Mufka - ogrodowe marzenia...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2009, o 20:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mufka - ogrodowe marzenia...

Post »

:wit

Anasstasia ;:3

Majeczko oj natłukłam, natłukłam, aż do obrzydzenia ;:307 , więc wczoraj musiałam złapać oddech i w ramach odreagowywania pojechałyśmy z Kasią do Ikei.

Ale wracając do sedna sprawy, /czyli do róż i dopalaczy/, to jestem przekonana, że już kto jak kto, ale Ty, to na pewno coś tak nietuzinkowego wymyślisz, że oczy nam się okrągłe jak talerze porobią, jak pokażesz wiosną ! Albo z kolei prostego a genialnego, bo w tym też tkwi siła !
Jednym słowem tak czy tak zadziałasz, będzie super - wierzę w Twój talent twórczy ;:180

Asiu oj, masz rację, ale niech ją 'nosi' /pozytywnie rzecz jasna/,to będziemy potem mieli co podziwiać w nowej/starej różance :D

Co do rabaty z różami to sprawa ma się tak: początkowo posadziłam tam kosodrzewiny /bo ziemia licha, i są bezobsługowe, i lubię, i pasowały do otoczenia.../, no i szałwie z kocimiętką dla koloru, zanim kosówki się rozrosną. Ale dostałam przez przypadek z Rosarium, trzy Cottage Rose /bo nie było już Ritausmy/, więc kosówki poszły pod brzozy do wrzosów i traw, a na ich miejscu, po zaprawieniu dołów zamieszkały róże. Ponieważ zamiana odbyła się zeszłej wiosny więc róże są jeszcze małe, ale pewnie będę musiała zmienić im towarzystwo na nieco niższe albo będę plewić szałwię, gdy zacznie zagrażać różom. W tej chwili jeszcze się nie martwię, bo nie jestem przekonana, czy te moje księżniczki raczą bez szwanku przetrwać zimę... Są już w sprzedaży niskie szałwie i takie zamierzam sobie rozmnożyć, bo lepiej pasują do pewnych kompozycji.
Co do zdjęcia, to było robione z perspektywy, więc, sama rozumiesz... Ale wstawiłam też zdjęcia z różami, niedługo po posadzeniu i tam widać lepiej.
A szałwii zbywać mi będzie na pewno, szczególnie dla Ciebie ;:196

Ewo Gajowa ;:138 bardzo miło Cię gościć. Twój ogródek znam nie od dziś i podziwiam ;:180 Zwiedzając notuj bardzo proszę na bieżąco uwagi krytyczne i bez wahania pisz, co Ci się nie podoba, bo to cenniejsze i bardziej twórcze /dla mnie oczywiście :wink: /, niż pochwały, które też są miłe i pożądane, ale już nie do końca tak twórcze... ;:306

Romciu Chwała Ci wielka za to, że udało Ci się doczytać do końca ;:215
Dzięki za zdziwienie :heja , a co do zauroczenia, to :oops: Kamulców sobie zazdraszczaj, co mi tam :lol: Też Ci takich szczerze życzę, byleś ich nie musiała wykopywać 'własnymi ręcami' jak ja, z ziemi ;:306 Hydrożel drogi, ale warto stosować /jednorazowo pod korzeń/ Ja kupuję opakowania 1 kg w pobliskim Pnosie. Kocimiętkę przycinam, ale nie do samej ziemi. Szałwię do ziemi. ;:7

Paulinko Dzwonek nie przemarza, jest wieloletni. Gdy ma dobre warunki rośnie szybko i ładnie przyrasta. Po przycięciu powtarza, ale słabiej. Ale u mnie na pewno rośnie lepiej Dzwonek Poszarskiego :D
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Moja Wizytówka Mufka - ogrodowe marzenia...cz.1 cz.2 cz.3 cz.4
Awatar użytkownika
paola1a
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2010, o 22:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Właśnie u naszego forumowego Adriana zamówiłam dzwonek Poszarskiego ale niebieski bo białego takiego chyba nie ma a mi potrzebne coś białego
Paulina
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Paulinko biała bylina, która kwitnie całe lato ? - nie przychodzi mi nic do głowy ;:185 Chyba musisz kupić tą białą aksamitkę, albo posiać smagliczkę czy lobelię. Całe lato, kwitną najobficiej chyba tylko jednoroczne, dlatego warto się trochę potrudzić i posiać każdej wiosny :D
Prawdziwa kobieta potrafi zrobić wszystko, zaś prawdziwy mężczyzna to ten, który jej na to nie pozwoli ;)
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A może miskant wieczorową porą ?
20 październik 2012r.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Albo słoneczniczek wierzbolistny ?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Albo tak ogólnie jesiennie i złoto ?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p
Od: 10 cze 2012, o 12:18
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Mufko piękne masz trawy Gdyby był taki wybór wtedy kiedy powstawał mój ogród ,to byłby podobny do twojego .U mnie też Sahara,więc latam z konewkami.Powiedz mi specjalistko od traw czy nie wiesz przypadkiem ,gdzie można kupić trawę Ostnica Jana szukam jej od lat ,podobno występuje w Polsce w stanie dzikim.
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Paulinko jest u Adriana biały dzwonek Poszarskiego /biały z bladoniebieską gardzielą/ Nazywa się Weisser Zwerg. Jeszcze są, bo przed chwilą patrzyłam, po 4,80 za szt. Może nie zwróciłaś uwagi, bo nie ma opisu i zdjęcia.

