Rośliny domowe, tarasowe i ogrodowe u Anki cz. 2
Re: Rośliny domowe, tarasowe i ogrodowe u Anki cz. 2
Kto straszy mrozem
? Jeszcze Aniu ze trzy noce trzeba się pomęczyć, ja z kolei noszę się z pomidorami. Piękna rozwojowa kolekcja hojek
. Polineura Broget od Ciebie ładnie mi rośnie, na razie w keramzycie, a swoją w jakim masz podłożu?
-
Anka159
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 29 sie 2013, o 08:23
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
barbara13 - wszystkie moje hojki sadzę do ziemi uniwersalnej z domieszka perlitu . Dodaję też potłuczone bardzo drobniutko skorupki jaj. Do jednych dodaje więcej do drugich mniej, w zależności jakie maja potrzeby , wyczytałam, ze niektóre lubią zasadowe podłoże, tak jak np Sussuela.
Do podlewania używam wody ze studni głębinowej, przeważnie takiej w której wcześniej gotowały się jajeczka. Deszczówką rzadko podlewam, ten rodzaj wody uwielbiają hibiskusy, bo jest lekko kwaśna.
Do podlewania używam wody ze studni głębinowej, przeważnie takiej w której wcześniej gotowały się jajeczka. Deszczówką rzadko podlewam, ten rodzaj wody uwielbiają hibiskusy, bo jest lekko kwaśna.
To ja swoją też przesadzę, bo mi jakoś ten keramzyt nie leży. Dzięki 
- nowapasja
- 1000p

- Od: 28 sty 2011, o 10:25
Aniu od razu patrzałam skąd jesteś tak mnie wystraszyłaś tym mrozem bo właśnie wczoraj wsadziliśmy pomidory do foliaka
Hojki śliczne a te maluchy ani się nie obejrzysz a śmigną do góry
ja mam też dużo takich maluchów.
Nie pasuje mi tylko ta chlorantha
mi wygląda jak panchoi.
Hojki śliczne a te maluchy ani się nie obejrzysz a śmigną do góry
Nie pasuje mi tylko ta chlorantha
Witaj Aniu, od jakiegoś czasu podziwiam zgromadzone przez ciebie dorodne okazy tarasowych roślin. Gdzieś pomiędzy twoimi zdjęciami dostrzegłam heliotrop prowadzony jako drzewko. Bardzo mi się spodobał ten pomysł i w tym roku sama postanowiłam spróbować tej sztuki. Wysiałam nasionka oraz kupiłam sadzonkę heliotropu. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Czy możesz podzielić się jakimiś spostrzeżeniami dotyczącymi uprawy i prowadzenia w formie piennej tej (chyba) wybrednej roślinki? Pozdrawiam Kasia
-
Anka159

nowapasja - masz rację, poszłam sprawdzić fiszkę i okazuje się, że to jest brevialata . Pisałam z pamięci i coś mi się pokręciło.
Panchoii też mam ( po lewej). Listeczki mają bardzo podobne, różnią się jedynie wielkością i odległością międzywęźli.

KasiaT - heliotrop jest łatwy w uprawie, ale powoli przyrasta na wysokość.
Panchoii też mam ( po lewej). Listeczki mają bardzo podobne, różnią się jedynie wielkością i odległością międzywęźli.
KasiaT - heliotrop jest łatwy w uprawie, ale powoli przyrasta na wysokość.
- piasek pustyni

- Od: 10 cze 2012, o 11:33
Aniu! Robi się u Ciebie bardzo hojowo, a ja to bardzo lubię
Super, niech zdrowo rosną i cieszą nasze oczy. Twoje oczywiście również 
Aniu napisz proszę, czy mogę podlewać oleandry kristalonem czerwonym, sprzedawca mi polecił więc kupiłam.
-
Anka159

anna62 - jeśli sprzedawca polecił, to pewno jest dobry. Ja nigdy go nie stosowałam. Wszystkie swoje tarasowce podlewam nawozem do surfinii ( codziennie w okresie letnim). Dodatkowo, podlewając oleandry i bugenville, raz na jakiś czas dodaję do wody wapno.
- justus27

- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Aniu - obie hojeczki śliczne.
Miałam obie (pod warunkiem, że brevialata, to synonim incurvuli) i wg mnie zupełnie inaczej wyglądały. Ale może ja miałam bardzo różne klony
Prowadzisz je w formie zwisającej? Dobrze rosną?
Miałam obie (pod warunkiem, że brevialata, to synonim incurvuli) i wg mnie zupełnie inaczej wyglądały. Ale może ja miałam bardzo różne klony
Prowadzisz je w formie zwisającej? Dobrze rosną?
-
Anka159

justus27 - ja się jeszcze zbyt dobrze nie znam na hojka i może to nie brevialata, podpisałam tak, bo z taka nazwą dostałam.
Hojki u mnie zwisają, bo nigdy nie mam czasu wstawić drabinek, ale to już powoli się zmienia. Zauważyłam, że gdy pną się w górę chętniej zawiązują pąki kwiatowe. Tak było z Polineurą Broget. Dwa tygodnie temu przywiązałam ja do drabinki i wczoraj zauważyłam maleńkiego pączusia
. Mam nadzieję, ze donosi.
Wayetii

Ilagorium

Publicalyx Red Button

Potsi Chiang Maii

Tarasowce.
Bugenvilla Vicky, ma bardzo duże kwiaty w żywym kolorze

Tecoma Stans zapączkowana ( zapach cudny, taki jak kolor)

Miłego dnia
Hojki u mnie zwisają, bo nigdy nie mam czasu wstawić drabinek, ale to już powoli się zmienia. Zauważyłam, że gdy pną się w górę chętniej zawiązują pąki kwiatowe. Tak było z Polineurą Broget. Dwa tygodnie temu przywiązałam ja do drabinki i wczoraj zauważyłam maleńkiego pączusia
Wayetii
Ilagorium
Publicalyx Red Button
Potsi Chiang Maii
Tarasowce.
Bugenvilla Vicky, ma bardzo duże kwiaty w żywym kolorze
Tecoma Stans zapączkowana ( zapach cudny, taki jak kolor)
Miłego dnia
- Niunia1981

- Od: 18 sie 2011, o 15:01
Aniu na jakim stanowisku masz wayetii? Moja jakaś taka mizerna
Często podlewasz? Zraszasz? Każda wskazówka się przyda
Często podlewasz? Zraszasz? Każda wskazówka się przyda
-
wisnia897

- Od: 23 sie 2010, o 11:08
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tecoma ma ładne kwiaty, takie żółte
No i hoje, masz piękne egzemplarze, co jeden to inne liście
No i hoje, masz piękne egzemplarze, co jeden to inne liście
Monika
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
U Wiśni (roślinkowy mix)
Zbieranina Wiśni (kaktusy)
-
halinkab

- Od: 15 maja 2015, o 14:00
Twoje kwiaty jak zwykle cudne i zadbane. Tecoma interesująca muszę przyznać, że kolejna roślinka co nie znałam wcześniej. Napisz coś więcej jak ją uprawiasz 
-
Anka159

Niunia1981 - wayetii stoi na południowym parapecie na parterze, od zachodniej strony jest wnęka. Światło słoneczne pada na nią przez 3 - 4 godziny. Podlewam wodą w której wcześniej gotowały się jajka. Raz na 2 tygodnie zasilam wywarem z pokrzyw, a raz na miesiąc dodaje do wody odrobinę nawozu do surfinii. Zawsze wodę wlewam na podstawkę. W tej chwili ma kilka pączków, ale czy donosi. Nie zraszam swoich hoji, bo nie mam na to czasu.
halinkab - Tecoma Stans według mnie jest bardzo łatwa w uprawie. Mam ją od roku. Zimowała w pokoju. Rośnie w ziemi uniwersalnej. Bardzo łatwo i obficie kwitnie, nawet zimą. Jak będzie starsza spróbuje przezimować ją w garażu lub piwnicy, bo z biegiem czasu, będzie to spory krzaczek, przynajmniej mam taka nadzieje. Obecnie zasilam ją nawozem do surfinii ( codziennie).
halinkab - Tecoma Stans według mnie jest bardzo łatwa w uprawie. Mam ją od roku. Zimowała w pokoju. Rośnie w ziemi uniwersalnej. Bardzo łatwo i obficie kwitnie, nawet zimą. Jak będzie starsza spróbuje przezimować ją w garażu lub piwnicy, bo z biegiem czasu, będzie to spory krzaczek, przynajmniej mam taka nadzieje. Obecnie zasilam ją nawozem do surfinii ( codziennie).