Odrobine w ogrodzie - Beata T

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sty 2008, o 15:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

To ja też, choc z opóźnionym zapłonem, poproszę o serniczek :oops:
Obrazek
On ataki leciuchny, dietetyczny, że nawet żaby nie trzeba robić po 3 poracjach! :lol:

Oczywiście, zaczyna się termin sadzenia róż, więc możesz ze spokojem ducha przesadzać.
Jak stare, to pewnie uszkodzisz korzenie.
Uszkodzone trzeba przyciąć, a koronę dopasować wielkością do zmniejszonego systemu korzeniowego.
I gdy tylko przyjdą przymrozki - okopcować podstawę.
Gdy mróz ustabilizuje się na ok. -5C - otulina konieczna, bo róże nie wrosły jeszcze w nowy grunt. I podlewanie, podlewanie, żeby " zaskoczyły" i wytworzyły nowe korzonki,
jeszcze przed zimą.

Jeśli młodziaki, tegoroczne, to po przesadzeniu, możesz nie przycianać,
bo one jeszcze nie rozwinęły za bardzo korzeni w nowym miejscu
i z pewna starannością, uda Ci się wykopać krzew z bryłą ziemi.
I bum, w nowy dołek. :P
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 18 sie 2007, o 18:40

Post »

Haniu po 3 porcjach to wyjdzie pół żaby to ja dołożę jeszcze mały kawałeczek i na pewno będzie żaba jak się patrzy w pełnej okazałości :lol: a jaka zgrabna hmmm......
Dzięki za rady są zeszłoroczne to może nie będzie problemu :lol: to ja jeszcze muszę się nauczyć je ukorzeniać będę z zapałem śledzić Twoje poczynania i może mi się uda :P

No to zaszalałam miał być chlebek a przytaszczyłam małe sadzonki mix i wdepnęłam do OBI a tam tuje i cyprysiki no to ja za drzewko i niestety ale ciut przy ciężkie dla mnie ,co ja biedna mam zrobić .....telefon do M i tak się stałam posiadaczką kolejnych drzewek ....a dzisiaj ledwo łażąca istotka i na dodatek coś ja w krzyżu łamie i dylemat jak to posadzić , jakieś zapasowe koło czy ktoś się znajdzie ..... i rodzice posadzili a jutro skorzystam z pół na pół to znaczy latorośl pielęgnacji dokona :P a za tydzień to mi się będą nowe szansy należały ....
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
agnieszka72
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 22 lip 2008, o 20:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jakoś Beatko do OBI nie dotarłam.
To oni też taki chlebek mają :lol: ?
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 19:45

Post »

Witaj Beatko :), skalniaczek śliczny i nowe nabytki też wielce obiecujące :) ... pospaceruję tu jeszcze trochę, muszę "spalić" knedle Grażynki/kogry i ten smakowity serniczek, który u Ciebie znalazłam ;)
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Hahahhahaa, właśnie poprosiłam Grażynkę,
by zrobiła dla nas knedelki, bo zaraz Ją " najeżdżamy" :-)
Tych kwitnących Rotsilberów, szczezrze Ci zazdroszczę.
Muszą się u Ciebie czuć , jak w raju, bo one wcale nie takie chętne do kwitnienia.
Ja, mam tylko miskantowe liście, liście i jeszcze raz liście, w odmianach :twisted:
A brzuszek ?
Przecież puchnie, gdy nałykamy się powietrza, no nie? :lol:
Więc możemy robić jaskółki z podpórką, hihihihihihi
Tak, jak 5 lat temu...teraz to chyba szafka, by się zapadła, ze śmiechu, hihihihihi
Obrazek :wink:
Awatar użytkownika
Cynamon
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 19:45

Post »

Hanuś, już postanowiłam, zaczynam od jutra ;) ... od jaskółki z podpórką, a żaba ... dopiero w przyszłym sezonie :lol:
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

HiHI ale bocianek do mnie zawitał a kysz poszedł stąd :lol: dzieci nam nie trzeba a na wnuki jeszcze za wcześnie ..... Jaskółka okej szafki na pewno wytrzymają a jak nie to dostawimy drugą
Oj może Ty Hanuś masz innego miskanta ten mój to co roku ma pióropusze i to jakie
Obrazek

Agnieszko ale zobacz ile ma warstewek to istny przekładaniec zielony -srebrny ..... :wink:
Ewo spaceruj sobie do woli możesz nawet poskakać niech te knedelki dobrze się ułożą ....tak się najeść na ciemną nockę :lol:
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Uwielbiam patrzeć na ślicznotki a zarazem królowe ogrodu więc zasypię was zdjęciami zobaczcie jak kwitną po raz drugi :P Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
hanka55
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ależ piękne te Twoje pióropusze, Beatko :shock: !
Tu, w górach za zimno miskantom i w tym roku,
żaden z 4 nie zakwitł.
Stricta i Zebrinus, mają 3 lata i nigdy nie miały dzieci,
Sibber i Rot-coś tam, raz, nędzne takie, że łoj!
A Twoje- jak z pampasów, jakichś :lol:
Ogromne, wypasione, olśniewające. :P
Awatar użytkownika
rivendel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 sie 2008, o 22:29

Post »

Beatko, piękny masz skalniak i wykonanie nietrudne...A ja się męczę, kamienie układam warstwowo... :oops:
Bardzo mi się u Ciebie podoba!
Pozdrawiam-AgnieszkaIntro, czekanie na wiosnę
Awatar użytkownika
liska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 20:07

