Guciowe storczyki - gucia

Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Moniu, spójrz na str. 21, to będziesz miała odpowiedź :)
Awatar użytkownika
Limona
200p
200p
Od: 18 maja 2009, o 01:54

Post »

Guciu/Bożenko
Twoje storczyki prześliczne, doniczkowców zatrzęsienie a już ogród... słów mi brakuje. Na zdjęciach robi ogromne wrażenie, już sobie wyobrażam jak pięknie wygląda na żywo. Gdyby choć część ludzi była tak odważna jak Ty, i "przygarnęła" kawałek osiedlowych nieużytków to byłoby pięknie dookoła. Nie mogłam się oprzeć, żeby nie wspomnieć o tym rajskim miejscu przed Twoim oknem ale już się poprawiam i wracam do tematu.
Bardzo kochasz rośliny a one wynagradzają Ci to na wszelkie możliwe sposoby. Nie ma dla Ciebie chyba trudnych kwiatów. Po różnorodności storczyków, które zaprezentowałaś tu w swoim wątku, chylę czoła, wszystkie zakwitają po raz kolejny i kolejny, niesamowite. Ja się dopiero uczę, na razie tylko jeden storczyk, ten najpierwszy (z czerwca zeszłego roku) próbuje mi okazać zadowolenie i wypuszcza malutkie pączusie na nowym pędzie.
Twój wątek, bardzo kolorowy, tchnął we mnie sporą dawkę optymizmu i przyniósł także przemyślenia: serce do kwiatów plus odrobina chęci i pracy aby zapewnić im przyzwoite warunki = wielka radość, która przyjdzie wraz z kolejnym rozwijającym się pączkiem.
Zastanawiam się tylko, kiedy znajdujesz czas na takie prozaiczne rzeczy jak pranie, gotowanie i sprzątanie bo przy takiej ilości zieloności, nie wiem czy ja bym zdążyła od rana do wieczora z konewką oblecieć wszystkie doniczkowce, wymoczyć dostojne grono storczyków, sprawdzić co w ogrodzie i byłabym zapomniała o pracy a do niej też pójść trzeba. Musisz mieć w sobie dużo witalności. Przesyłając serdeczności, szczerze podziwiam.
Pozdrawiam serdecznie
Justyna
Moje STORCZYKI
Ariadna
500p
500p
Od: 17 lut 2009, o 21:50
Kontakt:

Post »

Ale masz obfite kwitnienia.
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 27 wrz 2007, o 18:27
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam serdecznie :wit i pięknie dziękuję za pochwały :oops:

Pracy w ogródkach mam nadal mnóstwo, ale pochwalę się moim pierwszym kwitnieniem u tej oto cambrii...
Beallara Tahoma Glacier 'Green'...kupiłam ją w lipcu ubiegłego roku.

Na początku maja tego roku zauważyłam pierwszy pęd kwiatowy. Cambria najpierw kwitła na pierwszym pędzie...miała 6 kwiatów, a teraz kwitnie na drugim i ma 7 kwiatów

Obrazek...pierwszy pęd kwiatowy
Obrazek...jest już drugi
Obrazek...rozwija kwiaty na pierwszym pędzie
Obrazek...kwiaty na pierwszym pędzie i większy pęd drugi
Obrazek...kwiaty na drugim pędzie, pęd pierwszy jest już obcięty / zakończył kwitnienie/
Obrazek...rozwinęła już wszystkie 7 kwiatów
Pozdrawiam serdecznie, Bożena
Moje wątki
Awatar użytkownika
Art
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sie 2007, o 20:04

Post »

