Róże i bajkowy świat ogrodów 2015
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 kwie 2012, o 18:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Róże i bajkowy świat ogrodów 2015
Ja też nie żałuję że Mushimarę nabyłam. I Flamm też nie żałuję. Obie są tak różne, że nie można między nimi wybierać.
- JAKUCH
- Od: 19 paź 2008, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Cudna ta Mushimara jednak dalej kocham całym sercem takie ciemne aksamitne piękności
Myślałam ,ze już się z nich wyleczyłam, a jednak NIE
zaczyna zaraz mocniej bić

- mati1999
- 1000p
- Od: 3 maja 2013, o 13:17
No i złożyłem zamówienie róż 7 sztuk prawie 200 zł
Masz Barkarole ?

Masz Barkarole ?
- ewka36jj
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
Daysy - jak obcinasz wiosną swoje hortensje? Nie wiem czy te suche badylki ciąć nisko czy bardzo nisko?
- daysy
- Od: 13 lut 2014, o 12:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam wszystkich w ten zimowy, śnieżny dzień
. Mam nadzieję, że to tylko chwilowe ochłodzenie.
Lucynko Bajazzo nie, Lustige - nie ale Westerland to też nie jest. Mnie jednak najbardziej przypomina Lustige i to myślę dobry typ, chociaż może kolorek troszkę inny, ale to też kwestia zdjęć
Z Mushimary na pewno będziesz zadowolona, bo to silna i piękna róża. Madzia też potwierdza moja opinię.
Jadziu jak tu nie kochać tych aksamitów, samo serce się do nich wyrywa. Mimo, że najwięcej mam jasnych róż w ogrodzie, to ciemne mają swój niepowtarzalny urok, ściągają wzrok każdego, są takim mocnym akcentem na rabacie. Taką kropką nad "i".
Mati to poszalałeś, pochwal się, które pannice zaprosiłeś do swojego ogrodu. Ja też już opłaciłam róże, żeby mnie nie korciło jeszcze coś domówić. Teraz juz tylko czekam na przesyłki
Barkarole niestety nie mam, ostrzę sobie na nią pazurki od dłuższego czasu, ale zawsze jakoś brak mi koncepcji, gdzie by ją umiejscowić.
Ewuniu moje hortesje to w większości ogrodowe, z których usuwam tylko kwiaty oraz pędy słabe, pokładające się, reszta zostaje, bo to właśnie na starszych pędach tworzą się kwiaty.
Bukietowe zaś przycinam raczej nisko. Jak chcesz mieć wielkie, dorodne kwiaty to przytnij niżej, jak zależy Ci na ilości kwiatów to pozostaw więcej pąków na pędach, czyli przytnij słabiej. W ubiegłym roku swoją Limelight obcięłam bardzo nisko i wydała tylko 4 kwiaty, zakwitła bardzo późno, natomiast Incredibal ucięta tak samo i w tym samym czasie wypuściła mnóstwo pędów i kwitła jak szalona. Musisz Ewuniu poobserwować, jak które bukietówki ciąć. Ja w tym roku troszkę słabiej przytnę Limelight, natomiast Incrdiball tak jak w zeszłym roku , czyli pozostawię do 4 pąków na pędzie. Przyciętych gałązek nie wyrzucaj, możesz spróbować je ukorzenić.
Po raz pierwszy w tym roku będę cięła ubiegłoroczne nabytki czyli Diamond Rouge i Blue Bird i też mam stracha, czy dobrze przytnę.
Jeżeli macie ochote, to wieczorkiem zaproszę Was do obejrzenia mojego ogrodu w październiku. Ponieważ był dość ciepły, to będzie jeszcze można obejrzeć kilka ciekawych miejsc i kwitnących róż.
Zaparaszam na wieczorny spacerek.
dzisiaj po 20-tej 

Lucynko Bajazzo nie, Lustige - nie ale Westerland to też nie jest. Mnie jednak najbardziej przypomina Lustige i to myślę dobry typ, chociaż może kolorek troszkę inny, ale to też kwestia zdjęć

Z Mushimary na pewno będziesz zadowolona, bo to silna i piękna róża. Madzia też potwierdza moja opinię.
Jadziu jak tu nie kochać tych aksamitów, samo serce się do nich wyrywa. Mimo, że najwięcej mam jasnych róż w ogrodzie, to ciemne mają swój niepowtarzalny urok, ściągają wzrok każdego, są takim mocnym akcentem na rabacie. Taką kropką nad "i".

Mati to poszalałeś, pochwal się, które pannice zaprosiłeś do swojego ogrodu. Ja też już opłaciłam róże, żeby mnie nie korciło jeszcze coś domówić. Teraz juz tylko czekam na przesyłki

Barkarole niestety nie mam, ostrzę sobie na nią pazurki od dłuższego czasu, ale zawsze jakoś brak mi koncepcji, gdzie by ją umiejscowić.
Ewuniu moje hortesje to w większości ogrodowe, z których usuwam tylko kwiaty oraz pędy słabe, pokładające się, reszta zostaje, bo to właśnie na starszych pędach tworzą się kwiaty.
Bukietowe zaś przycinam raczej nisko. Jak chcesz mieć wielkie, dorodne kwiaty to przytnij niżej, jak zależy Ci na ilości kwiatów to pozostaw więcej pąków na pędach, czyli przytnij słabiej. W ubiegłym roku swoją Limelight obcięłam bardzo nisko i wydała tylko 4 kwiaty, zakwitła bardzo późno, natomiast Incredibal ucięta tak samo i w tym samym czasie wypuściła mnóstwo pędów i kwitła jak szalona. Musisz Ewuniu poobserwować, jak które bukietówki ciąć. Ja w tym roku troszkę słabiej przytnę Limelight, natomiast Incrdiball tak jak w zeszłym roku , czyli pozostawię do 4 pąków na pędzie. Przyciętych gałązek nie wyrzucaj, możesz spróbować je ukorzenić.

