A ja mam pytanko do paprykoholików ze Szczecina i okolicy Miał by ktoś na zbyciu lub na wymianę 2 nasionka papryfiutka i hebenero white i jeszcze 1-2 nasionka tak zwanej meduzy ? Bardzo mi zależy na tych odmianach Byłbym bardzo wdzięczny
Wracając do tematu "złotych rączek" to osobiście muszę pochwalić mojego M, bo na nowy, kolejny już growbox czekałam "jedynie" tydzień
Na poczet nowego growboxa wykorzystana została mini-szklarenka, gdzie na 2 półkach zamontowane zostały po dwie świetlówki kompaktowe 20W 865, czyli 6500 K. Moje obydwa growboxy (2*18W) + (4*20W) przy 12h świeceniu dziennie generują miesięcznie jakieś 22 zł kosztów, więc nienajgorzej, a radość z powiększenia "przedszkola" - BEZCENNA
Uwaga prezantacyja
Po dzisiejszym całodziennym świeceniu przy zamkniętej obudowie z folii temp. w wewnątrz wynosiła 25st C, teraz muszę jeszcze do końca wykleić ścianki folią aluminiową (na zdjęciu świeżo zamontowany termometr, zdjęcie wczorajsze)
kaLo nie... szklarenka była jedynie "uzbrajana" w kuchni Teraz dokleiłam folię alu na ściankach i szklarenka stoi w pokoju na pięterku obok starego growboxa, a siewki już się wygrzewają
Kurczę, no to teraz nie wiem - habanero które kupiłam w sklepie i z którego mam nasiona wydawało mi się takie typowo żółte. Rozumiem, że nie ma trzeciej opcji - habanero żółte? prawdopodobnie mam white albo mustard, czy tak?
W każdym razie będzie latem niespodzianka
Sandra ABC- piekna ta white ale gdzies u kogos na FO widziałam jeszcze inna chyba, że to była jakaś inna, miała taki różowo-kremowy kolorek
A to moja papryczka kupiona jako Madame Janette- ale mam wątpliwości, może ktoś kojarzy ta paprykę, ostra jak miała byc półostra, a prawie nie zeszłam z tego padołu
No i Habanerki parapetowe dla podkręcenia atmosfery paprykowej