Przydomowy ogródek Eweliny, część IV.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Przydomowy ogródek Eweliny, część IV.

Post »

Tyle mam teraz pracy, bo i przetwory i remont, że zmęczyłam się pisaniem na forum, a i nie ma o czym, bo ciągle leje. Czasem jednak coś przeglądam, no i nie mogę wyjść bez słowa komentarza. Przepiękny ogród u Ciebie Ewelino! Cudowne jeżówki, lawenda, piękne motyle, te bujne rabaty na tle wypielęgnowanego trawnika i przejść pod pergolami robią kolosalne wrażenie. Jeżówki odmianowe nakrywasz na zimę czymś? Wszyscy mnie straszą, że one giną lub robią się z nich te zwykłe, a ja właśnie kupiłam kolejne 5 odmianowych. Nie chciałabym ich stracić, bo jestem nimi urzeczona.
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

O, coś mi powiadomienia o nowych wpisach u Ciebie nie przychodzą. ;:218
Ale jestem.
Jaki piękny motyl do Ciebie przyleciał! Zdjęcie z białą odętką i wchodzącym do środka trzmielem też mi się spodobało. :)

Chciałam Cię spytać, bo Ty masz chyba powojnik 'Paul Farges'? Od jakiej strony (świata) go posadziłaś? Czy on ma dużo cienia w ciągu dnia, czy nie?

Mrówek u nas też pełno, widzę, że uwielbiają się zagnieżdżać tam, gdzie tylko spulchnimy ziemię, tak samo jak nornice i reszta. Lubią też robić gniazda w donicach, w których mam m.in. lilie, w tym sezonie właśnie zniszczyły mi kilka sztuk, które biedują i nie zakwitną. :(
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28

Post »

Jak to miło ze strony motylka, że nie tylko grzecznie poczekał na aparat, ale i tak pięknie zapozował ;:173 Ja u siebie już dawno nie widziałam tego ślicznoty :( I ogród wciąż taki bujny i kolorowy, pięknie ;:215
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witajcie :wit .

Ostatnio brakuje mi czasu na forum ;:222 . Wstyd mi bo u siebie staram się pisać a do Was ostatnio bardzo rzadko zaglądam :oops: . W ten weekend postaram się nadrobić wszelkie zaległości ;:168 . A u mnie po staremu, czas leci bardzo szybko. Od poniedziałku segregowałam ciuchy , które mieliśmy pochowane w pudłach i w końcu mogę odtrąbić sukces ;:138 . Nie było mowy o sentymentach i wszystko zostało rozdysponowane . Wywiozłam około 10 worków na PCK ;:oj , reszta poszła do różnych osób .Jestem zadowolona bo te pudła już mnie denerwowały a ciężko było się za nie zabrać. Wczoraj kisiłam ogórki i wyszło mi na razie 20 słoików. Przyda się jeszcze drugie tyle bo wykorzystujemy je do wielu potraw. Poza tym zamroziłam też sporo natki pietruszki. Ogród żyje własnym życiem i nie przejmuje się chwilowym brakiem ręki gospodyni ;:173 . Chwasty rosną tak jak rosły a ja na razie nie miałam czasu na walkę z nimi. Od czasu do czasu przycięłam co przekwitło i w zasadzie tyle . Ogród musi poczekać na swój czas bo teraz inne rzeczy mam na głowie.

Paul Ricard
Obrazek

Aniu lawenda i The Fairy to jeden z moich ulubionych duetów ;:108 . Motyli jest ostatnio całkiem sporo i można fotografować tylko z tym wolnym czasem bywa różnie . Koloru jest całkiem sporo i trzeba się nim cieszyć. Czas biegnie tak szybko, że zanim się obejrzymy będzie jesień .

WDD.
Obrazek

Mariuszu wszystko fajnie się rozrosło a miejscami aż za bardzo ;:306 . Jesienią będą kolejne przeróbki bo jedna z rabat wygląda źle i trzeba to zmienić. Zobaczymy co mi z tego wyjdzie ;:306 . Motyli u mnie ostatnio całkiem sporo więc można uwieczniać je na fotkach .

Marmalade.
Obrazek

Marysiu bardzo dziękuję w imieniu eMa ;:196 . Motyli jest teraz bardzo dużo ale to dobrze bo wcześniej nie było ich widać. Lawenda robi swoje i wabi wszelkie bzyczki ;:333 . Dziękuję , tydzień zleciał bardzo szybko ;:196 . Tobie udanego weekendu życzę :wit .

Obrazek

Gabrysiu trawki o które pytasz to trzcinniki ostrokwiatowe " Karl Foerster". Bardzo szybko zaczynają wegetację w porównaniu z miskantami i dużo szybciej też zakwitają. Ja mogę Ci je polecić bo jestem z ich zadowolona.

