Balkonowe Rosarium

Zablokowany
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 18:19
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Balkonowe Rosarium

Post »

Super,ze tak dobrze przezimowaly.Jak sie prognozy pogody znowu nie omylily to spokojnie besziesz mogla sadzic.Co do pryskania miedzianem to sama nie jestem pewna,u mnie bedzie 1-szy raz,ale chyba tez powinno byc w tym czasie.Powodzenia i duzo ;:3 .
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
ella52
200p
200p
Od: 8 lut 2011, o 18:36

Post »

:wit
Jestem wierną i cichutką czytaczką Twojego wątku :D
Teraz się ujawniam bo mam pytanie, cz róże posadzone teraz do doniczek należy dokarmić nawozem?
Z góry dziękuję za informację.
Pozdrawiam Ela
Maleńki ogródek Eli
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Cie ;:167 Elu,zwlaszcza,ze jestes "wierna i cichutka czytelniczka".Tez jestem taka,mam swoje ulubione watki,czytam,podziwiam,ale sie nie ujawniam.
Co do Twojego pytania;sadze roze w "ziemi do roz",jest juz nawoz na 6-8 tyg.Pozniej dostaja nawoz plynny polowa zalecanej przez producenta dawki,powoli zwiekszam dawke do zalecanej.Ostatnie jedzonko dostaja koniec lipca-polowa sierpnia.We wrzesniu dostaja troche nawozu bez azotu(zimowy).W drugim roku mozesz im dac nawoz o przedluzonym dzialaniu,ale 1/2 dawki i w pelni sezonu dokarmiac plynnym j/w.Powodzenia.
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
ella52
200p
200p
Od: 8 lut 2011, o 18:36

Post »

Jeszcze raz dzięki ;:196
Pozdrawiam Ela
Maleńki ogródek Eli
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Elu,zawsze chetnie dziele sie moimi doswiadczeniami,u mnie funkcjonuje co nie znaczy,ze tak powinno sie robic.Od poprzedniego sezonu zrobilam sie okropnie eco,jedzonko i ochrona przed chorobami tylko srodki naturakne,no chyba,ze napatoczy sie przedziorek ;:202 ,to ja go chemia ;:14 .
U mnie wiosna +7 stopni,noc bez mrozu,mimo zapowiadanego deszczu cudowne ;:3 ,pierwszy raz od miesiecy.
Wczoraj jeszcze wszystko wygladala jak martwe(spacery z psem),dzisiaj juz moglam sie cieszyc pierwszymi kwitnacymi chwastami :tan ,znalazlam pierwsze pekajace paki krzewow no i najwazniejsze prawie rozkwitniete forsycje ;:138 .
Jak tak dalej pojdze w sobote moje panny dostana wiosenne fryzurki.Swiezo posadzone obetne na razie pedy z uszkodzeniami mechanicznymi.Za tydzien sesja zdjeciowa ;:108 ,teraz nie moge,wyglada u mnie jak w obozie cyganskim :twisted: . ;:168
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41

Post »

To tak jak u mnie - forsycja ma 3 dni góra do rozkwitnięcia.
Ale z miedzianem trzeba jeszcze poczekać.
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Alexia no ja skusiłam sie na pienną Pashminkę....chciałam ja miec blizej oczu , tym bardziej ,ze raczej nie bedzie jej juz w ofercie ....jak sie uda to wpadnie do mnie ta slicznotka :wink:
Jaka masz tam pogodę , u mnie słoneczko ale wciaz biało :wit
edulkot
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 lut 2011, o 17:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Fajne różyczki dostałaś, ja ciągle w oczekiwaniu ale jak zaczną przychodzić to chyba nie nadążę wsadzać do donic czy gruntu ;:306
Na opryski musi być bez nocnych przymrozków a tymi ciągle straszą. U nas ciągle leży pełno tego białego. :(

Drapanko dla boksia ;:167
joaska77
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 5 cze 2012, o 10:17

Post »

