Taki - sobie ogród cz.6
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Taki - sobie ogród cz.6
Krwawnicę masz imponującą. Sądziłam, że ona kwitnie tylko na bagniskach i przy wilgotnych rowach i dlatego nigdy nawet nie pomyślalam, żeby wsadzić ją w moim piaszczystym i suchym ogrodzie. Czy faktycznie ma u ciebie stale wilgotne podłoże?
- Tolinka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 mar 2013, o 23:30
Miłka piękne widoczki jak zwykle
Zingaro
cudna
taka w moim guście ,chyba się do ciebie uśmiechnę
ale dopiero na wiosnę będę się uśmiechać jak je wyciągniesz z piwnicy i stwierdzisz że masz za dużo do sadzenia
Piękne masz te dalie ...oj tam ,oj tam że się powtarzam ,one zasługują żeby je chwalić bezustannie

Piękne masz te dalie ...oj tam ,oj tam że się powtarzam ,one zasługują żeby je chwalić bezustannie

- Florian Silesia
- Od: 3 lip 2016, o 19:56
'Akita' wg mnie taka sama jak u mnie
Zdjęcie 'Tahoma Hope' rewelacyjne!!!

Zdjęcie 'Tahoma Hope' rewelacyjne!!!
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
Dzięki Florek! Ja to tak potrafię stanąć przy "wiatraczkach" i patrzeć, jak się pszczoły uwijają. Zauważyłam, że w ogrodzie jest ich coraz więcej, a ja staram się co roku sadzić/siać więcej kwiatów, które lubią. Zakwitnie mi zaraz kolejna Akita, która kupiłam w Biedrze, jak mi jakaś dalia wypadła i był luka na rabacie. Dziwię się, że taka dorodna urosła i zdąży zakwitnąć:

Martuś! Uśmiechaj się, zapiszę, żeś żądna! I chwalże do woli!
Wandziu! Krwawnica rośnie przy pompie
Zanim posadziłam, przeczytałam, co lubi. Ale już jest dla mnie za duża i muszę ja spacyfikować teraz jesienią.
Dorotko! Popatrzeć zawsze możesz u mnie, ale namawiam serdecznie, żebyś posadziła sobie wiosną coś niewielkiego, co do jesieni będzie cieszyć Twoje oczy. Jeśli się zdecydujesz - daj znać, może będę miała coś fajnego w tym stylu do podziału.
Podlewam i podlewam. W nocy ma być deszcz, ale w to nie wierzę. Miejscami widać, że po podlewaniu odzywa i chyba wszystko dociągnie do zimy w miarę dobrej kondycji. Wczoraj obcięłam taczkę zwiędłych kwiatów, ale i znalazłam kilka nowych kwitnących , co cieszy. Statystyka dobra, ale w zeszłym roku, pomimo suszy, dalie kwitły obficiej.
Znalazłam Mom and Dad:

Paskuda okazała się całkiem zgrabna w kolejnych kwiatach i jest już pełna (I tak ma eksmisję na wiosnę do Ani):

Rawhide - już myślałam, że nie będzie kwitła, bo jest chora

"Dagmara" - posadziłam w kącie, a ona i tak zakwitła!

Osaka mi się położyła pod moją nieobecność, a zapomniałam jej dać podporę. Ma niewielkie kwiaty, ale są!

No i znalazła się Gardenshow - muszę ja dać w przyszłym roku w inne miejsce, bo ona jest cudowna, ale w tym roku przegrała wyścig

Martuś! Uśmiechaj się, zapiszę, żeś żądna! I chwalże do woli!

Wandziu! Krwawnica rośnie przy pompie

Dorotko! Popatrzeć zawsze możesz u mnie, ale namawiam serdecznie, żebyś posadziła sobie wiosną coś niewielkiego, co do jesieni będzie cieszyć Twoje oczy. Jeśli się zdecydujesz - daj znać, może będę miała coś fajnego w tym stylu do podziału.

Podlewam i podlewam. W nocy ma być deszcz, ale w to nie wierzę. Miejscami widać, że po podlewaniu odzywa i chyba wszystko dociągnie do zimy w miarę dobrej kondycji. Wczoraj obcięłam taczkę zwiędłych kwiatów, ale i znalazłam kilka nowych kwitnących , co cieszy. Statystyka dobra, ale w zeszłym roku, pomimo suszy, dalie kwitły obficiej.
Znalazłam Mom and Dad:

Paskuda okazała się całkiem zgrabna w kolejnych kwiatach i jest już pełna (I tak ma eksmisję na wiosnę do Ani):

Rawhide - już myślałam, że nie będzie kwitła, bo jest chora

"Dagmara" - posadziłam w kącie, a ona i tak zakwitła!

Osaka mi się położyła pod moją nieobecność, a zapomniałam jej dać podporę. Ma niewielkie kwiaty, ale są!

