Witajcie wieczorową porą!
Bardzo mi milo, że Portugala "w pigułce" przypadła Wam do gustu ;-))
Iwonko, Marta, Aniu, Małgosiu, Marysiu - Portugalia to piękny kraj i jeden z ostatnich bastionów Europy nie zepsutych do cna przez turystów

Wciąż można w każdej knajpce dostać świeżą rybke i miejscowe przysmaki w tym
Cataplanę czyli masa dziwnych owoców morza w ostrym sosie podawanych w gorących, miedzianych naczyniach do złudzenia przypominających kaski wikingów ;-)) Byliśmy niedawno w Hiszpanii i wierzcie mi, znalezienie dobrej, hiszpańskiej kuchni w Alicante graniczy z cudem
Bozuniu, te kwiatuszki to delospermy i osteospermum - to pierwsze u nas sporadycznie zimuje, drugie - jednoroczne. Klimat znacznie przyjemniejszy, ale akurat teraz, w maju...doceniam różnorodność klimatyczną w naszej części świata. Mamy mnóstwo roślinek cebulowych (u nich głównie widziałam na rabatach agapanty), drzew i krzewów, których wegetacja wymaga zimowego spoczynku...jest w tym jakiś urok..przynajmniej wiosną ;-))
Dorotko, te oliwki (śliczne, prawda?) są mocno cięte i prowadzone na bonsai. Moja oliwka europejska wytrwała zimę w donicy i była zielona..do marca

Teraz ją reanimuję, ale nie wiem czy coś z tego będzie...
Iwonko, Mileno, Asiu, Pat - miło mi, że wirtualna wycieczka była udana
Ewa, dzięki za nazwę tulipanków, zapisuję
Aguś, może wybierzecie się tam na następny urlop? Madera była w opcji to czemu nie Algarve?

Dzisiaj w fabryce...ciężki i długi dzień, zwłaszcza gdy za oknem lampion i 30 stopni
Aprilku, rośliny z paczek mocno podlałam po powrocie, bo u nas jest bardzo sucho...i może trochę ruszą z miejsca. Cieszę się, że miałaś udane zakupy!
Marzenko, dziękuję za przemiłe słowa pod adresem ogrodu! Daleko mu do śródziemnomorskiego raju, ale może to i dobrze..? ;-))
Madziula, aż się rumienię od nadmiaru słodyczy

Bardzo dziękuję, ale żadna ze mnie super woman. Wiele z Was ( w tym Ty

) wzorowo ogarnia temat domu, rodziny, zwierzyńca, ogrodu, pracy i zasługuje na takie słowa...ja mniej

Ja mam tylko hobby, fabrykę i zajęcia pozalekcyjne ;-))
Evluk, witaj! Dziękuję za miłe słowa

Żadna róża nie wypadła po zimie, choć kilka budzi się z oporami ;-)) Liczę jednak, że strat nie będzie

A jak u Ciebie wypada bilans pozimowy?
Aprilku, dzięki! Ta odmiana to
Claudia
Aniu, dziękuję! Tulipany są urocze...szkoda tylko, że tak krótko kwitną...po dzisiejszych upałach niewiele zostało
Dorotko, druga glicynia to mieszaniec chińskiej i japońskiej Formosa 'Issai' . kwiaty ma lawendowe z jasnym środkiem, urocza
Agnieszko, dziękuję za odwiedziny i serdeczności

Architektura miasta jest urocza..mogłabym mieć tam wakacyjną metę
Sosnina, dziękuję! Bardzo mi miło to czytać
Dorotko, przykro mi, że migdałowiec wypadł...przemarzł?
Ewa, witaj! Mój M uważa, że przez te dwa tygodnie tawuły zasługują na miano ogrodowych
chabazi, w przeciwnym razie dawno by je wykopał ;-)) Wysłałam go na spacer alejkę w której unosi się zapach miodu..może jeszcze je oszczędzi ;-))
Bardzo mi miło, że moje tulipanki Cię zainspirowały!Z przyjemnością je obejrzę! Jakie wybrałaś odmiany i kolorystykę?
Na północy Portugalii byliśmy kilka razy, w tym w Lizbonie i Porto, zwiedzaliśmy wybrzeże samochodem. Cały ten kraj uwielbiam miłością bezgraniczną

Czy też miałaś przyjemność pozwiedzać te tereny? Jakie wrażenie zrobiła na Tobie?