Witam różane ogrodniczki, :wit
Zostałam niestety zarażona choroba różaną i od jesieny zeszłego roku jestem posiadaczka kilku różyczek :heja ,
tzn mam nadzieję, że róże nie przemarzły!!!! :uszy
Róże mam posadzone w donicach i zadołowane w ziemi obsypane kopcami z ziemi,
mam pytanie czy mogłabym je już wyciągnąć z ziemi i odgarnąć kopczyki???????????????????????
I np. wstawić do nieogrzewanego = zimnego oszklonego ganku?????
Ganek jest taką przybudówką szklaną do drewnanego domku, za ciepło to tam nie jest w nocy, za to w dzień znajduje sie od południa więc ta odrobina słoneczka jak wyjdzie to go nagrzeje.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Joaśka
Awatar użytkownika
Allhambra
100p
100p
Od: 17 lip 2012, o 21:54

Post »

Alexia:)
Dziś odsłoniłam wszystkie róze z agrowłókniny:
1. Historyczne Boule de Neige, Souvenidr de la Malmaision i Mme Plantier mają najwięcej uszkodzeń na pędach.I Jasmina też.
2.Angielki mają zielone pędy, niemal wcale uszkodzeń.
Zimowały pod kopcami z kory i osłonięte 2-3 warstwami agrowłókniny.
Sylwia
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

:wit Dziewczyny,tak ogolnie bo jestem strasznie padnieta.Dziekuje z zainteresowanie i mile wpisy,boksio wydrapany,pogoda taka sobie deszcz,ale ok.10*.
joaska77 pisze:Witam różane ogrodniczki, :wit
Zostałam niestety zarażona choroba różaną i od jesieny zeszłego roku jestem posiadaczka kilku różyczek :heja ,
tzn mam nadzieję, że róże nie przemarzły!!!! :uszy
Róże mam posadzone w donicach i zadołowane w ziemi obsypane kopcami z ziemi,
mam pytanie czy mogłabym je już wyciągnąć z ziemi i odgarnąć kopczyki???????????????????????
I np. wstawić do nieogrzewanego = zimnego oszklonego ganku?????
Ganek jest taką przybudówką szklaną do drewnanego domku, za ciepło to tam nie jest w nocy, za to w dzień znajduje sie od południa więc ta odrobina słoneczka jak wyjdzie to go nagrzeje.
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Witam kolejna "chora"i do tego doniczkowa ;:108 .Nie wiem jakie masz temperatury w nocy,ale chyba mozesz Twoje donice wykopac i wstawic do ganku,tem.na pewno 2-3*stopnie wyzsza niz na dworze,poza tym nie sa narazone na wiatr.Na dzien wystawiaj na dwor.Pilnuj,zeby nie mialy za sucho.Powodzenia.
joaska77
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dziękuje za odpowiedź :) ;:7
W takim razie wykopuje w sobotę!!! :tan :heja
i wstawiam do ganeczka:)
A mam jeszcze jedno pytanie, ponieważ chcę być BIO ;:172 , mam róże w doniczkach mikoryzowane,
mogę już je opryskać bioseptem?? i podlać biohumusem??? czy się raczej wstrzymać :?: ???
Joaśka
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Masz super pytania ;:224 .Biosept,będę pierwszy raz uzywac-0 doswiadczenia,ale wydaje mi sie,ze jak stosuje sie dolistnie to musza byc liscie,wiec czekac.Biohumus,to nawoz,nie znam.Kiedys mnie uczono,ze zaczyna sie nawozic dopiero po cieciu,ja to robie jeszcze pozniej.Sadzilas te roze na jesieni :?: ,w jakiej ziemi :?:
joaska77
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Dzięki za odpowiedź, no ja doświadczenie mam "mniej niż zerooo", sadziłam jesienią do donic do ziemi specjalnej dla róż z odrobiną granulowanego obornika na spodzie, korzenie mikoryzowałam.
Joaśka
Awatar użytkownika
alexia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Joasiu,Twoje rozyczki na jesieni dostaly wszystko co potrzebuja na start.Daj im teraz rosnac/ukorzeniac sie.Ja bym na razie nie nawozila,najwazniejsze teraz to odpowiednia ilosc wody :!: .Jak koniecznie chcesz zasilac to jak dobrze podrosna,ale slabym rostworem i po 1-szym kwitnieniu.Nie zaglaszcz ich na smierc ;:185 .
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”