Róże, liliowce, hortensje - pod dębem Czesławem cz.10

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Róże, liliowce, hortensje - pod dębem Czesławem cz.10

Post »

Wandziu te błękitne bratki sa moje ulubione....ale te zółte tez cudne ;:oj
Ja sie jeszcze nie dowlokłam po sadzonki ;:224
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Wandziu ja wczoraj tez kupiłam kwiatki do doniczek balkonowych,ale pelargonie i bakopę :D
Też czekam na różyczki,trzęsę się o nie,żeby robale je nie pogryzły ;:124

Miłego dzionka :wit
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Znów seria pięknych fotek! Bratki są fenomenalne! Choć niektórzy znają moją niechęć do kwiatów w korytkach i donicach, brateczki jakieś na wiosnę muszą być!Umieszczone w koszyczkach, pojemniczkach wyglądaja uroczo.
Mi się nawet w zeszłym roku rozsiały po trawniku i rabatach z przodu domu.

Taką beczkę jak przy tawule też mam. jest idealna do chłodzenia piwa! Wkładamy tam butelki i zalewamy studzienną wodą ;:304
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

ewamaj, ja już troszeczkę zaczynam się niepokoić tymi miskantami. Dziwne mi się wydaje, że delikatne ostnice przetrwały, a niektóre miskanty stoją pod znakiem zapytania.
JSZFRED, dobrze Asiu, że choć czasem się odzywasz. Ja wiem, jak to jest z wnukami, choć byłam tylko z nimi do ukończenia 2 lat. Ale powiem ci, że liczyłam dni i godziny, kiedy pójdą "na swoje". Asiu, co do turzyc, to u zimozielonych trzeba tylko usunąć suche źdźbła, Ale takie na przykład Frosted Curls doczytałam w necie, że trzeba ściąć krótko. A Evergold w ogóle nie ruszam. Inne trawy, powiedzmy kostrzewy trzeba wyczesać. Ja to robię widelcem. Jeszcze nie wszystkie zdążyłam tak uprządkować, ale to już najwyższy czas, bo zaczynają wypuszczać młode zielone traweczki.
Kasik-38, Kasiu, wyobraź sobie, choć to trudne do uwierzenie, że w szkółce, w której byłyśmy (na Białołęce) bratki dostałyśmy za darmo. Po dojściu do kasy czekała nas ta miła niespodzianka :D U nich z bratkami koniec sezonu, a więc oddają, choć cena przy nich jest 1,50zł.
sweety, Aniu, ja ci powiem, że przylaszczek to chyba i ja nie widziałam u nas. Ale faktycznie wybór jest duży. Tak jak napisałam wyżej do Kasik-38, mają tego tyle, że oddają czasem za darmo. Oczywiście nie dotyczy to supermaketów, w których rośliny są już strasznie zabiedzone i wysuszone, a oni jeszcze chcą za to jakieś pieniądze.
Keetee, a Dorotko na czarne nie zwrócilaś uwagi? Te to są dopiero oryginalne. I fajnie je dodać do innych kolorów. Na przykład do błękitnych.
Annes77, witaj z rana! Czy będziesz razem sadziła pelargonie z bakopą? Ja bakopę mam co roku. Sadzę ją osobno w donicy, bo wydaje burzę kwiatków. Aż się nie chce wierzyć, że z jednej sadzonki aż tyle może ich być. Ale na przykład z pelargoniami też by wyglądał pięknie. Co do robali i róż, to ja już znajduję pojedyncze mszyce. Na razie nie chcę opryskiwać i załatwiam je mechanicznie. Najbardziej boję się bruzdownicy, bo ją trudno dorwać, a jak są skutki w postaci oklapniętcy pędów, to już jest za późno..
Takasobie, a wiesz Miłeczko, że z tą beczką to świetny pomysł, żeby na imprezy piwo w niej chłodzić. Te beczki są dość popularne, bo widuję je od czasu do czasu w wątkach. Moja mama używała tej dużej do kiszenia ogórków, a mniejszej do marynowanych w słodkim occie śliwek węgierek. Och, cóż to była za smak i aromat. Do dzisiaj je pamiętam, choć sama jestem zbyt leniwa, aby zrobić.
Obrazek

Obrazek

Śliwa dziecięca
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
April
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:22

Post »

Wando, następnym razem przyjeżdżam do Ciebie z aparatem fotograficznym na naukę. Twoje zdjęcia mnie zachwycają.
Posadziłaś już wszystkie nabytki? Bo ja poza cisami już wszystko zakopałam.

