Róże i bajkowy świat ogrodów 2015

Zablokowany
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Róże i bajkowy świat ogrodów 2015

Post »

Ja też nie żałuję że Mushimarę nabyłam. I Flamm też nie żałuję. Obie są tak różne, że nie można między nimi wybierać.
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Cudna ta Mushimara jednak dalej kocham całym sercem takie ciemne aksamitne piękności ;:167 Myślałam ,ze już się z nich wyleczyłam, a jednak NIE ;:167 ;:167 zaczyna zaraz mocniej bić
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

No i złożyłem zamówienie róż 7 sztuk prawie 200 zł :D ;:138

Masz Barkarole ?
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Daysy - jak obcinasz wiosną swoje hortensje? Nie wiem czy te suche badylki ciąć nisko czy bardzo nisko?
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lut 2014, o 12:45
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam wszystkich w ten zimowy, śnieżny dzień :D . Mam nadzieję, że to tylko chwilowe ochłodzenie.

Lucynko Bajazzo nie, Lustige - nie ale Westerland to też nie jest. Mnie jednak najbardziej przypomina Lustige i to myślę dobry typ, chociaż może kolorek troszkę inny, ale to też kwestia zdjęć :D
Z Mushimary na pewno będziesz zadowolona, bo to silna i piękna róża. Madzia też potwierdza moja opinię.

Jadziu jak tu nie kochać tych aksamitów, samo serce się do nich wyrywa. Mimo, że najwięcej mam jasnych róż w ogrodzie, to ciemne mają swój niepowtarzalny urok, ściągają wzrok każdego, są takim mocnym akcentem na rabacie. Taką kropką nad "i". :D

Mati to poszalałeś, pochwal się, które pannice zaprosiłeś do swojego ogrodu. Ja też już opłaciłam róże, żeby mnie nie korciło jeszcze coś domówić. Teraz juz tylko czekam na przesyłki :D
Barkarole niestety nie mam, ostrzę sobie na nią pazurki od dłuższego czasu, ale zawsze jakoś brak mi koncepcji, gdzie by ją umiejscowić.

Ewuniu moje hortesje to w większości ogrodowe, z których usuwam tylko kwiaty oraz pędy słabe, pokładające się, reszta zostaje, bo to właśnie na starszych pędach tworzą się kwiaty.
Bukietowe zaś przycinam raczej nisko. Jak chcesz mieć wielkie, dorodne kwiaty to przytnij niżej, jak zależy Ci na ilości kwiatów to pozostaw więcej pąków na pędach, czyli przytnij słabiej. W ubiegłym roku swoją Limelight obcięłam bardzo nisko i wydała tylko 4 kwiaty, zakwitła bardzo późno, natomiast Incredibal ucięta tak samo i w tym samym czasie wypuściła mnóstwo pędów i kwitła jak szalona. Musisz Ewuniu poobserwować, jak które bukietówki ciąć. Ja w tym roku troszkę słabiej przytnę Limelight, natomiast Incrdiball tak jak w zeszłym roku , czyli pozostawię do 4 pąków na pędzie. Przyciętych gałązek nie wyrzucaj, możesz spróbować je ukorzenić. ;:108
Po raz pierwszy w tym roku będę cięła ubiegłoroczne nabytki czyli Diamond Rouge i Blue Bird i też mam stracha, czy dobrze przytnę.

Jeżeli macie ochote, to wieczorkiem zaproszę Was do obejrzenia mojego ogrodu w październiku. Ponieważ był dość ciepły, to będzie jeszcze można obejrzeć kilka ciekawych miejsc i kwitnących róż.

