Tymczasowy ogród Margo_margo

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lip 2014, o 13:08
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Tymczasowy ogród Margo_margo

Post »

Witku Chyba niezłą zabawę miał mechanik ;:306
A myszka dostała nowe lokum czy raczej "kill him"? Mój mężczyzna kiedyś takiej zadomowionej w aucie sypnął nieodpowiednie ziarno i myszka dokonała żywota gdzieś w środku.
Takiego smrodu nigdy jeszcze nie wąchałam ale nawet rozebranie samochodu nie pomogło. Nie znalazła się. Po kilku miesiącach samochód został sprzedany ale do dziś gość jeździ z otwartymi szybami :;230

Witku- to może wpadnij do mnie jesienią i pokaż, jak to się robi z tym przesadzaniem :wink:
Nie wiem, czy się podejmę takiego wyzwania.
A z drugiej strony- zawsze o niej zapominam przy różnego rodzaju zabiegach- nie cięta, nie kropiona, nie dożywiana.

Ach widzisz, nie skalkulowałam przy parapetach, że trzeba siewki do większych kubków przesadzić. Więc to muszą być dwa parapety ;:306

Ela Parapety to podstawa i fotkę możesz też u mnie pokazać jak znajdziesz- o już pokazałaś ;:180

U mnie było tak

Obrazek

A jak się odrobinę ociepliło i zrobiło naprawdę ciasno, to tak

Obrazek

Dla wyjaśnienia nie wtajemniczonym (Beatka i Marysia znają tą historię) - parapet sztuk 1, wystawa Płn/Wsch ;:306
Więcej parapetów nie posiadam Obrazek
Pozdrawiam Małgosia
Im mniej wiesz, tym lepiej śpisz
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

I jeszcze jedno wspomnienie wiosny

Obrazek
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
x - e-1
Konto usunięte na prośbę.
Od: 17 lut 2015, o 20:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

No to rzeczywiście problem z rozsadą. Gdzieś tu na fo widziałam fotkę z półkami w całym oknie od góry do dołu, takie wyjmowane deski. Po wszystkim można rozmontować.
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2014, o 14:47
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Był kiedyś taki zespół muzyczny,bodajże angielski Curiosity killed the cat co w wolnym tłumaczeniu brzmi ""Ciekawość zabiła kota""ta moja mysz skończyła podobnie. ;:306 Jak nie poradzisz to jesienią wpadnę.Tak przeliczyłem i mi wyszło że strasznie dużo tych parapetów musisz wydzierżawić. :;230
Niech Wam nawet do głowy w tej chwili nie przychodzi się wyłamywać i mówić dobranoc.Wprawdzie wstaję to już dziś o 3.45 i piję kawę a następnie udaję się podlewać paprykę,ale pisze to tylko po to gdybyście uciekły i nie miałbym komu o tym napisać. ;:306
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No, ja też chyba muszę mocno przekalkulować te metraże parapetowe.
Witku- teraz rozumiesz mój zachwyt Twoją mnożarką ;:306

Kochani- wspaniale mi się z Wami rozmawia ale oczy zamykają się mimo zapałek więc oddalę się do krainy snów. Berbeć pewnie o siódmej mnie ściągnie z łoża ;:145
Jutro- mam nadzieję- pojadę na chwilkę na wieś- trzeba wodę przepompować bo podlewanie zapowiadają ;:215
A wieczorkiem zaglądnę na FO
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie wierze że zaglądniesz Małgosiu. ;:306 ;:306 ;:306
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Żadną sztuką jest trwać i oczekiwać,lecz dawać nad miarę. Bruno/ Ew. wg. Św. Mateusza 25, (31-46).
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Ale daliście popalić tyle czytania!
Witku nie wiem co to ale na pewno coś nie dobrego? ból głowy zmusił mnie do przyjęcia innej pozycji niż ślęczenie nad laptopem, a poza żeby nie zanudzać sobą mam przypadłość oczną nie wiadomo skąd i chyba te sterydy w oczach mnie po prostu usypiają ....mnie ;:oj urodzoną sowę.
Nie wiem czy odniosę się do wszystkiego co pisaliście wczoraj ale spróbuję do najważniejszych punktów!
Beatko przeszła (wysiała) mi się taka dziczka wisienka od sąsiadki i jak jej szpaki nie opędzlują to ma wiśnie słodziutkie. Niestety jeszcze mało. W naszej dolinie jest kilka opuszczonych domów, działek i zostały drzewa, jakież pyszne owoce tam rosną, ale amatorów chyba sporo :;230

Beatko odrostów śliwek mam setki a im starsze drzewo (jedno mam bardzo stare) to więcej i dalej odrasta. Jak go przycięliśmy to dołem wyrósł las :shock: Wiśnie nie sieją się bo i kiepsko u mnie owocują i rosną z wyjątkiem tej sąsiadowej :lol:

Małgosiu jaka jestem zła na to fruwanie ;:223 mam tak różne w smaku pomidory i żadnej wiedzy o nazwach. A co jestem w tunelu to na pniu zjadam niektóre przepyszne słodziutkie, a niektóre tylko na przetwory. Żółte to ja już jadam od paru lat z nasion amerykańskich. Muszę sięgnąć do pudła z nasionami, ale wiem że najlepszego już nie mam ;:145 Dzisiaj zerwałam dwa pierwsze żółte tylko jeszcze wymagają poleżenia. Zrobię zdjęcia. Jedna z sakiewek wydała dziwny owoc ten górny ! nie dość że kształt inny to kolor (dzisiaj) ma pomarańczowy

Obrazek

Dam małe zdjęcia, żeby nie zajmować Ci miejsca. Mam kilka takich gronowych, którym zielone owocki świecą się jak nie powiem co ;:306 ale skórkę mają twardą

Obrazek

Za to na tym krzaku jest na pewno 2 kg pomidora tylko że sztuk 3 ;:oj

Obrazek

Małgoś, a sakiewka po lewej stronie bo ją pewnie zapamiętałaś jest zielona i ogromna ;:202

Śliwki ja bym nie przesadzała, bo opóźnisz jej owocowanie przesadzaniem i zawsze może nie przeżyć ;:145

Małgosiu ktoś coś czasem robi całe życie i do ..... a ktoś zrobi pierwszy raz i dzieło ! Masz po prostu rękę do pomidorów i papryki ;:333

Elu miałam kiedyś działkę...taką pracowniczą a wokoło sami tytularni i mój profesor (Poznaniak) obok zawsze na wiosnę znosił zużyte rajstopy chyba całej rodziny i wiązał a jak nie starczyło to darł zużytą pościel.
Z rozbitej porcelany (niestety przez siebie) moja córka ułożyła sobie ładną mozaikę, a Twoja może mieć walory archeologiczne ;:306

Witku dlaczego u mnie zatrwian ma taki niby kwiatostan czy to wina nawożenia?
Jakbyś częściej jeździł Renówką to może gniazda nie zdążyłaby uwić, bo u nas kiedyś próbowała ale zachciało jej się pić i weszła do butelki z resztką wody...wyjść już nie umiała ;:oj

Małgosiu jak Ci się uda Witka zaprosić na przesadzanie śliwki to spotkanie jesienne gotowe ;:162 więc drąż!!!

A rozsady to już inna bajka i można godzinami....

Dobrej niedzieli wszystkim!
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu mnie natrętny ból głowy dokuczał dziś do południa,ale u mnie jest to związane z kręgosłupem. ;:185 Jak dokucza szyjny to i głowa nawala,więc doskonale cię rozumiem.A z oczami u Ciebie już lepiej. Chyba domyślam się jak wygląda kwiatostan zatrwianu u Ciebie.Zatrwian nie bardzo lubi bogatsze nawożenie,a szczególnie azotem,wtedy tak reaguje.Poza tym lepiej rośnie na glebach lekkich.Ogólnie to jest mało wymagający.Lubi wystawę słoneczną.Dziś wieczorem pogawędzicie sobie same,idę na dziewiętnastą do pracy.Jutro Was poczytam.Trzymajcie się zdrowo i w dobrych humorach. ;:4 :wit
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

Witajcie :wit
Czytam w wiadomościach o strasznej nawałnicy , która nawiedziła Kraków . Podają , że taka zawierucha i ulewy w całej Małoplsce .
Jak u Was , mam nadzieję , że obyło się bez strat .
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witku ja też niestety miewam bóle od kręgów szyjnych to taka przypadłość urzędnicza, a oczy chyba nie lepiej a jutro lekarz powie :D No to się wyjaśniło! moje gleby ciężkie i bogate w azot, stąd najlepiej u mnie uprawiać pokrzywę. Wcale jej nie nawożę dodatkowo ;:185 Może glina z powietrza wychwytuje azot ;:oj Spokojnej pracy !

Beatko nie wytrzymałam i poszłam do ogrodu chociaż leje i nawet sobie nie zdawałam sprawy jak mocno! Pusta beczka z jednej połowy niewielkiego dachu napełniona w 3/4, reszta przepełniona. U mnie spokojna burza, ale niebo wcześniej było bardzo groźne i leje od ponad 3 godzin. Mam nadzieję, że u Małgosi też tak spokojnie :D
Awatar użytkownika
Faworyt
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu zazdroszczę Ci bardzo tego deszczu, ;:oj podeślij coś do mnie chociaż na pół godziny. ;:180
U mnie Beatko susza dziesięciolecia niestety.
Serdecznie pozdrawiam.
MK
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Witku już poszedł ale nie mam pewności, że ktoś nie nie przekupi :;230 W ogrodzie cudowna atmosfera ;:224
Awatar użytkownika
besia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2014, o 18:17