No i znalazła się Gardenshow - muszę ja dać w przyszłym roku w inne miejsce, bo ona jest cudowna, ale w tym roku przegrała wyścig

Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- duju
- Od: 13 paź 2008, o 12:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Piękne zdjęcia od rana. Wrzesień jest ciepło i daliom służy, oby jak najdłużej było ciepło. Moje wczoraj podlewałam.
Pozdrawiam - Justyna
- Pulpa222
- Od: 21 kwie 2010, o 08:45
To dołącz proszę do Paskudy kawałek Mom and Dad
. Obie są cudne i w moim stylu ( czytaj: potężne
).
Pozostałe też śliczne, nie powiem, ale do oglądania
.

Pozostałe też śliczne, nie powiem, ale do oglądania

Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
- takasobie
Aniu! Jeśli będzie do podziału, nie ma sprawy!
Justynko! Nie wiesz, jak ja dziś się cieszyłam, jak wreszcie dziś przy sobocie sobaczyłam moje dalie w słońcu, bo po pracy to już wszystko w cieniu. A podlewać trzeba, bo sucho strasznie
Dziś pięknie, słonecznie od rana, dużo pracy, ale na hamak też był czas.
Trzeba korzystać, dopóki ciepło. Ale pomalowałam ławkę, poobcinałam przekwitłe dalie, podlewało się. Porządkowaliśmy warzywnik, trochę to smutne, ale pozbieraliśmy już wszystkie pomidorki, ogórki, fasolkę. Chłopaki mi poczyściły na grządkach i w szklarni. Pozbieraliśmy dyńki i rozlewaliśmy cydr do butelek.

Niedaliowe:
Zakwitła wiśnia!

Poesie

Dortmund

Biennenweide Rot

I kilka dalii, żebyście nie myśleli, że coś ze mną nie tak!
Złota Miłka

Jowey Linda

Sugar Cane

Silver Wedding

Justynko! Nie wiesz, jak ja dziś się cieszyłam, jak wreszcie dziś przy sobocie sobaczyłam moje dalie w słońcu, bo po pracy to już wszystko w cieniu. A podlewać trzeba, bo sucho strasznie

Dziś pięknie, słonecznie od rana, dużo pracy, ale na hamak też był czas.

Niedaliowe:
Zakwitła wiśnia!

Poesie

Dortmund

Biennenweide Rot

I kilka dalii, żebyście nie myśleli, że coś ze mną nie tak!

Złota Miłka

Jowey Linda

Sugar Cane

Silver Wedding

Miłka
- Dorota71
- Od: 2 cze 2011, o 14:15
- Kontakt:
Miłka to sporo pracy zaliczone.
Cydr .... czy jeszcze czas jest żeby go zrobić?

Cydr .... czy jeszcze czas jest żeby go zrobić?
-
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Jakie profesjonalne przygotowanie cydru
I od razu zapakowane, czyżby już zamówienia na wysyłkę ?
I nareszcie doczekałam się, chociaż w niewielkim rozmiarze, ale zawsze to coś
szerszego kadru na dalie
I co to za drzewo za ławką?
Piszesz, że smutek ogarnia jak sprzątasz warzywnik....mnie też zawsze towarzyszy ten stan o tej porze roku. Taki koniec sezonu, przemijanie itd. A korbolki dorodne. Ja mam, dzięki mojemu tatusiowi całe pole do wykorzystania
Dałam mu nasiona różnych dyń, a on je wszystkie posiał. A teraz mnie męczy, żebym coś z nimi zrobiła. Niestety, to warzywo jest za mało popularne w naszym regionie. Ja na poziomie pracy rozpowszechniam zupę krem z dyni, pieczoną dynię, frytki dyniowe, ciasto dyniowe. Niektórzy próbują, a niektórzy kręcą głową. A przecież dynia to moc witamin. No i fajnie wygląda. 

I nareszcie doczekałam się, chociaż w niewielkim rozmiarze, ale zawsze to coś

I co to za drzewo za ławką?
Piszesz, że smutek ogarnia jak sprzątasz warzywnik....mnie też zawsze towarzyszy ten stan o tej porze roku. Taki koniec sezonu, przemijanie itd. A korbolki dorodne. Ja mam, dzięki mojemu tatusiowi całe pole do wykorzystania

- ewelkacha88
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
Witaj
. Jakie piękne dynie
. Niedaliowe i daliowe zdjęcia bardzo ładne. Oj dzieje się u Ciebie, dzieje. Sporo pracy wykonałaś, brawo
. Pozdrawiam
.

