Ogród pełen róż

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ogród pełen róż

Post »

:wit Wiolu!

Ale masz piękne sałaty! ;:167 Ja mam jakiegoś hopla na punkcie sałat, dlatego bardzo mi się spodobały ;:167 :lol: Ale powojniki i orliki również skradły moje serce, szczególnie Omoshiro wyjątkowo ładny ;:173
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Wiolu kalina przepięknie wygląda ;:215 Masz łany orlików, zbierasz z nich nasionka.
Ja za bardzo sałatowa nie jestem, sadze je u siebie ale większość rozdaję.
W końcu doczekłaś się na upragniony deszcz, mam nadzieję że dziś wam też pada.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Witajcie.
Deszcz wgonił mnie do domu, więc mam wreszcie czas aby nadrobic zaległości na forum.
Niech pada nawet i całą noc, bo ten wczorajszy deszcz niewiele zdziałał. Przekonałam się o tym, gdy dziś sadziłam rozsady. Wilgoci może na centymetr a dalej skała :roll:
Tylko, żeby teraz znowuż w kolejną skrajność nie poszło i nie rozpadało się bez końca, bo takie prognozy obiły mi się o uszy. :roll:
Dziś z samego rana wybrałam się na targ. Zakupiłam trochę fuksji na mój wschodni taras, drobnokwiatowej surfinii i mięty smakowe - czekoladową, waniliową, jabłkową, ananasową i grejpfrutową. :lol:
Potem zaczęłam sadzić te moje wyprodukowane rozsady. Na miejsce stałe poszły już wszystkie dalie, dmuszek, petunia ogrodowa i większa część floksa drummondi. Została mi jeszcze naparstnica, aksamitka i część tego floksa. Może i posadziła bym dziś wszystko, ale zaczął padać deszcz.
Cieszę się bardzo, bo i dziś nie muszę podlewać :D

Aga, no widzisz jak się 'dogadałyśmy' . Zmylił mnie człon Sunset w nazwie, bo piwonia, to Coral Sunset.
Klon rośnie u mnie też z 5 - 6 lat i przyrasta jak szalony. Co roku jest przycinany, a w tym dosyć radykalnie skróciliśmy mu koronę bo za mocno się rozhulał.
U mnie właśnie pada a jak u Ciebie ?

Aga, jak kalina jeszcze nie jest duża to przesadzaj czym prędzej :D
Moja Edenka daje radę jako pnąca, ale rośnie w zacisznym miejscu przy południowej ścianie domu. Ma tam latem istne piekło, ale pasuje jej to.
Tylko jeden jedyny raz przemarzła mi całkowicie w ubiegłym roku i nie było to zimą, ale załatwiły ją wiosenne przymrozki.
Jak masz jakieś zaciszne miejsce, to posadź ją tak, żebyś miała możliwość dodania podpory. W pierwszym roku pewnie nie będzie ona konieczna a zobaczysz jak przezimuje i czy trzeba szykować jej coś do podparcia.

Alu, u mnie przeważnie pada kiedy kwitną w najlepsze piwonie. Nie dość, że i tak mają one krótkie kwitnienia, to jeszcze deszcz je przyśpiesza.
Piwonia to chyba Coral Sunset.
Nasiałam nasion, bo myślałam, że nie wszystkie się udadzą, a tu jak na złość :;230

Iwonko, czyżby u Ciebie sucho się zrobiło.
U mnie właśnie podlewa i niech pada nawet całą noc, bo ziemia chłonie tą wodę jak gąbka.
Omoshiro jest niski jak na powojnika, ale te kwiaty faktycznie zjawiskowe ;:167
Życzę, aby Sunset okazała się Sunset. Nie lubię również pomyłek.

Irenko, orliki posadziłam wiele lat temu i od tamtej pory są w ogrodzie co roku. Krzyżują się między sobą, wysiewają w różnych miejscach i zawsze mam niespodziankę co gdzie wyrośnie.

Dominika, w tym roku poszalałam z sałatami a z rezultatu jestem bardzo zadowolona.
Sprawdziła się uprawa w skrzyni, więc chyba w kolejnych latach będę kontynuować.

