Jagoda kamczacka cz. 3
- Dorja
- 500p
- Od: 23 wrz 2014, o 08:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Jagoda kamczacka cz. 3
Podpowiedzcie, która odmiana rośnie najwyżej? Czy Aurora?-w optymalnych warunkach, oczywiście. Kawałek żywopłotu chciałabym, a preferuję jadalne rośliny. Jednak ten 1,2m to trochę za mało. Jaką odmianę polecacie?
Katarzyna. Ogród po wiejsku
-
- 500p
- Od: 7 lip 2015, o 15:09
Poszedłem zrobić zdjęcie jedynej jk którą podejrzewam o bycie prawdziwym Wojtkiem:
http://imgur.com/a/gyp7C
http://imgur.com/a/1McEx
http://imgur.com/a/gyp7C
http://imgur.com/a/1McEx
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 17 sie 2014, o 20:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
dedert, owoce Wojtka na twoich zdjęciach tak samo
wyglądają jak na moim Wojtku.
Może hafciarz się odezwie, ma pewnie największe doświadczenie.
- hafciarz
- 200p
- Od: 20 lut 2007, o 09:59
Po zdjęciach Panowie to tak ciężko poznać. W kolekcji mam 18 odmian , które poznaję po pokroju krzaka oraz owocu .Darko52 pisze:dedert, owoce Wojtka na twoich zdjęciach tak samo
Dedert na 90 % jest to Wojtek. Ta druga odmiana to będzie właśnie Duet albo Atut.
Tomala3d jagody kształtem przypominają Wojtka lecz moim zdaniem są zbyt wydłużone i roślina ma małe przyrosty . Wojtek w tym roku u mnie na słabej ziemi na młode przyrosty 35-50 cm. Możliwe że jest to jakaś ruska odmiana.
Wszystko zależne jest od wieku rośliny oraz warunków glebowych, nawożenia . W czwartym roku uprawy można wytypować odmianę tak na 90% . W chwili obecnej mam siewki Kamczatki i jeden z krzaczków wygląda tak .

tak wygląda Wojtek

-
- 500p
hafciarz dobrze mówisz. To nie jest Wojtek. Takie jak pokazałeś na zdjęciach mam ale ta o wydłużonych owocach jest jakaś inna. Owoce duże niektóre nawet 3cm i bez goryczki już się nadają do jedzenia ale poczekam jeszcze kilka dni i powinny być super w smaku. Przyrosty ma po 35cm na pewno tylko na tym zdjęciu jakiś krótki pęd się trafił. Na rosyjską odmianę mi nie wygląda chyba że jakąś nową bo ma liście jaśniejsze i większe jak u odmian polskich. U mnie te polskie i kanadyjskie jeszcze rosną a u rosyjskich już tylko owoce dojrzewają. Ogólnie na 6 kupionych w pewnej szkółce krzewów mam 5 różnych odmian z czego 3 to Wojtek, Atut i Duet, chyba
a dwie są inne.
Czelabinka już nadaje się do jedzenia. Jest pyszna pomimo lekkiej goryczki. Tak jak wcześnie pisałem jk ma wspaniałe owoce tylko trzeba dać im dojrzeć. U wspomnianej Czelabinki owoce wiszą ponad 2tyg odkąd nabrały koloru. Tak samo u Nimfy. Nimfa nie ma goryczki.
Bardzo dobrze zapowiadają się Vostorg i Docz' Velikana. Pomimo małych sadzonek mają duże owoce ale smaku jeszcze nie próbowałem. Podobno jedne z najlepszych dostępnych na rynku.
Wiem że tu niektórzy podchodzą sceptycznie do jk ale osobiście uważam że to super roślina jeśli chodzi o owoce.

Czelabinka już nadaje się do jedzenia. Jest pyszna pomimo lekkiej goryczki. Tak jak wcześnie pisałem jk ma wspaniałe owoce tylko trzeba dać im dojrzeć. U wspomnianej Czelabinki owoce wiszą ponad 2tyg odkąd nabrały koloru. Tak samo u Nimfy. Nimfa nie ma goryczki.
