Mogło być inaczej ....

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
misia53
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2011, o 00:32
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mogło być inaczej ....

Post »

Tadziu,szmaragdy bardzo lubię faktycz nadają się na zywopłoty nie są kapryśne i nie przemarzają. Uważam ze nie ma co przesadzać z drzewami ,jak się ma nie za duzy ogród rosną ;:oj i potem kłopot...Jak są małe chciało by się zeby szybko urosły ,a potem?Aralia bardzo mi się podoba,nawet zastanawiałam się czy nie kupić,katalpa ma ładne duze liście ,miałam ją i oddałam sąsiadce pomyślałam ze stop jak moje urosną to co będzie a moja działka tylko760m.Teraz moze bym chciała działkę z 1500m ,ale na stare latka juz hi hi coraz mniej sił ,,a dbać trzeba :;230 niestety samo nie rośnie.

e-babcia Jadziu dziś juz kalle wystawiłam z garazu do domku ,bo kiełki wychodzą ,dostały nową ziemię ,posadziłam bulwy begoni.
Mój ogród - moje marzenie
Moje nadwyżki
https://plus.google.com/photos/11666739 ... 490/albums" onclick="window.open(this.href);return false;
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

No właśnie mnie się marzy jakieś bonsai.. Myślałam żeby kupić jałowca formowanego. 180 zł kosztuje.. Bardzo mi się podoba. Kupiłam sobie co prawda książkę o formowaniu krzewów, bo u mnie kwiaty się pojawią ale przeważać będą krzewy. Zakupiłam ją z myślą szczególnie o tujach bo obawiam się że nie nauczę się formować w bonsai jałowca.. No i tyle czasu czekać..aż podrośnie i uda się coś stworzyć. Gdyby nie to oczekiwanie to może i bym zaryzykowała coś swojego. Nie zależy mi na wielkości, lubię patrzeć aż coś rośnie na moich oczach. No ale kusi mnie kupno gotowca..U Ciebie wygląda to naprawdę pięknie
Awatar użytkownika
misia53
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu jałowce w miare ładnie się przyjmują gorzej z tujami formowanymi,tylko zwracaj uwagę czy korzenie w doniczce wychodzą wtedy wiadomo ze rosną w doniczkach i są przesadzane ,bo gorzej jest jak rośnie w gruncie , potem ładują do donic i korzenie skracają .... wiadomo choruje i ci się nie przyjmie.Warto spróbować ja jak zaczynałam formować to pierwszy pod sekator poszedł jałowiec :;230 wyglądał na początku jak wyzemłana miotła ,jałowcę tnę kilka razy w roku ..i juz zaczął nabierać pomału kształt.Na srodkowej rabacie rośnie jałowiec 6 kulek on był prowadzony kulka za kulką tylko szedł porzewodnik i po pięciu latach tak wygląda Obrazek
to jest tez wyprowadzony jałowiec
Obrazek

Obrazek
tak kwitła ,po zasuszeni dziś dostała nową ziemię i czekam na kwiaty
Moje nadwyżki
https://plus.google.com/photos/11666739 ... 490/albums" onclick="window.open(this.href);return false;
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Piękne te Twoje roślinki.. jaka to odmiana jałowca taka barwno zielona? Boję się że nie dam sobie rady z jałowcem właśnie żeby na kulki formować. Jak przycinałaś to od razu poszedł cały pod nóż? Czytałam że najpierw zostawia się małe pędy młode na pniu. Dobra rada z tymi tujami ;:333 muszę sobie zapamiętać :)
Awatar użytkownika
misia53
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marzenko ,nie..... jak skracasz młode pędy do pobudzasz do zagęszczenia,jałowce niskie np. rosły do wysokości jaką chcesz miec,potem wycinasz wszystko od dołu i zostawiasz cuprynkę ,potem juz ciapiesz przyrosty o 1/3 by się zagęściła.
Ta w kulki też musiała mieć jakąs wysokośc i jaką kule chcesz uformować,wyżej wycinasz by był odstęp i następną kulkę formujesz,nie mozesz wyciąć głównego przewodnika /to tak jak konar np. drzewa/ itd.no nie wiem trudno tak komuś wytłumaczyć. ;:333 będę trzymać kciuki :uszy
Moje nadwyżki
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

hmmm no może i masz rację.. zrozumiałam co piszesz ale ciężko mi sobie wyobrazić żeby z tych końcówek gałązek uformowały się takie piękne kuleczki. Ale w każdym razie prawdopodobnie zrezygnuję z kupna gotowca i może sama postaram się we właściwym czasie coś wymyślić. No chyba że pojadę do szkółki i zobaczę jakąś piękność której nie będę się w stanie oprzeć ( przy założeniu że będzie mnie na nią stać heheh) Dziękuję Ci baaardzo za dobre rady i cierpliwość :)
Awatar użytkownika
misia53
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

