Begonia bulwiasta cz.2
- ewelkacha88
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 maja 2013, o 17:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Begonia bulwiasta cz.2
Jolu ale te krzaczaste mam też wysokie i je chce podeprzeć. Tych zwisajacych nie chce podpierać.
Nie wiem czemu ale coś mi się ubzdurało, że Twoje są wszystkie zwisające. Ewelinko. Zwracam honor.
Małgocha. Ja też mam już wszystko na dworze- Dragony, begonie, petunie, pelargonie i doniczkowe pomidory. W razie deszczu czy przymrozku cała kuchnia i klatka schodowa będą zastawione.
Małgocha. Ja też mam już wszystko na dworze- Dragony, begonie, petunie, pelargonie i doniczkowe pomidory. W razie deszczu czy przymrozku cała kuchnia i klatka schodowa będą zastawione.
Ewelinko, na pewno będą mieć kwiaty. Co do podparcia, to raczej będzie to konieczne. U mnie w ubiegłym roku dosłownie leżały ( na fotelu
), a te co wisiały też nie wyglądały dobrze. Wkurzyłam się i posadziłam trzy razem do dużej doniczki ,wstawiłam trójnóg bambusowy, gałazki dobrze poprzypinałam i było ok. Zwisające były tylko kwiatki. Niestety nie zrobiłam zdjęcia. Mam tylko te leżącące.

Hahaha ale macie fajnie wiecie co gdzie macie bo ja nie wiem, które moje begonie są zwisające a które nie więc co tu podpierać może wszystkie hymmm. 

Kasia
- ewelkacha88
Witam ponownie. Powinnam mieć 3 wiszące a 6 stojących .Cztery stojące wyglądają powiedzmy - znośnie ale reszta fatalna więc te dwie pozostałe stojące posadzę do jednej dużej doniczki i dam im podporę. Taki jest mój plan.
Barbaro mam nadzieje, że zakwitną bo jak na nie patrzę to wierzę, że może chociaż kwiaty zrekompensują ten nieciekawy wygląd
. No ale to wszystko moja wina- za szybko chciałam mieć kwiaty i się biedulki wyciągnęły. Człowiek uczy się na błędach i w przyszłym roku zrobię lepiej. Pozdrawiam 
Barbaro mam nadzieje, że zakwitną bo jak na nie patrzę to wierzę, że może chociaż kwiaty zrekompensują ten nieciekawy wygląd

To raczej nie Twoja wina, wszystko zależy od gatunku. Moje miały być zwisające, na kartoniku były wąskie małe liście i duże kwiaty, a wyszły duże liście i (trzeba przyznać) duże kwiaty. Gdzieś tu przeczytałam, że nie należy na początku zasilać. No więc nie przesadzałam, nie zasilałam, a rośliny wyglądają podobnie. Mają duże liście i grube łodygi- powtórka z rozrywki. Tak wyglądają moje aktualnie.

A moja piękna i pełna zwisająca zapowiada pojedyńcze prawie niewidzialne kwiatki. Zasilałam, w zimnie trzymałam i mam mały badylek, który miał być żółty a zapowiada się pomarańczowy. Cały wystrój mam fioletowo-żółto-różowy i taki zgrzyt. Dobrze, że zaatakowały u mnie rozkruszki korzeniowe i bulwy nie nadają się do przechowania. Kupię za rok kwitnące w odmianach i będę wiedziała co mam. Wtedy będę przechowywać i chuchać.
Rzeczywiście, chyba najlepiej kupić już kwitnące, wtedy nie będzie przykrych niespodzianek. Kupując bulwy, kupujemy tak naprawdę kota w worku.
- ewelkacha88
Taka jest prawda. Ja kupiłam bulwy w kwiaciarni i później w markecie budowlanym , w obu przypadkach leżały w trocinach tak o luzem w kartonikach. Każdy mógłby tam podejść i złośliwie je wymieszać więc dopiero kwiaty pokażą mi tak naprawdę co mi wyrośnie. Nie zależało mi tak naprawdę na konkretnych odmianach i kolorach więc to akurat jest mi obojętne. Jedyne na czym mi zależało to na 3 sztukach zwisających . Pożyjemy - zobaczymy. 

- kitcar
- 100p
- Od: 3 sie 2014, o 16:04
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ale ten "kot" może okazać się wyjatkowym okazembarbra13 pisze:. Kupując bulwy, kupujemy tak naprawdę kota w worku.
Pozdrawiam Paweł
W niebie mnie nie chcą,w piekle boją się że nim zawładnę.
Dlatego jestem na tym forum.
W niebie mnie nie chcą,w piekle boją się że nim zawładnę.
Dlatego jestem na tym forum.
Ja wiedziałam w ogrodniczym wyjątkowy okaz. Zwisająca, pełna, mlecznoróżowa jak kwiaty jabłoni. 5zł. I na mój cud jedyny zwisający patrzeć nie mogę. Wrzucę w jakąś kompozycję z koleusem pod garaż. A na wejściu do domu wymienię, bo całe lato będzie mnie nosiło.
Mariola. To niemożliwe. Kiedy ona tak urosła? Dopiero miałaś kiełka. Moje są miesiąc starsze.
-
- Od: 11 wrz 2006, o 00:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jolu i tutaj jest chyba odpowiedź.
Nie warto się spieszyć.
Długo wychodziła z ziemi,
bo było jej zimno na działce.
Po przywiezieniu do domu błyskawicznie
zaczęła rosnąć.
Ha nie mogę znaleźć zapisków
kiedy sadziłam cebulę.
Nie warto się spieszyć.
Długo wychodziła z ziemi,
bo było jej zimno na działce.