Mój ogródek - chatte - 2cz. 2007r

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Grażynko, dziękuję za potwierdzenie mojej identyfikacji. Nigdy nie widziałam tej roślinki w naturze, więc nie miałam stuprocentowej pewności, że rozpoznanie było prawidłowe :D

Nalewko, cała przyjemność po mojej stronie :D

Karolinko, nigdy nie słyszałam o takich praktykach, z wyjątkiem piołunu, o którym za chwilę.

Basiu ;:215 Zaraz przedstawię jeszcze jedna roslinę, którą można teraz wyłopatkować, jeśli ją znajdziesz :D.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Cykoria podróżnik (Cichorium intybus) - któż nie zna jej pięknych, błękitnych kwiatów?

Obrazek

Cukoria jest rosliną rosnącą na podłozu piaszczystym i kamienistym. Rozmnażać można ją z nasion, albo przez sadzenie pociętych kawałków korzenia.

Obrazek

Od wieków medycyna ludowa zalecała cykorię jako lek poprawiający przemianę materii i ułatwiający trawienie. Badania potwierdziły słuszność tych poglądów.

Obrazek

Surowcem leczniczym cykorii jest korzeń.
W moim ogródku spełnia ona rolę tylko zdobniczą :D

Obrazek
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Bylica piołun (Artemisia absinthium) wykorzystywany był już w starozytnym Egipcie :D

Obrazek

Piołun lubi słońce i raczej lekką glebę. Wysiewa się sam, choć niezbyt obficie.
Kwiatki ma niepozorne, ale jego ozdobą są srebrzyste listki.

Obrazek

W jednej z książek o ziołach wyczytałam, ze piołun ma nieprzyjemny zapach. Ja uważam, ze jest bardzo przyjemny :D Tylko smak ma niewątpliwie gorzki. Jest jednak swietnym lekarstwem na dolegliwości żołądkowe. Tak twierdzi moja sąsiadka, która go wypróbowała.
A jak pieknie wygląda z mikołajkiem :D

Obrazek
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 2 kwie 2007, o 18:08

Post »

chatte pisze:A jak pieknie wygląda z mikołajkiem :D
W ogóle jest piękny! :shock: Widziałam niedawno z pociągu całe srebrne kępy, a nie wiedziałam, że to piołun. Chociaż nawet przyszło mi do głowy, że to może być jakaś bylica. Strasznie mi się podoba, nawet sama nie wiem dlaczego aż tak :wink:
Awatar użytkownika
cappuccino
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 25 cze 2007, o 19:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziewczyny a kozłek lekarski? Mam w warzywniku kilka i nie bardzo wiem co z tym robić? Tzn. nie wiem czy może mieć jakieś korzystne działanie na inne warzywa? I tak się waham co roku: wykopać - nie wykopać....
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Karolinko, ja wiem dlaczego aż tak Ci się podoba ... Bo to piękne zioło jest! :lol:

Gosiu, dlaczego chcesz wykopać kozłka? Przecież ma piękne kwiaty i jest wartosciowym ziołem. Zeby nie moje koty, pewnie rósłby juz u mnie...
Kozłek lekarski ( Valeriana officinalis) rośnie na ogół na glebach żyznych, próchnicznych lub piaszczysto gliniastych - to znaczy, że masz dobrą ziemię ;D
Korzeń kozłka stosuje się w stanach wyczerpania nerwowego, napięcia i lęku, a także w bólach żołądka, jelit i wątroby.
Dobrze mieć u siebie takie zioło. O jego wpływie na warzywa nic nie wiem, ale na ogół warzywa lubią sąsiedztwo ziół :D
Awatar użytkownika
cappuccino
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 25 cze 2007, o 19:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

To prawda. Ziemia u nas to przeważnie wysokiej klasy czarnoziemy. Rosliny rosną dobrze. A co do kozłka to pozostałość po dużej plantacji na której sromotnie splajtowałam, kiedy okazało się, że zioła z zagranicy są lepiej widziane w polsce niż produkcja plantatorów z Polski. Ale wracając do warzywnika... Wiem, że są rośliny, które wywierają na siebie dobroczynny wpływ. Marchewkę powinno się siać w sąsiedztwie " czegoś tam...", a " coś tam" obok "czegoś".... Aksamitki też mają swoje miejsce w warzywniku ale nie pamiętam co mają odstraszać. W przyszłym roku zamierzam zastosować się do wszytkich zgromadzonych wskazówek... Więc będę wdzięczna za wszystkie porady. No i oczywiście chciałabym mieć zioła ale do tego to już kompletnie nie będę wiedziała jak się zabrać.... Jaka ziemia? jaki rozstaw? czy są podatne na choroby? Znam dziurawiec ( też z własnej plantacji), znam tymianek - leczę nim dzieci w zimie... no i takie podstawowe przyprawowe.... najczęściej bazylia i oregano bo prawdę mówiąc nie bardzo wiem jakie zioło do jakiej potrawy lub na jaką przypadłość. A może lepiej założyć odrębny ogródek z ziołami? I jakie zioła najlepiej mieć.? Wiem ,że na pewno wszystkie no ale niestety muszę się liczyć z ograniczeniami...
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

