W Rozczochranym...po sezonie, aktualny

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Kochammmkwiaty
1000p
1000p
Od: 25 maja 2012, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: W Rozczochranym...po sezonie, aktualny

Post »

Super - ale oznaki ;:oj ,
może jutro też wyjdę to już troszkę śniegu będzie mniej.

Justynko nie martw się - ja mam spore pobojowisko po zimie, też nie wiem kiedy się z tym uporam i w jakiej kolejności to ustawić aby miało ręce i nogi, wiele rabat z zeszłego roku pozostało nie dokończonych- DAMY RADĘ :)

Laurowiśnia :D uwielbiam ten krzew, moja po każdej zimie przemarzała a od dołu wypuszczała nowe pędy.
Wykopałam ją i wyrzuciłam - było mi ciężko, ale nie dałam rady po każdym sezonie ciąć tych zdrewniałych grubych pędów.
Ale kupiłam ją w Niemczech więc pewnie była to jakaś cieplejsza odmiana - Laurowiśnie pięknie kwitną na biało.
Agnieszka :) wątki: cz1 ,cz2,cz3 - aktualna
"Tylko od Ciebie zależy jak będziesz się czuła w swoim życiu"
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Aga, u mnie już prawie bez śniegu :D .
Niestety mokro i pełno krecich kraterów ;:145 . Boję się, że niektóre rośliny przez nie zniknęły z powierzchni.
Laurowiśnię wyhodowałam z patyczka. Roślina mateczna pochodziła z Pomorza, myślę, że zahartowana. Nie miałam z nią nigdy kłopotów. Uważam, że to wynika z miejsca posadzenia. Nie jest narażona na zimowe wiatry i ostre wiosenne słonko. Niestety nigdy nie kwitła, a ma 6-7 lat.
e-babcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 paź 2011, o 16:34

Post »

Justynko- u ciebie wiosna już przyszła ;:138 Krety faktycznie broią ,ale mysle ,że cos ocaleje.
Bez komentarza śliczny :D
Awatar użytkownika
Jagodka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 sty 2011, o 22:03

Post »

Justysiu ...no , taką wiosnę to można mieć ...niestety ...u mnie nie ma ani jednego hiacynta na wierzchu , ani przebiśniegu , a co dopiero z kwiatkami . Oczar " Diana " już pokazał swoje kolorki - no , ale ten to kwitnie zimą . Jednym słowem - wiosna u Ciebie na całego ;:138 .
Kupiłam dzisiaj nasiona kobei , miny , heliotropu i wilca błękitnego , oraz krążki torfowe i ziemię do wysiewu Hol-Las -u .
Serdeczności ;:196 ;:167 ;:167
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Justynko tego hiacynta już nic nie powstrzyma ;:185
Ściereczka dobrana do opatrunku ......modelka! ;:215
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Justynko, ja nie mam żadnych rumianów.
U Ciebie już taka wiosna? :shock:
U mnie jeszcze śniegu sporo
Awatar użytkownika
Monika-Sz
1000p
1000p
Od: 4 maja 2013, o 22:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Justynko- ale u Ciebie wiosennie w ogrodzie i na rabatach! U nas sporo śniegu i mimo pięknego słońca jeszcze sporo go zostało. Widać, że ubywa, jednak krokusowe poletko zupełnie jeszcze zakryte :cry:
Awatar użytkownika
jonatanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 mar 2012, o 12:11

Post »

Justynko u mnie tez wszystko budzi się do życia aż boje się co dalej.Co się stało pieskowi?Ja też mam yorka to bardzo energiczny psiak ale kochany.
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jadziu, dzisiaj naprawdę poczułam, że wiosna za furtką.
Jeszcze kilka takich dni i w ogrodzie będzie sucho i zacznie się coś dziać.
Spora mam tych kraterów, a szczególnie upodobał sobie miejsce w okolicy moich nowych bodziszkowych nabytków. Nie chciałabym ich stracić.
Macha ogonem :D

Iguś, to wiosenna forpoczta. Taka drobna jeszcze i nieśmiała.
Zaglądałam pod klonik, gdzie siedzą prymule, które dzięki tobie posiałam. Mają się dobrze :) .
Troszkę nasionek mam, ale jeszcze poczekam.
Mam też takie coś...

