To prawda, doba się mocno skurczyła i człowiekowi zaczyna brakować tchu od zachwytu nad pięknem świata
U mnie dziś chłodno, nad ranem było 4-5 stopni, ale chyba mniej nie, więc o roślinki raczej jestem spokojna. Pomidory nocowały na balkonie pod zapiętą folią. Zahartowane są na maksa
Ewelinko szukaj na olx, tam trafisz najprędzej. Moje jest już zniszczone, na zimę chowam do altany. Tu z budzącą się kokoryczą.
Eluś ziemia ogólnie była niezła, ale sporo też pracowałam nad jej wzbogaceniem, sypiąc pod każdą sadzoną roślinę ziemię ogrodową, ściółkując co sezon korą, dodając kilogramy kompostu, podlewając gnojówką z pokrzyw, nawozem gołębim rozcieńczonym w wodzie, sypiąc na zimę sproszkowanym obornikiem. Teraz dżdżownic jest w niej masa, o czym niestety zwiedziały się polne krety, które nie mają do mnie daleko..
Dla mnie istotne jest to, że taka ziemia sprawia, że rośliny jakoś sobie radzą w czasie, gdy wyjeżdżamy na dłużej, a latem nam się to zdarza dość często i nie ma wtedy kto dbać o działkę. Przy długim wyjeździe (takim ponad tydzień) ktoś raz podleje i tyle.. W zeszłym sezonie nic mi nie uschło. Myślę, że to po prostu są żyzne wielkopolskie gleby i już, miałam trochę szczęścia.

U mojej mamy na Górnym Śląsku piach i deszczu od wiosny do jesieni jak na lekarstwo. A u mnie nawet jak gorąco, to co chwile burza i podlewa. W każdym razie z całego serca polecam Ci korę do ściółkowania, dobre byłyby też zrębki jak masz skąd załatwić.
Paula, myślę, że piaskownica do ziół się przyda, zaimpregnuj, wkop częściowo w ziemię, obłóż jakimiś kamieniami, dzbanami glinianymi. Zaaranżujesz piękne miejsce!

Moje pomisie też siedzą na balkonie, cała rozsada też. Teraz przeżyjemy rozstanie, bo wyjeżdżam w Pieniny, ale sąsiadka ma dbać. Skoro przeżyły 6 dni na przełomie marca i kwietnia jak były liche i wątłe, przeżyją i teraz, jak są zahartowane.
Kasiu dziękuję za odwiedziny i miłe słowa. Są na tych rabatkach i Twoje roślinki
Wiolu ja sporo ziół używam w kuchni, robię swoje mieszanki ziół suszonych, wegetę, pastę bulionową. Mrożę też świeże zioła, a poza tym uwielbiam ich zapach, gdy są nagrzane słońcem- taki ziołowy zakątek, to było moje marzenie, jak jeszcze nie posiadałam działki..

Co do zdjęć to tak, jest tam epimedium czerwone i biała miodunka.
Aniu ja też kiedyś miałam na balkonie zioła. Mam nawet przepiękną szafkę zrobioną na nie specjalnie przez męża i swego czasu bardzo mnie to cieszyło. Ale raz- zawsze na balkonie miałam mączliki, które przylatywały z balkonowych kwiatków sąsiadki z dołu lub przywiozłam je sobie z działki od teściów, jak woziliśmy im kwiaty do podlewania podczas naszych wyjazdów, a dwa szybko marniały. Teraz już nie ogarniam balkonu, za dużo mam pracy na działce i w szafce stoją tylko plastikowe zioła z ikea. Do lemoniady polecam tez lippię (werbenę cytrynową). Muszę jej poszukać w ogrodniczych. Pachnie obłędnie.
Co do wiejskiego stylu- u mnie inaczej być nie mogło, mam to we krwi..
brunera variegata
przywrotnik ostroklapowy
Olu dziękuję za odwiedzinki i miłe słowa

I zapraszam ponownie!
Wczoraj byłam na działce. Opieliłam warzywnik i rabaty, podlałam warzywnik rozcieńczonym nawozem, dosiałam trawę w słabszych miejscach no i w zasadzie tyle mi się udało oprócz zdjęć. Była ulewa, potem wyszło słońce, potem zaczęło grzmieć, więc uciekałam do domu. Trawa już urosła i już się prosi o koszenie, za tydzień będzie po kostki jak wrócimy.

Będę też rwała pokrzywę na gnojówkę, mam nadzieję, że nie będzie za późno..
Na działce cuda..
Kwitną pierwsze epimedia, którym tak trudno zrobić zdjęcie, bo nie dość, że maleństwa, rosną w cieniu, to jeszcze bezustannie tańczą na wietrze..
Skalniaczki też cudne. Odkąd przesadziłam skalnice na skalniak, to wiem, że je mam. Wcześniej padały zanim zakwitły..
Rojniki też dostały kolorków i w makutrach i w durszlaku
Żurawki się zbierają po zimie, a te lepiej przezimowane już takie:
Kwitnie moja cudna jabłoń papierówka
Moje porzeczki na pniu, choć malutkie, oblepione gugułkami
Ostatni hiacynt
Różyczki szaleją...
Jest już nawet pierwszy pączek na Edence, ale wiatr wiał i słabo widać..
I w kolejnej odsłonie pożegnanie z tulipanami