Mój kwiatowy azyl cz. 5

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Mój kwiatowy azyl cz. 5

Post »

Przepraszam, że ociągam się z odpisywaniem, ale ten tydzień jest dla mnie wyjątkowo zapracowany.
Na dodatek imieniny taty...ślub syna...więc sami rozumiecie, że "gonię własny ogon" ;:219
Niemniej bardzo cieszę się, że o mnie pamiętacie, a Matiemu, Grażynce, Ani i Beatce dziękuje za pozostawione komentarze ;:196
Obiecuję, że po niedzieli wrócę z porcją zdjęć z mojego prawie jesiennego ogrodu.
Na razie jesienny wianek zdobiący drzwi wejściowe (na żywo jest dużo ładniejszy ;:108 ).

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Wojaży zazdroszczę, ale tak pozytywnie ;:196 .
fajne widoki.
Wianek prezentuje się rewelacyjnie, taki optymistyczny ;:333 .
Sama natura?
Awatar użytkownika
mati1999
1000p
1000p
Od: 3 maja 2013, o 13:17

Post »

Cudny wianek ;:138
koziorozec
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2013, o 21:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witaj Iwonko,powspominałam Grecję dzięki Tobie,piękna jest i cieplutka ,wianek też super sama zrobiłaś ,zdolniacha z Ciebie ,pozdrawiam i buziaczki dla Ciebie ;:196
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Ale fajne te wasze jesienne wianki. Chciałabym wreszcie kiedyś znaleźć trochę czasu, żeby po prorstu usiąść i zrobić coś ładnego. Ale ja ciągle biegam z tymi doniczkami, sadzę, sadzę i końca nie widać.
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

;:7 Obiecałam solidną porcję zdjęć, ale nie przypuszczałam, że poniedziałek przywita nas deszczem.
Po południu trochę wypogodziło się, więc wybrałam się z aparatem do ogrodu.
Co prawda nie mam tych zdjęć za wiele, ale przynajmniej zobaczycie, jak wyglądają moje nowe ścieżki.
Roboty przede mną od groma, ale postanowiłam nie szaleć i czego nie zdążę zrobić teraz, zrobię na wiosnę.

Na tej ścieżce będą stały ławeczki (już gotowe), a pod iglakami posadzę hosty, które obecnie smażą się w słońcu ;:131
Obrazek

Ścieżek jest więcej...
Obrazek

Przy niektórych zrobiłam porządek jeszcze przed urlopem.
Obrazek

Obrazek

Posadziłam m.in. chryzantemy zakupione w...Aldi ???
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wymieniłam stare wrzosy...
Obrazek

Moje dziewczyny cały czas testują nową nawierzchnię. Zgrabna kotka Zuzia chodzi po krawężnikach...
Obrazek

...a wagi ciężkiej Aza po rabatkach ;:306
Obrazek

Na tym zdjęciu dokładnie widać, ile czeka mnie pracy. Muszę podnieść grządkę o jakieś 20 cm, a żeby nasypać ziemię to muszę najpierw wykopać wszystkie rośliny. Najgorsze, ze rosną tu głównie róże ;:223

Justynko niestety naturalne liście szybko brzydną, więc posiłkowałam się sztucznymi ;:173
Za to kasztany są prawdziwe i to z własnego ogrodu.

Mati lubię własnoręcznie wykonane przedmioty, bo wtedy mam pewność, że są niepowtarzalne, tylko moje :uszy

Martuś uwierzysz, że w Grecji byłam po raz pierwszy ;:108
Myślę, że jeszcze tam wrócę, bo odpowiada mi klimat, jedzenie...no może już nie na stały ląd, ale przecież mają tyle wysp.

Wandziu czasami ogarnia mnie leń (pranie, sprzątanie, plewienie itp. itd. ;:222 ) i wtedy biorę się za robótki ręczne :lol:
Tym razem padło na wianek, bo lato skończyło się, więc lawendowy wianek zdezaktualizował się.
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

O kurczaczki, Iwonko. Ale nowości ;:oj Jak w parku. No ukłony dla ciebie, ukłony ;:108 Przepięknie i czysto :D
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

O matulu moja...... ;:oj .......faktycznie jak w parku. ;:138
Albo jak z okładki magazynu. ;:215
Czapka z głowy za tyle pracy, no i kasy pewno też poszło co niemiara.
Tego żwirku to chyba więcej niż na jedną ciężarówkę poszło. ;:224
Ale efekt piorunujący, już teraz wszystko wygląda wzorcowo.
O ile widok kotki na krawężniku wydał się byc normalnym to widok Azy na rabacie mnie rozbawił. ;:306
Ale na dłuższą metę, śmieszne to nie będzie, jeśli nie przyzwyczai się do twardego podłoża.
Grażyna.
kogro-linki
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wandziu to nie pozostało mi nic innego, jak do tych parkowych ścieżek dobudować jakiś pałacyk ;:170
Faktycznie w tej chwili jest czysto, oby nie powiedzieć za czysto, ale sama wiesz, że to forma przejściowa.
Co prawda obcięłam drzewom wszystkie gałęzie zwisające nad ścieżką, ale 30 metrów dalej rośnie las ;:306

