W. o...zwierzętach gospodarczych cz.4

Sekcja uporządkowana tematycznie. Wątki kwalifikuje tylko Administrator.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Aquaforta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 cze 2012, o 16:28
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: W. o...zwierzętach gospodarczych cz.4

Post »

Marysiu, niech będą i dinozaury, tylko czemu takie ładne inaczej??
Ciekawi mnie, czy inne kury nie dziobią tych golizn, oczywiście mowa o tych kurach kompletnie ubranych ;:142
A co z nimi w zimie, nie odmrażaja sobie szyjek? W duże mrozy kogutom zdaża się mieć odmrożony kawałek grzebienia.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Takie drogie kury żyją na pewno w ogrzewanych kurnikach :;230
Moje kury mają wydziobane głowy przez koguta, ale nie dziobią sobie wzajemnie tej łysinki :;230
Awatar użytkownika
Aquaforta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Temperamentny kawaler...
Nie pomyślałam o bezcenności niekompletnych kur ;:306 Hmm, a może warto zainwestować w rodowodowe kury... Chipować jeszcze nie trzeba? U kotów wchodzi ten obowiązek (za Chiny nie wiem po co domowemu, niewychodzącemu kotu chip, chyba producent przeforsował ten zapis)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 wrz 2014, o 16:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Można stwierdzić, że to rasa specjalnie stworzona na rosół :lol: (po części już oskubana), ale fakt "ładny inaczej" :roll: .
Aquaforta dobrze że wchodzi, jeśli siedzi milusiński w domu to kto Ci zajrzy do mieszkania czy masz kota (zresztą to i tak groszowe sprawy), przynajmniej wolno chodzące futrzaki będą "podpisane" (chociaż to również wątpliwe, żeby się ludzie rzucili chipować mruczki skoro wiele osób to ludzie starej daty tak samo jak w przypadku psów, nie wspominając już o zerowej odpowiedzialności za mnożenie się podwórkowych kotów :evil: ;:14 ).
"Rolnik sam w dolinie"...a na imię mu Kasia.
"Śpieszmy się kochać ludzi...tak szybko odchodzą"
Awatar użytkownika
Aquaforta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Obowiązek chipowania kotów rasowych, wychodzących z hodowli- bez względu na to czy na kolanka czy innemu hodowcy. O ile hodowlane- wiadomo- kombinatorów nie sieją- o tyle kastrowane do domu... Chip to nie jest elektroniczna smycz, jak się niektórym wydaje- to obce cialo z danymi wszczepione pod skórę. Psy- owszem, ktoś znajdzie, zaprowadzi do schroniska i o ile schronisko ma czytnik powiadomią właściciela. A jak nie ma czytnika- to równie dobrze chipa mogłoby nie być.
Największe cyrki są u koni- też mają obowiązek chipowania, w skórę po lewej (chyba) stronie szyi. U koni chip wędruje- i szukają po całym duuuużym koniu malutkim czytnikiem ziarnka ryżu :;230
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 maja 2013, o 21:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Rozwieję trochę wątpliwości odnośnie gołoszyjek :D
Są to typowo kury podwórkowe z temperamentem, bardzo dobrze radzą sobie w zimie,nic im (u mnie) nie przemarza.
Kwoczą i dobrze odchowują maluchy. Ceny ich nie są jak za typowe drogie rasowce. Mi przypominają ,,paniusie" ;:306
Jak dla mnie po ubiciu nie trzeba skubać szyi :lol: Szkoda , że kaczek też takich nie wyhodowali :D
Trochę zdjęć, naprawdę są wdzięcznym drobiem do oglądania :D
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
annorl1
200p
200p
Od: 20 maja 2009, o 11:09

Post »

Jolek, jak dla mnie gołoszyjki są paskudne ;:224 Chłopak od którego kupowałam rok temu jajka perliczek i w tym roku indyki, chciał mi za darmo jajek dać. Ale ani mnie, ani tym bardziej mojego męża te kury nie urzekły, a wręcz przerażają ;:202
Co do czipowania kotów. Nic nie wiem, nic nie słyszałam. Czy to ma chodzić o koty wszystkie? Zwykłe dachowce też? Czy tylko rasowe wychodzące z hodowli?
ania
Awatar użytkownika
Milcia120
500p
500p
Od: 1 lut 2014, o 12:18

