Ogrodowe zacisze Mandragory - cz. 5

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogrodowe zacisze Mandragory - cz. 5

Post »

Witaj Milenko,piękne krokusiki masz w ogrodzie ,u mnie dopiero będą te sadzone w jesieni,wcześniej kwitły te stare,pomocników masz super,wesoło z nimi Ci się pracuje ,a salamandry są tak piękne ,że aż tez bym takie chciałam ,mam dużo jaszczureczek w ogrodzie ,ale ,żeby jeszcze salamandry mieć ,są taką ozdobą ,a o róże si tak nie martw ,bo dużo róż nisko trzeba obcinać ,moje tylko przed domem super ,bo jak zapowiedzieli mrozy -20 ,a śniegu było zero to okryłam szybko kapami ,kocami kurtkami i czym się dało,w czym nie chodzimy,pół garderoby wyjęłam i pięknie przetrwały te mrozy ,a inne w ogrodzie już tak nie do okrywałam ,to dużo gorsze,chociaż miały kopczyki i choinę,pozdrawiam ;:196
Awatar użytkownika
tulipanka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 20 kwie 2007, o 12:37
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Milenko, ależ wspaniałych masz pomocników :D Uwielbiam psiaki ;:167
Salamandry nigdy nie widziałam na żywo :)
Roślinki leśne urocze, ale i Twoje ogródkowe piękne. Mam nadzieję, że mimo wszystko różyczki nie są w bardzo złej kondycji i latem dadzą popis. U mnie też trafiały się pojedyncze czarne pędy, albo pędy z plamami, które powycinałam, ale ogólnie nie jest źle. :wink:
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Przyszła wiosna i trzeba ciąć. Liczusia też :). Fajnie wygląda. Fajne mu te łapki zrobiłaś. U mnie nie wszystkie floksy się pokazały. Tak samo jeżówki i korona jedna zniknęła. Na koronę już nie liczę, ale na floksy i jeżówki dalej czekam.
Fajnie masz z tymi salamandrami. U mnie stada żabsk i zwykłych jaszczurek.
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Milenko, ciekawa jestem jak przezimowała u Ciebie Mrs John Laing? Pamiętam, że w zeszłym roku otrzymałaś trochę chorowitą sadzonkę. Mam nadzieję, że przez cały sezon pozbierała się i już wszystko w porządku?
Wiosennie u Ciebie i kolorowo, a psie towarzystwo jak zawsze urocze. Szczególnie fotki Hero z jajeczkiem na głowie :;230
Awatar użytkownika
zielonajagoda
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 10:12
Kontakt:

Post »

Milenuś, ale powyżej tych ciemnych plam chyba widzę żywe pąki, więc może nie jest tak źle. Ja się nie patyczkowałam cięłam dość mocno, różyczki muszą się wyzbierać do życia jeśli chcą mieć dobre miejscówki w ogrodzie :wink:, kilka jest w tragicznym stanie, dwie chyba ;:222.
Czy Heruś bierze profilaktycznie coś na stawy? Moje seniorki biorą Glukozaminę (ludzką, bo cena przystępniejsza), narkozy bez potrzeby nie ma co fundować, zresztą jak i ludziom tak i zwierzętom.
Milenuś, zaryta jestem w ogrodzie jak pięć kretów i wszystko mnie boli a końca nie widać, ledwo zipię ;:144
A co u Ciebie słychować?
Awatar użytkownika
witch
1000p
1000p
Od: 9 cze 2013, o 10:16
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mandragora pisze: Aga witch - witaj :wit Moją w zeszłym sezonie podlewałam nawozem na zawiązywanie pąków dla... fuksji. Może on ją zmobilizował do kwitnienia?
Niezła myśl ;:108 Spróbuję ;:63

Nie wiem ile lat ma ten Piesek ale wygląda jak młodziak :D
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Milenko dzięki za sprostowanie:) Liczi ...aż mi się buzia uśmiechnęła na jego widok :D Fryzurka kompletna,od razu pewnie lżej ;:333
Pogoda wczorajsza jak lato w pełni,byłam u babci na imieninach,ale w poniedziałek pojechałam i sporo zrobiłam ;:108

Pozdrawiam :wit
Awatar użytkownika
Ewelina7
200p
200p
Od: 28 mar 2012, o 23:28

Post »

Liczi cudny, ale i tak moje serce skradł Hero...
Różami się nie przejmuj, będą żyły. Teraz po prostu nie może byc już inaczej.
Uściski bardzo słoneczne.
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Milenko co u Ciebie?, co u czworonożnych przyjaciół? :wit
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18