Dorotko, nie zbieram nasion z orlików. One same mi się rozsiewają i tworzą nie raz ciekawe krzyżówki.
Jeżeli byś chciała, to mogę zebrać Ci nasionka, daj tylko znać :wink:
My lubimy sałaty. Czasami tylko M napomknie (jak już naprawdę mamy jej przesyt) że królikiem nie jest :lol:
Deszcz wczoraj troszkę podlał a i dziś poprawia. :wink:
Aga72
100p
100p
Od: 18 lip 2013, o 16:14

Post »

U mnie dla odmiany nie pada, ale dzięki temu że wczoraj solidnie podlało mogłam opielić kawał ogrodu. Strasznie podobają mi się fuksje, ale chyba nie mam dobrego miejsca. Taras jest po zachodniej stronie i podczas upałów można po południu kwiaty ugotować.
Wiola, co robisz z tymi fajnymi miętami, dodajesz do wody czy tylko jako ciekawostkę sadzisz.
Awatar użytkownika
Elizabetka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lip 2006, o 20:04

Post »

Cieszę się Wiolu, że i u Ciebie pada.
Bardzo brakowało deszczu naszym roślinkom choć po Twoich roślinkach wcale tego nie widać.
Kaliny przecudowne i takie okazałe.
Dziękuję za piękne zdjęcia orlików i przecudnych piwonii w niespotykanym kolorze. ;:oj
Już byłam bliska zakupu kaliny 'Roseum' ale rozsądek wygrał. :idea:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Z racji bliskiego położenia mam niemalże identyczną pogodę.
Popadało dwa dni, ale na tyle delikatnie, że ziemia mokra jest tylko z wierzchu .
Dzisiaj i jutro natomiast czeka nas porządna dawka wody ! Nareszcie, już mi trawnik wysychał .
Bardzo podoba mi się Twoja piwonia - taka inna, kolor rzadko spotykany.
Kalina cudowna, ile ma już lat ?
Ale masz pięknie :D
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34

Post »

Wiolu dzięki za radę, mam dwie Edenki i jedną bardzo odpowiednią południową ściankę, w kącie między ścianą domu i drewnianą komórką. Tam już nawet stoi pergola, rok temu zajęła ją asarina a w tym roku miałam posadzić tam niskie powojniki, ale dowiedziałam się, że z miejsca gdzie je kupiłam rzadko zgadzają się odmiany- więc poszły w inne kąty. Chętnie oddam to miejsce moim Edenkom i mam nadzieję, że będą chciały ładnie rosnąć. Bardzo mi się spodobały, od trzech lat szukałam róży, którą zechcę sama posadzić, bo ja to jestem mało różana ;:218 I w końcu wygrała Eden Rose, mimo tych wszystkich wad i wrażliwości- taka piękna ;:167
Śliczne orliki, najbardziej mi się spodobał ten podobny do Nora Barlow (może to ona?). Ja sobie posiałam rok temu Nora Barlow i kilka innych odmian i choć znaczniki dawno się w słońcu i deszczu zmyły, to mam cichą nadzieję, że któraś z siewek jest właśnie tej odmiany :)
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Wiolu :wit . Dałaś po oczach ;:138 . Pierwsza kwitnąca róża przecudna i w ogóle jej nie znam :oops: . Orliki są bardzo fotogeniczne i pięknie wyglądają nad innymi roślinami . Czy na zdjęciach masz kalinę koralową Compactum ?? Ona faktycznie taka duża rośnie :shock: ?? Myślałam, że jest kompaktowa jak nazwa wskazuje :;230 . W takim razie i ja będę musiałą przesadzić jesienią albo wiosną i tym razem trzeba zachować odpowiednie odległości. Pięknie wyglądają te duże kwitnące krzewy- to jest to ! Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Wiolu, pada u Ciebie :?: U mnie w pracy leje. Ciekawa jestem jak w domu, bo suszę mam straszną. Codziennie stoję z wężem i dojrzałam już do rozłożenia linii kroplującej.
Dajecie radę zjeść taką ilość sałaty :?: Ja mam ciągle problem z dopasowaniem ilości do potrzeb ;:306 Obiecuję sobie co roku siew co dwa tygodnie, ale zazwyczaj brakuje mi czasu.
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37

Post »

WItajcie.
Od rana leje i to naprawdę mocno. Chyba wreszcie ziemia porządnie nasiąknie i wszystko odżyje. Pewnie rownież chwasty ruszą ze zdwojoną mocą i pielenia będzie co niemiara.
Dziś przymusowe siedzenie w domu, więc jest okazja porządnie nadrobić forumowe zaległości.

Aga, ja pewnie też wyruszę do pielenia, gdy przestanie lać.
Fuksje chyba nie lubią mocnego słońca i mam nadzieję, że wreszcie trafiłam na rośliny, które będą ładnie rosły na moim wschodnim tarasie.
Większość tarasowych, to rośliny kochające słońce i niezbyt dobrze się sprawują.
Mięty oczywiście będę pożytkować.
W upalne dni zalewam wodą i dodaję cytryny, dodaję do herbaty, koktajli owocowych, deserów a nawet sałatek. Chciała bym też coś zamrozić.

