Teraz ja - treissi
- anoli
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 lis 2007, o 16:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Wszystko możesz ukorzeniać w wodzie z dodatkiem węgla drzewnego. Mogłabym się załapać na jedną szczepkę koleusika i difci?:)
Koleusikom zostawiłabym tak ze 2-3 oczka - te taki puste. Ukorzeniaj w odzielnym naczyniu niż diffcie, roślinki nie lubią jej raczej.
A difcie to nie zbyt krótko, ale spróbuj może je jakoś troszkę naprostować? Tzn. tnij tak żeby pieniek nie był bardzo zagięty. Najkrótszy pęd jaki teraz ukorzeniałam to 13 cm.
Koleusikom zostawiłabym tak ze 2-3 oczka - te taki puste. Ukorzeniaj w odzielnym naczyniu niż diffcie, roślinki nie lubią jej raczej.
A difcie to nie zbyt krótko, ale spróbuj może je jakoś troszkę naprostować? Tzn. tnij tak żeby pieniek nie był bardzo zagięty. Najkrótszy pęd jaki teraz ukorzeniałam to 13 cm.
Wątki Zapraszam serdecznie Ilona
Poprzycinaj jak zaznaczyłem, ukorzeń w słoiczku z wodą i niezależnie jak wybiją korzenie wsadź tak by góra czubka była prosto reszta sama się naprostuje w czasie wzrostu i grubienia pnia.
Koleusy poprzycinaj na taka wysokość, nie potrzebne są od dołu gołe łodygi jak się ukorzenią będziesz miała koleusiki z listkami od samego dołu.

Koleusy poprzycinaj na taka wysokość, nie potrzebne są od dołu gołe łodygi jak się ukorzenią będziesz miała koleusiki z listkami od samego dołu.

Najprawdopodobniej zaraz po przesadzeniu dostała za dużo wody i czy czasami nie z nawozem jakimś? Przesusz jej trochę bryłę korzeniową i dopiero zacznij regularnie podlewać byle nie za dużą dawką, schnące liście zetnij przy pniu, zroś lekko powierzchnię ziemi i wlej szklankę czystego biohumusu na wilgotną glebę. 

- Antooosia
- 1000p
- Od: 8 sty 2008, o 08:49
Monia ale Ci się dostało
.Zależy,co z niego chcesz osiągnąc.Ja bym oba ciachnęła na wysokości końca drabinki,a Ładnie się wtedy rozkrzewią.Powstałe w ten sposób szczepki dosadziłabym do tej samej doniczki(po wcześniejszym pocięciu),żeby ładnie się zagęściło.
A jest jeszcze koncepcja zrobienia z tego wyższego hibiscusa na pniu...ciachanie na tej samej wysokości...
Wierzę,że sobie świetnie poradzisz...

A jest jeszcze koncepcja zrobienia z tego wyższego hibiscusa na pniu...ciachanie na tej samej wysokości...
Wierzę,że sobie świetnie poradzisz...

Pozdrawiam,Kinga.
Na skraju lasu jest mały domek...
Na skraju lasu jest mały domek...
- treissi
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 8 sty 2008, o 16:34
Przemku ja wszystkie kwiaty staram się podlewac tak jak piszesz.
Antosiu chyba się uczę , bo też myślałam o tym, żeby ciachnąc tak jak mówisz
i zrobic to chyba odrazu? A co z górą, jak porobic szczepki? Bo ja to myślałam, że to do wyrzucenia - że takie zdrewniałe nie nadają się na szczepki.
Zielona ale bez ciachania nie będzie się rozkrzewiał i słabo będzie kwitł.
Antosiu chyba się uczę , bo też myślałam o tym, żeby ciachnąc tak jak mówisz

Zielona ale bez ciachania nie będzie się rozkrzewiał i słabo będzie kwitł.