Post »

:wit Ktoś/coś zrobiło mi psikusa i wszystkie zdjęcia, które miałam podlinkowane na forum poszły w kosmos. Taka ironia losu - trzymałam na płatnym serwerze, żeby nie zginęły - jak to mają w zwyczaju ginąć np. na imageshacku :wink: Wczoraj zaczęłam żmudną akcję odzyskiwania i pierwsze strony wątku jakoś wyglądają, ale reszta pusta :( Tak samo poprzednie wątki. Nic to, to nie koniec świata, mamy kolejną wiosnę i dalej w zielone gramy :D

Iwonko szczecińska - jemu najzwyczajniej jest nieswojo przez pierwsze dni, chodzi wygięty jak paragraf :wink: Do tego jest mu zimno, w końcu to już dziadzio. W tym roku trochę za szybko go obcięłam, powinnam poczekać, ale już trudno.
Aniu - oj tak, Liczi wzbudza wśród dzieci pozytywne emocje :D
Martuś - ten patent z ciuchami koniecznie muszę zastosować w przyszłości, jeśli będzie taka potrzeba ;:215 Pomocnicy to tacy trochę pseudo pomocnicy, ale fakt, że zawsze jest wesoło. Gorzej, jak sama rzucę Hero piłeczkę w rabatę ;:124 Jesienią wywoziłam nadmiar kamieni sprzed domu, a teraz żałuję, bo przydałoby się wszystkie rabaty nimi otoczyć. Hero jakoś nauczył się, że jak są kamienie, to jest zakaz wjazdu i piłka nigdy się nie wturla. Zostawiłam ich zdecydowanie za mało ;:223
Wiolu Tulipanko - różyczki odbijają, jedne mają już spore liście, inne ledwo pokazują oznaki życia. Najbardziej martwi mnie Augusta Luise, chyba jeszcze raz ją zetnę, niżej. Ze stratą Glorii Dei i Queen Elizabeth już się pogodziłam.
Madziu - łapek to ja w ogóle nie dotykałam. Po prostu się nie da. Łapy to świętość, grzebień i maszynka nie mają szans. Nie wiem, jak to fryzjerka robi, ja jestem bezsilna. Jeżówki dopiero u mnie powoli się gramolą, może nie skreślaj jeszcze swoich?
Dorotko - jakby to powiedzieć... może po prostu pokażę, jak wygląda:

Obrazek

Trochę winy M., bo puścił zimą Hero ze smyczą, a ona rośnie na brzegu i część została skoszona. Ale gdyby nie ta przygoda i tak nie wyglądałaby dużo lepiej. Zostawiam ją, niech robi co chce - może jeszcze mnie zaskoczy? ;:306

Iwonko zielonajagoda - tak tak, Hero bierze od dawna psi Arthrofos. Jeden grubiutki pęd Pomponelli wycięłam, reszta jakoś się pozbierała. Zobaczymy, co ten sezon różanie nam przyniesie ;:204
Aga witch - tak się cieszyłam na 9 kwiatów na magnolii, okazało się, że będą tylko 3 - reszta poczerniała ;:222 Ale w sumie dobre i te 3 :) Najbardziej cieszy się M., bo to jego drzewko :wink: Liczi ma ok. 10 lat, może nawet więcej.
Aniu Annes77 - dziś u mnie też prawie lato, na jutro znów zapowiadają opady, coś ta wiosenka bardzo w kratkę się ubiera :D Pseudo trawnik zaliczył dziś pierwsze koszenie, miejscami trawa bujna i wysoka, ale są miejsca, gdzie naprawdę nie było czego kosić.
Ewelinko - nie wiem jak u Ciebie, ale sporo moich naprawdę się ociąga. Jutro muszę porozmawiać na osobności z każdą z tych leniwych ;:224

Rozwiązała się zagadka - te trawki z ostatnich zdjęć (których aktualnie nie ma :evil: ) to szachownica :) Czy ona tak ma - cienkie, długie łodyżki, które uginają się pod ciężarem kwiatków? Czy jej może czegoś brakuje?