Obecnie mieszkają tam sadzonki dzbanecznika, ale na czas siewów zaanektuję.

Obrazek

Marysiu, ten hiacynt się szykuje od grudnia. Widać , że podczas ostatnich mrozów listki ucierpiały.
Chyba powinnam jesienią posadzić więcej cebulowych.
Opatrunek miejski w tym tygodniu, w wsiowej przychodni jest chabrowy. Ale nic to, dopasujemy ściereczkę ;:306
Pies ogrodnika...też czyta fachową literaturę.

Obrazek

Gosiu, początki wiosny :). Śniegu jak na lekarstwo :tan i oby już nie wrócił ;:218 .
Co do rumianów, trzeba będzie temu na wiosnę zaradzić jakoś ;:196

Moniko, nie smutaj ;:196 . Zobaczysz kilka słonecznych dni i będzie krokusowe pole ;:108

Joasiu, fajnie, gdyby zima nie wróciła. Ale to pobożne życzenia, w kalendarzu wszak luty.
Mamy dwa:Billa i Molly. Mała pod koniec grudnia złamała łapę. Paskudnie. Trzeba było operować i drutować. W czwartek była wizyta kontrolna. Zrasta się, ale jeszcze co najmniej 4 tygodnie usztywnienie. I tak już lepiej, bo krótkie, wcześniej miała usztywniony też bark.
To mądre i związane z ludźmi zwierzaki. Nie jest szalejąca, złamanie to skutek niefortunnego skoku z łóżka.

Jeszcze z dzisiaj.
Rumianka.

Obrazek

Obrazek

Oczar.
Obrazek
Awatar użytkownika
terlica
500p
500p
Od: 24 mar 2013, o 07:26

Post »

Justyno zaraz znowu zaczniesz czarować swoim pięknym oczarem. Magnolia gwiaździsta będzie piękna,ja mam Susan i sama nie wiem,która bardziej mi się podoba. Na gwiaździstą jednak póki co miejsca brak.
klarysa pisze:Na szczęście u nas M nie jest pasjonatem trawy i resztek tzw. trawnika. Rzekłabym, że wręcz przeciwnie :tan .
Niestety, nie studzi też moich planów zakupowych i sam dokłada do koszyka ;:14
No cud,miód i malina :) Mój M mówi,że musi mieć przestrzeń.

Ja tam wierzę w długie przedwiośnie.Mimo tego,że w kalendarzu luty,mam nadzieję,że już wiele się nie wydarzy :wink:
Pozdrawiam-Ewa
Awatar użytkownika
BOGULENKA
500p
500p
Od: 23 lis 2012, o 13:28

Post »

Justynko wpadłam aby oczęta nacieszyć wiosną. I jest u Ciebie naprawdę wiosna, u mnie jeszcze dużo śniegu ale miejscami trawnik delikatnie już przebija więc może niedługo ukaże się we wczesnowiosennej szacie :wink: , widok w każdym razie pewnikiem zachęcający nie będzie.
Śledziłam losy Molly na Wyspie, cieszę się, że wszystko zdaje się zmierzać ku końcowi, cudna jest. Parapetowa odsłona mocno wiosenna, piękne ptaszki.
Pozdrawiam i serdecznie zapraszam do siebie, Bogna
Żabia Łąka
mm-complex
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 sie 2010, o 18:09

Post »

