Ogród zielonej III

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
FRAGOLA
1000p
1000p
Od: 4 cze 2010, o 09:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Ogród zielonej III

Post »

Widok ze schodów. Rabatka przy nich została przechowalnią żurawek. Tylko tu jest trochę cienia w południe.

Obrazek

Przecudny widoczek....wszystko takie zadbane i eleganckie,obrzeża jak spod linijki ;:138
FRAGO-linki
w 'powężowym'
Pozdrawiam-Grazia
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Soniu :wit
Bardzo zadbany, piękny ogród i rabatki ;:63 ;:63
Różanka ładna,a co z ta różą rośnie, takie ładne, wiotki i kwitnące ? :wink:
chmielakowo
200p
200p
Od: 11 mar 2015, o 20:32

Post »

Aż nie do wiary, że u Ciebie nadal nie pada, u nas już drugi dzień i temperatura znacznie spadła. Nie powiem, nie narzekam, bo kilka nasadzeń wsadziłam, więc akurat się pieknie podleją i może szybciej ukorzenią :)
Awatar użytkownika
Tajka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2010, o 17:32

Post »

Soniu u Ciebie naprawdę nie pada? Podobno jest deszcz w całej Polsce w końcu. u nas wprawdzie trzy miesiące nie było deszczu, ale teraz pada codziennie.
Ogród masz piękny i elegancki. ;:138 Widzę rozplenicę taką wyrośniętą, moja pożółkła i nie zakwitnie w tym roku. ;:224
Miskanty także cudnie kwitną, ja nie sadzę, gdyż przemarzają.
Życzę Ci w końcu upragnionego deszczu, gdyż poznałam gorzki smak codziennego podlewania ogrodu, nawet byłam nim zupełnie zniechęcona . :)
Filemon24
1000p
1000p
Od: 1 sie 2014, o 14:59

Post »

u mnie też cały tydzień leje i to ciągle a u Soni susza aż dziwne
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Soniu, chyba w końcu i do ciebie doszły deszczowe chmury. Wszędzie pada. Co prawda dość mało, ale przecież każda kropla jest cenna.
Dzięki za informacje o Moudry. Dziwię się, że pochodzi z siewu i już taka duża.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31

Post »

Beatko hortensji nigdy nie przesadzałam, ale moim zdaniem najlepiej to zrobić wczesną wiosną, zanim ruszy wegetacja. U mnie od czerwca trzy razy padało po 20-40 min. Nawet na 15 cm nie przemoczyło gleby. ;:222 Biała rabata taka trochę rozczochrana, ale tam jest tylko 60 cm szerokości, trudno znaleźć rośliny, które kwitłyby na biało, w ciągu całego roku i jeszcze się tam zmieściły. Wiosną jest floks szydlasty, potem margerytki, lilie, cynie, jeżówki, astry. Astry z ostnicą.

Obrazek

Martuś dzięki. ;:196 Twój ogród jest taki kolorowy, ja mam problemy z układaniem roślin na rabatach. Ciągle mi coś nie pasuje, ale ja jestem minimalistka i jeszcze lubię porządek, a w ogrodzie tak się nie da. ;:131 Deszczu wyglądam codziennie, ale nadal sucho. ;:202 Dla ciebie rozchodnik z rozwarem.

Obrazek

Mariolu trawy nie lubią zbyt mokrej gleby, może przelałaś, a może nasiona były stare. ;:218 Dopisane do listy, ale się przypomnij. Mam nadzieję na ładną obwódkę z rozplenicy Little Bunny.

Obrazek

Jolu to świerk kłujący Glauca Globosa, szczepiony na pniu. Ja nie zapamiętuję wielu roślin w innych ogrodach. ;:160 Rozplenica go zdominowała, wiosną będzie eksmitowana. Werbena z konieczności wszędzie, bo rabaty puste, to pozwalam jej rosnąć, gdzie się wysiała i nie tylko. :) Jak ja czekam na deszcz. Żeniszek też z werbeną.

Obrazek

Zuza rozplenica z doniczki musi się dobrze ukorzenić, może jeszcze nie ma siły na nasiona. Moje trawy przy tarasie w ostatnie dwa wietrzne dni pięknie szumiały. Uwielbiam ten dźwięk. ;:215 Miskanty NN też już mają kłosy.

Obrazek

Grażynko dzięki, ;:196 ogród to pole bitwy między moim zamiłowaniem do ładu, a uwielbieniem dla coraz nowych roślin. ;:124 Nawet jak bałagan na rabatach, to obrzeże trochę porządku wprowadza. Moja ulubiona hortensja Pinki Vinki zaczyna się przebarwiać.

Obrazek

Aniu miło. ;:196 Trochę tych ładnych miejsc jest, ale pracuję, żeby było więcej. :) Fioletowe to werbena, poza tym ostnica, turzyca brązowa i leżąca na ziemi gipsówka.

