Taki - sobie ogród cz.6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Taki - sobie ogród cz.6

Post »

Krwawnicę masz imponującą. Sądziłam, że ona kwitnie tylko na bagniskach i przy wilgotnych rowach i dlatego nigdy nawet nie pomyślalam, żeby wsadzić ją w moim piaszczystym i suchym ogrodzie. Czy faktycznie ma u ciebie stale wilgotne podłoże?
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30

Post »

Miłka piękne widoczki jak zwykle ;:215 Zingaro ;:oj cudna ;:167 taka w moim guście ,chyba się do ciebie uśmiechnę ;:183 ale dopiero na wiosnę będę się uśmiechać jak je wyciągniesz z piwnicy i stwierdzisz że masz za dużo do sadzenia ;:306
Piękne masz te dalie ...oj tam ,oj tam że się powtarzam ,one zasługują żeby je chwalić bezustannie ;:173
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

'Akita' wg mnie taka sama jak u mnie :idea:
Zdjęcie 'Tahoma Hope' rewelacyjne!!!
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Dzięki Florek! Ja to tak potrafię stanąć przy "wiatraczkach" i patrzeć, jak się pszczoły uwijają. Zauważyłam, że w ogrodzie jest ich coraz więcej, a ja staram się co roku sadzić/siać więcej kwiatów, które lubią. Zakwitnie mi zaraz kolejna Akita, która kupiłam w Biedrze, jak mi jakaś dalia wypadła i był luka na rabacie. Dziwię się, że taka dorodna urosła i zdąży zakwitnąć:

Obrazek

Martuś! Uśmiechaj się, zapiszę, żeś żądna! I chwalże do woli! ;:170

Wandziu! Krwawnica rośnie przy pompie ;:306 Zanim posadziłam, przeczytałam, co lubi. Ale już jest dla mnie za duża i muszę ja spacyfikować teraz jesienią.

Dorotko! Popatrzeć zawsze możesz u mnie, ale namawiam serdecznie, żebyś posadziła sobie wiosną coś niewielkiego, co do jesieni będzie cieszyć Twoje oczy. Jeśli się zdecydujesz - daj znać, może będę miała coś fajnego w tym stylu do podziału. :wink:

Podlewam i podlewam. W nocy ma być deszcz, ale w to nie wierzę. Miejscami widać, że po podlewaniu odzywa i chyba wszystko dociągnie do zimy w miarę dobrej kondycji. Wczoraj obcięłam taczkę zwiędłych kwiatów, ale i znalazłam kilka nowych kwitnących , co cieszy. Statystyka dobra, ale w zeszłym roku, pomimo suszy, dalie kwitły obficiej.

Znalazłam Mom and Dad:

Obrazek

Obrazek

Paskuda okazała się całkiem zgrabna w kolejnych kwiatach i jest już pełna (I tak ma eksmisję na wiosnę do Ani):
Obrazek

Rawhide - już myślałam, że nie będzie kwitła, bo jest chora
Obrazek

"Dagmara" - posadziłam w kącie, a ona i tak zakwitła!
Obrazek

Osaka mi się położyła pod moją nieobecność, a zapomniałam jej dać podporę. Ma niewielkie kwiaty, ale są!
Obrazek

No i znalazła się Gardenshow - muszę ja dać w przyszłym roku w inne miejsce, bo ona jest cudowna, ale w tym roku przegrała wyścig ;:145
Obrazek
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
duju
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2008, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Piękne zdjęcia od rana. Wrzesień jest ciepło i daliom służy, oby jak najdłużej było ciepło. Moje wczoraj podlewałam.
Pozdrawiam - Justyna
Awatar użytkownika
Pulpa222
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 kwie 2010, o 08:45

Post »

To dołącz proszę do Paskudy kawałek Mom and Dad ;:108 . Obie są cudne i w moim stylu ( czytaj: potężne ;:306 ).
Pozostałe też śliczne, nie powiem, ale do oglądania :tan .
Pozdrawiam Ania
"Niebezpiecznie jest mieć rację w sprawach, w których ustanowione władze się mylą." Voltaire
Ogród "po 30-tce" Cz.I, Część II , Część III aktualna,Tillandsie są ? dla leniwych
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu! Jeśli będzie do podziału, nie ma sprawy! :wit

Justynko! Nie wiesz, jak ja dziś się cieszyłam, jak wreszcie dziś przy sobocie sobaczyłam moje dalie w słońcu, bo po pracy to już wszystko w cieniu. A podlewać trzeba, bo sucho strasznie ;:145

Dziś pięknie, słonecznie od rana, dużo pracy, ale na hamak też był czas. ;:173 Trzeba korzystać, dopóki ciepło. Ale pomalowałam ławkę, poobcinałam przekwitłe dalie, podlewało się. Porządkowaliśmy warzywnik, trochę to smutne, ale pozbieraliśmy już wszystkie pomidorki, ogórki, fasolkę. Chłopaki mi poczyściły na grządkach i w szklarni. Pozbieraliśmy dyńki i rozlewaliśmy cydr do butelek.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Niedaliowe:

