Wśród Sosen... Buków... Kotów... cz.2

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Wśród Sosen... Buków... Kotów... cz.2

Post »

Śliczna jest, dokładnie spełnia takie zadanie o jakim pisałam wcześniej :D
Robisz z niej sadzonki tak jak z bukszpanu?
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2013, o 22:58

Post »

Trzmielina jest zdecydowanie łatwiejsza w korzenieniu się niż Bukszpan... I robię, tak dla siebie... A, potrzebujesz...? :wink:
Wśród Sosen... Buków... Kotów...
Część 1Część 2
Dorota
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chętnie bym przygarnęła sadzonkę, może uda się jej przeżyć u mnie :wink:
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

To nie ma sprawy, zrobię Ci taką fajną... :uszy Już przygotowałam sadzonki... :wink:
Część 1Część 2
Dorota
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dorotko dziękuję ;:196
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

20 letnia trzmielina,toż to okaz.Ja swoje też mam wszystkie z patyków,ale coś słabo przyrastają.
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgosiu... ;:196
Wszystkie moje Trzmieliny, a mam ich kilka odmian, ukorzeniałam sama z kawałków gałązek i rosną dobrze... W początkowych latach rosną wolno, tzn. w pierwszym, drugim roku... Potem trzeba ciąć, żeby nie zaszalały zbyt mocno... :wink:
Ale wszystkie je lubię... :uszy
Część 1Część 2
Dorota
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witam Cię Dorotko ;:196
Wróciłam do domu :D ja też moje trzmieliny ukorzeniałam z kawałeczków (kradzionych :oops: ) a porosły już niezłe egzemplarze :)
Pozdrawiam i do jutra ;:168
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maryś... ;:196
Już pewnie nadrobiłaś zaległości...
A spotkanie było super, obejrzałam wszystkie fotki, które wrzuciliście... Jesteś niesamowita...
Ogród Tereni jest kapitalny, tyle w nim cudów i różności, że siedzę dziś o oglądam... ;:333
Ogród Michała znam z fotek, więc wiesz co o nim piszę... ;:180 Przemknęła mi informacja, że jeden kot mu poszedł gdzieś... :(
Odpoczywaj i napiszę PW, bo już mam plan sprecyzowany... Tzn. moi chłopcy mają i mówią, że może się zmieszczę... ;:131

Obrazek

Obrazek
Część 1Część 2
Dorota
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2012, o 20:37

Post »

Dorotko zapewne chodziło o Darmokota, który nie raczył przyjść się przywitać, przylazł dopiero po południu. Czy mogłabyś wstawić jakieś takie szersze zdjęcia ogrodu? Tzn nie pojedynczych roślin (które są bardzo piękne) tylko całości?
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Michał, witaj... :D
Ależ oczywiście, takich fotek mam chyba więcej niż pojedynczych roślin... Ale nie są z dziś...
Tak, o Darmokota... Gdzieś wcześniej u Ciebie czytałam, że on ma też innych właścicieli... :roll:
Przykre to dla Ciebie na pewno było, ale co poradzić, koty to jednak indywidualiści są...
Zapraszam, specjalna sesja dla Ciebie... Miłego oglądania... ;:204

Najstarsza część ogrodu, niektóre fragmenty mają już 20 lat
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Te nasadzenia maja między 5-10 lat... No, niektóre poszczególne egzemplarze są starsze, niektóre młodsze
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

A to zupełna nowinka... Tak wygląda rabata założona jesienią ubiegłego roku... Tej jesieni przejdzie metamorfozę, bo Trawy na niej zagoszczą
Obrazek