Obrazek

Wandziu dziękuję ;:196 .

Lilia NN.
Obrazek

Seba dzięki ;:196 . Większość gości już wcześniej widziała moje rabatki ale Ci co nie widzieli chwalili ;:173 . Miło słyszeć takie pochwały ;:173 .

Obrazek

Iwonko u mnie też było skromnie z motylami ale lawenda je zachęca. Pokazują się różne okazy ale czasami nie ma czasu żeby złapać za aparat. Jeżówki zachwycają mnie z dnia na dzień coraz bardziej. Ciekawa jestem jak te odmianowe będą zachowywały się za dwa, trzy lata. Czy przetrwają ?

NN.
Obrazek

CDN
kropelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 13:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewelina, jak pięknie w ogrodzie!!!

Rozumiem Twój brak czasu doskonale. Sama mam zaległości na forum.
U nas dwa lata temu przy przebudowie domu pozbyłam się niemal wszystkiego: nadmiaru ciuchów, mnóstwa zabawek, mebli (bo nie było gdzie przechowywać, a wiedziałam, że po przebudowie poddasza nie wstawię już tych "drapaków"). Z czwórką dzieci musieliśmy mieszkać przez pół roku na 40 metrach kwadratowych. I wiesz co? Da się!
Tak jak pisałam pozbyłam się mnóstwa rzeczy, przydasi... itd
Teraz z tym minimalizmem jest nam na tyle dobrze, że nikt nie czuje potrzeby zagracania przestrzeni. I nie mam sentymentów do zużytych rzeczy, już nie gromadzę na zaś... no chyba, że przetwory na zimę ;:138 :idea:
w domu i w ogrodzie, cz.2, cz.3, cz.4
pozdrawiam serdecznie, Mariola
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu-amba19 bardzo dziękuję za miłe słowa ;:168 . Większość jeżówek sadziłam w zeszłym roku i przetrwały zimę bez uszczerbku. Tomato Soup również ;:108 . Zobaczymy jak zachowają się w przyszłym roku bo podobno one lubią wypadać ;:222 .

Aloha.

Obrazek

Aniu-anabuko pomyłki bywają denerwujące bo w wielu przypadkach psują koncepcję i potem trzeba kombinować ;:222 . Wyjątkowy motyl upodobał sobie lawendę . Teraz właśnie lawenda jest oblegana przez motyle, pszczoły, trzmiele i różne inne owady .

Obrazek

Asiu ta lawenda jest piękna ale trochę zbyt mocno się rozkłada i jesienią muszę troszkę poprzerabiać rabatę ;:131 . No cóż, taki los ogrodnika, że ciągle trzeba coś zmieniać ;:306 .

PDD.

Obrazek

Soniu nie jestem pewna bo nie mam znaczników ale czy ta lilia to nie jest Zambezi ?? Tak mi się wydaje ale głowy nie dam ;:224 . Lawenda jeszcze ładnie wygląda ale pewnie za kilka dni będę musiała ją ściąć . Szkoda bo tak ładnie wygląda i pachnie. Impreza bardzo udana i tak jak piszesz fizycznie może mało odpoczęłam ale było warto. Goście byli bardzo zadowoleni a to najważniejsze ;:215 . Dziękuję i wzajemnie ;:196 .

Obrazek

Izabelo ;:196 .

Dalia gigant ;:215 .

Obrazek

Moniko chyba każdy z nas narzeka teraz na brak czasu. Bardzo dziękuję za poświęcony miły wpis ;:196 . Jeżówek nie przykrywałam niczym ale śnieg leżał u mnie całą zimę, miały ciepło. Ja też czytałam, że te odmianowe lubią ginąć i zobaczymy jak to będzie z nimi u mnie. Jak na razie ja również jestem nimi zachwycona i chciałabym więcej ;:131 .

NN ale bardzo niska i w ogóle nie widać jej za lawendą, muszę przesadzić.

Obrazek

Dario trzmiel zabawnie wyglądał jak próbował wśliznąć się z tym swoim wypasionym brzuszkiem do środka kwiatu odętki :;230 . Powojnik o którego pytasz rośnie przy południowej ścianie a więc delikatnie mówiąc ma patelnię bo grzeje go mocno ;:131 . Jak widać to mu chyba pasuje bo nie marudzi jak na razie. Cień ma jedynie późnym popołudniem . Co do mrówek to u mnie na szczęście w donicach się nie zasiedlają ale przy różach już tak i tym mnie denerwują najbardziej :evil: .

