Działka na Kaszubach - siódmy rok na Forum

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Działka na Kaszubach - siódmy rok na Forum

Post »

:wit

Witaj po przerwie Marysiu :D

Dziewczyneczki śliczne ! I kwiatuchy też :D Masz sporo pięknych odmian liliowców !
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
wrigley
500p
500p
Od: 5 mar 2009, o 14:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Maryś, napisz mi proszę z jakiego korzystasz internetu mobilnego? My próbowaliśmy play-a, plusa i bardzo słabo chodzi.
Miałam już dawno temu wpaść do Ciebie po kwiatuszki ale jak zwykle czasu mi zbrakło albo goście byli. Pozdrowionka zza lasu (no w każdym razie w weekend zza lasu:):)
***Ola***
Moja odskocznia
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04

Post »

Ewo-Rozalko - ja też mam wnusie daleko. No nie tak daleko jak Ty - bo w Warszawie. Pierwszy raz miałam je u siebie aż trzy tygodnie. No nacieszyłam się nimi aż miło wspominać! Może jeszcze wpadną do mnie w sierpniu z mamusią na kilka dni.

Mufko - lubię liliowce i chyba z wzajemnością. Całkiem ładnie u mnie rosną i kwitną jak widać. Mam w planie przesadzenie ich na jesień bo co najmniej dwa rosna bardzo niefortunnie. A może sobie coś jeszcze dokupię :lol:

Olu - napisałam na PW. Dzisiaj net łaskawy. Piszę i nawet fotki wstawiam. Ale tak fajnie bywa raz na kilka dni - jak widać w takich godzinach - kiedy powinnam siedzieć w rabatkach i chwasty wyrywać :wink:

Zakwitł pierwszy mieczyk. Powinnam się cieszyć, a płakać mi się chce. Z setki posadzonych będzie około 20 kwiatów. Reszta padła ofiarą żarłocznych nornic ;:145

Numer 1

Obrazek Obrazek

Biała monarda na Białej rabatce ;:138 To podarunek od Asi-Asmy ;:167

Obrazek
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16

Post »

Piękne kwiatuchy,te w basenie też ;:108
Pokaż rabatki z perspektywy :wit

moje gaury nie przezimowały ;:145 ;:145 ;:145

masz różne kolorki pysznogłówki ;:333
Awatar użytkownika
Kochammmkwiaty
1000p
1000p
Od: 25 maja 2012, o 09:30
Kontakt:

Post »

Cześć Marysiu ! Wracam po urlopie - i wącham Twój wątek...ładnie pachnie.

Liliowce, lilie a ta gaura - bardzo piękna. Moje mieczyki też zaczynają kwitnąć, uwielbiam ten moment, niestety zakupiłam wszystko oprócz białych a jak na razie same białe rozkwitają nawet nie wiem skad ;:202
Kotek sobie odpoczywa widać dobrze mu, dla dziewczyn najlepsza woda wiem to po swojej córce :)
Wycieczki do Franka zazdroszczę - ta szkółka i te rośliny :) i to miejsce.

Wypoczywaj ;:333 :wit :wit
Agnieszka :) wątki: cz1 ,cz2,cz3 - aktualna
"Tylko od Ciebie zależy jak będziesz się czuła w swoim życiu"
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Asiu - mam pysznogłówki w trzech kolorach: czerwoną i liliową od Grażynki(Grazia) i białą od Ciebie :tan To piękne i niewymagające rośliny. Bardzo się nimi cieszę - widać, że dziewczyny szczerze mnie obdarowały ;:196 ;:196
Agnieszko - wypoczywam....czynnie :;230 .
Teraz robię rewolucję na Rabacie Południowej. Może jutro skończę to zrobię fotki. Moje trawy obsypuję żwirkiem....tylko najpierw muszę go ...nazbierać. Siedzę sobie na skarpie nad jeziorem i zbieram kamyczki. Fantastyczna zabawa. Mogłabym pojechać do jakiegoś centrum ogrodniczego i kupić dwa worki żwiru, tylko po co?
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09

Post »

Marysiu, to są właśnie te smaczki. Takie kamyczki zbierane własnoręcznie, bajka! :D
Czy pysznogłówka rozrasta się w większe kępy? Widziałam w swoim ogrodniczym właśnie takie cudo ale była taka niepozorna...bałam się, że jej na rabacie nie zauważę :? .
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
asma
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 wrz 2011, o 12:16

Post »