Bardzo dobrze zapowiadają się Vostorg i Docz' Velikana. Pomimo małych sadzonek mają duże owoce ale smaku jeszcze nie próbowałem. Podobno jedne z najlepszych dostępnych na rynku.
Wiem że tu niektórzy podchodzą sceptycznie do jk ale osobiście uważam że to super roślina jeśli chodzi o owoce.
Witam, Zostałem wczoraj poczęstowany okazałą miską jagód kamczackich. Wg mnie były to różne odmiany o różnym stopniu dojrzałości. Te duże były wybarwione na ciemny granat jak na zdjęciu powyżej i były dość zjadliwe, ale znaczna część nie była do końca wybarwiona (były buraczkowo- granatowe) i te były okropne w smaku. Jeśli były to już dojrzałe owoce to wydaje mi się że jest to owoc dla "smakoszy". Ale jeśli nie i jeszcze mogłyby powisieć jakiś czas to efekt może być ciekawy. Ja mam od tego roku odmianę Atut, Duet, Wojtek, Ninfę oraz Siniczkę bodajże. Mimo wczoorajszego zawodu dokupię jeszcze Lening. Velik., Docz Velik., Aurorę, Borealis, Honeybee, Zojkę, Boreal Beauty i Boreal Blizzarrd (jakieś nowości te dwie ostatnie) i się zobaczy.
-
- 500p
tmf30 te buraczkowo-granatowe na 100% były niedojrzałe. Nawet jak zrobią się już ciemnogranatowe to i tak trzeba z tydzień poczekać a najlepiej dwa żeby uzyskać pełnię smaku. U mnie nawet Czelabinka jest słodka i dobra pomimo nutki goryczki.
woldekj kilka jagód się nie zgadza z tym co mam u siebie. Leningradskij Velikan jest wyraźnie większy i ma wydłużone jagody na czterech krzewach które mam z różnych źródeł. Nimfa ma u mnie całkiem inny kształt równy cylindryczny, podłużny lekko rozszerzony na środku. Czarna ma grubsze jagody. Być może mam pomieszane te krzewy ale Leningradskij Velikan powinien się u mnie zgadzać bo mam z kilku źródeł.
woldekj kilka jagód się nie zgadza z tym co mam u siebie. Leningradskij Velikan jest wyraźnie większy i ma wydłużone jagody na czterech krzewach które mam z różnych źródeł. Nimfa ma u mnie całkiem inny kształt równy cylindryczny, podłużny lekko rozszerzony na środku. Czarna ma grubsze jagody. Być może mam pomieszane te krzewy ale Leningradskij Velikan powinien się u mnie zgadzać bo mam z kilku źródeł.
Velikan L. mam z 2 źródeł. W zeszłym roku były większe różnice. Wojtek 1 i 3 od góry są podobne. Drugi jest z kiermaszu. Mam jeszcze takie, które nie owocowały: Ala, Ela, Ula, Ola, Inia i kilka innych. Wielkości owoców to jak w opisie ze szkółek. Moja licencjonowana "Docz velikana" ma wielkość jak na zdjęciu. Krzaki też różne. Jeden jest balkonowy. Wysokość 30 cm - mimo 3 lat uprawy. W tym roku próbuję ustalić, które zostaną.
-
- 500p
A możesz się wypowiedzieć na temat smaku poszczególnych odmian? Próbowałem Vostorg i powiem że super. Do tego jagody mocno trzymają się krzewu(chyba nawet za mocno) więc nie ma obawy że opadną. Smak Aurory również super ale próbowałem na razie dosłownie jednego owocu który przypadkiem spadł z krzaka. Dla mnie smak lepszy niż truskawki, borówki a nawet czereśnie.
Interesuje mnie szczególnie odmiana Jugana i Czulimskaja. Jugany mam jedną sadzonkę w doniczce ale nie miała owoców.
Z tego co widzę wielkością wyróżniają się jeszcze Bakczarska Jubilieniaja, Bakczarski Velikan i Gordost a jak ze smakiem?
