Grubosz (Crasula)

Zablokowany
cheerios
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 sty 2014, o 20:07
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Grubosz - Crassula cz.3

Post »

Ziemia wydaje mi sie jakas mieszana, ale ciezko mi to okreslic, na weekendzie mysle ja wymienic, bo moze jest zla. Jaka ziemie polecacie, taka do sukulentow? Tak w doniczce jest drenaz, a takze odplyw do podstawki. Zostanie na razie tu na oknie, chyba najwidniejsze miejsce w domu, kaloryferek grzeje wiec ma cieplutko, nowe listki rosna bardzo szybko. Na wiosne przeniose na balkon. Dzięki piasek pustyni za rady, mam nadzieje ze grubosz przezyje te moje karygodne bledy w jego pielegnacji :) Czy mozesz mi cos powiedziec o przycinaniu? na razie czekam az odzyje, moze z wiosna go przytne, ale nie mam zielonego pojecia jak.
Pozdrawiam,
Joanna
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Joasiu - masz tutaj na Forum bardzo dużo wiadomości na temat przycinania tego typu roślinek - wystarczy przestudiować pierwszą i drugą część tego wątku (na samym początku masz linki lub znajdź na stronie głównej). Na razie koniecznie zmień podłoże tylko pamiętaj, aby było wysuszone. Ja daję zwykłą ziemię kaktusową - taką do kaktusów, kupioną w kwiaciarni, zmieszaną z drobnym żwirkiem/piaskiem (w sklepie zoologicznym) oraz pemzę, jednak i w tych wątkach też jest bardzo dużo innych pomysłów na dobre podłoże, bo to akurat wypracować każdy musi sobie sam. Co jest do wszystkiego jest zazwyczaj do niczego, ale Twój grubosz zadowoli się po prostu dobrą, przepuszczalną mieszanką. A wiosną jak mówiłaś - na balkon, wcześniej trochę go przyciąć i niech sobie zdrowo rośnie i kwitnie :D
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
ewa84
100p
100p
Od: 14 maja 2013, o 20:03

Post »

A mojemu jak na razie odpadły wszystkie listki aż do rozgałęzienia... :( na razie nic się nie dzieje i mam nadzieję, że tak zostanie. Tylko, że te odpadniete listki wcale nie były wysuszone. Normalne mięsiste. Czy ktoś może wiedzieć o co mu chodziło ? Dodam,że wrócił na swoje stare miejsce czyli na parapet nad grzejnikiem
Ewa
Awatar użytkownika
maqa
500p
500p
Od: 26 lut 2012, o 21:24

Post »

W takich przypadkach najlepiej sprawdzić stan korzeni, bo tam najlepiej widać czy roślinka przelana czy przesuszona.
Awatar użytkownika
maqa
500p
500p

Post »

Następny grubosz w domu :)

Obrazek
Awatar użytkownika
raflezja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lip 2009, o 21:51
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Magda!
Ale on zgrabniutki!
Taki był. czy odcięłaś coś?
Awatar użytkownika
maqa
500p
500p

Post »

Taki był, ktoś formował go na bonsai i się znudziła roślinka, uwielbiam takie cudeńka :)
Awatar użytkownika
Dajana1200
50p
50p
Od: 16 sie 2013, o 12:09

Post »

U mnie również nowy nabytek, zakupiony godzinę temu w biedronce za 7 zł :heja
jest cudowny a ta osłonka... super :D

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
maqa
500p
500p

Post »

U mnie też są w B te maluchy :) a to naprawdę maluchy :heja
obaran
200p
200p
Od: 4 maja 2013, o 07:41

Post »

Dajana - śliczny :) Hummel's Sunset o ile się nie mylę ;)

Magda - cudowna Variegata ;:oj Jaka duża i ładnie uformowana - piękna ;:138 ;:138
Awatar użytkownika
Dajana1200
50p
50p

Post »

obaran pisze:Dajana - śliczny ): Hummel's Sunset o ile się nie mylę ;)

oo dziękuję, właśnie miałam pytać, czy ktoś nie wie jaka to odmiana :) zauroczył mnie tymi czerwonymi akcentami ;:131
malutki jest, owszem, niestety nie wiem od kiedy były w sprzedaży. Możliwe, że były ładniejsze, ale i tak wzięłam najlepszego :)
Awatar użytkownika
Dajana1200
50p
50p

Post »

Mam jeszcze takie pytanie... Powinnam go teraz przesadzić? Jest trochę zalany przez pracowników Biedry a i korzenie ma już dobrze rozrośnięte.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
piasek pustyni
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 cze 2012, o 11:33

Post »

Moje zdanie jest następujące: zawsze po zakupie należy roślinę przesadzić, zwłaszcza jeśli chodzi o zakupy w markecie. Ja po prostu nie umiem podlewać roślin w "nie swoim" podłożu. To, co pokazałaś, jest podłożem absolutnie nie nadającym się do uprawy w domu. Musisz porządnie go wytrzepać z roślinki, nie bój się o korzonki, aczkolwiek najlepiej staraj się, by ich nie uszkodzić. Wsadź go do dobrze wysuszonej mieszanki podłoża (czyli ziemia do kaktusów plus żwirek, piasek), dobry drenaż na dno, daj na słoneczny parapet, i nie podlewaj najlepiej do wiosny. Jeśli za bardzo listki zaczną się kurczyć, lekko możesz podłoże skroplić, ale to późniejsza sprawa :D
Pozdrawiam - Żaneta. Madagaskar i reszta świata - aktualny cz. 5
Spis moich wątków
Awatar użytkownika
marlenka
500p
500p
Od: 26 lut 2011, o 12:50

Post »

Dajana1200 pisze:U mnie również nowy nabytek, zakupiony godzinę temu w biedronce za 7 zł :heja
jest cudowny a ta osłonka... super :D

Obrazek
Właśnie miałam poinformować, że tam są Hummelsy;) Ja dorwałam Portulacarię, wersję variegata (?). Są też hobbity (chyba jakieś typu Tricolor) i Eszewerie (też jakieś takie jasne).
Oczywiście wszystko w nadgnitej, torfowej ziemi ;:223
Moje roślinki - wątek
Change blows through this house like the jasmine wind, F..head.
Awatar użytkownika
maqa
500p
500p

Post »

Marlenka ja kupiłam Portulacaria afra (zdjęcie w moim wątku) a co do ziemi to zazwyczaj jest przelana i właśnie w takim torfie, nie ma się co oszukiwać ale zawsze powinno się sprawdzić stan korzeni/liści po zakupie nowej rośliny czy aby nie przynieśliśmy nieproszonych gości do domu ;:124
Zablokowany

Wróć do „KAKTUSY i inne sukulenty”