Maliny jakie odmiany polecacie ?
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 22 lut 2011, o 18:41
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Maliny jakie odmiany polecacie ?
Mam tę malinę , nie jest plenna i dlatego prowadzę ją na podwójny zbiór .
Nie tnę jesienią . Wiosną wycinam tylko suche , lub tylko przycinam .
Nie tnę jesienią . Wiosną wycinam tylko suche , lub tylko przycinam .
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
Ania , ona ma kolce ? muszę się swojej przyjrzeć ,bo czytałam ,że ma kolce ,a ta moja chyba nie ma
i jest bardzo wysoka

-
Asia , ma kolce , ale nie są duże i grożne . Krzak jest dość niski .
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
No to nie wiem co ja mam .
Niby kolce są , ale małe ,delikatne i mało jakby ich nie było.
Zostawię je , nie będę cięła , zobaczymy czy zaowocuje na dwu letnich pędach.
Asia
Niby kolce są , ale małe ,delikatne i mało jakby ich nie było.
Zostawię je , nie będę cięła , zobaczymy czy zaowocuje na dwu letnich pędach.
Asia
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Kontakt:
Oho, akurat sobie zakupiłem sadzonkę Hebana na próbę, a tu na pocieszenie info, że mało plenna. No to trzeba ją dobrze podkarmić. Ogólnie to przycięcie jesienne do zera powoduje to, że owocowanie jesienne jest wcześniejsze w teorii chyba 2-3 tygodnie. Roślina nie angażuje się na owocowanie letnie.
Ta odmiana mocno się rozrasta? Wysoka jest? Mam obecnie tylko jedną odmianę Poranna Rosa i na nic lepszego w swojej karierze nie trafiłem.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
Niepowodzenia w uprawie malin biorą się nieodpowiedniego podłoża. Dziko rosnących malin nie znajdziemy na ciężkich zasadowych glebach, natomiast sporo
jest ich na terenach piaszczystych (na skraju borów sosnowych, polanach, brzegach jezior i rzek).
Mnie akurat po winoroślach, borówkach i kamczatkach naszło na maliny. Sadzone na luźnych piaskach w spore doły wypełnione kompostem i ściółkowane jak borówki rosną doskonale i obficie owocują. Polecam wszystkie polskie odmiany powtarzające na literę P. W porównaniu do starych odmian wytwarzają na pędach większą ilość owocujących gałązek.
jest ich na terenach piaszczystych (na skraju borów sosnowych, polanach, brzegach jezior i rzek).
Mnie akurat po winoroślach, borówkach i kamczatkach naszło na maliny. Sadzone na luźnych piaskach w spore doły wypełnione kompostem i ściółkowane jak borówki rosną doskonale i obficie owocują. Polecam wszystkie polskie odmiany powtarzające na literę P. W porównaniu do starych odmian wytwarzają na pędach większą ilość owocujących gałązek.
-
Chcąc pojeść malin to Heban może być za mało , musi być jeszcze jakaś lokomotywa . Heban jako dodatek i urozmaicenie .
- leszkat76
- Od: 13 gru 2020, o 14:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dla mnie Poranna Rosa też jest idealna.
Grube, sztywne pędy nie wymagają podpierania, owocuje od sirpnia do października , bardzo plenna, zmaczna i piękne duże owoce.Nie widzę na niej żadnych szkodników ani chorób. Same plusy. Myślę żeby jako dodatek kolorystyczny ten Heban dokupić.
Grube, sztywne pędy nie wymagają podpierania, owocuje od sirpnia do października , bardzo plenna, zmaczna i piękne duże owoce.Nie widzę na niej żadnych szkodników ani chorób. Same plusy. Myślę żeby jako dodatek kolorystyczny ten Heban dokupić.

- Marconi_exe
- 1000p
- Kontakt:
Kasia to może spróbuj odmianę Megan. To powtarzająca odmiana też o purpurowych owocach. Może się okaże lepsza od Hebana skoro ma takie słabe recenzje.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Masz Megan? Bo nic nie mogę znaleźć o jej smaku, oprócz jej sporych wartościach prozdrowotnych. Może to jakiś kwasior?
Pozdrawiam! Gienia.
- Marconi_exe
- 1000p
- Kontakt:
Przy zakupie rozważałem między Megan, a Heban. Jednakże ze zdjęć bardziej podobały mi się owoce Heban więc na niego padło. Heban w jedym opisie ma wymiennie nazwę Black Polka.
Pamiętam jak pojawiła się na rynku porzeczka różowa Lubawa i Ulubiona Lwowa. Zakupiłem obie odmiany i okazało się, że są identyczne. Strzelam, że z Heban i Megan jest tak samo, a świadczyć może o tym podobna nazwa i czas wprowadzenia do sprzedaży, a też to że są to odmiany powtarzające.
Mógłby by ktoś nabyć Megan i zrecenzować.
Pamiętam jak pojawiła się na rynku porzeczka różowa Lubawa i Ulubiona Lwowa. Zakupiłem obie odmiany i okazało się, że są identyczne. Strzelam, że z Heban i Megan jest tak samo, a świadczyć może o tym podobna nazwa i czas wprowadzenia do sprzedaży, a też to że są to odmiany powtarzające.
Mógłby by ktoś nabyć Megan i zrecenzować.
Marek
Marek
-
Szukam kolejnych odmian do testowania . Właśnie poczytałam o odmianie Magnat i pomarańczowej Jantar, interesują mnie wyłącznie odmiany deserowe do przydomowych ogródków. I nie późne, w październiku to już na działce puściutko.
Pozdrawiam! Gienia.
W PDF Raspberry & Blackberry Production Guide i GROWING RASPBERRIES IN YOUR HOME GARDEN jest o odmianach zalecanych do ogródków w stanach. W obydwu, a także na innych stronach o malinach występuje Polana.
Ja najbardziej jestem zadowolony z Sugany, Polesia i właśnie z Polany. Za czarnymi i żółtymi nie przepadam. Mam jeszcze po jednym krzaczku Bistol i Jewel, a Golden Queen i Poranna Rosę wykopałem ze względu na małą plenność.
Jak dla mnie, to owoce maliny powinny być koloru malinowego, tak jak pomidory koloru pomidorowego (taki kolor istniał w mowie potocznej).
Ja najbardziej jestem zadowolony z Sugany, Polesia i właśnie z Polany. Za czarnymi i żółtymi nie przepadam. Mam jeszcze po jednym krzaczku Bistol i Jewel, a Golden Queen i Poranna Rosę wykopałem ze względu na małą plenność.
Jak dla mnie, to owoce maliny powinny być koloru malinowego, tak jak pomidory koloru pomidorowego (taki kolor istniał w mowie potocznej).
-
Zdecydowałam. Suganę ( 2 szt.) zamówiłam u Kiełkowskich a Magnat i Jantar w Rośliny.net po jednym krzaczku. Spróbujemy tym razem malinek pomarańczowych. Czekam na marzec 

Pozdrawiam! Gienia.