutkie, oblepione gugułkami

Obrazek

Ostatni hiacynt

Obrazek

Różyczki szaleją...
Obrazek

Obrazek

Jest już nawet pierwszy pączek na Edence, ale wiatr wiał i słabo widać..

Obrazek
;:138

I w kolejnej odsłonie pożegnanie z tulipanami :)

Obrazek
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Moni ale wszystko się rozwija ;:oj Przyroda poczuła ciepełko i goni:) Różany pączek na Eden ;:215
Ja jutro jadę na działkę,cały dzień będę urzędowała,to piękny czas.
Moje pomidory też się hartują na balkonie.Już bym chciała je wysadzić do gruntu,ale jeszcze chyba za wcześnie.
Mam jeszcze cynie szt 11 białe,nie będę pikowała tylko wprost na działkę zawiozę i powsadzam.
Życzę udanego wyjazdu i pięknej pogody ;:3
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Moni ja też lubię małe delikatne kwiaty, takie jak kokorycz i niezabudki :D Bardzo mi się podobają Twoje skalnice! Mi się nie udało ich uchowac, oze też miały złe stanowisko, w tym roku nic już nie wyszło ;:173
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33

Post »

Agnieszko czerwone skalnice rosną na czubku skalniaka pomiędzy kamieniami, różowe i białe w załomie na zboczu skalniaka. Kiedyś miałam pod drzewem i gniły. Koniecznie więc przesadź je w jakieś kamienie na słońce.

Aniu jeszcze na wszelki poczekaj ... z dwa tygodnie jeszcze dadzą radę.

Dla wszystkich moje tulipanki.
Do zobaczenia za tydzień :wit

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mam jeszcze zaległą całą relację z pobytu na dniach Magnolii w Kórniku, ale już dziś nie dam rady. Jedno zdjęcie na zachętę, a kilka można zobaczyć na stronie Arboretum Kórnickiego.

Obrazek

Życzę wszystkim wypoczynku, dobrej pogody i wielu chwil pośród Waszych ukochanych roślin i na łonie przyrody. ;:167
Awatar użytkownika
Bazyla
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lut 2017, o 20:44

Post »

Monia witaj ;:196 . Między czasie podglądałam a dziś przychodzę w odwiedzinki.
Jestem zachwycona Twoją wiosną ;:oj . Wstać o 5 rano i podziwiać cudowną przyrodę to coś kapitalnego ;:215
Festiwal tulipanów przeuroczy, podoba mi się tym bardziej, że część z nich mam także u siebie :D
U mnie niestety też już zbliża się koniec ich chwały, ale cóż, w zamian za to zakwitną inne roślinki.
Oczywiście bratki samosiejki chwytają za ;:167, moje żurawki też przeżyły chociaż dostały w kość.

Warzywnik wypasiony, naprawdę cała działka bardzo mi się podoba a i stanowisko dowodzenia przednie :lol:

Życzę udanego nadchodzącego tygodnia, wypoczynku i radości ;:168
Życie jest zbyt krótkie, żeby się na nie obrażać
Beata
Bazylowo
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Ej, tulipanki piękne!!
Teraz z daleka sa widoczne w ogrodzie.A jak przekwitną to już będzie inaczej :)
Alr inne rośliny tez czekają na swoje 5 inut :D
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Moniko..bardzo ładne skalnice. ;:128 . Moje nie chciały kwitnąć, jesienią przesadziłam w bardziej słoneczne miejsce..nareszcie pięknie kwitną. :tan . Tulipanki pięknie zdobią, niestety pomalutku kwitnień ubywa...oby w ich miejsce inne , równie piękne kwitły. Zaraz lecę zobaczyć moją edenkę czy ma już jakiegoś pączusia a żurawki mocno ucierpiały. Pozdrawiam ;:167
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Moni - ale szalejesz ze zdjęciami ;:3 Wiosna w wielu odsłonach dotarła do Twojego ogrodu. Pięknie! Do Kórnika jeszcze nie dotarłam, ale myślę, że w ten weekend się przejedziemy podziwiać magnolie. Na pewno też pojedziemy 1 maja do Botanika, czas otwarcia ogrodu jest dobrą okazją do spędzenia kilku godzin właśnie tam. Nie wspomnę już o kiermaszu roślin. W ubiegłym roku dostałam piękne sadzonki pelargoni, w tym też zamierzam je tam kupić.
Awatar użytkownika
Blueberry
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2013, o 22:34
Kontakt:

Post »

Nareszcie nadrobiłam zaległości u Ciebie :oops: piękną masz wiosnę - niezła kolekcja tulipanów ;:63
?Nadzieja to jest kwiat, który zakwita i rośnie gdy inni go podlewają.? Charles Martin
Truskawkowa działka cz.3 Zielona ferajna cz.4
Pozdrawiam, Natalia
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”