Maliny - uprawa, nawożenie cięcie cz.2
-
- 500p
- Od: 9 lut 2012, o 11:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Maliny
Polana jest maliną powtarzającą kwitnienie i jeśli kwitnie to na pędach ubiegłorocznych, na tegorocznych zakwitnie później - koniec lipca, sierpień.
Pozdrawiam, Francik
Pozdrawiam, Francik
Francik
Wiem że powtarza jeśli nie jest wycięta ale moja była posadzona chyba w styczniu i sadziłam same korzenie więc ta opcja raczej odpada.
Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 500p
Aniu, może tak: w połowie marca rodzinny kaprys /córka/ zakupiła kilka malin żółtych choć standardowych nie ma kto przejeść i kwitną choć miały tylko kilku centymetrowy kikucik. Prawdopodobnie pozostałość starszego pędu, który funkcjonuje jak za najlepszych swoich czasów, gdyż nie usechł, a ja go nie przyciąłem. Zapewne też niewiele był wyższy.
Pozdrawiam, Francik
Pozdrawiam, Francik
Francik
Uwierz mi że nie było tam pędów tylko korzenie były tak przycięte że bałam się czy coś z nich będzie nie ma takiej opcji żeby to było z zeszłorocznych pędów.
Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 500p
Wierzę i to nie na słowo. Jeśli chodzi o sam korzeń to kilka lat temu przenosiłem maliny, a na ich miejscu ziemniaki wczesne. Wyrosło toto i zakwitło przed ziemniakami. Były w gruncie tylko resztki korzenia i to samych końcówek. Tak naprawdę malina może stać się dość uporczywym chwastem w innych uprawach - może u Ciebie zachowuje się podobnie.
Pozdrawiam, Francik
Pozdrawiam, Francik
Francik
-
- 500p
Dodam jeszcze, że większość roślin wieloletnich, które wzrastają od korzeni może się łatwo jaryzować wypuszczając pędy nasienne, a malina do takich należy i to jest jeden z grzechów "dzikości" rośliny.
Pozdrawiam, Francik
Pozdrawiam, Francik
Francik
- pawelp1320
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 kwie 2013, o 11:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Nie martw się ponieważ wszystko jest w porządku. Nie mam Polany ale moja Polka już zawiązała trochę malin. I nie jest to zawiązanie na pędach ubiegłorocznych ( bo takiego nie uznaje ) tylko na tegorocznych.baxiowa pisze:Myślę że maliny poradzą sobie nawet z gliniastą ziemią.lucyna78 pisze:Kupiłam 2 sadzonki malin. Zastanawiam sie czy mogę je posadzić w dużych donicach? Mój ogród to sama glina wiec obawiam się że roślina zgnije. Proszę o rade. Jaką ziemie najlepiej użyć?Czy komuś już kwitnie polana??? U mnie zaczyna kwitnąć i tak zastanawiam się czy nie za wcześnie???
Pozdrawiam Paweł
- beatazg
- 1000p
- Od: 11 paź 2012, o 17:44
- Kontakt:
Na mojej polanie jest prawdopodobnie przędziorek chmielowiec , liście są takie jakieś karbowane i wyczytałam na stronie ochrona sadu ,że się tego nie pryska i nie ma na preparatu na maliny. Szukałam innych informacji i wyczytałam , że jest kilka preparatów na przędziorka i można pryskać maliny . Jak to jest , może przędziorek nie szkodzi malinom i nie trzeba nic z nim robić . Ja oczywiście szybko kupiłam preparat na przędziorka , ale jeszcze nie pryskałam .
Pozdrawiam
Beata
Pozdrawiam

-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 7 lis 2012, o 11:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jest Ortus na przędziorka w malinach. Można jeszcze spróbować preparatem Afik.
- pawelp1320
Możesz użyć Magus, Ortus ( tak jak napisał Marcin_1984 ), Nissorun ale musisz bardzo dokładnie rośliny opryskać tj. liść od góry, od dołu, łodygę, kwiaty i pąki ogólnie musisz skąpać roślinę w oprysku.
Pozdrawiam Paweł
-
- 100p
- Od: 20 maja 2014, o 06:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
U mnie na lisciach maliny powtarzajacej (najwiecej), lisciach winorosli i jabloni, zeruje sobie w najlepsze ogrodnica niszczylistka 

podjedzony lisc

zbieram to ustrojstwo recznie jak widze na lisciach i zgniatam

podjedzony lisc

zbieram to ustrojstwo recznie jak widze na lisciach i zgniatam

- pawelp1320
Powiem wam że u siebie nigdy tego owada nie widziałem
. Dużo o nim słyszałem oraz trochę czytałem ale jakoś nie miałem okazji go spotkać, a może po prostu nie zwróciłem uwagi
. Jednym słowem nie mam się co nim przejmować ( chociaż widzę że jako jeden z niewielu ) może jestem szczęściarzem

Pozdrawiam Paweł
- beatazg
- 1000p
- Od: 11 paź 2012, o 17:44
- Kontakt:
Dzięki, kupiłam Magus . U mnie pąki są nieliczne , same liście .Najgorsze że dwa rzędy tak się rozrosły , że mają 1,5 do 2 metrów szerokości ., Kilkanaście krzaczków mam Polki i żółtoowocowej i na niech nie widać tego przędziorka , czy też mam je opryskać ? U mnie też masa tego robactwa , też zbieram ręcznie a czy te liście to nie mają czasem przędziorka . U mnie przędziorek chyba jeszcze jest na słoneczniczku szorstkim na takiej małej chryzantemie i na chwastach co mają około 60 cm i białe drobne kwiatki . Tak myślę bo liście są pokarbowane i
Pozdrawiam
Beata
Pozdrawiam

- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Rzuć oczkiem na ten wątek, ja ślepa jestem ale wygląda mi to na ogrodnicę niszczylistkę.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... *#p4710119
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... *#p4710119
- pawelp1320
beatazg ja bym opryskał wszystkie maliny mimo że nie widać przędziorka to mogą być złożone jaja albo po prostu jeszcze nie uświadczyłaś jego działań na pozostałych malinach.
Pozdrawiam Paweł