Obrazek

Znowu stare rabaty... To widok z okien domu...
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Część 1Część 2
Dorota
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Na początek napiszę, że masz prześlicznie skomponowaną całość i powinnaś więcej takich ogólnych zdjęć wstawiać ;:180 Drugie co mi się spodobało to wielka ilość barw, kształtów, po prostu masz dużą różnorodność. Dobrze, że z tyłu masz pole , możesz ogród w nieskończoność powiększać :wink: Dorotko czy Twój ogród jest szeroki na szerokość trawnika i rabat po obu stronach czy to jedno z wielu wnętrz? To zdjęcie z nawłocią w tle mnie zbiło z tropu :D Dziękuję za miły spacer ;:168
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Michał, ta ostatnia, nowo powstała rabata jest przy granicy z sąsiadem... Te wierzby są jego i ta nawłoć tam w tle, też jest kogoś innego... To nowe nasadzenia i robię je własnym sumptem, jak to mówią, to minie troszkę czasu, nim rabata wyładnieje... Ale Trawy zrobią tam robotę...
Na tych fotkach nie widać, ale na granicy są posadzone Buki, tak chyba ze 150, to za jakiś czas zrobią ogrodzenia i nie będzie widać sąsiadów... :wink:
Wcześniejsze rabaty nie są na szerokość trawnika, są na środku, z boku, przy sadzie... Tak, żeby ścieżki trawnikowe były w różnych miejscach... Napisałeś, pokoje, no coś w tym stylu, choć nie zupełnie... To fragmenty nasadzeń, które z każdej strony są częściowo widoczne, ale innymi układami roślin... I w niektórych miejscach łączą się w całość... :)
Postaram się wrzucać takie fotki, choć jak wiesz, są różne gusta i Maryś mi mówi, żeby pojedyncze... No, ale oboje Was lubię, to będą i takie i takie... ;:196 Żebym jeszcze umiała robić zdjęcia, takie jak Ty Michał, to już bym była zadowolona...
Kolor uwielbiam w ogrodzie, choć, jak by to napisać... Podam Ci przykład, posadziłam Dalie i choć są przepiękne, już wiem, że jest ich za dużo, za kolorowe, wybijają się za bardzo...(zamawiałam inne kolory, ale przyszły takie, będą do podziału... :wink: )... Tak dwa, trzy krzaki, na całej rabacie w dwóch, trzech kolorach, będzie mi pasowało... Rozumiesz o czym piszę...?
Część 1Część 2
Dorota
Awatar użytkownika
Darmokot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Chyba chodzi Ci żeby nie było przesady w kolorach? Gdybyś miała zbyt dużo zbyt kolorowych dalii to chętnie przyjmę, u mnie już jest i tak miszmasz kolorowy więc nie zaszkodzi, ja się dobrze czuję w takiej pstrokaciźnie roślinnej. Moje zdjęcia to chyba zasługa aparatu bo kiedyś jak robiłem Fuji to były taki bylejkakie, Canon robił dobre a obecny Olympus bdb tyle, że brakuje mu trybu z rzeczywistymi kolorami bo albo robi za słabe albo za ostre, wolę jednak za ostre. Dorotko da się od Ciebie z góry domu zrobić jakieś poglądowe zdjęcie ogrodu albo z pól, z drogi, gdzieś z daleka? Bo dalej nie mogę sobie wyobrazić do końca Twojego ogrodu ;:306 Maryja od Ciebie ładnie się przyjęła i rośnie w towarzystwie bordowego szarłata, pięknotki z fioletowymi koralikami i bzu czarnego Aurea - i znów jest pstrokato :wink:
Awatar użytkownika
dorkow0
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Michał, mnie się to podoba, zwłaszcza u Ciebie, taki miszmasz kolorów... Lubię oglądać Twój ogród... ;:333
U siebie wolę, jak krzewy i drzewa dają kolor... Kwiatów jest zdecydowanie mniej, choć praktycznie wszystko kwitnie o różnych porach... Teraz i tak jest zdecydowanie więcej kwitnących bylin, niż kiedyś, bo jednak i one są potrzebne, żeby to wszystko wyglądało... Wiosną mam chyba najwięcej kwitnących kwiatów...
No, to na aparat sobie jeszcze troszkę poczekam...
Daliami się podzielę, tylko bez nazw, z numerkami niektóre są... :wink:
Nie mam możliwości zrobić zdjęcia z lotu ptaka, chyba, że kiedyś balonem polecę... Mieszkam w małym domku, wybudowanym w 1934 roku, bez czynnego poddasza... ;:131 Ale jak opadną liście z orzecha, to może się wdrapię i coś tam wyjdzie, tak dla poglądu... :wink:
A ogród zaczął powstawać, jak dokupiłam za domem kawałek pola i będzie powstawał, dopóki pewnie dam radę... :D
Część 1Część 2
Dorota
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”