Zrobiłam sobie ponad godzinny spacerek po Twoich włościach i jestem zachwycona Tobą,umiejętnościom robienia pięknych zdjęć,zakątków...Masz piękne roślinki i wielkie do nich serducho,kociaki są fajne:)
Urzekł mnie książę ciemności(orlik-można kilka nasionek?)i len biały,kule pierwiosnkowe,liliowce,róże,a bodziszki zaciekawiły na tyle,żeby je wprowadzić do siebie:)Szukałam wytrwale zdjęć przypołudnika ,ale nie znalazłam.Ciekawi mnie,że posiałaś je wprost do gruntu-ja bawiłam się w domu i kwitną już ze 2-3 tyg-to cudowne ,niezwykle kolorowe kwiatuszki.W jakim zakątku je posiałas?-w cieniu?
Swoje trzymam w doniczkach na tarasie,ale słonko mają dopiero późnym popołudniem bo wyraźnie je pokłada.
Pozdrawiam upalnie,ogrodowo ;:196 :wit
Czekam na kolejne zdjęcia:)
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kaniu - pysznogłówka tworzy kępy nawet u mnie. Wydaje mi się, że jest niespecjalnie wymagająca. Ma bardzo dekoracyjne kwiaty i różne kolory - polecam!
Asiu - Miło mi, że Ci się podoba....Nasionka orlika wytrzepię dzisiaj z nasienników i zobaczę ile ich jest. Mam nadzieję że starczy i dla Ciebie.
Przypołudniki siałam wprost do gruntu. Ale tak postępuję dopiero teraz, gdy mogę je podlewać w razie potrzeby( czyli codziennie) dopóki nie wykiełkują. Moje rosną w pełnym słońcu. Pokładają się - ale one mają taki pokrój płożący. Mnie to nie przeszkadza, sieję je na obrzeżach rabat. Dopiero zaczynają u mnie kwitnąć. Nie wiem czemu tak późno w tym roku....

Kochani - zobaczcie jakiego gościa miałam wczoraj wieczorem w ogrodzie :shock:
To chyba Fruczak gołąbek....Latał sobie dookoła kępy floksów tak długo, że zdążyłam do domu po aparat i jeszcze cyknęłam mu ze dwadzieścia zdjęć z których kilka nadaje się do publikacji (dobrze, że miałam akurat założoną sigmę do makro :lol: )

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

A to wyczytałam na jego temat: "Fruczak gołąbek - motyl z rodziny zawisakowatych. Ćma ta lata w ciągu dnia. Rozpiętość skrzydeł tego motyla wynosi ok. 5-7 cm. Zachowaniem przypomina kolibra, bo spija nektar z kielicha kwiatów za pomocą ssawki, unosząc się w powietrzu. Wikipedia"

Fragment Południowej rabaty po liftingu. Wczoraj palcem tam nie kiwnęłam, ale dzisiaj mam wolę i ochotę o trzech wiaderkach kamyczków do rozsypania nawet nie wspominając....

Obrazek
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dzień dobry Marysiu ;:196
Fantastyczna sesja motyla ;:138
U mnie też kiedyś zauważyłam takiego motyla, jak spijał nektar z kwiatów wiciokrzewu.
Faktycznie, wygląda przy tym zupełnie , jak koliber. (tzn. moje wyobrażenie kolibra, bo tego widywałam tylko na filmach przyrodniczych :lol: )
Widzę, że jeszcze coś didałaś, to i ja dodam. :;230
Fajnie wygląda ta nowa przekształcona rabata. Ale może zdjęcie przed i po ?
Dzisiaj ma być najgorętszy dzień w roku, to nie wiem , czy te wiaderka z kamykami dasz radę . :uszy
Buziaczki gorące ;:196
:wit
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Och, jak ja bym chciała, żeby u mnie też pojawił się taki "koliber". Czytam już u drugiej osoby na FO o tym motylku a sama widziałam go tylko jeden raz w zeszłym roku na wakacjach w górach. Zaraz szybko pokazałam go dzieckom moim. Taki egzotyczny akcent.
Bardzo podoba mi się ten konar na brzegu rabaty, no i w ogóle cała rabata jest bardzo stylowa. Podobny konar pokazujesz Marysiu w swoim leśnym zakątku, czy przeniosłaś go teraz na nowe miejsce?
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

SPROSTOWANIE

Motyl na zdjęciach powyżej to nie jest Fruczak gołąbek tylko Zmrocznik przytuliak

