Mało miejsc, dużo chciejstw - kwintesencja mojego ogrodu ;)

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p
Od: 26 mar 2010, o 14:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mało miejsc, dużo chciejstw - kwintesencja mojego ogrodu ;)

Post »

Witajcie :wit Dziś rano w pracy nie mogłam uwierzyć własnym oczom jak zaczął padać gęsty śnieg... :shock: No to już jest przesada :evil: Całe szczęście już go nie ma... Ale kiedy w tym roku będzie można wystawić np. pelargonie na zewnątrz? Bo już prawie połowa maja, a tu takie hity ;:153 Dziś przyjadą róże, strach sadzić...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dorotko, no nie da się ukryć, że to zamówienie, to Twoja wina ;:306 Wydaje mi się, że od jesieni ciągle zamawiam, sadzę, zamawiam, sadzę, a kwiatów jak nie widziałam tak nie widzę :wink: No doczekać się nie mogę ;:65
A z tymi donicami, to mam rozumieć, że jak dostajesz róże z gołym korzeniem, to wsadzasz do donic i dopiero potem na właściwe miejsca?
I mam jeszcze jedno pytanie, czy któraś z Twoich róż nadaje się bardziej do cienia niż inne? Ja postanowiłam w takim miejscu wsadzić Charlesa Austina i wystartował fajnie, ale teraz coś zmarniał, pewnie przez te przymrozki, ale myślę, ze ten cień tez mu nie służy ;:153 A to jest miejsce przy wejściu na taras i bardzo chciałabym tam mieć jakiś fajny różany krzaczek... Wiem, wiem.. róże, to kwiaty słońca, ale może jest taka, która by tam dała radę, mają słońce tylko rano i późnym popołudniem...? ;:24

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Aniu-Annes, moje jesienne nabytki mają się bardzo dobrze, poza jedną English garden, która jeszcze się nie określiła o co jej chodzi :wink: W sensie takim, że musiałam ją mocno obciąć, ale ma dwa zielone pędy, które póki co bez znaku życia lub definitywnej śmierci sobie trwają i nic nie produkują. Tzn. były dwa listki, ale po przymrozkach nocnych zmarzły. I nic ;:129 Nie wiem co z niej będzie. No i Charles Austin, jak pisałam wyżej Dorotce, w donicy w przeważającym cieniu chyba nie jest zadowolony z miejscówki, ale liście wypuszcza, tylko że niemrawo. Wiosenne są oczywiście mniej rozkręcone, ale wszystkie mają sie fajnie, więc ogólnie jestem zadowolona ;:333 Nowe nabytki przyjadą dzisiaj, tylko nie wiem czy można je bezpiecznie wsadzać skoro potrafi sie jeszcze pojawiać chwilowy śnieg ;:222
Myślę, że prawdziwe wrażenia będę mogła opisać dopiero kiedy przekonam się jak wyjdą pierwsze kwitnienia ;:65
A jak Aniu u Ciebie? Czy jesteś spokojna o wszystkie swoje podopieczne?

Obrazek Obrazek

Werka, no Twojemu psu chyba rzeczywiście życie niemiłe, że się tak naraża - ja mojemu kotu jak broi mówię, że jeść 3 dni nie dostanie :lol: Ale nie słucha, wie skubany, że to nieprawda...
Może w doniczkowych znajdzie się coś nowego, taka opcja też oczywiście jest mozliwa, ale raczej nie liczyłabym na zupełnie nową ofertę. polujesz na coś konkretnego?

Obrazek Obrazek

Małgosiu-Margo, no to Zuch Dziewczyna z Ciebie - może ja tez się kiedyś nauczę powściągliwości :wink: Pewnie wtedy, kiedy juz na prawdę nie będzie gdzie wcisnąć palca ;:209

Obrazek

Obrazek

Zuziu, lubię te nasze stwierdzenia "kupiłam, nie miałam wyjścia" :;230 Wszystkie jesteśmy postawione pod murem, co tu robić... ;:306

Obrazek

Obrazek

Hmm... Wiecie, tak się zastanawiam, czy nie wykopać tych żonkili po przekwitnięciu... W donicy jest róza Mary Ann, pięknie rośnie, ale zastanawiam się, czy jej te kwiaty wokół (na jednak niewielkiej powierzchni) nie przeszkadzają. Zamysł miałam taki, że żonkile będa kwity jak róza będzie się dopiero budziła, a jak ona się rozkręci, to żonkile będą już ścinane. Ale jak teraz patrzę... Co sądzicie? Może tak zostać? ;:24

Obrazek

I na koniec...