- takasobie
Ewelina! Dziękuję w imieniu dyń. Miało być więcej i inne, ale te akurat wyrosły.
Małgosiu!Jak ja się cieszę, ze jest ktoś, kto lubi i wykorzystuje dynie! Ja czasami nawet mroziłam np pół obranej i pokrojonej dyni na późniejszą zupę, ale te odmiany, które siałam (czyli Bambino i Muscat Provance) bez problemu przechowują się do wiosny. Robię zupy, kompoty, placuszki, ciasto. Jest bardzo zdrowa! No i bardzo lubimy!
Cydru nikomu nie wysyłam, sama wypiję lub z przyjaciółmi
Jakoś trzeba go przygotować, żeby przetrwał zimę
Fajnie, że masz taki areał do dyni. Ja mam tylko kompostownik więc i tak niezłe zbiory mam
Za ławką to wiśnia, której już opadły liście (plamistość miała, zapomniałam siknąć wiosną), ale to ona własnie wypuściła kilka kwiatów
Dla Ciebie szersze ujęcia z wczoraj:

Dorotko! Teraz to najlepszy czas na nastawienie cydru. Dojrzewają słodkie odmiany jabłek, z których cydr jest najsmaczniejszy. Ten nasz to taki trochę eksperyment z naszych mało słodkich letnich jabłek. Cydr wyszedł wytrawny, do butelek dosypaliśmy po szczypcie cukru, aby był lekko musujący.
Dziś ochłodzenie i zachmurzenie. Pomalowałam ławkę drugi raz, był ciąg dalszy rozlewnia cydru i podlewania. Na deszcz nie ma szans. Rośliny żyją chyba tylko dzięki porannej rosie.
Na dziś:
B-Man

Pink Surprise

Coriallo Furioso

Pinneland Princess

A-Peeling

Eveline

Małgosiu!Jak ja się cieszę, ze jest ktoś, kto lubi i wykorzystuje dynie! Ja czasami nawet mroziłam np pół obranej i pokrojonej dyni na późniejszą zupę, ale te odmiany, które siałam (czyli Bambino i Muscat Provance) bez problemu przechowują się do wiosny. Robię zupy, kompoty, placuszki, ciasto. Jest bardzo zdrowa! No i bardzo lubimy!
Cydru nikomu nie wysyłam, sama wypiję lub z przyjaciółmi

Fajnie, że masz taki areał do dyni. Ja mam tylko kompostownik więc i tak niezłe zbiory mam

Za ławką to wiśnia, której już opadły liście (plamistość miała, zapomniałam siknąć wiosną), ale to ona własnie wypuściła kilka kwiatów

Dla Ciebie szersze ujęcia z wczoraj:

Dorotko! Teraz to najlepszy czas na nastawienie cydru. Dojrzewają słodkie odmiany jabłek, z których cydr jest najsmaczniejszy. Ten nasz to taki trochę eksperyment z naszych mało słodkich letnich jabłek. Cydr wyszedł wytrawny, do butelek dosypaliśmy po szczypcie cukru, aby był lekko musujący.
Dziś ochłodzenie i zachmurzenie. Pomalowałam ławkę drugi raz, był ciąg dalszy rozlewnia cydru i podlewania. Na deszcz nie ma szans. Rośliny żyją chyba tylko dzięki porannej rosie.

Na dziś:
B-Man

Pink Surprise

Coriallo Furioso

Pinneland Princess

A-Peeling

Eveline

Miłka
- Sasanka18
- Od: 1 sty 2010, o 19:25
Dalie ciągle zadziwiają i kolorem i kształtem
A dynie o takiej wadze tylko pozazdrościć, taka ilość musisz mieć duży ogród.
Dynię można podawać na różne sposoby ma niezwykła wartość odżywczą
U mnie urosły tylko dwa kabaczki reszta zgniła nie wiem jaka była przyczyna.
Ławka odnowiona bardzo ładnie wygląda ma bardzo ciekawą forma

A dynie o takiej wadze tylko pozazdrościć, taka ilość musisz mieć duży ogród.
Dynię można podawać na różne sposoby ma niezwykła wartość odżywczą

U mnie urosły tylko dwa kabaczki reszta zgniła nie wiem jaka była przyczyna.
Ławka odnowiona bardzo ładnie wygląda ma bardzo ciekawą forma

- Sasanka18
- Od: 1 sty 2010, o 19:25
Różyczka Biennenweide Rot niesamowita- piękny kolor i ilość kwiatów

- Florian Silesia
- Od: 3 lip 2016, o 19:56
To masz szczęście do 'Akity'! Tak ładnej dalii nigdy dość!
U mnie na szczęście weekend i dzisiaj deszczowo więc jest szansa, że kilka dalii jeszcze zakwitnie
U mnie na szczęście weekend i dzisiaj deszczowo więc jest szansa, że kilka dalii jeszcze zakwitnie

-
- Od: 20 sty 2013, o 10:54
Dziękuję za szersze ujęcia
. To są widoki
Gdybym miała miejsce też bym przechowała sobie kilka dyniek. A tak będę kombinować. Ubolewam, że to mało rozpowszechnione warzywo. I prowadzę propagandę. Dzisiaj zajechałam do pracy z bagażnikiem pełnym dyń. A do tego moja zupa popisowa w gratisie

Gdybym miała miejsce też bym przechowała sobie kilka dyniek. A tak będę kombinować. Ubolewam, że to mało rozpowszechnione warzywo. I prowadzę propagandę. Dzisiaj zajechałam do pracy z bagażnikiem pełnym dyń. A do tego moja zupa popisowa w gratisie