Czarnej mam trzy krzewy z dwóch źródeł ale owoce mają takie jak na Twoim zdjęciu ma Brązowa. Według mnie owoce bardzo dobrej jakości całkowicie bez goryczki i słodkie jak dojrzeją i trzymają się mocno krzewu tylko podobno u tej odmiany słabiej z plennością.
Interesuje mnie szczególnie odmiana Jugana i Czulimskaja. Jugany mam jedną sadzonkę w doniczce ale nie miała owoców.
Z tego co widzę wielkością wyróżniają się jeszcze Bakczarska Jubilieniaja, Bakczarski Velikan i Gordost a jak ze smakiem?
Czarnej mam trzy krzewy z dwóch źródeł ale owoce mają takie jak na Twoim zdjęciu ma Brązowa. Według mnie owoce bardzo dobrej jakości całkowicie bez goryczki i słodkie jak dojrzeją i trzymają się mocno krzewu tylko podobno u tej odmiany słabiej z plennością.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Ze zmysłem smaku różnie bywa. Szwagierka "zajada się" winogronami tzw. płotowymi. Innym już po kilku jagódkach sztywnieją języki a Ona potrafi kilka gron jedno po drugim wciągnąć.
-
- 500p
kaLo dlatego porównałem do truskawki, borówki i czereśni. Ja lubię słodkie owoce. Mam truskawkę Faworytkę i Polkę a one są bardzo słodkie. Z tego co pisałeś masz odmianę Czarną o ile dobrze pamiętam. Ona nie opada. Daj jej powisieć jeszcze kilka dni i spróbuj. U mnie lada dzień owoce czarnej będą dojrzałe. Zawartość cukrów zależy też od stanowiska i nawożenia. Tylko czy ja mam rzeczywiście Czarną skoro u wlodekj owoce wyglądają inaczej? Dwie sadzonki mam na pewno ze szkółki Wędrowski a trzecią nie wiem skąd ale wygląda identycznie.
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Mam czarną i brązową. Obie z Tesco, ale producent to chyba Wedrowscy. Kilka jagódek jest. Jak będę na działce to zrobię fotki.
Czulimskaja - oberwałem dopiero wczoraj bo była zbyt kwaśna i nie odchodziła. Jest kwaśniejsza od Vostorga.
Jugana - zniknęła 10.06. Jest słodsza od Czulimskiej i daje się otrząsnąć.
Bakczarski Velikan - Jest wyraźnie kwaśniejszy.
Gordost - nierówny ze względu na kwaśność i trochę trudniej otrząsać.
Bakczarska Jubilieniaja - jeszcze wisi bo żona stwierdziła, że "starej i jeszcze skwaszonej" to mogę nie wytrzymać
Aurora jeszcze rośnie i nabiera smaku. Pojedyncze owoce mają ciekawy smak. O ile pozostałe mają prosty smak to ta ma pełny. Ciągnie ją w stronę brzoskwini i ananasa.
Wojtek nabiera słodyczy i koloru.
Jolanta jeszcze daje goryczką ale już jest smaczna.
Jugana - zniknęła 10.06. Jest słodsza od Czulimskiej i daje się otrząsnąć.
Bakczarski Velikan - Jest wyraźnie kwaśniejszy.
Gordost - nierówny ze względu na kwaśność i trochę trudniej otrząsać.
Bakczarska Jubilieniaja - jeszcze wisi bo żona stwierdziła, że "starej i jeszcze skwaszonej" to mogę nie wytrzymać
Aurora jeszcze rośnie i nabiera smaku. Pojedyncze owoce mają ciekawy smak. O ile pozostałe mają prosty smak to ta ma pełny. Ciągnie ją w stronę brzoskwini i ananasa.
Wojtek nabiera słodyczy i koloru.
Jolanta jeszcze daje goryczką ale już jest smaczna.
-
- Od: 17 sie 2014, o 20:56
Ze swej bardzo bogatej kolekcji , gdybyś miał polecić tylko pięć , to które by to były odmiany?
Słodkie, Te najsłodsze.
Słodkie, Te najsłodsze.