Obrazek

Obrazek

Paulinko codziennie prognoza mówi o deszczu, a wczoraj padało 30 sek, nawet nie zmyło kurzu z roślin. ;:222 Też sadzę, ale woda leje się z kranu. Artemis ciągle otwiera pąki, choć płatki mniej urodziwe.

Obrazek

Tereniu dzięki, ;:196 zazdroszczę deszczu, może i do mnie dotrze, na razie licznik wody szybko bije. ;:202 Miskanty raczej nie przemarzają, tylko gniją im korzenie, jak zimą stoją w zbyt mokrej glebie. Może zrób drenaż ze żwiru lub grubszego piasku. :?: Dla ciebie Variegatus, po raz trzeci przesadzany, dzielony i żyje.

Obrazek

Anitko Twoje rośliny się cieszą, moje tylko połowicznie, bo woda z wodociągu bardzo twarda, a takiej nie lubią. Dwa kwiaty Vanilki, które się nie upiekły, przebarwiają się. :heja

Obrazek

Wandziu wiele traw mam z siewu, siałam dwa lata temu. W tym roku najwięcej siewek ostnicy, są na każdej rabacie, nawet między kostką. Może część przeżyje zimę, zostanie więcej miejsca na parapetach, na inne siewki. ;:65 Chmury dwa dni zasłaniały niebo, deszczu nie spuściły.

Obrazek

Dzisiaj było piękne słońce i około 21 stopni. Zabrałam się za przesadzenie lilii do doniczek. Posadziłam kilkadziesiąt, resztę oddam, bo nie mam na nie pomysłu. Trawy i kilka bylin czeka w doniczkach, pewnie w weekend posadzę, na deszcz się nie doczekałam.

Ostróżka kwitnie cały czas.

Obrazek

Czy z nasion takiej cynii będą takie same kwiaty. :?:

Obrazek
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Soniu nie koniecznie.Może być też pusta.Jak nie pozbierasz to się nie dowiesz. ;:108
Długo Ci kwitnie ostróżka. ;:215
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu białe cynie mam z własnych nasion od trzech lat i są pełne. Różowe wysiałam w ubiegłym roku i większość było zwykłych. Nie mam pojęcia od czego to zależy. Ostróżka kwitnie od lipca, zastanawiam się, czy w przyszłym roku też będzie mieć kwiaty. ;:218
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Soniu mam dwie ostnice w gruncie...czy jest szansa,że sama się wysieje na rabacie?
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aniu u mnie rośnie kilkanaście ubiegłorocznych ostnic, a tegorocznych już są setki. Jak będzie zima ze śniegiem lub tak lekka jak poprzednia, to na pewno będą siewki. Musisz tylko uważać, bo późno się pojawiają i łatwo wypielić.
Awatar użytkownika
marpa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 sty 2009, o 13:13

Post »

Witam o poranku! Nadal wyglądamy deszczu ... ;:131 Trudno,wszędzie padało a o nas niebiosa zapomniały :? Dobrze chociaż , że po opadach trochę wody przybyło i podlewać można bez obawy,że mi zamkną wodę ...Wczoraj na zmianę oboje podlewaliśmy kilka godzin więc dzisiaj można się będzie zająć innymi pracami. Na mnie przedogródek czeka do roboty. Podlałam , więc można będzie plewić i przesadzić to i owo..
Trawy imponująco Ci szumią ,piękna ta rabata z czerwonymi kłosami miskantów ;:63
Miłego dnia ogrodowego Soniu !
MARYNA pozdrawiam
spis wątków
Awatar użytkownika
Rozana
1000p
1000p
Od: 20 wrz 2014, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Artemis cudna jak zwykle. Vanilka super coraz bardziej mi się podoba. Tež zebrałam nasiona cyni z kilku kwiatów i ciekawa jestem co z nich wyjdzie za rok przynajmniej mnie muszę kupować. Wczoraj posadziłam wrzosa i dziś dosadzę drugiego nawet jeśli nie przeżyje długo to choć chwilę ucieszy. Miłego dnia..
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Możliwe,że wypieliłam ostnicę co rosła na rabacie,myślałam,że to zwykła trawa ;:303
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Przyznam że też mam problem z odróżnieniem trawy zwykłej od ostnicy. I co z tego że mi się wysieje, jak ją własnoręcznie unicestwiam Obrazek
Deszczu nie dam, no też już nie mamObrazek
Piszes,z że tą rabatkę masz 60 cm szerokości...to ja i tak się dziwię, że tam tyle upchnęłaśObrazek wyjątkowe umiejętności.
Mnie weekend też czeka sadzenie ale mam ciut więcej niż kilka bylin do posadzenia ;:306 Walczy we mnie chęć pojechania do Ryk na Jesienne Barwy Traw, z koniecznością oddania Matce Ziemi tych biednych roślinek, marniejących w doniczkachObrazek
Za to od dwóch dni przebieram wykopane tulipany...wiem, trochę późno...
Miłego weekendu, bo to już od jutra ;:65
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”