Zakwitła wiśnia! ;:306
Obrazek

Poesie
Obrazek

Obrazek

Dortmund
Obrazek

Biennenweide Rot
Obrazek

I kilka dalii, żebyście nie myśleli, że coś ze mną nie tak! ;:306

Złota Miłka
Obrazek

Jowey Linda
Obrazek

Sugar Cane
Obrazek

Silver Wedding
Obrazek
Miłka
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Miłka to sporo pracy zaliczone. :heja
Cydr .... czy jeszcze czas jest żeby go zrobić?
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Jakie profesjonalne przygotowanie cydru ;:333 I od razu zapakowane, czyżby już zamówienia na wysyłkę ?
I nareszcie doczekałam się, chociaż w niewielkim rozmiarze, ale zawsze to coś :wink: szerszego kadru na dalie ;:167
I co to za drzewo za ławką?
Piszesz, że smutek ogarnia jak sprzątasz warzywnik....mnie też zawsze towarzyszy ten stan o tej porze roku. Taki koniec sezonu, przemijanie itd. A korbolki dorodne. Ja mam, dzięki mojemu tatusiowi całe pole do wykorzystania ;:306 Dałam mu nasiona różnych dyń, a on je wszystkie posiał. A teraz mnie męczy, żebym coś z nimi zrobiła. Niestety, to warzywo jest za mało popularne w naszym regionie. Ja na poziomie pracy rozpowszechniam zupę krem z dyni, pieczoną dynię, frytki dyniowe, ciasto dyniowe. Niektórzy próbują, a niektórzy kręcą głową. A przecież dynia to moc witamin. No i fajnie wygląda. :D
Awatar użytkownika
ewelkacha88
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 maja 2013, o 17:54

Post »

Witaj :wit . Jakie piękne dynie ;:oj . Niedaliowe i daliowe zdjęcia bardzo ładne. Oj dzieje się u Ciebie, dzieje. Sporo pracy wykonałaś, brawo ;:138 . Pozdrawiam :wit .
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewelina! Dziękuję w imieniu dyń. Miało być więcej i inne, ale te akurat wyrosły. ;:131

Małgosiu!Jak ja się cieszę, ze jest ktoś, kto lubi i wykorzystuje dynie! Ja czasami nawet mroziłam np pół obranej i pokrojonej dyni na późniejszą zupę, ale te odmiany, które siałam (czyli Bambino i Muscat Provance) bez problemu przechowują się do wiosny. Robię zupy, kompoty, placuszki, ciasto. Jest bardzo zdrowa! No i bardzo lubimy!
Cydru nikomu nie wysyłam, sama wypiję lub z przyjaciółmi ;:304 Jakoś trzeba go przygotować, żeby przetrwał zimę :wink:
Fajnie, że masz taki areał do dyni. Ja mam tylko kompostownik więc i tak niezłe zbiory mam ;:306
Za ławką to wiśnia, której już opadły liście (plamistość miała, zapomniałam siknąć wiosną), ale to ona własnie wypuściła kilka kwiatów ;:306

Dla Ciebie szersze ujęcia z wczoraj:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Dorotko! Teraz to najlepszy czas na nastawienie cydru. Dojrzewają słodkie odmiany jabłek, z których cydr jest najsmaczniejszy. Ten nasz to taki trochę eksperyment z naszych mało słodkich letnich jabłek. Cydr wyszedł wytrawny, do butelek dosypaliśmy po szczypcie cukru, aby był lekko musujący.

Dziś ochłodzenie i zachmurzenie. Pomalowałam ławkę drugi raz, był ciąg dalszy rozlewnia cydru i podlewania. Na deszcz nie ma szans. Rośliny żyją chyba tylko dzięki porannej rosie. ;:218

Na dziś:

B-Man
Obrazek

Pink Surprise
Obrazek

Coriallo Furioso
Obrazek

Pinneland Princess
Obrazek

A-Peeling
Obrazek

Eveline ;:167
Obrazek
Miłka
Awatar użytkownika
Sasanka18
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2010, o 19:25

Post »

Dalie ciągle zadziwiają i kolorem i kształtem ;:215 ;:215
A dynie o takiej wadze tylko pozazdrościć, taka ilość musisz mieć duży ogród.
Dynię można podawać na różne sposoby ma niezwykła wartość odżywczą ;:333
U mnie urosły tylko dwa kabaczki reszta zgniła nie wiem jaka była przyczyna.
Ławka odnowiona bardzo ładnie wygląda ma bardzo ciekawą forma ;:63
Awatar użytkownika
Sasanka18
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 sty 2010, o 19:25

Post »

Różyczka Biennenweide Rot niesamowita- piękny kolor i ilość kwiatów ;:215 :uszy
Awatar użytkownika
Florian Silesia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 lip 2016, o 19:56

Post »

To masz szczęście do 'Akity'! Tak ładnej dalii nigdy dość!
U mnie na szczęście weekend i dzisiaj deszczowo więc jest szansa, że kilka dalii jeszcze zakwitnie ;:65
PEPSI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 sty 2013, o 10:54

Post »

Dziękuję za szersze ujęcia ;:196. To są widoki ;:333
Gdybym miała miejsce też bym przechowała sobie kilka dyniek. A tak będę kombinować. Ubolewam, że to mało rozpowszechnione warzywo. I prowadzę propagandę. Dzisiaj zajechałam do pracy z bagażnikiem pełnym dyń. A do tego moja zupa popisowa w gratisie ;:173
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”