Obrazek
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Aniu...znów porcja pięknych kwitnień, ale masz pięknie w ogrodzie. ;:138 Oby tylko mróz je szczęśliwie ominął, bo u mnie zaczyna być grożnie. :cry: Co do żonkili, ja bym zostawiła ..jest ładnie. ;:128
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj Aniu :wit . Donica ok, rośliny powinny się dogadać ;:108 . Chociaż jak ta róża urośnie większa to za dwa, trzy lata narcyzy będą miały ciężko żeby wyjść do góry między pędami róży. Ja miałam tak z tulipanami. Różę zakulkowałam a zapomniałam, że tam obok były tulipany. Część tych tulipanów rosło centralnie pod pędem i poharatały się biedne ;:222 . Cudnie u Ciebie wszystko kwitnie, oby przymrozki ominęły Twój ogród ;:196 . Pozdrawiam :wit .
jagusia111

Post »

Aniu piękną masz kolekcję tulipanów. W tym roku wyjątkowo długo cieszą oczy.
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Aniu mój Charles rośnie w pełnym słonku i 8 rok cieszy mnie kwiatami ;:3
Nowe nabytki możesz spokojnie sadzić nawet w śniegu,tylko mały kopczyk zrób ;:215
Tegoroczna wiosna dała popalić moim różom,te,które pierwsze wystartowały z liśćmi to niestety przymrożone i musiałam usuwać.
Inne czekają na ponowne cięcie.Nie pamiętam takiej wiosny,zimno,deszczowo,okropnie.Od czwartku ma być cieplej,więc czekam na poprawę ;:3
clem3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lip 2014, o 15:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Secret service w nocy pilnował, to w dzień korzysta z zasłużonego odpoczynku ;:306 Tulipany przecudne wszystkie ;:215
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p

Post »

Moi Drodzy, pogody nie będę omawiała, bo wszyscy widzą co się wyprawia ;:153

Problem polega na tym, że dziś znowu leje, zupełnie tak, jak poprzednim razem, gdy dostałam różane zamówienie... No i proszę, wczoraj wieczorem przyszły, siedzą w kąpieli i dziś będę musiała je posadzić - w deszczu tradycyjnie... ;:201

Obrazek

Zuziu, dziękuję ;:196 Jeśli chodzi o pogodę, to za ciekawie nie jest... Ale najwięcej roślin ucierpiało podczas tych pierwszych wiosennych przymrozków w nocy, kiedy rośliny powypuszczały młode przyrosty i listki... teraz się trzymają, może się przyzwyczajają? :wink:

Obrazek

Ewelinko, może rzeczywiście zostawię żonkile tam gdzie są i w przyszłym roku, jak róża będzie większa, to zobaczę jak się dogadują i dokonam ewentualnej eksmisji. Kulkowałaś róże - jakie masz z tym zabiegiem doświadczenia? Udało się? ;:218

Obrazek

Aga, to prawda, w tym roku kwiaty utrzymują się długo, bo bardzo wolno się w tej temperaturze rozwijają. U mnie są jeszcze hiacynty w pełnej krasie ;:108 A niektóre tulipany dopiero zaczynają, jak te:

Obrazek

Aniu-Annes, przykro mi, ze poniosłaś takie szkody w ogrodzie :| Chociaż z tego co czytałam u innych Forumek, często drastyczne, wydawałoby się, cięcie wychodzi różom na dobre.. ;:218
Coś mi sie wydaje, że ten mój Charles nie pociągnie w tej donicy w tak zacienionym miejscu... Jezeli go nie ukatrupiłam jeszcze, to będzie trzeba przesadzić. A czy masz jakąs różaną kandydatkę, która dałaby radę w tak mało słonecznym miejscu?

