W sobotę i dziś odbyła się w Mysłowicach, w hotelu "Trojak" już III Wystawa Kwiatów Lata i Kompozycji Kwiatowych. Jako że do Mysłowic nie mam daleko pojechałam zobaczyć...
Na otwarcie się oczywiście spóźniłam ...
Już tradycyjnie wystawę otworzyła p. Elżbieta Bieńkowska, jako że jest z Mysłowic. Ale kiedy wpadliśmy z Grzegorzem do hotelu właśnie odjeżdżała...
W tym roku za najpiękniejszy kwiat lata p. Komisarz uznała, i nagrodziła, dalię
Hagoromo Kujaku wyhodowaną w ogrodzie p. Andrzeja Surmy.
Nagrodami został także obsypany nasz "wątkowy" kolega - Grzegorz
Jego dalia Black Jack zdobyła I miejsce wśród wystawionych dalii kaktusowych
Grzegorzowa Taum Sauk uplasowała się na III miejscu wśród dekoracyjnych, a Eveline na III wśród dalii pomponowych.
Grzegorzu - gratulacje
Poniżej parę "migawek" z wystawy (z góry przepraszam za nie najlepszą jakość zdjęć, ale światło było fatalne)
Hale Bopp
Man 211
Sombrero
Spartacus
Tomo
Mediterranee
Oprócz dalii na wystawiano głownie mieczyki, w hodowli których ja wiadomo prym wiodą Czesi - zamieszczę parę zdjęć w stosownym wątku.
Na wystawie znalazły się także kompozycje kwiatowe. Mnie najbardziej spodobały się:
Biały szkwał
Purpurowe kanoe
Dalia w bieli (jedyna kompozycja z dalią!)
Bardzo elegancko prezentowała się jedna z niewielu kompozycji czeskich (ale z gladiolami w roli głównej...)
Zapewne w najbliższym czasie Grzegorz w swoim wątku przedstawi wszystkie wyniki konkursu daliowego.
Za dwa tygodnie - 15 sierpnia rozpoczyna się Wystawa dalii i mieczyków w Rybniku, na którą wszystkich serdecznie zapraszają organizatorzy - Rybnicki Klub Miłośników Kwiatów.
W Rybniku na pewno zostanie zaprezentowane dużo więcej dalii, bo sezon będzie w pełni!
Do zobaczenia!