Ale szczęśliwie trafiłam Bożenko, że akurat weszłam na Forum :) !
Piękna relacja z datami z całego kwitnienia storczyka (chyba....żeby zechciała jeszcze jakiś pędzik pokazać ??? :wink: )
Co zwraca moją uwagę oprócz kwiatów - piękne , zdrowe liście.
To rzadkość u cambrii. Widać, że trafiłaś w dziesiątkę z wilgotnością, którą lubi.
A kwiaty - ANIELSKIE :!: Gratuluję ;:215
Dodam jeszcze Bożenko, że sama mam zawsze najwiekszy kłopot z tłem dla fotek.
Ty masz za oknem tak wspaniałe, naturalne tło, że aż miło patrzeć :)
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Witaj Asieńko, dziękuję :D
...pomalutku nadrabiam zaległości :lol: na szczęście zdjęcia robiłam na bieżąco :)
Liście 'Greenki' niestety są lekko pomarszczone i to głównie w pionie, ale ostatnio zastosowałam się do Twojej rady w kwestii podlewania, więc jest nadzieja, że będzie lepiej :D
Co do tła, to zdjęcia cykam zawsze podczas moczenia w kuchni, więc wiesz jak to na co dzień wygląda :wink:
Lubię ciemniejsze tło, ale niestety mam z tym problem...może wykombinuję jakiś ekran :?: ...jak wpadniesz w listopadzie, to wymyślimy coś razem :lol: :lol: :lol:
Moje wątki
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne kwitnienia ;)
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jejuśku...ależ Masz rękę do sroeczyków, cudo :D A w tle zdjęcia, to Twój ogród....piękny :shock:
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Re: Guciowe storczyki - gucia

Post »

Obrazek
Moje wątki
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45

Post »

Bożenko co słychać na Twoich parapetach :?: Jak patrzę na ostatnie zdjęcia to doczekać się nie mogę co nam pokażesz. ;:65 ;:224 ;:196
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
gucia
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

:wit
Aneczko, niestety zakupy storczyków ograniczyłam do maksimum, więc kolorów u mnie jest niewiele.
Pomału przekwitają falenopsisy kupione latem, a na parapetach wszystkie starsze szykują się do kwitnienia :heja
Od miesiąca kwitnie Paphiopdedilum 'Pinocchio', a dwa dni temu zakwitła cytrynowa 4-ka :lol: i biała 7-ka
Miltonidium ma znowu dwa nowe pędy, a 'Samurai', którego udało się uratować dzięki pomocnej dłoni Joasi-Art ;:196 , kilka dni temu wypuścił pęd kwiatowy z nowej psb :D
Pozostałe cambrie wypuściły nowe psb, a dendrobium nobile mnóstwo przedłużek, ale do kwiatów jeszcze daleka droga ;:108

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek
Moje wątki
Awatar użytkownika
orange30
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 paź 2007, o 22:59

Post »

Ale kwitnienia się szykują ;:138 Będzie co podziwiać jak zakwitną ;:215 ;:80 czego serdecznie życzę ;:113 ;:108
"Na żadnym zegarze nie znajdziesz wskazówki do życia" - Halina
Mój spis wątków
Moje robótki
Awatar użytkownika
AnnaL
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 lut 2008, o 14:45

Post »

Ale u Ciebie fajnie wszystko wygląda - kwitną, pędziki mają jak malowane oj czekam na dalsze fotorelacje. ;:1 Bożenko mam też prośbę - mogłabyś pokazać gdzie wisi ten sabotek 'Pinocchio' :?: Bardzo podoba mi się taki pędzik w dół. ;:196
Początek mojej przygody.
Początek ... cz.II, cz. III - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=36123" onclick="window.open(this.href);return false;
Fotogaleria Garnek - moje kwitnienia i miejsca gdzie bywam :)))
Awatar użytkownika
Storczykowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2008, o 19:31
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne... A co to za cudo z szerokimi liśćmi na 3. zdjęciu?
Awatar użytkownika
agnieszka__
500p
500p
Od: 22 paź 2009, o 23:29

Post »

Wspaniałe kwitnienia ,sabotek ślicznie kwitnie i ma bardzo ogrinalna doniczkę :tan świetny pomysł ,wyszła piękna kompozycja.
Jak te wszystkie pąki sie rozwiną to dopiero będzie widok :D
zielone jest piekne
pozdrawiam Agnieszka
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 18&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje storczyki !”