Jedna jedyna czarnuszka wyszła z ziemi i zakwitła . Czy ta jedna sztuka urodzi m swoje dzieci ;:224 ??

Obrazek

Małgosiu-clem motylek faktycznie był miły bo poczekał i pozował . Byłam zdziwiona bo za niektórymi trzeba biegać ;:306 . Rabaty jeszcze cieszą kolorem ale czas szybko leci i zanim się obejrzymy będzie jesień. Mam nadzieję, że piękna i złota.

Obrazek

Mariolu chomikowanie to każdy chyba przerabia ;:306 . Ja mam jeszcze sporo rzeczy do wyrzucenia lub oddania. Jak na razie zrobiłam porządki jedynie z cuchami a zabawki , wózki i inne przydasie dziecięce wciąż zagracają przestrzeń. Co prawda mam to gdzie trzymać no ale po co mi trzy wózki ?? Mam nadzieję, że w tym roku pozbędziemy się tych niepotrzebnych rzeczy. Właściwie to jutro planujemy dalsze porządki więc sentymenty na bok ;:306 . Przetwory to dobra rzecz i tego trzeba gromadzić jak najwięcej .

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam i spokojnego piątku Wam życzę .
plocczanka
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 31 lip 2014, o 21:16

Post »

Pięknie, Ewelinko! ;:63 ;:63
Ogród o tej porze roku pozwala nam na poświęcenie czasu innym, równie ważnym sprawom. ;:108 Roślinki rozrośnięte, duże, ślicznie kwitnące ;:215 ukrywają przed naszymi oczyma jakieś tam małe, niepozorne chwaściki. :tan
Ja sobie dzisiaj dokładnie pozaglądałam moim kwiatkom pod sukienki i to, co zobaczyłam, nie nastraja optymistycznie. ;:306
Trzeba będzie wziąć się ostro do roboty, a nie powiem, żeby mi się chciało. ;:185 ;:185 Najchętniej zaległabym na leżaczku z dobrym kryminałem. ;:108
Śliczne masz jeżówki i niezłą ich kolekcję, ;:63 a skoro piszesz, że ładnie u Ciebie zimują, to wkrótce zobaczymy całe łany tych pięknotek. ;:215
Pozdrawiam. Lucyna
Jesień życia wśród kwiatów, zwierząt i ptaków - cz. 15 Zapraszam.
Ani jeden ogród nie jest urządzony raz na zawsze.
Awatar użytkownika
Beaby
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 lut 2014, o 13:16

Post »

Ewelinko, z tej jednej jedynej czarnuszki będziesz miała setnoraczki i to w róznych kolorkach ;:108
Ależ mi się podoba Twoja jeżówka Aloha. Takie śliczne zdjęcie jej zrobiłaś ;:303
Ja mam pomyłkę w mieczyku. Miał byc niebieski a jest różowawy - no szczegół .... ;:oj ;:306 Mam nadzieję, że mi się będzie podobał.
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Lilie masz piękne.
Jeżówki też ciekawe, piękne odmiany.Aloha wyjątkowe piękne.Kiedyś je miałam,ale mi przepadły i chyba na nowo je muszę sobie kupić, bo piękne są, oj piękne. ;:108 ;:108
Róże , dalie śliczne.Lato bogate w twoim ogrodzie.I tak ja lubię ;:173
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Ewelinko wbrew pozorom z jednej czarnuszki będą dzieci, bo w baloniku jest sporo nasionek po przekwitnięciu! Ważne tylko jest żebyś nie wyplewiła tych maluszków. Śliczne masz jeżówki, a róża na zdjęciu z białą dalią przepiękna! Oczywiście muszę zapytać jak się nazywa i czy powtarza kwitnienie?
Nie przejmuj się, że nie masz czasu ostatnio i tak jesteś jedną z najaktywniejszych osób na FO ;:196
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie wieczorną porą :wit .

Obiecałam sobie nadrobić dzisiaj forumowe zaległości i tak też uczyniłam ;:108 . Przy okazji pokażę jeszcze kilka świeżych zdjęć ;:224 . Emilka pojechała dzisiaj na weekend do dziadków i od razu jakoś tak ciszej :wink: . My z eMem w dalszym ciągu robimy porządki w pomieszczeniach jakie mamy w stodole i segregujemy wszystko jak leci. Powoli robi się przejrzyście ;:138 . Jutro musimy jeszcze ogarnąć stodołę i trzeba zamówić opał na zimę ;:224 . Pogoda na razie sprzyja a wieczorkiem trochę popadało ;:333 .

Liliowce mimo małych kępek nadal cieszą oczy .

