Ogród za borem - Danio

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Jadzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 cze 2008, o 17:39

Post »

Witaj Dorotko coś Cię nie widać na forum pewnie jesteś zapracowana :?
Wiesz ja też chcę posadzić jarzębinę , ona zawsze ładnie wygląda i pożywienie ptaszkom jest na zimę , zresztą bardzo lubię te drzewa.
Pozdrawiam :lol:
minismok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 wrz 2008, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Danio :D .........derenie wytrzymaja chyba kazda konkurencje i przyjmą kazde stanowisko.....niewiele im potrzeba ale jarzebiny bym nie wkładała w zywopłot nawet "nadnaturalny" :( ........podobnie jak jodła w pierwszych latach rosnie b. wolno, wrecz stoi! :x
u smoka dobrze rosnie sosnai jałowce[ nie podlewam pola :lol: ].....a brzozy liscie maja lipowe! :lol: ..........dokładam w 2 rzedzie rugose[hybrydy] i tez znakomicie znosza okresowe susze i pełne słonce........eksperyment z pecherznica kalinolistna tez sie udał [ ale te czasami podlewam]ukorzeniłam kilka jak chcesz to Ci przeslę?

uprzejmie donoszę :lol: ........ze pelargonie się trzymają! :D .......nieco wybujały bo okno północne ale i tak sa wyjatkowo bujne......dziękuję za rady i przesyłam cmokasy z gór Obrazek

róza Lily Marlen w buraczkach :lol:
nic nie jest takie jakim się wydaje Spis Treści
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lis 2006, o 18:44
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jadziu u mnie teraz w pracy pełnia sezonu / infekcje, infekcje, infekcje/ , kiedy wracam do domu to najczęściej głowa mi pęka. W sobotę wybrałam się wreszcie na działkę, a potem na narty, dotleniłam się i ból głowy zniknął jak za machnięciem czarodziejskiej różdżki.
Smoku dziękuję za porady w sprawie żywopłotu, sadzonki oczywiście chętnie przyjmę :lol: . Powiedz jeszcze jak rozwiązujesz sprawę chwastów w żywopłocie - pielenie? /trochę tego za dużo/, ściółkowanie? czym? a może coś jeszcze innego?
Moja sobotnia zima
Obrazek
Z dachu zwisają wielkie sople
Obrazek
Psinka zadowolona po gonitwie za zającem / żaden z niej pies wyścigowy, ale ile daje jej radości/
Obrazek
Obrazek
Jak widać śniegu nie ma za wiele. Dzikie zwierzaki na razie nie zrobiły szkód, ciekawe jak siarczyste mrozy?
Na szczęście już niedługo nowy sezon. Powoli zaczynają sę pojwiać nasiona w sklepach. Zamówiłam skrzynki lęgowe i jak mi tylko przyślą pojadę powiesić na drzewach.
Żyjesz tylko raz, ale jeśli żyjesz dobrze, to wystarczy /Joe E. Lewis/
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Awatar użytkownika
Jadzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko u nas na Mazurach to samo , ludziska prychają i kichają . Zbyszek też chorował , mnie jakoś nic nie wzięło . Powiec mi czy to możliwe ,że jak ja pojadę do dużego miasta i wracam z bólem głowy to jakiś szok dla organizmu .U nas na głębokiej wsi samochodów nie uświadczysz więc klimat :lol:
Ale niech tylko pojadę do Warszawy, to wracam z takim bólem głowy i jakimś takim rozbiciem , że później 2 dni dochodzę do siebie :wink:
Śniegu u nas też mało trochę się skurczył po ostatnich odwilżach :lol:
Dobrze,że znalazłaś czas na odpoczynek
:lol:
minismok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Danio :D .wszystko jest funkcja skali miejsca i ekonomii :lol: ......mam zamiar zrobic 3pietrowy zywopłot na 50m :? ......drzewa pietro1 [nie plewie] 2 i 3 pietro to konik pług i 3 skiby :lol: tten pasek kosztem kregosłupa pozbawiam sukcesywnie agresywnych chwastów i robie border z folii,starych dachówek cementowych ,kamieni desek od strony drzew i sadze krzewy[najczesciej okoliczne lesne rodzime gatunki :) ] kłade siano po koszeniu na ten pasek no i.......za 3 lata moze dojde do ostatniego ozdobnego pietra :;230

u mnie niemal zdrowo :D .......mrozy wybiły wirusy,bakterie i ludziom choroby z głow :D ale spozycie % wzrosło i jego konsekwencje :?

cmokasy z gór
Awatar użytkownika
Jadzia1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko oczywiście jak Cię zasypię to daj znaka i zaraz się zjawimy , tylko kochanie moje piesy kości nie jedzą bo potem wszystko mam apiać na podłodze :( Więc poprosimy żwacze wołowe :lol:

Obrazek
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dziś przyszły zamówione budki lęgowe
Obrazek
teraz czekam na korzystną aurę i będę wieszać na drzewach, im wcześniej tym lepiej, bo bardziej zgrają się z otoczeniem, a potem to juz tylko czekanie na skrzydlatych lokatorów. Chciałam jeszcze zrobić poidełko dla ptaków, ale na razie nie mam pomysłu.
Jadziu żwacze też się znajdą :lol:
Minismoku dzięki za rady dotyczące żywopłotu, skorzystam na pewno.
Chyba zacznę wypisywać na wirusówki %owe preparaty - a to się NFZ ucieszy :wink:
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Awatar użytkownika
Hanka 1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 kwie 2008, o 20:03

