toldi pisze:Jak długo można trzymać kokony w lodówce ? Bo jak tak dalej będzie to nie wiem czy im siły wystarczy , żeby sę wygryźć.
Dawno temu z
Klikiem dyskutowaliśmy o tym zagadnieniu i wyszło na to że naukowo można to przetrzymać do lipca. Ale to naukowcy testowali nie my. Jeśli nie było jakiś wielkich anomalli pogodowych podczas przechowywania, to do maja pewnie można je w lodówce trzymać.
Tylko jest inny problem. Maj to nie kwiecień. Mogą przyjść wielkie upały, suche powietrze i mogą być problemy z wygryzanie. Pszczoły mogą nie mieć sił aby się wygryźć. W 2015 roku u bardzo wielu osób bardzo dużo pszczół padła podczas wygryzania. A to był jeszcze kwiecień.
Natomiast jeśli masz kokony w lodówce, radził bym ci je już wystawić, patrz na pogody długoterminowe. Idzie chwilowe lekkie ocieplenie w sam raz na wygryzanie samców, następnie większe ciepło ma przyjść za tydzień + czyli w sam raz na samice.
Ja wczoraj sprawdzałem stan ula. Kilkanaście samic siedziało w rurkach, w pudełku kilka kokonów było lekko wygryzionych. Pszczoły które tam siedziały reagowały na bodźce zewnętrzne. Czyli jakoś żyją. Gorsza sprawa to samce. Znalazłem dwa trupy przy rurkach. Mam nadzieję że to tylko selekcja naturalna i padły tylko jakieś słabe organizmy.
Pozdrawiam serdecznie Daniel.