A ja jeśli można to jeszcze o bylicy, która u mnie też rośnie. Jest dobra nie tylko na żołądek, ale i na wątrobę. Wspomaga jej pracę i oczyszcza z toksyn. Zasuszona i ułożona w szafie - odgania mole.Można z niej też zrobić nalewkę trawienną tzw. piołunówkę - nasze babcie z pewnością ją robiły. Strasznie gorzka ale skuteczna.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
KarolinaL
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 2 kwie 2007, o 18:08

Post »

kogra pisze: Zasuszona i ułożona w szafie - odgania mole.
A czy tylko bylica piołun tak działa, czy taka pospolita też? Jakby poskutkowała na mole, to bym się cieszyła, bo u nas pełno tego cholerstwa i nie można wytępić :evil:
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Myślę że też, bo ma podobny zapach.Ale najskuteczniejsze jest przetrzeć wnętrze szaf, półek i tapczanów szmatką umoczoną w occie /wilgotną nie mokrą/.Można też włożyć suszoną lawendę.
Grażyna.
kogro-linki
barbarka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2007, o 22:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

chatte pisze:
Basiu ;:215 Zaraz przedstawię jeszcze jedna roslinę, którą można teraz wyłopatkować, jeśli ją znajdziesz :D.
Izuniu ,kiedyś szłam obok niej i się zastanawiałam czy muszę czekać ,aż przekwitnie. Skoro można ją teraz wyłopatkować ,to już biegnę ,niema na co czekać :wink:

Cykoria podróznik jest przecudowną rośliną ,cieszę sie ,że bedzie zaraz u mnie :D
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Chatte - czy wiesz jak zmienić kolor kwiatu cykorii z błękitnego na różowy ?
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Gosiu, właśnie przedstawiam moje zioła, uzupełniając zdjęcia stosownymi informacjami zeby ułatwić wybór i uprawę takim osobom jak Ty :D Zerknij parę stron wstecz to odnajdziesz więcej ziół. Gdyby informacje, które podaję, były dla Ciebie niewystarczające, to zawsze możesz zapytać :D Podaję przy ziołach przyprawowych, do czego można ich używeać, a przy ziołach leczniczych w skrócie na jakie dolegliwości można je stosować. Więcej na temat ziół leczniczych będę pisać w wątku, który dopiero ma powstać, jak będę miała więcej czasu, czyli jak skończy się sezon "ogrodowy" :D

O bylicy pospolitej wyczytałam tylko, ze mozna dodawać młode listki zerwane przed kwitnieniem do tłustych pieczeni z gęsi, kaczki, baraniny. Prawdę powiedziawszy nie lubię jej, bo u mnie to bardzo uciążliwy chwast występujący w zastraszających ilościach.
Ja na mole stosuję woreczki z lawendą. Czuję ten piękny zapach za każdym razem, jak tylko otworzę szafę :D

Basiu, jak wyłopatkujesz cykorię, to obetnij jej pęd z kwiatami. Lepiej się przyjmie :D

Grażynko, nie mam pojęcia jak zmienić kolor kwiatów i czy w ogóle się da. Moja sąsiadka twierdzi, ze jej hortensja kwitnie dwukolorowo ( na jednym krzaku różowe i niebieskie kwiaty),
bo czasem podrzuca pod nią skorupki od jajek ( u nas ziemia jest kwaśna). Nie wiem ile w tym prawdy, bo ja nic nie robię i też mam dwa kolory na jednym krzaku :D
barbarka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 maja 2007, o 22:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

chatte pisze:
Basiu, jak wyłopatkujesz cykorię, to obetnij jej pęd z kwiatami. Lepiej się przyjmie :D
Uczeń zawsze słucha Mistrza :wink: Będzie jak mówisz :D
Pozdrawiam cieplutko Basia
Moje ogródkowe kwiatki
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

To proste - pamiętam z lat dzieciństwa jak wrzucaliśmy kwiaty do mrowiska, a one gryząc intruza nasycały jego płatki kwasem mrówkowym, pod którym kwiat zmieniał kolor. Oczywiście nikomu nie radzę podlewać kwiatków kwasem mrówkowym.
Grażyna.
kogro-linki
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”