Obrazek

Magnolia miała 9 pąków kwiatowych, ale zakwitną tylko 3 - reszta prawdopodobnie zmarzła. Na początek dobre i to ;:138

Obrazek

Obrazek

Pierwiosnek tracki:

Obrazek

Pierwiosnek Dark Rosaleen:

Obrazek

Lichtkonigin Lucia ładnie ruszyła, ale jakaś taka chlorotyczna:

Obrazek

Pod karmnikami posadziłam clematisy - tu Venosa Violacea:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

We Flammentanz wcisnęłam clematisa Night Veil. Ma się po niej piąć i dodać kolorek, jak ta już przekwitnie:

Obrazek

Obrazek

Dobranoc Kochani! :wit

Obrazek
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ah Ty spryyyyciulllo. No to sobie ślicznie obmyśliłaś z tą Flammentanz.. No no..Kochana, na to to ja nie wpadłabym. Przy takiej wielkiej, panoszącej się bestii posadziłaś śliczną ozdobę. Nie mogłaś się pochwalić tym pomysłem wcześniej? Teraz kiedy wszystkie powojniki mam już posadzone a następnych nie mam zamiaru domawiać to taki pomysł tutaj padł. No proooooszę Cię. Rewelacyjny pomysł. Z chęcią go zgapię w przyszłości. Jeszcze nie wiem jak bym miała na burcie tego powojnika ulokować, ale coś wymyślę. No ;:180 dla Ciebie. Brawo Ty.
Pożegnałaś całkiem Glorię? Nie poczekałaś czy odbije?? Coś łatwo to rozstanie Ci przyszło. Rozumiem- nie płaczesz już nad rozlanym...
Jeżówek nie skreśliłam. Jak chcą to niech wyłażą. Jak nie, to sama je wykopię .
Bardzo ładna magnolia. U mnie też niektóre pąki zmarzły. Nie wiem, czy się otworzą i pokażą jakiegoś zniekształconego kwiata. Wcale się nie pogniewam jak tak.
Awatar użytkownika
Mandragora
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2008, o 16:18

Post »

Madziu, zapewniam Cię, że to pomysł z... braku pomysłu :D Inaczej tam bym go nie wcisnęła, to był jedyny skrawek ziemi, gdzie mogłam dojść z łopatą. Od dawna chodził mi po głowie powojnik, który doda jakiegoś koloru po jej kwitnieniu. Gloria wygląda na martwą, ale może jeszcze coś od korzenia puści. Nie jestem taka wyrywna z wykopywaniem, na razie jest dość innej pracy w ogrodzie. Magnolia to Rustica Rubra. Nasza jedyna. Na więcej brak miejsca. Jutro ten najładniejszy (i jedyny nie zniekształcony) powinien całkiem się otworzyć. O ile będzie troszkę słońca.
Pozdrawiam - Milena
Kolejny sezon różany
Awatar użytkownika
nifredil
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2012, o 23:21

Post »

Milena, podobnie jak ty będę sadziła powojniki obok róż które kwitną tylko jeden raz. Venosa Violacea również do mnie przywędrował i poszedł na forsycję. A niech służy mu podporą skoro przez większość roku to same liściory, na dokładkę mało atrakcyjne ;:224
Szachownice mam takie same, długie, cienkie, z wielką głową ;:306 To chyba ich znak rozpoznawczy ;:204
Awatar użytkownika
iwona0042
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 lis 2011, o 10:13

Post »

Milenko, patrzę na Hero i już bym go w nocha pocałowała, tak go wystawił fajnie ;:196 , a Ten Twój dziadzi to czasem na zdjęciach widzę jak bryka, jak małolat, więc jeszcze nie jest dziadzio ;:196 różyczki swoje też jeszcze trzymam, choć w niektórych zupełnie życia nie widać ;:185 a te cudaki szachownice raczej tak mają ;:108
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No to Ci powiem, że przypadki w Twoim wykonaniu są bardzo trafione. Strasznie mi się ten pomysł podoba. Co prawda kiedyś, jak miała być jeszcze inna wersja mojego przejazdu - nie wiem czy pamiętasz- miały być łuki z jednej strony powojnik a z drugiej róża. No to też miały się schodzić. No ale wyszło jak wyszło i szkoda, że nie pomyślałam aby ubrać Flamm w drugą szatę. Naprawię to za rok.
Bo na drodze tylko Flamm nie powtarza. Mushimara tak i ND też. Teraz dosadziłam też A Shropshire Lad i ona też powtarza. Tylko kraty do niej jeszcze nie mam. Dobrze że moja Flamm wypuszcza drugi raz kilka kwiatków. Nie jest to morze ale zawsze coś.
Ja nie wiem, jak wczoraj oglądałam te zdjęcia że nie zauważyłam Hero. ;:166 Uwielbiam tego cierpliwego misia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”