Post »

ojeju jakie piĸęne te miskanty! A ja nie mam żadnego :(

Na tę jaskółkę, chyba się pokuszę... myślę, ze z tym dam radę :)
z uśmiechami Iza
u liski
Awatar użytkownika
jolciajci
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 26 lut 2007, o 13:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Beatko przeleciałam a właściwie przeczytałam twój wątek od dechy do dechy bo od nowego roku ani razu nie dostałam powiadomień z twojego wątku buuuuuuuuuu :cry:
Nie wiem dlaczego :o
Masz bardzo piękny i zadbany ogród i mase pracy w niego włozyłaś :shock: :P
Skalniak się prezentuje imponująco :shock: :lol:
Czy znasz nazwę swojego miskanta bo ja też mam ale jeszcze nigdy nie kwitł i podejrzewam że nie jest taki jak twój a pióropusze masz od niego śliczne :lol:
Bardzo dużo zmian u ciebie .
Zakupy też zrobiłaś imponujące i jak widzę to masz już wszystko powysadzane :P

Pozdrawiam cieplutko
Jestem jaka jestem - pozdrawiam serdecznie Jola
Grzegorz B

Post »

Beatko, widzę, że nie próżnujesz i nowe nabytki dochodzą :) Bardzo ładne te iglaki zakupiłaś, te jasne w towarzystwie ciemniejszych, znakomicie będą się komponować. Chyba i hebe zakupiłaś :?: Wiesz skalniak to masz rewelacyjny, na wiosnę masz u mnie zaklepane różnego rodzaju sadzonki roślin skalnych :wink: . Jestem pod wrażeniem tego barwnego klombu, ale z niego barwne ciepło bije :shock: , już tak późna pora a on w pełni barw. Beatko a jaką odmianę masz miskanta :?: Rojniki, jak marzenie, też mam sporo tych maluchów, są wdzięczne i prawie nic nie wymagają w zamian. Widzę nowy, luźny żywopłot. Osoba, która kosi trawę będzie miała utrudnienia, na mnie narzekali za takie dosadzanie, ale jak wyrwałem trawnik na całej długości nasadzeń, to byli wdzięczni, że trawnika ubyło:roll: . Czy ten sernik sama upiekłaś :shock: , uwielbiam takie piankowe ciasta, one są najlepsze, więc jak bym był gdzieś w pobliżu, oj od razu talerz zaświeciłby pustką :lol:
Awatar użytkownika
Beata T
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Witam cieplutko wszystkich moich gości ( choć na dworze ziąb, a tyle pracy jeszcze trzeba zrobić ,ale nawet mi się nie śni coś robić mam nadzieję że słoneczko jeszcze wyjrzy)

Haniu w tym roku słabsze będą piórka bo został przesadzony ale i tak ładnie się rozrósł , miałam cichą nadzieje na innego ale coś dziwnych mam sąsiadów gniewają się , za plecami obgadują no i nici z miskanta w tym roku :roll:
rivendelAgnieszko witaj podpatruj i układaj kamienie a skalniaczek na pewno będzie śliczny :lol:
lisko jaskółka teraz a potem , bociek i żabka uda się ;:215
jolciajci oj staram się jak mogę , choć wielu rzeczy robić nie powinnam :roll: w tym roku na prawdę dużo się u mnie zmieniło jeszcze tylko parę iglaczków chce wsadzić no i wystarczy tego dobrego odpoczywam do wiosny :roll: Miskanta dostałam nie znam jego nazwy (został przywieziony z Niemiec ) ale to chyba dość popularna odmiana :lol:
Grzegorzu w OBI nabyłam te tuje i cyprysy i mam nadzieje że wszystkie się przyjmą bo korzenie jak by to powiedzieć delikatnie były dość skąpo wykopane :? Na razie musi tak pozostać z czasem trawka zniknie i wtedy będzie rabatka , a marzą mi się już tam różności. Dobrze zauważyłeś to hebe tak mi pani przy kasie powiedziała tylko żałuje że jedną wzięłam może jeszcze bym ją wśród innych doniczek ja znalazła a kosztowała tylko 1 zł :P Klombik cieszy swym widokiem i tak będzie do przymrozków które zmuszą mnie do przycięcia róż i wyrwania badylków aksamitek .....a różyczki mają bardzo dużo pączków troszkę słonka a widok będzie ładniejszy niż ten letni bo żółta róża porostu chce zaszaleć na jesień :roll: Dziękuję, dziękuje ....skalniak udał mi się i piszę się na te sadzoneczki oczywiście niech Ci się jak najszybciej rozrastają :wink:bo będę musiała z niego wykopać te chryzantemki bo w innej części ogrodu coś zaczynają duże rosnąć. Serniczek to taki na zimno - piankowy następnym razem zrobię dwa bo jak nic na pewno cały zjesz za jednym podejściem :lol: syna musiałam odciągać jak już prawie połowę pochłonął :roll:
Grzegorz B

Post »

Beatko hebe za 1 zł :shock: :shock: :shock: , przecież to darmo :shock: Fajnie trafić na taką promocję. Mogłaś szukać jeszcze, bo hebe to bardzo fajne rośliny i szybko rosną a warto wspomnieć, że bezproblemowo :P

Sadzonki skalnych masz zaklepane :wink:

Dwa serniczki, jak najbardziej, bo takie rarytasy, długo się nie uchowają, sama widzisz jak syn reaguje :lol: :lol: :lol:

Pozdrawiam ciepło i słońca życzę :wink:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”