A oto co wyczytałam na jego temat w necie
"Motyl nocny z rodziny: zawi­sa­ko­wate. Gatu­nek wystę­puje w całym kraju, ale jest bar­dzo rzadko spo­ty­kany. Pre­fe­ruje śródle­śne łąki, zręby, parki i ogrody. Motyle przy­la­tują wie­czo­rem i o zmierz­chu do kwia­tów o dużych i głę­bo­kich kie­li­chach jak tytoń, petu­nie, naparst­nice. Gatu­nek umiesz­czony na Czer­wo­nej Liście Zwie­rząt z kate­go­rią: rzadki. Ubar­wie­nie: czułka oliw­ko­wo­zie­lone, głowa i tułów oliw­ko­wo­zie­lone z pasam bia­łych łusek po bokach. Odwłok w odcie­niach zie­leni i oliwki. Po bokach seg­men­tów odwło­ko­wych znaj­dują się białe i czarne plamki. Skrzy­dło przed­nie przy brzegu gór­nym ciem­no­oliw­kowe, podob­nie jest ubar­wiony kli­no­waty pas bie­gnący rów­no­le­gle do brzegu bocz­nego skrzy­dła roz­sze­rza­jący się ku dołowi. Wnę­trze skrzy­dła beżowe lub pia­skowe. Brzeg zewnętrzny jasno­oliw­kowy. Skrzy­dło dolne u nasady czarne, podob­nie ubar­wiony jest brzeg zewnętrzny skrzy­dła tyl­nego. Wnę­trze skrzy­dła pia­skowe, jedy­nie przy wierz­chołku skrzy­dła znaj­duje się czer­wona plama, na któ­rej leży biała plama. Roz­pię­tość skrzy­deł: 62 ? 73 mm."

To też rzadki i pożądany gość :tan

Krysiu
- emocje niesamowite jak się takie cudo zobaczy "na żywo" prawda?
Wiaderka z kamykami machnęłam na rabatkę raniutko. Resztę dnia przewegetowałam - nic dziwnego jak się ma ciśnienie 98/48 :evil: . Obiad gotowałam na ganku, korzystając z nowo zamontowanego gniazdka elektrycznego na zewnątrz. Że też wcześniej na to nie wpadłam ;:24
Zdjęć Rabaty Południowej "przed" nie ma. Chyba bym się ze wstydu spaliła jakbym się miała przyznać, że taki bałagan na działce miałam.
Została do liftingu druga część rabatki, ale muszę dokupić co najmniej trzy trawy. Ale to później. W taką temperaturę żadna siła nie wygoni mnie nawet do szkółki po rośliny!
Kaniu - a możesz napisać u kogo jeszcze pojawił się ten motyl? Były tam też zdjęcia? Jestem bardzo ciekawa.....
Ten konar na Południowej - to inny egzemplarz :lol: Zresztą znacznie starszy niż ten w lesie i ząb czasu nieco go już uszkodził. Bardzo się martwię skąd wezmę taki drugi jak go definitywnie szlag trafi :cry: Nic innego mi tam nie pasuje.....

A na budleje przylatują motylki :lol:

Obrazek
Awatar użytkownika
Kochammmkwiaty
1000p
1000p
Od: 25 maja 2012, o 09:30
Kontakt:

Post »

Przepiękna przyroda w obiektywie - urzeka....i pozwala myśleć o tym, że najpiękniejsze jest to co nas otacza.
Uwagę przykuł korzeń będący linią rabaty (?) poszukuje takich na plaży , uwielbiam takie stare spruchniałe, omszone jeszcze lepiej - ciągle szukam ale trudno znaleźć. Dzisiaj na Mechelinkach widziałam oryginalne kamienie ale jak je wziąć do auta :uszy :uszy

Miłego wieczoru ;:138 :wit :wit
Agnieszka :) wątki: cz1 ,cz2,cz3 - aktualna
"Tylko od Ciebie zależy jak będziesz się czuła w swoim życiu"
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marysiu, znalazłam wzmiankę o fruczaku u Kasi tutaj http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... k#p4029858
ale chyba nie zdążyła zrobić zdjęć.
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Awatar użytkownika
Pacynka
500p
500p
Od: 16 lis 2012, o 19:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

ambo, moja droga! Śliczne te floksy od Grażynki masz :) I gości rzadkich! Lubię takie odwiedziny :)
A u pociech w suchym basenie widać po kolanach, ze żadna przygoda im niestraszna :wink:
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”