Post »

Marysiu
Dobrze , że pada u Ciebie spokojny deszcz . Wszystko równo zmoczy i na kilka dni podlewanie będziesz miała z głowy .
Czy z oczami lepiej ? Lekarz na pewno coś powie , ale przecież Ty sama wiesz jak jest . ;:147
Trzymam za Ciebie kciuki i życzę Ci powrotu do zdrowia . ;:167
Witku
U nas teraz też sucho , w sierpniu deszcz zakropił , bo nie popadał , tylko raz .
Ja , tak na prawdę to nie mam co narzekać , bo w porównaniu do Twoich hodowli i ogrodu Marysi nie wiele mam do podlewania . Mały tunel z papryką , trzy dynie i trochę pomidorów w gruncie . Pomidory w szklarni mają założone nawodnienie kropelkowe . Trawy nie podlewamy , ale też jej nie kosimy i na razie lepiej wygląda niż w lipcu .
Zerknęłam przez okno na niebo , ładne , niebieskie , bez żadnej chmurki . U mnie deszczu nie będzie . ;:185
Witku nie wiem jak to będzie z naszymi wieczornymi pogaduszkami . Sam wiesz , że tego nie da się zaplanować , najlepsze są takie spontaniczne .
Życzę Ci spokojnego dyżuru ;:147
Pozdrawiam, Beata.
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Beatko
Burza z mojej strony Krakowa (północny- zachód) była intensywna, długotrwała ale nie wyrządziła szkód. Udało mi się w ostatniej chwili wyjechać z wioski- wiatr był potężny a niebo było niemal czarne. Taki widok sprawił, że ciarki przeszły mi po plecach.
Dobrze, że odciążyłam pomidorki i mogły się gibać na palikach ;:306

Marysiu
Te fruwające pomidorki chyba jeszcze długo będziemy wspominać bo pisałaś o tym z wielkim poczuciem humoru i do dziś masz skutki tego tańca z tacami :lol:

Pomidorki masz bardzo ładne ale widzę, że niedobór potasu masz tak jak ja. Ty jadasz nie znając odmiany a ja za to jem, znam odmianę a następnego dnia nie pamiętam jak smakowały- tzn pamiętam jak ale nie pamiętam, który smakował bardziej ;:306
Z tą śliwką mam dokładnie takie same obawy- nie mam doświadczenia w przesadzaniu drzew i boję się, że samo obkopanie dookoła to już dla mnie za dużo. Do tego chyba trzeba "chłopa" a nie słabej kobitki.
Może zawieszę jej jakieś rajstopy, żeby o niej nie zapominać Obrazek
Nad Witkiem musimy popracować wspólne- w końcu ulegnie ;:215

Witku
I do Ciebie te burze dotrą tylko trzeba kilku godzin. Nadałam priorytetem ale wiesz, jak u nas działają priorytety :wink:
Do środy ma tak sobie popadywać więc podlewanie sukcesywne powinno być.
Mam nadzieję, że dyżur szybko zleci i wrócisz pełen energii do swoich upraw.

Beatko- dmucham w Twoim kierunku bo u Ciebie także susza a koniec sezonu jeszcze odległy.
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Margo_margo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dzisiejsze foto-relacje

Mój wiosenny nabytek po długiej suszy pokazał kolejne kwiateczki- pierwsze były takie- nijakie a ten mnie zauroczył

Obrazek Obrazek

Jakiś opóźniony maczek- mam nadzieję, że będą nasionka

Obrazek

Wiosenny wysiew- pysznogłówka

Obrazek Obrazek

Liliowiec- także wiosenny wysiew. Bardzo się cieszę, że tak ładnie się rozrasta ;:138

Obrazek

Była mowa o suchokwiatach- mam i bardzo je polubiłam- są takie delikatne

Obrazek Obrazek

Witku
Ostróżka szaleje od nowa- pamiętam żeby ciachnąć kępkę dla Ciebie

Obrazek

Jabłonie uginają się od owoców ale sporo robaczkowych ;:222

Obrazek

Jak widać z trawy niewiele zostało

Obrazek Obrazek Obrazek

A ten widok mnie zmroził- czy to Królowa ZZ? Mam nadzieję, że nie :(

Obrazek

Tutaj staną dwa nowe kompostowniki. Mam dwa z palet ale to wciąż za mało ;:306
Dżdżownice kalifornijskie nie nadążają z przerobem- a najwięcej z ogrodu trafi jesienią

Obrazek

Jutro pewnie nie będę miała zbyt wiele czasu ale we wtorek wstawię zdjęcia od Beatki- oj będzie smakowicie Obrazek
Pozdrawiam Małgosia
Spis moich wątków
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”