Post »

Witaj Dorotko
Zima u Ciebie taka jak i u mnie.Budki super teraz tylko zawiesić i czekać jakie ptaki je wybiorą.U mnie w ogrodzie zadomowiły się sikorki ale są bardzo czujne.Już parę razy próbowałam im robić zdjęcie i nic z tego nie wyszło.
kochajmy ludzi, tak szybko odchodzą...
oaza spokoju Hanki
ciasta domowe Hanki
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2007, o 08:47

Post »

Dorotko, a tą pergolę masz od dawna? Skąd ją masz i co na niej masz?
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
minismok
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

na kaca najlepsza praca! :lol: ........gonie po LEKI na stacje benzynową :lol:

świetne te budki! :D

zleca sie pterodaktyle ojjjjj zleca :lol:

cmokasy z gór
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Haniu umnie już wisi budka wykonana z pnia brzozy dla sikorek, gniazdują co roku, a teraz zamarzyły mi się inne ptaszki. Ta większa budka ma być dla muchołówek lub kowalika, a półodkryta dla rudzika lub kosa.
Madziu pergole to zakup z jesieni ubiegłego roku. Kupiłam na all. Były niedrogie i łatwe w montażu. Posadziłam na razie przy nich aktinidię i wiciokrzew, a przy drugiej powojnka i pnącą różę. To świeże nasadzenia, więc bojęsię, czy przeżyły mrozy.
[/b]Minismoku[/b] kochany dlatego też dzisiaj pracuję a na forum zaglądam z doskoku pomiędzy anginą a grypą :;230
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Awatar użytkownika
maakita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2007, o 08:47

Post »

Zeszłego roku tzn. 2008, cz 2007? Kupiłaś je może za 25 zł? Bo ja właśnie takie kupiłam na al, ale ich jeszcze nie montowałam i zastanawiam się jak się sprawdzą.
pozdrawiam Magda

Na wsi u maakity
Awatar użytkownika
kryska
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 kwie 2007, o 00:13

Post »

Witaj Dorotko. Gdzie można kupić takie piękne budki lęgowe? czy drogie?
Pytałaś jak odchwaszczać żywopłot. Ja też mam spory kawałek żywopłotu mieszanego a ziemia ciężka, gliniasta. Ogród założony na nieużytkach. Cała świeżo skoszona trawa idzie pod krzewy. Sypię taką przynajmniej 15 cm warstwę. Jesienią dochodzą do tego liście. Kiedyś dostałam dużo trocin to wysypałam je pod krzewy. Tylko najsilniejsze i pojedyncze chwasty przez to się przebiją. Na te najbardziej uciążliwe - oset, podagrycznik, zastosowałam miejscowo chemię. Teraz, po kilku latach obsadzam ziemie pod krzewni różnymi roślinami zadarniającymi.
Życie jak krajobraz, ciągle się zmienia.
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska
Awatar użytkownika
Danio
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu cena moich pergoli była podobna, więc pewnie to te same. Tak jak pisałam są łatwe w montażu, ale niezbyt mocne, nie nadają się więc do obsadzania ciężkimi pnączami, optymalne będą chyba powojniki i ewentualnie róże, albo pnącza jednoroczne. Ja mam wątpliwości, czy wytrzyma pod aktinidią.
Krysiu budki kupiłam na all , namiary dał mi mój brat, który jest ornitologiem. Sprzedawca podchodzi do sprzedaży bardzo profesjonalnie, ze skrzynkami przysyła informacje, gdzie i na jakiej wysokości zawiesić skrzynkę lęgową, i jakie gatunki mogą się w niej zagnieździć. Jeśli chcesz przyślę Ci namiary na PW
Bardzo dziękuję za wskazówki dotyczące żywopłotu, u mnie problemem jest głównie perz i tarnina.

Chciałam Was teraz zapytać jak zrobić poidełko dla ptaków. Chcę, żeby było w stylu rustykalnym i nie trzeba go było napełniać zbyt często, bo zdażają mi się dłuższe okresy nieobecności na działce.
Ogród za borem
Ogród za borem cz. 2
Awatar użytkownika
kryska
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 kwie 2007, o 00:13

Post »

Dorotko, bardzo proszę o te namiary na budki. Z perzem między krzewami to łatwo można sobie poradzić, gorzej z tarniną. Na perz zastosuj opryski do chwastów jednoliściennych. Jeszcze zapomniałam dodać, że ściółkuje czym się dan nawet tekturą. ładnie to nie wygląda, to przysypuje trawą. Ważne, że sie sprawdza. Krzewy nie zarastają, maja więcej wilgoci i nawozu z rozkładających się materiałów.
Z poidełkiem nie pomogę, nie mam pomysłu.
Życie jak krajobraz, ciągle się zmienia.
Zapraszam do odwiedzania moich wątków - kryska
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”