
Co dziś gotujecie na obiad ?
- Graszka
- 1000p
- Posty: 1292
- Od: 1 gru 2007, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Co dziś gotujecie na obiad ?
Ewa dziękuję
ja w podobny sposób robiłam kurki do tego sól, pieprz, cebula i śmietana z P.. + ziemniaki gotowane i schabowy . Obiad wychodził pyszny.
Pelikano11 chodziło mi o ziemniaki gotowane, natomiast placek po węgiersku wydaje mi się , że będzie za ciężki i za tłusty .

Pelikano11 chodziło mi o ziemniaki gotowane, natomiast placek po węgiersku wydaje mi się , że będzie za ciężki i za tłusty .
- Graszka
- 1000p
- Posty: 1292
- Od: 1 gru 2007, o 15:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: mazowieckie
Re: Co dziś gotujecie na obiad ?
A zechcesz podać przepis ja Ty robisz taki placek?
Re: Co dziś gotujecie na obiad ?
Graszka jak nie przepadasz za plackami, to nie zawracaj sobie głowy. Ale jeśli trafisz na takie banalne urządzenie ( innych konstrukcji nie polecam) to bierz w ciemno, spaghetti z ziemniaka robi świetnie, ale można zrobić z cukinii, dyni itp https://www.google.pl/search?biw=1280&b ... Ri5vuawIYM :
Do tak zrobionych ziemniaków nic nie dodajesz poza solą pieprzem po rozłożeniu na patelni na b.gorącym tłuszczu - ani jajka, ani mąki itp.
Nadzienie grzybowe rzecz gustu - może ci zasmakuje takie: pokrojone przysmazone grzyby (zabierasz ok połowy), cebula, czosnek i szpinak (może być mrożony) wrzucasz do pojemnika i blendujesz, łączysz z resztą grzybów w kawałkach, doprawiasz jak ci pasuje, wrzucasz do usmażonego placka i składasz, nam smakuje z dodatkiem kwaśnej śmietany. Nadzienie robisz jakie tylko chcesz, jeśli nie będzie tzw sosu, to można nawet same przysmażone grzyby związać odrobiną utartego sera. Nie przepadamy za grzybową breją , więc w miarę suche są smażone krótko, bez soli, na b. gorącym tłuszczu
Do tak zrobionych ziemniaków nic nie dodajesz poza solą pieprzem po rozłożeniu na patelni na b.gorącym tłuszczu - ani jajka, ani mąki itp.
Nadzienie grzybowe rzecz gustu - może ci zasmakuje takie: pokrojone przysmazone grzyby (zabierasz ok połowy), cebula, czosnek i szpinak (może być mrożony) wrzucasz do pojemnika i blendujesz, łączysz z resztą grzybów w kawałkach, doprawiasz jak ci pasuje, wrzucasz do usmażonego placka i składasz, nam smakuje z dodatkiem kwaśnej śmietany. Nadzienie robisz jakie tylko chcesz, jeśli nie będzie tzw sosu, to można nawet same przysmażone grzyby związać odrobiną utartego sera. Nie przepadamy za grzybową breją , więc w miarę suche są smażone krótko, bez soli, na b. gorącym tłuszczu
- Shire
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 2653
- Od: 3 kwie 2016, o 21:33
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wielkopolska
Re: Co dziś gotujecie na obiad ?
Wczorajsze smakołyki z grilla- szaszłyki, kiełbaski ze szpinakiem i fetą i kaszanki z kiszoną kapustą.
- arameic
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1077
- Od: 1 kwie 2012, o 21:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Siekierki, podlaskie
Re: Co dziś gotujecie na obiad ?
Ligawa pieczona z rydzami i cebulą w sosie piwno - miodowym z żurawiną. Do tego kasza gryczana i pomidory ze śmietaną.
-
- 200p
- Posty: 386
- Od: 17 gru 2013, o 19:01
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: woj.lubelskie(ok.Zamościa)
Re: Co dziś gotujecie na obiad ?
Pomidorowa z ryżem.
Filet z kurczaka ziemniaki okraszone ,posypane koperkiem i ogórki ze słoika.
Filet z kurczaka ziemniaki okraszone ,posypane koperkiem i ogórki ze słoika.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1640
- Od: 10 maja 2012, o 19:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: tarnowskie klimaty ,Małopolska.
Re: Co dziś gotujecie na obiad ?
Ewcik000 : Zamiast tymianku czy naci pietruszki dodaj troszkę startego selera .Wyjątkowo podkreśla smak grzybów,nie potrafię się bez niego obejść przy ich przyrządzaniu. Ja robię zasmażkę z mąki i cebulki.Ewcik000 pisze:Ja robię tak:
1 kg grzybów leśnych (prawdziwki, podgrzybki, maślaki, koźlaki, kurki)
1 duża cebula
sól
sporo świeżo mielonego czarnego pieprzu
łyżka oleju i łyżka masła
200 ml śmietany
opcjonalnie natka pietruszki, świeży lub suszony tymianek
Na patelni rozgrzewamy olej i masło.
Cebulę siekamy drobno i szklimy na tłuszczu.
Grzyby oczyszczamy, kroimy w kawałki i wrzucamy na patelnię. Dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu ok 30 min.
Doprawiamy sola i pieprzem.
Dodajemy śmietanę i mocno podgrzewamy grzyby
Pychotka

Re: Co dziś gotujecie na obiad ?
Bożenko, dzięki za radę, wykorzystam przy najbliższej okazji, czyli bardzo niebawem 
A dziś u nas kotlet pożarki, ziemniaczki pure i surówka z jabłuszka i marchewki

A dziś u nas kotlet pożarki, ziemniaczki pure i surówka z jabłuszka i marchewki
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1640
- Od: 10 maja 2012, o 19:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: tarnowskie klimaty ,Małopolska.
Re: Co dziś gotujecie na obiad ?
U mnie krokiety serowo - grzybowe! :)Ważne jest w przyrządzaniu grzybów by nie zabijać ich smaku przyprawami które to robią a seler wyjątkowo wzmacnia ich smak nawet sama nać wrzucona pod czas ich gotowania robi swoje. 

-
- 200p
- Posty: 302
- Od: 31 lip 2013, o 03:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Zamość/Hrubieszów
Re: Co dziś gotujecie na obiad ?
Duszone prawdziwki z papryką i do tego ziemniaczki.
Pozdrawiam Asia 
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=86554" onclick="window.open(this.href);return false; - moje doniczkowe

http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=36&t=86554" onclick="window.open(this.href);return false; - moje doniczkowe