Obrazek

Małgosiu-Clem, dziękuję ;:196 A kot, tak, rzeczywiście, spracowany tak, ze klękajcie narody ;:306 Widziałaś wstawioną dla Ciebie galerię Popcornów na 25 str? Czy myślisz, ze Twoje, to jednak te same?

Obrazek

Trzymajcie się :wit
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

Cudne tulipanki.
Kurcze ta wiosna nie da się rozwinąć ani roslinkom ani nam. :roll:
Mam nadzieję; że to istanie6 zimno już było.
Ciepelka Ci życzę ;:3
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Aniu róże lubią słoneczne stanowiska i Charles w cieniu może się zbuntować ;:224
Różyczki przez noc się napiły...a doły masz już rozumiem przygotowane? Jeśli tak to szybko pójdzie ;:215
U mnie dziś wieje konkretnie,jutro ma być cieplej,oby do jutra :uszy
Awatar użytkownika
bejsonki84
200p
200p
Od: 7 maja 2014, o 11:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu, pisałaś o tych promocjach na róże, że i ja się skusiłam. Oczywiście spodobały mi się te najdroższe w Rosaplant :evil: .U mnie to wszystko na odwrót. Ale sobie myślę: dziewczyny kupują a ja nic? Serce zadrżało, zamówienie poszło, noc nieprzespana z emocji i wreszcie ulga - 4 panienki wczoraj przyjechały ;:215 . Wiem, że forumki lubią wiedzieć, co kto kupił, więc od razu napiszę: twoja imienniczka- Anne Sophie Pic, Stephanie's Rose, Rose von Munster, Fall in love again (tę zgapiłam od Majki). Zobaczymy co z tego wyrośnie, bo nie znam tych róż ;:65
Pozdrawiam Werka
Po­cie­szam się myślą, że zwierzęta ni­jakiej świado­mości nie mają, bo byłoby jeszcze więcej zroz­paczo­nych is­tot na świecie.
Wisława Szymborska
Awatar użytkownika
Ann_85
1000p
1000p

Post »

Aniu-Anabuko, dziękuję, bardzo mi miło :D Podobno od czwartku mamy przestać mieć powody do narzekań - przynajmniej tych pogodowych ;:204 No to sie okaże, nie uwierzę, póki nie zobaczę :wink:

Aniu-Annes, no właśnie nie mam nic przygotowane ;:131 Będę dziś orać :wink:
To nie masz dla mnie żadnej propozycji do cienistego miejsca? ;:218 Tak nie chcezrezygnować z tej donicy przy wyjściu na taras.. :|

Werka, obejrzałam sobie Twoje róże - mam i znałam tylko Stephanie's Rose, ale wszystkie są piękne. Najbardziej zazdroszczę Ci Rose von Munster - cudowna brzoskwinka ;:65 Ja z RosaPl. dostałam przesyłkę wczesną wiosną, sadzonki były super, więc pewnie będziesz zadowolona :)
gloff
1000p
1000p
Od: 2 gru 2011, o 10:21

Post »

Wszyscy na pogodę narzekają a u Ciebie pięknie i kolorowo :wink: Kociamber na zdjęciu przy karmniku zajefajny ;:306
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

No i co ??
Jest ta pogoda ładna i ciebie? ? zobaczyłaś ? U mnie jest. Oby jyz6 zawsze ;:173
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Aniu, te Popcorny snią mi się po nocach :lol: Bardzo mi się podobają ;:173 I nazwa bardzo adekwatna do wyglądu :D

Jak swoje róze sadziłam ze 2 tygodnie temu, to też padało, ale chociaż korzenie były ciągle mokre i nie trzeba było podlewać :D Zawsze są jakies plusy ;:215
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Aniu cebulowe później u Ciebie, ale jakie piękne, szczególnie hiacynty, grubiutkie. ;:oj Popcorny z morelowymi ślicznie zestawione. ;:215 Jednak nie oparłaś się różom. :D Dla takiej rasowej ogrodniczki znalezienie miejsca nie będzie problemem. ;:108 Dużo ciepła i słońca. ;:3
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”