Zielone zakątki w moim domu - Ewelina

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Zablokowany
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2007, o 20:51
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Obejrzałam ze sto razy Shocked w powiększeniu ... i powiem jedno ..... cierpię ... cierpię straszelnie, że nie mogę tego zobaczyć na własne oczy
Ech ja też... Zwłaszcza za te miltonnie :(
Ale może i dobrze Aanula... Potem byśmy cierpiały, że nie można tych wszystkich piękności zabrać ze sobą ... Lepiej więc tak podziwiać z bezpiecznej odległości :)

Ewelinko ja tez się dopominam o zdjęcia nowych nabytków. Nie wierzę, że wyszłaś z pustymi rękoma ;)
Awatar użytkownika
empuza
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 cze 2007, o 09:30

Post »

Ewelinko, obejrzałam z zachwytem kwiatki u p. Tomaszewskiego - nie minę go juz przy nastepnej wizycie w Poznaniu :wink: , o nie!

Moja kolekcja też stała się uboższa o kilka roślin ( jedna z mikado już przywitałą się z "koszalinem" :? ) ale i też wzbogaciła się o kilka egzemplarzy. Pochwalę się wkrótce, bo mój wątek jakoś się ulotnił :roll:
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Awatar użytkownika
piku
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 12 lip 2007, o 13:20

Post »

Och, dobrze że u mnie nie ma takiego centrum :wink: . Chyba nie potrafiłabym stamtąd wyjść :oops: Zauroczył mnie ten zielony kwiat storczyka z bordowym środkiem :roll:
;:77
pozdrawiam Wiesia :wit
ogród / siedlisko / sukulenty / inne roślinki
Awatar użytkownika
agaxkub
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2007, o 09:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

no to jest dokładnie to co i ja mówiłam!

albo bym tam zamieszkała, albo bym do domu tyle naznosiła że musiałabym spać na wycieraczce w najlepszym razie - hamak w domu
Awatar użytkownika
anczarn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 sie 2007, o 21:26
Kontakt:

Post »

Ja nie mam już aż tak wielu zachcianek... ale popatrzeć chociaż...
3wa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2007, o 11:40

Post »

aanula pisze:Obejrzałam ze sto razy :shock: w powiększeniu ... i powiem jedno ..... cierpię ... cierpię straszelnie, że nie mogę tego zobaczyć na własne oczy ;:98 ;:98 ;:98
Aanula integruje się z Tobą w tym cierpieniu ;:98 ;:98
Zapraszam do moich roślinek
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Oj, kobiety ! Nie miałyście cierpieć , tylko nacieszyć oczka kolorami , gdy wokół nas już niezbyt kolorowo... Jeśli takie zdjęcia was dołują , to chyba nie będę ich już wklejać , by nie pogarszać Waszych nastrojów ! ;:145
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
aanula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2007, o 10:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ewelino :) wklejaj ... wklejaj :D Właśnie dobrze, że wklejasz, bo to jedyna radość z oglądanie tylu pięknych roślin w jednym miejscu ... skoro nie możemy osobiście tam być, to właśnie dzięki Twoim zdjęciom możemy oczy nacieszyć ... :D:D:D
Awatar użytkownika
Narine
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2007, o 20:51

Post »

Nie no Ewelinko wklejaj, wklejaj! Gdzie my takie cuda zobaczymy?
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Moja kolejna roślinka - Zroślicha stopowcowa (Syngonium podophylium "Albolineatum" ). Swoją drogą te polskie nazwy bywają nie najprzyjemniejsze. A Syngonium jest u mnie od dawna - wyrosło z sadzonki ukorzenionej w wodzie.Pewnie wiosną pobiorę kolejne sadzonki, bo roślinka jest już dość duża, a ukorzenia się bardzo łatwo.

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Mimo niesprzyjającej pory roku niektóre roślinki wykazują niezwykłą witalność. Popatrzcie, co udało mi się ukorzenić i rozmnożyć .
Oto Sedum burrito, które wreszcie zaczęło rosnąć, a opadłe "listki" wypuściły maleńkie korzonki, więc może wkrótce będzie je można powsadzać w osobną doniczkę?
Obok listki Eszewerii, które wypuściły małe rozetki - na wiosnę chętnie się nimi z Wami podzielę.

Obrazek Obrazek

Zamiokulkas rośnie jak szalony , wypuścił 6 nowych, grubych pędów liściowych, z czego wniosek ,że wiosną trzeba będzie mu koniecznie zmienić donicę- już teraz ma trochę ciasno.

Obrazek Obrazek

Wokół mamy- Agawy pojawiły się małe odnóżki- jest ich 5 !
Obrazek Obrazek

Po ponad miesiącu pokazały się wreszcie korzonki na stojących w wodzie listkach Fiołków afrykańskich( niestety większość listków zgniła. Zaczęły rosnąć odnóżki dziwnej odmiany Grubosza ( Crassula rupestris ssp. marnierana). Powsadzane były krótkie kawałeczki pędów i (o dziwo !) wszystkie się przyjęły.

Obrazek Obrazek

Na koniec Zamiokulkas wspomniany wyżej w całej okazałości, obok kolejny kwiat gignta Skrzydłokwiatu ( odm. "Euro giant")

Obrazek Obrazek

i jeszcze dwa zielone zakątki, czy raczej "kątki" w moim domu.

Obrazek Obrazek
Mirabilis
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 maja 2006, o 19:35

Post »

A ja się cieszyłam, że mi skrzydłokwiat kwiatek wypuścił.... A tu "produkcja zielonego" idzie pełną parą. Ewelinko, a może zapomniałaś powiedzieć kwiatkom, że już zima?
Dziel się swoją wiedzą. To sposób na osiągnięcie nieśmiertelności.
3wa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

oj Ewelinko cierpimy bo nie mamy tak pięknych miejsc. A oko o tak można nacieszyć i już nie marudzimy tylko oglądamy :wink: :wink:
Pozdrawiam Ewa
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

3wa pisze:oj Ewelinko cierpimy bo nie mamy tak pięknych miejsc. A oko o tak można nacieszyć i już nie marudzimy tylko oglądamy :wink: :wink:
Jak to nie mamy ? Protestuję !!! W Polsce też są parki , ogrody dendrologiczne, piękne ogrody botaniczne , palmiarnie , arboreta...nawet tu, na forum są relacje z wielu takich miejsc( Wojsławice, Rogów, Przelewice...) Za granicą można podziwiać trochę inne założenia, inne rośliny, ale to wcale nie znaczy ,że tylko one są piękne. Myślę ,że państwa śródziemnomorskie mają jedną przewagę nad Polska - lepszy dla roślin klimat. :D

Kasiu-Mirabilis Ja nie tylko nie mówię ,że już zima, ja wręcz wmawiam roślinom, że to pełnia lata. One wierzą i...rosną , kwitną , owocują..., a nie, tu już trochę przesadziłam :wink:
3wa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja tez protestuję bo chodziło mi o miasta ,a nie o całą Polskę . Ja owszem w swoim mam dużo zieleni ,ale nie mam palmiarni ,ani ogrodów botanicznych nigdy zresztą w żadnym nie byłam. I tylko o to mi chodziło.
Pozdrawiam Ewa
Zablokowany

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”