Bardzo dziękuję za gościnę pod Czesławem. Żałuję tylko że miałam tak mało czasu. Bardzo sympatycznie nam się rozmawiało ;:196 i w ogródku i na zakupach. Dziękuję za rady. Fajnie robić zakupy z kimś kto się zna na roślinkach bo uniknęłam wielu zakupowych pomyłek i odwrotnie, kupiłam roślinki na które bym nie zwróciła uwagi, nie znając ich. ;:196
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie Wandziu...czarne mnie jakos nie pociagaja....nawet róże :roll: Ale burgund to juz mi swidruje w brzuchu czy fiolet ;:306 Tak tak w kompozycji ciekawie mozna zestawiać ;:333 Miłego dnia Wandziu...ale mamy sliczna pogodę ;:3
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

April, przyjeżdżaj Jola choćby i dzisiaj, choć nauczyć to ja cię niewiele nauczę, bo robisz zdjecia wcale nie gorsze niż ja. Tu na FO są prawdziwe mistrzynie foto, ale niestety mieszkają daleko od nas, no i co tu ukrywać, mają świetny sprzęt, a ja mam lustrzankę z najniższej półki.
Roślinek wsadziłam chyba połowę, reszta dzisiaj, choć tak chodzę z doniczkami, chodzę, przymierzam i ciągle zmieniam koncepcję. Podjadę jeszcze do Kal... bo mi jakoś za mało tych jednorocznych.
Keetee, oj tak, Dorotko, pogoda jest cudna, a nawet jakby trochę za gorąco u nas będzie. Cięższe prace trzeba załatwić teraz rano albo wieczorem. Dorotko, burgundy w różach to miodzio, też lubię. W zeszłym roku byłam zachwycona Burgundy Ice. Nazwa mówi za siebie.
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wandziu, zdjęcia robisz faktycznie przepiękne, a co najważniejsze, swoim aparatem potrafisz uchwycić magię swojego ogrodu, grę światłą i cienia, przenikanie się roślin, kolory... dla mnie zawsze najtrudniejsza do pokazania była biel i czerwień i w tym faktycznie lepszy sprzęt bardzo pomaga...
Super, że się spotkałyście z Jolą!
Pozdrawiam życząc miłego tygodnia ;:196
Awatar użytkownika
Annes 77
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 maja 2008, o 19:11

Post »

Wandziu tak posadziłam pelargonie z bakopą tzn jedna pelaśka różowa,jedna biała,a w środku bakopa.
Inne donice to pelargonie z lobelią.Pierwszy raz tak skomponowałam ;:108
Widzę,że masz brunnerę Jack Frost ;:108 Swoją już przesadziłam do ogródka,podzieliłam ją na dwie części:)
Rano miałam piękne słonko,a teraz spore zachmurzenie....dziwne miało być u nas dziś ciepło ;:224
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Wandziu nie mogłaś zabrać mnie ze sobą na zakupy :wink: i Jolę bym poznała ;:333
U mnie skrzynki jeszcze nie do końca obsadzone, bo dopiero jutro wybieram się na targ po rośliny.
Mam tylko pelargonie, a przydałyby się do nich, jakieś "uzupełniacze".
Kochana bratki masz cudowne ;:167 Od zawsze je sadzę i dlatego cieszę się, gdy spotkam je u innych.
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Wandziu, szafirki uroczo Ci kwitną, chyba wrócą do moich łask ;:108 , miałam je na poprzedniej działce, ale nie były, aż tak dorodne, teraz wreszcie mam dla nich upatrzone miejsce, więc jesienią na pewno zapoluję na nie. Taką beczkę, a właściwie kamionkę też mam, chyba nawet identyczną, co roku sadzę w niej komarzycę, która spływa z niej kaskadowo w dół, zakupy ekstra, ja chyba też najbardziej czekam na kwitnięcie róż, chociaż na inne również jak azalie, różaneczniki, ostróżki, clematisy, masz rację, że dla nas, kochających rośliny i ogród, dla nas dla których to hobby, to też niekończący się temat rozmów.
Awatar użytkownika
stefanek
500p
500p
Od: 14 maja 2012, o 20:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