Ewo Rozalio przykro mi to mówić, ale nie wiem ;:185 Posprawdzałam tam gdzie ja kupuję i nie mają. Ostnice są niepewne choć piękne, więc może nie opłaca się ? To trawa rzeczywiście rodzima, więc powinniśmy ją bardziej propagować, no cóż, szkoda :? Ja mogę się tylko podzielić tą, która u mnie rośnie :D
Pozwiedzałam Twój ogród - masz przepiękne, kolorowe rabaty, gratuluję i podziwiam ;:215
Monikwiaty
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 23:59

Post »

Mufko miskant wieczorową porą rewelacyjny :) powiedz mi proszę jaka to odmiana miskanta z tymi białymi kwiatostanami , nie mogę się na niego napatrzeć . Zdjęć Twoich traw nie mam dość a za mało ja dopiero trawy poznaję i uczę się o nich , pozdrawiam
Pozdrawiam, Monika.
Wstążeczka
Awatar użytkownika
paola1a
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2010, o 22:25

Post »

Oj kochana to dziękuję Ci za info i już lecę sprawdzać

-- 12 lut 2013, o 22:32 --

Marysiu a Ty znalazłaś gdzieś zdjęcie tego dzwonka bo ja w googlach nigdzie nie mogę znaleźć a ciekawi mnie jak wygląda. Zamówiłam u Adriana kilka sztuk poszarskiego ale niebieski a na biały też bym się skusiła ale nie lubię kupować kota w worku :lol:
Paulina
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p

Post »

A toś mnie kochana zmartwiła ,ale będę szukać dalej ,może mi coś w oko wpadnie .
Awatar użytkownika
Mufka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moniko tego miskanta kupiłam u p.Tadeusza Smala jako Purpurascens, ale moim zdaniem, to chyba nie ta odmiana, bo nie zgadza się z opisem w Encyklopedii Traw.

Paulinko znalazłam w szkółce niemieckiej - wygląda jak niebieski, tylko jest biały. W opisie jasno niebieska gardziel, ale na zdjęciu zupełnie niewidoczna, więc chyba niewielka i bardzo jasna. Jest jeszcze drugi biały, ale nie polecam, bo wyczytałam, że nie czysto biały, tylko brudno/bladoniebieski, taki trochę szarawy.

Ewo - Rozalko nie frasuj się, bo najważniejsze, że jest coś, o czym możesz marzyć i śnić. Jak już zdobędziesz, to kochana, koniec frajdy :;230
A tak poważnie, to postaram się poszperać w internecie, może się gdzieś znajdzie ta Twoja ostnica. :D
JagiS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 kwie 2012, o 14:10

Post »

Mufko i Paolo, takiego szaraczka Poszarskiego mam, jest u mnie do obejrzenia. Ładny jest ;:108.

Buziaki - Jagoda
Awatar użytkownika
ewa_rozalka
1000p
1000p

Post »

Mufeczko ja już chyba wszędzie szukałam,jak to mówią diabeł ogonem nakrył.
bozunia
1000p
1000p
Od: 30 maja 2010, o 01:41

Post »

Piękne te Twoje trawy :shock: Zazdroszczę , bo nie mam miejsca na takie a bardzo je lubię... Świetnie wpisują się w krajobraz ;:333 A te brzózki na ostatnim zdjęciu to brodawkowe czy pożyteczne?
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Miłeczko, a może ten płonący jak pochodnia miskant to Africa? Z moich odmian to właśnie on tak się przebarwia na złoto.
W ogóle to z traw ja chyba najbardziej lubię ostnice. Niestety zeszłej zimy padły mi wszystkie. Kupiłam wiosną parę nowych i jeśli będzie tak jak do tej pory, to przeżyją. Ale zimy bywają przecież różne. Muszę obmyślić jakiś plan ich zabezpieczania.
Rewelacyjnie wygląda twoja działka z tymi powiewającymi wiechetkami. Szkoda, że trzeba czekać na takie widoki aż do jesieni, prawda?
Awatar użytkownika
Ave
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 kwie 2008, o 12:11

Post »

Relacja z powstawania ogrodu - niezwykle zajmująca ;:138
Zachwyciłam sie trawami i tymi wszystkimi fioletowościami i niebieskościami - szałwie i kocimiętki masz imponujące...
U mnie glina, więc jakby co... to mozemy dokonac zamiany - worek piachu - na worek gliny :;230
jestem pełna podziwu jak na piachu stworzyłaś TAKI ogród ... ;:180
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”