Aprilkowy las cz.6

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Aprilkowy las cz.6

Post »

Marto, bardzo miły wpis ;:180 dziękuję.
Perovskia może ma u ciebie zbyt dobre warunki i tu problem. Poza tym ona jednak kapryśna, lubi przemarzać. Mi po raz pierwszy udało się przezimować, mam nadzieję że w tym roku też wzejdzie. Zamierzam porobić z niej patyczki do ukorzenienia. U kogoś czytałam że udaje się w 50%. Jak na taką kapryśnicę to chyba warto spróbować.
Twoje graby chyba odmianowe, dlatego wolniej rosną. Moje zwykłe żywopłotowe i one powinny szybko utworzyć coś w rodzaju szpalerka. Sadzonki malutkie, jakieś 60 cm.

Annes, może pierwszą lobelię siałaś za wcześnie? Ja tak w zeszły roku zrobiłam i też była do wyrzucenia. Ona zresztą bardzo niewdzięczna w wysiewie...Ja jeszcze nie siałam jej.
Co do kopców i oprysku to właśnie tak mi się wydawało ale z drugiej strony to czy te pąki nie będą za duże na oprysk olejowy, który trzeba zrobić później ;:223 Trudne te tematy dla początkującego ogrodnika ;:224
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01

Post »

Witaj Jolu :wit
Właśnie też się nad tym zastanawiam, znaczy nad opryskiem olejowym. Miedzianem udało mi się psiknąć we wtorek, parafiną chciałam dzisiaj, ale jest za zimno i nici z oprysku. Na różach same czerwone noski a na niektórych malusie listeczki....
Prezent wymyśliłaś sobie szalony.....jak na ogrodniczkę przystało :wink:
Pozdrawiam.
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Jolu ja tylko miedzianem zawsze pryskam ;:224
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Żywopłot grabowy? brzmi ciekawie, lecisz jak burza. ;:196
Awatar użytkownika
justi177
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 wrz 2011, o 17:42

Post »

Aprilka,
Kurczę, nie pamietam, gdzie miałaś posadzić.... Czy ten żywopłot będzie po prawej stronie placyku wypoczynkowego? Patrząc z tarasu?
Pozdrawiam
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Cześć Reniu, chyba cię myślami ściągnęłam ;:306 Rozmawiałam wczoraj z M o Rybniku i uświadomiłam sobie że wieki cię nie odwiedzałam :oops: Nie zdążyłam wczoraj do ciebie ale dziś to już mus, zobaczyć co tam działasz wiosennie.
No właśnie te opryski...miałam wszystko zaplanowane i pogoda się popsuła. Liczę że weekend będzie jednak ładniejszy i nam się uda ze wszystkim zdążyć. To już ostatni dzwonek na olejowe.

Annes, ja się przekonałam że parafinowe u mnie zdają świetnie egzamin. Ja mam blisko siebie modrzewie, cisy i świerki czyli potencjalne doskonałe warunki rozwoju świństw które mi zniszczyły omoriki. Odkąd pryskam Promolanem, iglaki odżyły.

Dorotko, żywopłot grabowy to tylko dwa ekrany po kilka metrów, żeby się wysłonić. Mam nadzieję że nie będzie jak kulą w płot ;:224

Justi, graby poszły przy bocznym ogrodzeniu, od strony asfaltowej drogi dojazdowej. Jak siedzisz na tarasie to lewe naroże. Z daleka nawet nie będzie widać co to za rodzaj krzaków, byle uzyskać trochę intymności na tej przestrzeni. Ja tam nawet rzadko chodzę, to teren piesków :;230
To miejsce o którym myślisz jest już obsadzone tsugą kanadyjską. Bez problemu z liśćmi ;:170
Może byś zajrzała jakoś początkiem kwietnia, jak już będzie cieplej. Odgruzuję kociołek z garażu i coś upichcę na ognisku ;:333 Do tego jakieś winko, może śliwkowe, ostatnio pychotkę dostałam od syna na Dzień Kobiet.

Może jeszcze coś odgrzewanego bo aura dołuje...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Co ja widzę, moja ulubiona kolejna mordka u Ciebie. Takie odgrzewane klimaty w takie pogody bardzo lubię. Ty wiesz, że właśnie mi się śniły takie tulipany. Kwitły już u mnie identyczne. Wysokie i ciemne. I zastanawiałam się skąd ja je mam i jakim cudem kwitną o tej porze. Chyba już za dużo zdjęc na forum oglądam a potem pierdzieli mi się w nocy :lol: .
Pogoda faktycznie do niczego. Jutro ma też padać cały dzień. Totalnie do niczego ;:222 .
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Jolu nieważne,że odgrzewane foty,musimy jakoś przetrwać to przedwiośnie nużące.Byle do poniedziałku ma być u nas około 13 lub 14 stopni ;:333
Tulipanki cudniaste,lubię takie ciemne,zresztą chyba wszystkie kolorki mi się podobają ;:333 Tylko białych mam za mało ;:224

Miłego week :wit
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56

Post »

Fajnie macie, bo w tygodniu jak będzie ciepło możecie czmychnąć do ogrodu. A ja mam tak, że w tygodniu ładnie a w weekend leje. Kurcze to się nazywa mieć szczęście.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Mnie już nie bardzo się chce odgrzewać, myślałam, że już będę na bieżąco, ale pogoda znowu beznadziejna i zimno. Tak więc twoje fotki jak najbardziej były wskazane. Te widoki z hortensjami, ach.. ;:167
No i wyjdzie na moje, że ciąć będę około 20-ego. A róże dopieo azem z kwitnącą forsycją ;:108
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Będziesz cieła żywopłot? Ja już zaczęłam, ale tak go zapuściłam, że teraz muszę obcinać grube gałęzie nożycami do grubszych gałęzi, bo zwykły sekator nie daje rady. Ale to harówka. ;:223
Nożyce elektryczne pójda w ruch dopiero przy cięciu boków.
Awatar użytkownika
cyma2704
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2013, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jolu mam w znajomym ogrodzie żywopłot z grabów, jest naprawdę ładny, ale tną nawet dwa razy w sezonie.
Awatar użytkownika
JSZFRED
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2008, o 18:02
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jolu fotki i psia mordka super i ja przybyłam się przywitac wiosennie :wit
Pozdrawiam Asiorek

Asiorlinki
Awatar użytkownika
iwwa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 sty 2013, o 18:46

Post »

Witaj Jolu :wit
Ja w zeszłym roku zastanawiałam sie nad żywopłotem grabowym... i sumasumarum zrezygnowałam... ale tak nie do końca :wink: Posadziliśmy z eM graby na przemian z pęcherznicą. Doszliśmy do wniosku, że chyba wolimy graby przycinane, ale luźno rosnące. Czy ten pomysł zda egzamin ? Nie wiem :lol:
wątek aktualny Ogródek Asi- cz 3
Awatar użytkownika
dorotka350
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 26 maja 2014, o 20:18

Post »

Hortensje jak zawsze zjawiskowe ;:215
Ta róża ciemna ze zdjęcia to Burgundy Ice? Czy się mylę?
Mam nadzieję, że już niedługo będziemy na żywo oglądać tulipany. Te ciemne są śliczne ;:224 Jaka to odmiana?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”