;:172
Wandziu ogródek wspaniały ;:oj przeglądałen kilka stron, bo przez ten okres świateczy mam
dużo foru..... zaległości to trudno mi oczy oderwać od Twoich zdjęć; szafirki, tulipany, .........,
trudno mi wsystkie wymienić bo nazw niezmam. Mam pytanko na9 - 10 są takie delikatne nibieskie kwiatuszki jak się one nazywają :?: Zdjecia w pełni kwitnącego bzu mam nadzieję, że zobaczymy.
Powodzenia i sukcesów.
Pozdrawiam Stefanek
Mój W http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=64568" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
beata68
1000p
1000p
Od: 13 lut 2011, o 17:15

Post »

Wandziu też tak mam z miskantami. Dwa nie dają żadnych oznak życia. Będzie dobrze, tak sobie tłumaczę, w tamtym roku padły mi prawie wszystkie trawy. To opóźnienie wiosny tak wpływa na roślinki, u mnie dopiero zaczynają pokazywać się hosty. Śliczne roślinki kupiłaś.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.

Post »

Aguniada, rzeczywiście biel i czerwień chyba sprawiają najwięcej trudności. Co prawda u siebie prawie nie mam czerwieni, ale białe kwiaty podobają mi się bardzo i żałuję, że nie mogę ich uchwycić obiektywem. Chociaż nie, przypomniałam sobie, że będę miała czerwonę różę pnącą. Albo Symphatia albo Flammentanz. Ciekawa jestem, czy da się ona ładnie sfotografować.

Annes, mam brunnerę Jack Frost i kupiłam bardzo do niej podobną Looking Glass. Właściwie niczym się od siebie nie różnią. Może trochę rysunkiem liści. Ja także, tak jak ty Aniu, chciałabym kiedyś je podzielić, gdy dorosną. Ale posadzę sadzonki obok siebie, by tworzyły większą plamę. Z chęcią widziałabym takie trzy obok siebie :D

heliofitko, do pelargonii najlepiej pasują moim zdaniem wilczomlecze Diamond Frost. I tak oto jajko zaczęło uczyć kurę. :;230 Przecież to od ciebie dowiedziałam się o istnieniu tego koronkowego wilczomlecza, pamiętasz? Od tamtej pory mam go co roku :D Teraz wsadziłam do towarzystwa różom. Iwonko, następnym razem zapraszam cię na wspólne zakupy forumowe. A przyjedziesz ;:108

ilonko2715, wiesz, że ja nigdy jakoś za szafirkami nie przepadałam. Właściwie to mnie denerwował ten szczypiorek po przekwitnięciu. Teraz rzeczywiście pięknie zakwitł, w tym roku wyjątkowo dorodnie. W ogóle zauważyłam, że cebulowym chyba odpowiadała to opóźnienie wiosny, bo i tulipany są piękne i korony cesaskie. Róże też ładnie wystartowały, trzeba tylko pilnować, bo mszyce się już pojawiły. U mnie są na powojnikach, czego wcześniej nigdy nie widziałam. Miałaś kiedyś na klematisach te paskudztwa?

Stefanku bardzo mi miło, że podobają ci się moje zdjęcia i kwiatuszki. Sprawdziłam u mnie na stronach 9 i 10, ale niczego tam nie znalazłam. Ja myślę, że chodzi ci o cebulicę, bo kiedyś już pytałeś i ci odpowiedziałam. Ale ona jest na innych stronach.

beata68, Beatko, ja dzisiaj odkryłam, że wszystkie miskanty ruszyły. Prosa też. Tak więc bądź cierpliwa. Dobrze będzie. Jak widać, różne odmiany startują różnie. U mnie natomiast padły niektóre azalie. :( Ale to na pewno nie z mrozu, tylko może za sucho miały w sezonie. No cóż, zawsze są jakieś straty. Już się do tego przyzwyczaiłam.
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wandziu masz racje , trawy strartuja różnie ...mi chyba wszystkie przezimowały ;:138 giganteus bedzie juz niezła kępiochą i spartyna. też ..no i nieoceniony miskant od Ewci i rozplenice...och czekam aż nabiora masy...kocham te połączenia traw z różami i bylinami ;:173
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”