Zaparaszam na wieczorny spacerek. ;:196 dzisiaj po 20-tej :wit
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Róże i bajkowy świat ogrodów 2018
Kompost
200p
200p
Od: 9 lut 2015, o 15:26

Post »

Czy można już przesadzać i sadzić róże???
Ogród biodynamiczny na kompoście

Moja wyspa na prerii
Awatar użytkownika
garden11
1000p
1000p
Od: 3 gru 2014, o 10:16

Post »

Daysy byłaś może w Ogrodach Daisy w Pszczynie?
Pozdrawiam Ewa

W ogródku u Ewy
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Łukaszu, te które przyszły mam jeszcze zadołowane i chyba nie będę się spieszyć z ich wsadzeniem, pogoda marna, zimno, u mnie bardzo mokro, więc nie będę się babrała w glinie. Dzisiaj od rana pada śnieg ;:202 Myślę, że jak przyjdą po 15-tym marca ostatnie róże, to wówczas, oczywiście w zależności od pogody, bedę je sadzić. U mnie wszystko jest później, w zeszłym roku sadziłam róże na początku kwietnia. Nie lubię sadzić roślin w zimną mokrą ziemię.

Ewuniu niestety nie byłam w Pszczynie, ale mam nadzieję, że w tym roku uda się w końcu zajrzeć w podobno, bardzo piękne miejsce.
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
garden11
1000p
1000p
Od: 3 gru 2014, o 10:16

Post »

Ja też nie byłam ale ponoć śliczne roślinki wystawiają na cześć Daisy:) Może w tym roku mi się uda wybrać:)
Pozdrawiam Ewa

W ogródku u Ewy
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p

Post »

Wiesz Cinderella,Lichtkongin Lucia,Red Leonardo da Vinci,Piano,Chippendale,Duchesse de Rohan,Charles Austin prawda ze skromnie ? :oops: :;230
B. Proponuje posadzic z tyłu albo przed jakąś bialą różą albo z tyłu fajny kontrast nawet jak nie kwitnie ja mam przed Chopinem był fajny kontrast ale nie zakwitły razem, czekam na ten rok :D
Awatar użytkownika
daysy
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Mati nad Duchesse de Rohan też się zastanawiałam, będę ją u Ciebie podglądać :D Piekne różyczki będziesz miał w ogrodzie. ;:333

Ewuniu widzę, że mamy te same plany :D na ten rok. Zobaczymy, może się uda :wink:

A teraz zapraszam na spacerek.Więc cofnijmy się w czasie i przypomnijmy sobie miniony ciepły październik.

Kolorki już przygaszone, coraz mniej kwiatów, ale ogród nadal żyje.

Irga cała w czerwonych owocach

Obrazek

Troszkę ogólnych

Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek

Dalie Czarny Kot i My Love

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Garden of Roses

Obrazek Obrazek

Mrs John Laing ostatnim kwiatuszkiem żegna sezon, ale jakże pięknym

Obrazek

Nn-ki

Obrazek Obrazek Obrazek

Geisha i Bremer Stadtmusikanten

Obrazek
Obrazek

Graham Thomas i Mushimara

Obrazek Obrazek

A tak z sezonem żegnała się Daisy

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Pozdrawiam Daysy
Zapraszam
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p

Post »

Ostatnią Kocham ;:167 przynajmniej duchesse nie wymarznie :D Dziękuję ;:196
Awatar użytkownika
Tolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2013, o 23:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Daysy przyjemnie pospacerować po Twoim ogrodzie ;:167 Bardzo lubię widoczki ogólne ogrodu ;:333 ten z drzewem i chyba Daisy piękny ;:167 mnie właśnie w ogrodzie brakuje starych drzew.
Wszystkie różyczki śliczne ale Daisy najpiękniejsza ;:173
Awatar użytkownika
Anuleczka
500p
500p
Od: 25 sty 2015, o 20:27

Post »

Piękne te róże i październik w ogrodzie jak różami malowany. Podoba mi się. ;:oj
Awatar użytkownika
ewka36jj
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 18:31

Post »

Daysy - moje hortensje są bez nazw i szczerze mówiąc, nawet nie wiem, czy są bukietowe czy ogrodowe. Ba, nawet nie wiem czym się różnią. Ano - trzeba poczytać! Jesienne zdjęcia są rownie piekne jak te z lata.
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”