Obrazek

Obrazek

Lucynko mi aktualnie też nie bardzo chce się plewić a poza tym ziemia taka troszkę sucha i źle to robić ;:222 . Czekam na jakieś porządne deszcze i trzeba zakasać rękawy. Chwasty miejscami szaleją na potęgę ale one tak mają ;:306 . Mam nadzieję, że moje jeżówki z roku na rok będą bardziej okazałe . Pozdrawiam :wit .

Obrazek

Obrazek

Beatko ja mam nadzieję, że ta czarnuszka dotrwa i się wysieje ;:108 . Oby tylko Emilka nie zechciała zerwać akurat tego kwiatka ;:173 . Aloha to bardzo fajna jeżówka i ładnie mi się rozrosła. Kupiłam ją w zeszłym roku jako różową a ta na przekór zakwitła na żółto . Mieczyk w kolorze różowawym na pewno się spodoba . Pozdrawiam :wit .

Obrazek

Obrazek

Aniu lilie piękne ale moje serce coraz bardziej skradają liliowce ;:173 . Twoje kępy zachwycają mnie i już nie mogę doczekać się aż moje tak przyrosną. Dziękuję ;:196 . Pozdrawiam i udanego weekendu życzę :wit .

Dalia Arabian Night.

Obrazek

Obrazek

Marysiu postaram się nie być nadgorliwa i nie plewić za bardzo ;:306 . Bardziej martwi mnie czy moja Emilka nie zechce zerwać tego jedynego kwiatka. Oby nie . Róża o którą pytasz to Ballerina . Ona kwitnie praktycznie non stop ;:108 . Zuch dziewczyna chociaż troszkę choruje tego roku. Dziękuję i pozdrawiam ;:168 .

Takie coś zakwitło mi w donicy z pelargonią . Czy wie ktoś co to może być ??

Obrazek

Obrazek

Kolejna dalia w pąku.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam i udanego weekendu Wam życzę :wit .
Awatar użytkownika
Daria_Eliza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lut 2013, o 01:30

Post »

Ta roślinka https://images84.fotosik.pl/720/1a087eed738c733d.jpg wygląda mi na krwawnicę.
Nie wyrzucaj, tylko przesadź w miejsce, gdzie jest dość wilgotno, ale też sporo słońca. To bylina. Oczywiście, jeśli Ci się ona podoba. W internecie zobaczysz na zdjęciach, że może tworzyć fajne kępki.
Awatar użytkownika
seba1999
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2014, o 20:10

Post »

Z tego co zauważyłem chwasty rosną znacznie lepiej w warzywniku.
Także będziesz miała co robić jak go powiększysz ;:306
A tak poza ty masz cudowny ogród !
Lawenda jest nieziemsko piękna, tak ładnej jeszcze nie widziałem.
U mnie co dwa tygodnie ubrania zbierają, wystarczy wystawić przed dom.
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie :wit .

Dzień zapowiada się przepięknie ;:138 . Słoneczko od rana świeci a bzyczki szaleją na lawendzie ;:333 . W przyszłym tygodniu trzeba będzie ją ściąć i zrobi się trochę smutno.

Coconut Lime, w tle Tomato Soup.

Obrazek

Dario jeśli to krwawnica to będę zadowolona bo planowałam ją nabyć ;:224 . Oczywiście, że mi się podoba bo ma ładny pokrój no i jest różowa ;:306 . Dziękuję za identyfikację ;:196 , myślałam raczej, że to coś jednorocznego. Ciekawe skąd bylina w tej donicy ;:173 .

Obrazek

Seba faktycznie chwastom lepiej w warzywniku no ale co tam, coś za coś ;:173 . Oj tam przesadzasz, dziękuję ;:168 . Lawenda pięknie wyrosła ale trochę zasłania rośliny z tyłu i muszę zrobić jakieś przemeblowanie. Zbiórki odzieży to i u nas są ale akurat nie w tym terminie co było potrzeba więc przy okazji wyjazdu np. do sklepu pakowaliśmy worki do bagażnika i wyrzucaliśmy do kontenerów ;:108 . Znając nas zapomnielibyśmy wystawić i znowu stało by to przez kolejne dwa tygodnie a tak mamy z głowy :lol: .

Znalazłam dzisiaj historyczne zdjęcie na dowód, że rośliny szybko rosną - 2015r.

Obrazek

Lipiec 2017r.

Obrazek

Pozdrawiam i udanego weekendu Wam życzę :wit .
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

O tak widoczna duża zmiana na tej rabacie.
Rośliny poszły w górę i wypiękniały.
Hortensje śliczne.Teraz one będą królować.
Ale i liliowce jeszcze piękne cieszą:D
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”