Metamorfozy Ustronia pod Miedzą

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 kwie 2016, o 21:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Metamorfozy Ustronia pod Miedzą

Post »

Aguś sesja będzie, tym bardziej, że takie różowe zamówiłam też u zaprzyjaźnionej forumki.

Wiosna pędzi, aż się wierzyć nie chce. Kasztanowce w pąkach, bzy lada chwila zakwitną. Szybciorem podjechaliśmy pod wieczór na działkę zrobić oprysk drzew owocowych, porzeczek i róż miedzianem. Zapylacze już nie latały, uff. Jabłonka, a zwłaszcza śliwka też za moment zakwitną, a to dopiero początek kwietnia. Aż się martwić zaczynam, bo przecież przymrozki przed nami.

Nie chcę zapeszać, ale lawendy,bardzo bardzo bardzo nieśmiało zaczynają wydawać maciupkie listeczki. Nie wiem czy na wszystkich, na razie niestety tylko gdzieniegdzie, nie wiem jak to ostatecznie wpłynie na ich wygląd i kwitnienie, ale staram się być myśli, że ich nie stracę i że jakoś się odbudują, tworząc może ciut później, ale znów przepiękną lawendową rzekę w szpalerze ;:218
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Teraz muszę na szybko ogarniać temat :lol:
Mam nadzieję, że nasza przyjaźń rozpocznie się kwitnąco i taka pozostanie ;:108
Obrazek
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne ;:167 niech ładnie rosną ;:3
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Szybko pergole trzeba kupować i robić podpórki. Połowę z nich wsadzę przy tujach- wysokim żywopłocie. Czy te trzeba jakoś wiązać do tych tui??
Jurek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 kwie 2006, o 09:18

Post »

Ogrom pracy wykonany w ciągu tych dwóch lat. Widzę, że już zamówiłaś powojniki, więc moja sugestia odnośnie Daniela Derondy spóźniona ;)
Teraz odnośnie sadzenia powojników w miejscu, które sobie wybrałaś - jest to dość ryzykowne i być może w przyszłości będziesz je musiała stamtąd przesadzić. Żałuję, że nie zrobiłem zdjęcia obrazującego jak wygląda system korzeniowy powojników zdominowany korzeniami tui - bo właśnie kilka dni temu przesadzałem 3 powojniki rosnące w pobliżu tui szmaragdowych.Rozwiązaniem mogłoby być wkopywanie jakichś większych pojemników z otworami odpływowymi w dnie.
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 12:32

Post »

Moniko kupiłaś śliczne powojniki. Spróbuj zrobić tak jak radzi Jurek ,bo rzeczywiście możesz mieć problemy z korzeniami .
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jurku dzięki za uznanie :)

Sęk w tym, że przynajmniej trzy powojniki muszą iść pod ten żywopłot, bo dosłownie miejsca nie mam.... poszukam jakiś pojemników i poobcinam dno...To nie jest mój, tylko sąsiadki żywopłot, więc korzenie trochę dalej, ale jak robiłam rabatę przy siatce to sporo ich wycięłam. Clematisowi Daniel Deronda się przyjrzę. :wink:

Przyszła paczka od Małgosi- clem :heja , czekam jeszcze na jedną i w sobotę sadzenie ;:215 Chłodniej ma być, ale może to i lepiej dla wykopanych roslin, które maja 2 dni czekać teraz na balkonie.
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A takie skarby cieszą bardziej niż nowe buty

Fiołek Rubra, upolowany w poniedziałek. Jeszcze w domu, pierwszy kwiatuszek :D
Obrazek
Awatar użytkownika
coco12
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 sie 2008, o 12:32

Post »

Ślicznie się zapowiada fiołek ,pochwal się nowymi roślinkami ;:180
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na razie to biedulki trwają na balkonie. Małgosia je tak ładnie zapakowała, a ja porozcinałam taśmy łączące pakunki, poukładałam jeden obok drugiego zielonym do góry, podlałam tak, żeby woda wniknęła w pakunki, uchyliłam pudełko i muszą czekać do soboty, a ja z nimi. To są minusy mieszkania z dala od ogrodu, ale przecież bez niego tak w ogóle nie dałoby się żyć....

Kupiłam różności, niskie astry, brunnery, złocienie, byliny typu floksy czy dzwonki, wiązówkę variegata, ciekawy rozchodnik variegata, bialo- niebieskie fiołki, krwawniki, gailardie, kłosowce, len. I coś by się jeszcze znalazło.

Myślałam, że już więcej nie zmieszczę, a tu mi zaświtał w głowie pomysł na rojniki w garnkach glinianych i już mam powybierane, tylko święta idą i wstrzymam się z zamówieniami. A znowuż będąc na majówce wjadę przed 1 maja do szkółki po jeżówki...
No to jest nałóg nie do pokonania ;:215
Awatar użytkownika
Zuzia111
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 paź 2016, o 16:43

Post »

Moniko....wielki to nałóg ale i wielka radość, tyle nowości. ;:180 Ale będzie sadzenia, przemyśliwań, gdzie, co..... ;:224 . Faktycznie gdyby był ogródek na miejscu...ja pewnie zaraz bym sadziła. ;:306
Awatar użytkownika
kasia100780
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 lip 2014, o 16:39
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dużo kupiłaś, widzę że też wpadłaś w ten nałóg po uszy :;230
Ja po świętach jadę na targi i już przeglądam roślinki, cały czas myślę co i gdzie posadzę :D
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jestem uziemiona z dzieckiem w domu, bez auta, mąż odrabia przepustki, bo w szkole rekolekcje i poza tym żadnej opieki. Nie urwę się na działkę choćbym chciała. Zresztą pada...

W sobotę będzie speed, bo oprócz sadzenia muszę siłą hortensji podlać moje krzewy hortensjowe, podsypać nawozem wszystkie iglaki. Na szczęście mam już przygotowane, przekopane, nawiezione kompostem nowe rabaty. Nieduże, ale puste. Zaraz będzie na nich za gęsto, tym bardziej, że powojniki tez czekają na swoje miejsce... ;:108 Znaczniki też kupione- czeka mnie sama przyjemność. :D
Awatar użytkownika
Shire
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Niestety, nałóg się pogłębia. Rojniki już kupione, do tego cudowna krzewuszka. Przyjadą jeszcze przed świętami ;:215
Napatrzyłam się na Wasze cudowne ogrody i z poczuciem niedosytu idę spać. Byle dotrwać do soboty...Dobranoc ;:19
Awatar użytkownika
Aguss85
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lut 2016, o 18:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

O, dobrze że zajrzałam i mi Twój post przypomniał o nawożeniu! Mam tych magicznych sił kilka, akurat dobra pora podlać nimi cebulowe, róże, hortensje i piwonie. Tak mi się przypomniało pierwsze nawożenie w sezonie, jak na przedwiośniu rozprułam worek z obornikiem sproszkowanym, przeszłam się po ogrodzie i tak sobie sypałam jak zboże przed drobiem. Worek się skończył, rękawiczki wyrzuciłam i w domu odwiesiłam kurtkę, a jak w domu w cieple powisiała chwilę i z tych tyci drobinek na rękawie zaczął się unosić "zapach"... ;:202 Ale szybko leciała do pralki :;230
"Przymierzyłam szczęście. Pasuje mi, będę nosić."
Zapraszam do mojego ogrodu Warzywnik we fiolecie
Agnieszka
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”