Elu, na zdjęciach może nie widać było jeszcze efektów suszy, ale na żywo było znacznie gorzej. Było, bo dziś już ogród naprawdę porządnie podlany.
Będę mieć trochę odpoczynku od latania z konewkami i wężem, a rozsady powinny się przyjąć bez problemu.

Seba, faktycznie dziś leje niemiłosiernie i nawet mnie to cieszy.
Teraz mam nadzieję, wszystko odżyje i ruszy z kopyta. :D
Kaliny mam już kilkuletnie. Najstarsze sadzone były z 10 lat temu, najmłodsze mają może 7.

Aga, jest mi niezmiernie miło, że jako osoba 'nie różana' wybrałaś Edenkę.
Dla mnie to najpiękniejsza róża jaka istnieje. Choć najbardziej ze wszystkich grup lubię angielki, to jednak Edenka jest tym numerem jeden.
Ciemny orlik, to jest chyba siewka Nory Barlow. Dostałam je od znajomej, a czy w 100% jest to czysta odmiana, to nie wiem.

Ewelinka, kalina Compactum była nią przez jakieś 5 lat. I mnie zaskoczyła swoim wzrostem, bo wcisnęłam ją między inne rośliny i teraz wszystko tam na siebie wchodzi.
Podczas kwitnienia zachwyca, ale potem to mam chęć ją wywalić. I kto wie, czy tak nie zrobię. Zwłaszcza jak dalej będzie jeszcze rosła.

Aniu, wreszcie i u mnie leje. Jak zaczęło o godzinie 10, tak do tej pory.
Mam nadzieję że wreszcie ziemia nasiąkła i wszystko porządnie podlane.
Z ilością sałat chyba trochę przesadziłam, ale póki co zajadamy codziennie i jeszcze nikt nie protestuje.
Potem, gdy pojawiają się już własne ogórki, to sałaty odchodzą na bok.
Jak ktoś chce, to też rozdaję. Ostatnio zawiozłam mamie, dałam sąsiadce i koleżance.

Z racji tego, że leje nie mam nowych zdjęć, ale znalazłam dwa w telefonie, więc pokażę :D

Warzywka do obiadu :lol:

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Własne warzywa to suuper sprawa. Ja też się cieszę że trochę ich mam.
Orliki piękne. A ta lososiowa piwonia sliczności .
Cały ogród dorodny.
Przyznaj się czym karmisz swoje roślinki ;że tak pięknie ,dorodnie wyglądają ? :D
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Wiolu nareszcie u Ciebie popadało ;:215 U mnie w tej chwili to samo się dzieje,nareszcie roślinki dostaną porządną porcję wody.
Sałaty u Ciebie wszelakie,sporo zieleninki i witamin,tylko się cieszyć ;:215 Na pewno nie braknie osób,które będą chętne na sałatę,gdy już domownicy powiedzą dość.Szkoda,że sałaty nie można zamrozić ;:224
Edenka moja najstarsza ma jeden głowny pęd,a starsze musiałam powycinać przy ziemi.Były ślepe i nie zawiązywały nowych przyrostów.Gdy tylko to zrobiłam z miejsca podkładki zaczęły wyrastać nowe pędy w kolorze purpurowym.
Czy mięty smakowe rzeczywiście pachną tak jak w nazwie? Ja zdaje się,że chyba miałam kiedyś ananasową ;:oj

Buziaki ;:196
Pashmina
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2016, o 15:37

Post »

Wiola, zaskoczyła mnie ilość orlików. Są prześliczne, zwłaszcza ten lila wpadł mi w oko. Powojniki tez cudne, a kaliny cud miód malina. No i wystartowała pierwsza róża. Zachwycacie się Edenką. To piekna róża. Ja w tym roku dokupiłam podobnież podobną do niej Palais Royal.
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33

Post »

Wiolu cieszę się z tego deszczu u Ciebie, tym bardziej, że miałaś suszę ogromną.
Warzywka w koszyczkach pięknie się prezentują. Też tak lubię celebrować swoje uprawy, tylko zwykle brak czasu i z doskoku dopadam przed wyjazdem i pakuję do miski lub woreczka :lol:

Bardzo ładne te orliki czerwone, podbarwione na biało, takich nie mam.
Awatar użytkownika
korzo_m
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2006, o 10:14

Post »

Wiolu jesteś w końcu zadowolona, ogród podlany. Warzywka swoje już jecie, a ja rzodkiewki na wiosnę nie sieję, zawsze atakują mi je robaki, za to jesienną mam piękną.
Życzę dalszych opadów.
Pozdrawiam Dorota
Zapraszam do mojego ogrodu
Spis wątków | Aktualny wątek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”