Post »

Jolek te dwie ostatnie to nawet fajne są .
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Milcia120 dziękuję. Staram się mieć kolorowe stadko i praktycznie to każda jest inna :D :D Jednak najbardziej podobają mi się ze śliniaczkiem. Chyba muszę w tym roku je ,,obfocić" :D
Awatar użytkownika
Aquaforta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Kogucik na samej górze ;:333 Upierzenie podobne do zielononóżka, ale niektóre faktycznie mają mało piórek. Chyba bym im szaliki zakładała w zimie, bo jak na nie patrzę to samej zimno się robi. A za "obfocenie" ;:138
Aniu, koty rasowe wychodzące z legalnych hodowli muszą od stycznia 2016 mieć chipa. Tak mówia przepisy hodowlane, to nie obowiązuje nikogo poza hodowcami.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aquaforta fakt, zaczipowanie to połowa sukcesu, prawie każda akcja ze znalezionym zwierzakiem w schronisku kończy się na "miał czip, ale nie był zarejestrowany więc nie wiadomo jaki jest adres właściciela" (nawet niedawno z mojego miejskiego schroniska był post na fb o dwóch psach z czipami ale bez adresu, ale na szczęście znalazł się właściciel).

Popieram opinię annorl1 ;:224 (według mnie szyja jest jedną z ładniejszych części u kury, szczególnie u kogutów i kur typowo ozdobnych). Zdjęcie czubatki ze wścibską kaczką najlepsze :lol: .
Awatar użytkownika
Aquaforta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Przykładowo- sprzedaję kocięta już zachipowane- czyli zapisane są moje dane, a nie kupującego. Dla mnie to absurd, bo nie każdy kociak znajduje nabywcę przed wydaniem rodowodów. A warunkiem wydania rodowodu będzie chip. Analogicznie z psami. Dobrze, że kur i nas jeszcze nie chipują :twisted:
Jolek, wydaje mi się, że do urody gołoszyjek trzeba się przyzwyczaić. Jeśli chcesz możesz nas oswajać kolejnymi zdjęciami ;:115
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Ginka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zapomniałam wspomnieć, że moje pszczółki zaczęły zasiedlać moją konstrukcję z kawałków dzikiego rabarbaru który dla nich zmajstrowałam :tan (gdy wyjeżdżałam to jedna rurka była już zaklejona, jak wrócę to dorobię im jeszcze jeden taki plaster :D).
Mam jedynie obawy że one nie mogą tam do końca zostać, a jeśli ruszę ule to nie wiem czy do nich trafią (któregoś dnia trzeba będzie pomalować półkę lakierem bo cały się złuszczył, w końcu do półka do wnętrz nie na dwór :roll: , jak również zrobić porządek z rzeczami które tam się znajdują).
Myślałam aby zamontować obudowane deskami plastry pod dachem starego kurnika (nad zbiornikiem z deszczówką), daszek wystaje na ok 15cm, potem mogłabym ewentualnie podawać kolejne elementy plastra (chociaż wolałabym się nie bawić w wiercenie i po prostu postawić je gdzieś pod zadaszeniem :roll: ).

Czekam dziewczyny na zdjęcia waszych futerkowców :D, jak i Jolkowych rosołowych kur :lol: (szczególnie że jestem na wyjeździe jeszcze przez 4 dni i nie mogę się cieszyć moimi zwierzakami ;:145 :roll: ...nie zapominając o roślinkach :lol: ).
Awatar użytkownika
Jolek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Coś z zeszłorocznych foto :D w wolnej chwili pobiegam z aparatem za moimi dzikuskami.
Z bakami :D
Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Aquaforta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jolek, masz dar robienia zdjęć- pierwsze zdjęcie czarnego kuraka na konkurs ;:138 Tzn najpierw trzeba by znaleźć konkurs tematyczny- ale zdjęcia już zbieraj! Zdjęcie wnuka Bazyliszka też!
Pozdrawiam
Zablokowany

Wróć do „WSZYSTKO o... Bazy wiedzy użytecznej”