Maliny - uprawa, nawożenie cięcie cz.2

Drzewa owocowe
Zablokowany
francikrecz
500p
500p
Od: 9 lut 2012, o 11:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Maliny

Post »

Polana jest maliną powtarzającą kwitnienie i jeśli kwitnie to na pędach ubiegłorocznych, na tegorocznych zakwitnie później - koniec lipca, sierpień.

Pozdrawiam, Francik
Francik
Awatar użytkownika
baxiowa
1000p
1000p
Od: 19 sty 2014, o 22:12

Post »

Wiem że powtarza jeśli nie jest wycięta ale moja była posadzona chyba w styczniu i sadziłam same korzenie więc ta opcja raczej odpada.
Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
francikrecz
500p
500p

Post »

Aniu, może tak: w połowie marca rodzinny kaprys /córka/ zakupiła kilka malin żółtych choć standardowych nie ma kto przejeść i kwitną choć miały tylko kilku centymetrowy kikucik. Prawdopodobnie pozostałość starszego pędu, który funkcjonuje jak za najlepszych swoich czasów, gdyż nie usechł, a ja go nie przyciąłem. Zapewne też niewiele był wyższy.

Pozdrawiam, Francik
Francik
Awatar użytkownika
baxiowa
1000p
1000p
Od: 19 sty 2014, o 22:12

Post »

Uwierz mi że nie było tam pędów tylko korzenie były tak przycięte że bałam się czy coś z nich będzie nie ma takiej opcji żeby to było z zeszłorocznych pędów.
Oddam sprzedam wymienię http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=11&t=79960" onclick="window.open(this.href);return false;
francikrecz
500p
500p

Post »

Wierzę i to nie na słowo. Jeśli chodzi o sam korzeń to kilka lat temu przenosiłem maliny, a na ich miejscu ziemniaki wczesne. Wyrosło toto i zakwitło przed ziemniakami. Były w gruncie tylko resztki korzenia i to samych końcówek. Tak naprawdę malina może stać się dość uporczywym chwastem w innych uprawach - może u Ciebie zachowuje się podobnie.

Pozdrawiam, Francik
Francik
francikrecz
500p
500p

Post »

Dodam jeszcze, że większość roślin wieloletnich, które wzrastają od korzeni może się łatwo jaryzować wypuszczając pędy nasienne, a malina do takich należy i to jest jeden z grzechów "dzikości" rośliny.

Pozdrawiam, Francik
Francik
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 kwie 2013, o 11:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

baxiowa pisze:
lucyna78 pisze:Kupiłam 2 sadzonki malin. Zastanawiam sie czy mogę je posadzić w dużych donicach? Mój ogród to sama glina wiec obawiam się że roślina zgnije. Proszę o rade. Jaką ziemie najlepiej użyć?
Myślę że maliny poradzą sobie nawet z gliniastą ziemią. :D Czy komuś już kwitnie polana??? U mnie zaczyna kwitnąć i tak zastanawiam się czy nie za wcześnie???
Nie martw się ponieważ wszystko jest w porządku. Nie mam Polany ale moja Polka już zawiązała trochę malin. I nie jest to zawiązanie na pędach ubiegłorocznych ( bo takiego nie uznaje ) tylko na tegorocznych.
Pozdrawiam Paweł
Awatar użytkownika
beatazg
1000p
1000p
Od: 11 paź 2012, o 17:44
Kontakt:

Post »

Na mojej polanie jest prawdopodobnie przędziorek chmielowiec , liście są takie jakieś karbowane i wyczytałam na stronie ochrona sadu ,że się tego nie pryska i nie ma na preparatu na maliny. Szukałam innych informacji i wyczytałam , że jest kilka preparatów na przędziorka i można pryskać maliny . Jak to jest , może przędziorek nie szkodzi malinom i nie trzeba nic z nim robić . Ja oczywiście szybko kupiłam preparat na przędziorka , ale jeszcze nie pryskałam .
Pozdrawiam :wit Beata
Marcin_1984
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 7 lis 2012, o 11:57
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jest Ortus na przędziorka w malinach. Można jeszcze spróbować preparatem Afik.
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Możesz użyć Magus, Ortus ( tak jak napisał Marcin_1984 ), Nissorun ale musisz bardzo dokładnie rośliny opryskać tj. liść od góry, od dołu, łodygę, kwiaty i pąki ogólnie musisz skąpać roślinę w oprysku.
Pozdrawiam Paweł
malorolny
100p
100p
Od: 20 maja 2014, o 06:25
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

U mnie na lisciach maliny powtarzajacej (najwiecej), lisciach winorosli i jabloni, zeruje sobie w najlepsze ogrodnica niszczylistka Obrazek
Obrazek
podjedzony lisc
Obrazek
zbieram to ustrojstwo recznie jak widze na lisciach i zgniatam :evil:
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Powiem wam że u siebie nigdy tego owada nie widziałem ;:oj ;:oj ;:oj . Dużo o nim słyszałem oraz trochę czytałem ale jakoś nie miałem okazji go spotkać, a może po prostu nie zwróciłem uwagi :? . Jednym słowem nie mam się co nim przejmować ( chociaż widzę że jako jeden z niewielu ) może jestem szczęściarzem 8-) ;:209
Pozdrawiam Paweł
Awatar użytkownika
beatazg
1000p
1000p
Od: 11 paź 2012, o 17:44
Kontakt:

Post »

Dzięki, kupiłam Magus . U mnie pąki są nieliczne , same liście .Najgorsze że dwa rzędy tak się rozrosły , że mają 1,5 do 2 metrów szerokości ., Kilkanaście krzaczków mam Polki i żółtoowocowej i na niech nie widać tego przędziorka , czy też mam je opryskać ? U mnie też masa tego robactwa , też zbieram ręcznie a czy te liście to nie mają czasem przędziorka . U mnie przędziorek chyba jeszcze jest na słoneczniczku szorstkim na takiej małej chryzantemie i na chwastach co mają około 60 cm i białe drobne kwiatki . Tak myślę bo liście są pokarbowane i
Pozdrawiam :wit Beata
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Rzuć oczkiem na ten wątek, ja ślepa jestem ale wygląda mi to na ogrodnicę niszczylistkę.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... *#p4710119
Awatar użytkownika
pawelp1320
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

beatazg ja bym opryskał wszystkie maliny mimo że nie widać przędziorka to mogą być złożone jaja albo po prostu jeszcze nie uświadczyłaś jego działań na pozostałych malinach.
Pozdrawiam Paweł
Zablokowany

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”