Po raz pierwszy w tym roku będę cięła ubiegłoroczne nabytki czyli Diamond Rouge i Blue Bird i też mam stracha, czy dobrze przytnę.
Jeżeli macie ochote, to wieczorkiem zaproszę Was do obejrzenia mojego ogrodu w październiku. Ponieważ był dość ciepły, to będzie jeszcze można obejrzeć kilka ciekawych miejsc i kwitnących róż.
Zaparaszam na wieczorny spacerek.

-
- 200p
- Od: 9 lut 2015, o 15:26
Czy można już przesadzać i sadzić róże???
- garden11
- 1000p
- Od: 3 gru 2014, o 10:16
Daysy byłaś może w Ogrodach Daisy w Pszczynie?
- daysy
Łukaszu, te które przyszły mam jeszcze zadołowane i chyba nie będę się spieszyć z ich wsadzeniem, pogoda marna, zimno, u mnie bardzo mokro, więc nie będę się babrała w glinie. Dzisiaj od rana pada śnieg
Myślę, że jak przyjdą po 15-tym marca ostatnie róże, to wówczas, oczywiście w zależności od pogody, bedę je sadzić. U mnie wszystko jest później, w zeszłym roku sadziłam róże na początku kwietnia. Nie lubię sadzić roślin w zimną mokrą ziemię.
Ewuniu niestety nie byłam w Pszczynie, ale mam nadzieję, że w tym roku uda się w końcu zajrzeć w podobno, bardzo piękne miejsce.

Ewuniu niestety nie byłam w Pszczynie, ale mam nadzieję, że w tym roku uda się w końcu zajrzeć w podobno, bardzo piękne miejsce.
- garden11
- 1000p
- Od: 3 gru 2014, o 10:16
Ja też nie byłam ale ponoć śliczne roślinki wystawiają na cześć Daisy:) Może w tym roku mi się uda wybrać:)
- mati1999
- 1000p
Wiesz Cinderella,Lichtkongin Lucia,Red Leonardo da Vinci,Piano,Chippendale,Duchesse de Rohan,Charles Austin prawda ze skromnie ?
B. Proponuje posadzic z tyłu albo przed jakąś bialą różą albo z tyłu fajny kontrast nawet jak nie kwitnie ja mam przed Chopinem był fajny kontrast ale nie zakwitły razem, czekam na ten rok

B. Proponuje posadzic z tyłu albo przed jakąś bialą różą albo z tyłu fajny kontrast nawet jak nie kwitnie ja mam przed Chopinem był fajny kontrast ale nie zakwitły razem, czekam na ten rok

- daysy
Mati nad Duchesse de Rohan też się zastanawiałam, będę ją u Ciebie podglądać
Piekne różyczki będziesz miał w ogrodzie.
Ewuniu widzę, że mamy te same plany
na ten rok. Zobaczymy, może się uda
A teraz zapraszam na spacerek.Więc cofnijmy się w czasie i przypomnijmy sobie miniony ciepły październik.
Kolorki już przygaszone, coraz mniej kwiatów, ale ogród nadal żyje.
Irga cała w czerwonych owocach

Troszkę ogólnych

Dalie Czarny Kot i My Love

Garden of Roses

Mrs John Laing ostatnim kwiatuszkiem żegna sezon, ale jakże pięknym

Nn-ki

Geisha i Bremer Stadtmusikanten

Graham Thomas i Mushimara

A tak z sezonem żegnała się Daisy

Ewuniu widzę, że mamy te same plany

A teraz zapraszam na spacerek.Więc cofnijmy się w czasie i przypomnijmy sobie miniony ciepły październik.
Kolorki już przygaszone, coraz mniej kwiatów, ale ogród nadal żyje.
Irga cała w czerwonych owocach

Troszkę ogólnych

Dalie Czarny Kot i My Love

Garden of Roses

Mrs John Laing ostatnim kwiatuszkiem żegna sezon, ale jakże pięknym

Nn-ki

Geisha i Bremer Stadtmusikanten

Graham Thomas i Mushimara

A tak z sezonem żegnała się Daisy

- mati1999
- 1000p
Ostatnią Kocham
przynajmniej duchesse nie wymarznie
Dziękuję 

- Tolinka
- Od: 1 mar 2013, o 23:30
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Daysy przyjemnie pospacerować po Twoim ogrodzie
Bardzo lubię widoczki ogólne ogrodu
ten z drzewem i chyba Daisy piękny
mnie właśnie w ogrodzie brakuje starych drzew.
Wszystkie różyczki śliczne ale Daisy najpiękniejsza

Wszystkie różyczki śliczne ale Daisy najpiękniejsza

- Anuleczka
- 500p
- Od: 25 sty 2015, o 20:27
Piękne te róże i październik w ogrodzie jak różami malowany. Podoba mi się. 

- ewka36jj
- Od: 10 cze 2012, o 18:31
Daysy - moje hortensje są bez nazw i szczerze mówiąc, nawet nie wiem, czy są bukietowe czy ogrodowe. Ba, nawet nie wiem czym się różnią. Ano - trzeba poczytać! Jesienne zdjęcia są rownie piekne jak te z lata.