Moja kolekcja storczyków

Zablokowany
Awatar użytkownika
Sahe
200p
200p
Od: 16 mar 2014, o 09:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Moja kolekcja storczyków

Post »

Tak więc prezentuję zdjęcie storczyka, którego od kilku miesięcy zasilam nawozem Florovit "na kwitnienie". Storczyka tego posiadam od około 4 lat, dotychczas jego kwiaty były czysto białe - z jedynie fioletową warżką. Wyglądał dokładnie tak samo jak "zwykły białasek" jakiego prezentujesz na 3 stronie swojego wątku Natko. Aktualnie moje kwitnienie prezentuje się w sposób następujący ...

Obrazek
Rozczarowanie to gniew dla mięczaków ...
natka_211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 lip 2014, o 19:26

Post »

Sahe śliczne kwiatki! Gratuluję! Jakby umieścili twoje zdjęcie na butelce nawozu to z pewnością sprzedawał by się jak świeże bułki :wink: aż oczu nie można oderwać od tego zdjęcia.
Awatar użytkownika
Sahe
200p
200p

Post »

Dzięki za komplement ;) na marginesie dodam, że to storczyk za 5 zł, kupiony po przekwitnięciu w kwiaciarni jako niespodzianka. Kwitnie niemalże nieustannie, jednocześnie wypuszcza pędy, liście, keiki, przedłuża pędy itd.

Czekam na kolejne kwitnienia po Florovicie, ciekawi mnie czy odświeżonymi kolorami zaskoczą mnie kolejne phalaenopsisy :D Może ktoś jeszcze tu opisze swoje doświadczenia z wybarwieniem kwiatów po użyciu nawozów ... ?
x-f-us
Konto usunięte na prośbę.
Od: 28 wrz 2010, o 11:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Sahe, "Storczykowe rewolucje" niczym Geslerka! Czemu jeszcze nie założyłaś wątku? Pokazuj co tam za czary jeszcze uskuteczniasz ;:204
Awatar użytkownika
sylcia199
500p
500p
Od: 25 paź 2012, o 11:28

Post »

Sahe jeszcze nie spotkałam się z czymś takim :wink: Ale bardzo uroczo wygląda :D
I również namawiam Cię do założenia wątku :lol: Warto :!: Dla siebie i dla nas :wink:
natka_211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Namawiam Sahe do założenia własnego wątku już któryś raz z kolei ale cieszę się, że chociaż u mnie uchyliła rąbka tajemnicy swoich parapetów :wink: . Sahe storczyk wygląda przecudownie ;:215 . Czekam na dalszy rozwój sytuacji z nawozem florovit :wink: Swoją drogą piękny storczyk Ci wyrósł, biorąc pod uwagę tak tani zakup. Jak widać nie zawsze to botanik cieszy oko, hybrydy szczególnie tak piękne jak twoje mogą cieszyć oko jeszcze bardziej :wink:
Awatar użytkownika
Sahe
200p
200p

Post »

Natko co słychać u Twoich storczyków ? Może jakieś foto jak znajdziesz chwilkę.
natka_211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hejka Sahe :wit Trochę u mnie kurzem zarosło ale jakoś nie mam czasu na fotki (aż mnie zawstydziłaś :oops: ), jutro może wstawię moje zapowiedzi kwitnień :wink:
Awatar użytkownika
Iwona 0103
500p
500p
Od: 9 sie 2014, o 16:12

Post »

Natko jeśli masz co obfocić to cykaj, cykaj foteczki bo my tu czekamy :D .
domi93
200p
200p
Od: 2 wrz 2014, o 11:06

Post »

Jakie piękne te falki <3 aż dech zapiera :)
Dominika :)
Zapraszam Do Mnie http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=82859" onclick="window.open(this.href);return false;
domi93
200p
200p

Post »

Mam do Was takie pytanie, bo widzę, że tu dużo osób zagląda :) Otóż niedawno kupiłam cambrię ale nie mam pojęcia jak się ona nazywa...Może ktoś z Was ma podobną i będzie wiedział ?? Proszę o pomoc Kochani:)

http://images68.fotosik.pl/518/e9259834974a87a2.jpg
tutaj przykładowe zdjęcie tej roślinki, swojej niestety nie zdążyłam cyknąć fotki... :(
Zapraszam Do Mnie http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=82859" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
katkaaa
500p
500p
Od: 6 mar 2013, o 19:26