MADZIU,nie masz za co dziękować jak coś jeszcze to pytaj odpowiem chętnie ;:168 po to tu jesteśmyby sobie wzajemnie pomagać.Formowanie iglaków nie jest trudne tylko wymaga czasu ,dlatego są drogie,będę trzymać kciuki ;:215 na pewno pochwalisz się co wyjdzie.
Moje nadwyżki
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

hehehe na pewno się pochwalę :) Już tak wsiąkłam w to FO że tylko mój mąż śmieje się ze mnie :) Mam na imię Magda :) Ale Marzenka też może być hehe.
Awatar użytkownika
misia53
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ale ze mnie gapa ,sorki ;:180 tak zgadzam się z tobą ,ale jak juz zaczną się prace w ogrodzie będzie mniej czasu,dziś zrobiłam spacerek po ogrodzie zaczynają wychodzić roślinki potrzeba trochę słonka ;:3
Moje nadwyżki
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

hehe najpierw nie byłam pewna czy piszesz do mnie:D Ale dzisiaj już się na 100% przekonałam hehe. No ja sama potrzebuję ;:3 bo ciągle u mnie ponuro. Nawet promyczek się nie chce przez chmury przebić. Zazdroszczę Ci że możesz sobie podziwiać budzenie roślin do życia. Ja na swoją działkę mam za daleko. Są tego też plusy ale jak widać minus też daje się we znaki. Może uda mi się w sobotę pojechać. Też bym już chciała wziąć się za to co muszę tam zrobić. :(
Awatar użytkownika
misia53
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu fajnie jest mieć działkę pod ręką hi hi tak jak ja teraz zerkam co wychodzi podglądam ,rozmyślam czy nic nie wyleciał.Za to ty wyczekujesz kiedy pojedziesz i czujesz jak byś wyjeżdzała na wczasy ,tylko z relaksem ogrodowym. Widać ze masz tam spokój ciszę....woda lasek PEŁNA RADOCHA.A ja chałupa na chałupie i wścibski sąsiad ;:306
Moje nadwyżki
Pashmina2006
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiesz, ludzie mają jeszcze dalej działki niż ja. Gdyby nie to że trasa zawiera prawie same małe miejscowości gdzie jest ograniczenie prędkości. A ja jej staram się przestrzegać to droga może by mi się tak nie dłużyła. Jest tylko kilka odcinków gdzie można sobie wdepnąć w gaz trochę więcej. Jak jadę to rzeczywiście czuję się jak bym na wczasy wyruszała. Jadę i jadę i jadę.. i zastanawiam się kiedy wreszcie dojadę. Za to wraca się bardzo szybko. Jak zwykle brakuje mi dnia i często wracam dopiero w nocy. Nigdy latem nie mogę się szybciej zebrać. Zawsze jeszcze to i tamto :)
Awatar użytkownika
maika
1000p
1000p
Od: 15 paź 2012, o 19:45

Post »

Witaj Wiesiu, fajnie,że opisałaś sposób formowania drzewek, słońce świeci ;:3, śnieg topnieje, pewnie przebierasz nóżkami z niecierpliwości?
Awatar użytkownika
misia53
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witaj Elu,dziś mimo duzego wiatru i porannego deszczu rano, zaświeciło słonko od razu az lepiej na duszy.... nie obyło się bez spacerku :heja po ogrodzie zakwiły pierwsze ranniki nie mają kwiatu jeszcze przebiśniegi ,tylko ptrzeć jak krokusy nas pocieszą a za nimi przylaszczki widać już pączki .
Moje nadwyżki
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p
Od: 10 cze 2012, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wisienko gdzie ty byłaś tyle czasu ,czy ja może całkiem ślepa. ;:196
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”