Grażynko przeczytałam Twój post mężowi, aby wiedział, że nie wydał pieniędzy na marne.
Ja pewnie do tej pory walczyłabym z perzem na trawniku (syzyfowa praca), ale on miał już dość marudzącej, wiecznie zmęczonej żony
i namówił mnie na żwirowe ścieżki. On mnie...człowiek, który w ogóle nie interesuje się ogrodem ;:108
Jeżeli chodzi o żwir, to poszło około 8 ton. Całe szczęście, że nie jest drogi, bo musiałabym zrezygnować z Grecji.
O Azę nie martwię się, bo za płotem mieszkają dwa sympatyczne Alaskan malamuty, więc jestem pewna, że nowa nawierzchnia nie zagraża tej "przyjaźni".
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
Biedronka641
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2012, o 17:17

Post »

Iwonko super Ci wyszły te ścieżki. ;:138 Ogród dużo zyskał na pięknie.
Jednak fachowcy sprostali zadaniu. Teraz kosmetyka już należy do Ciebie. Oj po nowych nasadzeniach będzie bosko.
Już nie mogę się doczekać efektu końcowego. Wiem,że jeszcze dużo pracy przed Tobą,ale co najgorsze masz już za sobą. :wit
DTJ_1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 lis 2013, o 15:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Iwonko jak ten wianek w realu wygląda lepiej to ;:180 , na zdjęciu wygląda świetnie.
Twoje ścieżki - to rzeczywiście klimat parkowy i jakiś pałacych by się przydał. Ja już widzę te host zwisające przez krawężnki i ławki, jestem naprawdę pod wrażeniem. Gratulacje pomysłu i wykonania wszystko idealnie czyściutkie. Musiałam wrócić i obejrzeć jak wyglądały wcześniej jeśli to jest miejce z kostką i z lewej strony pergola to naprawdę szok jak można zmienić wygląd ścieżek. ;:215 ;:215
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Cudnie wyszło, elegancko i czysto ;:333
Awatar użytkownika
nena08
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 10:06

Post »

Po prostu Francja-elegancja ;:138
Ogrom pracy wykonałaś.
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu, Dorotko, Agnieszko, Aniu to ogromnie miłe to co piszecie ;:4 :heja
Z drugiej strony byłabym nieskromna, gdybym powiedziała, że mnie osobiście nie podoba się.
Zresztą po trawie przerośniętej perzem i B...wie, czym jeszcze, wszystko wygląda zdecydowanie lepiej.
Poza tym nareszcie wyeksponowane są ozdobne rośliny, które wcześniej zlewały się z trawiastą nawierzchnią.
Bardzo żałuję, że nie zrobiłam zdjęć "przed", a "po" obejrzycie, kiedy już wszystko doprowadzę do porządku.
Żebyście jednak miały ogólne pojęcie, jak przebiegają nowe ścieżki, wykorzystam stare zdjęcie znalezione w zakamarkach mojego komputera (tak było zanim odkryłam forum ;:306 )
Jak widzicie stabilny chodnik z kostki prowadzi do lasu (główny ciąg komunikacyjny).
Po jego prawej i lewej stronie znajdują się niewidoczne na zdjęciu pergole i to właśnie od nich zaczynają bieg żwirowe ścieżki.
Czarne plamy to ścieżki ułożone z kamieni (własnymi rękami). Nie dość, że stanowią swoisty skrót, to dzięki temu powstały dodatkowe zakamarki, a o to mi chodzi.

Obrazek

Mam nadzieję, że narysowałam to dosyć przejrzyście i wiecie, co autor miał na myśli :lol:
Oczywiście w tej chwili nie jest tak pusto. Dzięki forum przybyło kilka drzew, mnóstwo krzewów i jeszcze więcej bylin.
W tej chwili przystopowałam z zakupami (pewnie do wiosny ;:170 ), ponieważ najpierw muszę zrobić przegląd inwentarza.
Dziękuję za cierpliwość i poświęcony czas. Miłego dnia ;:196
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09

Post »

Iwciu jak pięknie ;:173 Cudownie wkomponowały się te nowe ścieżki i wyeksponowały zieleń rabat ...wspaniale ;:138
marzenia się spełniają! Dana
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”