Post »

Natka foty - ale już ;:65 ;:65 ;:65
pozdrawiam, Kasia
Moje cuda ;-)
natka_211
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Już jestem moi drodzy, wiem wiem strasznie wieje u mnie kurzem ale mam zapierdziel w robocie straszny i ciężko się obrobić...a więc:
1. Moja komoda z pocieszajkami nadal się jakoś trzyma ;:306
Obrazek

2. Niedawno zakupione cymbidium już niestety przekwitło:
Obrazek

3. U mniejszego cymbidium (najprawdopodobniej jest to wersja mini- fotka przy kąpieli) pojawił się nowy przyrost z czego również się cieszę (może kiedyś zakwitnie)
Obrazek
Obrazek

4. Cambria się zagęszcza w nowe przyrosty tak jak promenea, nadal razem sobie stoją w łazience i im tam dobrze:
Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek

5. A tak się ma moje przedszkole (nie widzę porywających postępów ale ważne, że żyją :wink: )
Obrazek

6. Sesja phal mini:
a) ładnie rośnie w korzenie i w liście i robi się duże ale jeszcze się nie doczekałam ponownego kwitnienia (taki mini gigant):
Obrazek

b) następne mini jest zapędzikowane i pęd sporo urósł ale przy chęci pogrzebania w nim go wczoraj niestety niechcący ułamałam ;:124 ;:124 ;:124 ;:124
Obrazek

c) całym winowajcą tej akcji jest białe mini, które nadal kwitnie i przedłuża kwitnienie o następnego pączusia, bo ubzdurałam sobie, że delikatnie wsadzę obydwa mini razem i już są razem ale jeden jest z ułamanym pędem niestety. A tak wygląda białe mini:
Obrazek

7. Wersja midi z kuchni, które kwitnie już z 2 m-ce (nie wiem czy pokazywałam, okazyjnie kupiony na przecenie):
Obrazek

8. Paphiopedilum zrobiło się gęste i tak się oglądam za pochewką ale nie wiem czy coś z tego będzie ale jako zieleninka też się nieźle prezentuje:
Obrazek Obrazek

9. moje dwa bliźniacze MM wypuszcza nowe pędziki i te już wyrosły u mnie :heja
Obrazek Obrazek

10. A tak wygląda parapet na górze pierwszy od lewej liodoro, PK miki, violacea x malaysia (reanimacja przebiega pomyślnie) oraz phal. bellina var blue (ma dwa pędy ale strasznie powoli rosną, mam wrażenie nawet, że stanęły w miejscu):
Obrazek

a) liodoro z bliska ( pojawiły się dwa nowe pędy, jeden stanął, drugi sukcesywnie rośnie i co więcej jest przedłużeń na starych pędach) ;:3

Obrazek

Obrazek

Obrazek

b) PK Miki ma już coraz dłuższy nowy pęd, więc zakwitnie może już wkrótce?

Obrazek

Obrazek

11. No i niezmordowana biała hybryda z różowym środkiem znów mnie zaszczyci swoim kwitnieniem (na zdjęciu po prawej). Na drugim planie po lewej stronie nowy pędzik kupionego na przecence różowego rysunkowego phalaenopsisa, który zakwitnie u mnie po raz pierwszy:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zdjęcia takie sobie (robione na szybko), bo sprzęt i światło nie sprzyja, więc sorka. Innym razem pokażę wam jak mi wyszła kompozycja w doniczce z dwoma różnymi falenopsisami :wink: Także w sumie nie mam co pokazywać, bo u mnie sama hodowla sałaty :wink: A to co teraz kwitnie to sklepowe kwitnienie tak na pocieszenie na chandrę kupione.
Awatar użytkownika
sylcia199
500p
500p
Od: 25 paź 2012, o 11:28

Post »

:wit

Mamy taką samą metodę "odsączania" storczyków ;:224 ;:224
Kwiatuszki super ;:215 Ile masz pędziorów jeszcze :wink:
Komoda z pocieszajkami pierwsza klasa ;:oj Dziś też miałam ochotę na jakiegoś storczusia, ale nic niestety nie było...
domi93
200p
200p

Post »

Pocieszajki być muszą:D ja zawsze idę sobie coś kupić jak mi na studiach nie pójdzie :D piękne masz kwiatki :D
Zablokowany

Wróć do „Moje storczyki !”