Cudowna wiosna u Ciebie ;:138 Wczoraj tez zrobiłam przechadzkę po ogrodzie ,ale tak zaawansowanych oznak brak...przebiśniegi są, ale pąków jeszcze nie pokazały ,hiacynty zniknęły ;:218 Mnóstwo nosków różnych cebulowych ,ale do kwitnienia daleka droga chyba ,że pogoda będzie dalej tak łaskawa :lol:
Parapet wiosenny ;:167 U mnie ptaszek usiadł na drzwiach wejściowych :heja
Dywanik psi ;:oj Cudeńko gdzie taki zdobyłaś ?
Mój na ogródku też podczytuje literaturę fachową głównie na leżaku i... oddać nie chce ;:306
Pozdrawiam niedzielnie ;:196
marzenia się spełniają! Dana
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ewo, mamy jeszcze 2 inne magnolie.
Gwiaździsta u nas pierwszy sezon. To drugie do niej podejście. Pierwsza, nie wiadomo czemu latem uschła. Podejrzewamy, że kupiliśmy ją już przemarzniętą ;:223.
U nas z tą przestrzenią to niestety słabo. Ale jest postanowienie, że dla zachowania jakichkolwiek proporcji taka ilość trawy pozostanie.
Trzeba tylko o nią zadbać.
No to jest nas dwie ;:304

Magnolia Susan (?) kupiona jako krzewiasta.
Rośnie przy wschodniej ścianie domu w przedogródku.
Ma 7 lat, ale pierwsze 2 lata miała bardzo trudne, bo nasz óczesny duży pies bardzo ją polubił :twisted: . Regularnie wykopywał i obgryzł do pnia.
Obrazek

Obrazek

Druga rośnie za domem (południowo-zachodnia strona.
Jest zdecydowanie młodsza. Ma jakieś 4 lata. Jeszcze w ubiegłym roku była całą okryta na zimę włókniną. W tym nie. Najgorsze są dla niej wiosenne przymrozki, kiedy kwiaty już w pąkach.
Imienia tej nie znam. Sprawdzałam w necie i wychodzi, że to magnolia pośrednia "Lennei" -bo ma kwiat w kształcie gruszki, ale "Rustica Rubra" też bardzo podobna?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

M wysiał jesienią te nasionka do donicy, którą zadołował. Zobaczymy, czy coś z tego będzie...

Gwiaździsta.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Boguleńko, dzisiaj jeszcze słoneczniej i cieplej ;:oj
To pierwsze oznaki wiosny, ale bardzo cieszą i dają nadzieje na jej rychłe przyjście ;:65 .
Molly już zdecydowanie lepiej. Dziękuję za troskę i miłe słowa ;:196

Danuś, u mnie też pojedyncze przypadki takiej wiosennej wyrywności. Chociaż liczę, że pozostałe też poczują zew i ruszą ku słonku.
Ciekawa jestem ile z cebulowych ocalało ;:218
W ostatnich latach całkowicie wyginęły mi hiacynty i przyznam, że jakoś w ogrodzie straciłam do nich serce. Rosły takie niewydarzone i ażurowe.
Sadzę w ogrodzie tylko cebule tych, które dekorowały dom.
Pomysłu na wianek wejściowy jeszcze nie mam ;:185 , chociaż intensywnie myślę i szukam...
To ściereczka, która Mała zwlokła z kaloryfera i wykorzystała jako stosowne tło.
Pochodzenie-wiadome źródło ;:306
Miłej niedzieli :wit
Zmykam przygotować obiadek.
Eda_S
500p
500p
Od: 20 lis 2013, o 08:38

Post »

Moja magnolia Susan ma takie same kwiaty jak Twoja. Wracam poczytać Twój wątek od początku. Miłej niedzieli :wit .
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Owocujące magnolie wcześniej widziałam jedynie we Włoszech, miały zresztą wszystkie stadia, nawet szyszki przywiozłam. Ciekawa jestem czy i kiedy wykiełkują. Nie miałam szczęścia do tej pory do magnolii, w ubiegłym roku kupiłam.....żółtą , w czasie letniej suszy połowa drzewka uschła. zobaczymy co z niej będzie.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”