Balkonowe Rosarium
- alexia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2011, o 18:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Balkonowe Rosarium
Super,ze tak dobrze przezimowaly.Jak sie prognozy pogody znowu nie omylily to spokojnie besziesz mogla sadzic.Co do pryskania miedzianem to sama nie jestem pewna,u mnie bedzie 1-szy raz,ale chyba tez powinno byc w tym czasie.Powodzenia i duzo
.

https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 200p
- Od: 8 lut 2011, o 18:36

Jestem wierną i cichutką czytaczką Twojego wątku

Teraz się ujawniam bo mam pytanie, cz róże posadzone teraz do doniczek należy dokarmić nawozem?
Z góry dziękuję za informację.
Pozdrawiam Ela
Maleńki ogródek Eli
Maleńki ogródek Eli
- alexia

Co do Twojego pytania;sadze roze w "ziemi do roz",jest juz nawoz na 6-8 tyg.Pozniej dostaja nawoz plynny polowa zalecanej przez producenta dawki,powoli zwiekszam dawke do zalecanej.Ostatnie jedzonko dostaja koniec lipca-polowa sierpnia.We wrzesniu dostaja troche nawozu bez azotu(zimowy).W drugim roku mozesz im dac nawoz o przedluzonym dzialaniu,ale 1/2 dawki i w pelni sezonu dokarmiac plynnym j/w.Powodzenia.
https://forumogrodnicze.info/viewtopic. ... 96&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
- alexia
Elu,zawsze chetnie dziele sie moimi doswiadczeniami,u mnie funkcjonuje co nie znaczy,ze tak powinno sie robic.Od poprzedniego sezonu zrobilam sie okropnie eco,jedzonko i ochrona przed chorobami tylko srodki naturakne,no chyba,ze napatoczy sie przedziorek
,to ja go chemia
.
U mnie wiosna +7 stopni,noc bez mrozu,mimo zapowiadanego deszczu cudowne
,pierwszy raz od miesiecy.
Wczoraj jeszcze wszystko wygladala jak martwe(spacery z psem),dzisiaj juz moglam sie cieszyc pierwszymi kwitnacymi chwastami
,znalazlam pierwsze pekajace paki krzewow no i najwazniejsze prawie rozkwitniete forsycje
.
Jak tak dalej pojdze w sobote moje panny dostana wiosenne fryzurki.Swiezo posadzone obetne na razie pedy z uszkodzeniami mechanicznymi.Za tydzien sesja zdjeciowa
,teraz nie moge,wyglada u mnie jak w obozie cyganskim
. 

U mnie wiosna +7 stopni,noc bez mrozu,mimo zapowiadanego deszczu cudowne

Wczoraj jeszcze wszystko wygladala jak martwe(spacery z psem),dzisiaj juz moglam sie cieszyc pierwszymi kwitnacymi chwastami

Jak tak dalej pojdze w sobote moje panny dostana wiosenne fryzurki.Swiezo posadzone obetne na razie pedy z uszkodzeniami mechanicznymi.Za tydzien sesja zdjeciowa

- Deirde
- Od: 18 cze 2007, o 10:41
To tak jak u mnie - forsycja ma 3 dni góra do rozkwitnięcia.
Ale z miedzianem trzeba jeszcze poczekać.
Ale z miedzianem trzeba jeszcze poczekać.
-
- Od: 15 paź 2010, o 00:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Alexia no ja skusiłam sie na pienną Pashminkę....chciałam ja miec blizej oczu , tym bardziej ,ze raczej nie bedzie jej juz w ofercie ....jak sie uda to wpadnie do mnie ta slicznotka
Jaka masz tam pogodę , u mnie słoneczko ale wciaz biało

Jaka masz tam pogodę , u mnie słoneczko ale wciaz biało

-
- Od: 4 lut 2011, o 17:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Fajne różyczki dostałaś, ja ciągle w oczekiwaniu ale jak zaczną przychodzić to chyba nie nadążę wsadzać do donic czy gruntu
Na opryski musi być bez nocnych przymrozków a tymi ciągle straszą. U nas ciągle leży pełno tego białego.
Drapanko dla boksia

Na opryski musi być bez nocnych przymrozków a tymi ciągle straszą. U nas ciągle leży pełno tego białego.

Drapanko dla boksia

Witam różane ogrodniczki,
Zostałam niestety zarażona choroba różaną i od jesieny zeszłego roku jestem posiadaczka kilku różyczek
,
tzn mam nadzieję, że róże nie przemarzły!!!!
Róże mam posadzone w donicach i zadołowane w ziemi obsypane kopcami z ziemi,
mam pytanie czy mogłabym je już wyciągnąć z ziemi i odgarnąć kopczyki???????????????????????
I np. wstawić do nieogrzewanego = zimnego oszklonego ganku?????
Ganek jest taką przybudówką szklaną do drewnanego domku, za ciepło to tam nie jest w nocy, za to w dzień znajduje sie od południa więc ta odrobina słoneczka jak wyjdzie to go nagrzeje.
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Zostałam niestety zarażona choroba różaną i od jesieny zeszłego roku jestem posiadaczka kilku różyczek

tzn mam nadzieję, że róże nie przemarzły!!!!

mam pytanie czy mogłabym je już wyciągnąć z ziemi i odgarnąć kopczyki???????????????????????
Ganek jest taką przybudówką szklaną do drewnanego domku, za ciepło to tam nie jest w nocy, za to w dzień znajduje sie od południa więc ta odrobina słoneczka jak wyjdzie to go nagrzeje.
Joaśka
- Allhambra
- 100p
- Od: 17 lip 2012, o 21:54
Alexia:)
Dziś odsłoniłam wszystkie róze z agrowłókniny:
1. Historyczne Boule de Neige, Souvenidr de la Malmaision i Mme Plantier mają najwięcej uszkodzeń na pędach.I Jasmina też.
2.Angielki mają zielone pędy, niemal wcale uszkodzeń.
Zimowały pod kopcami z kory i osłonięte 2-3 warstwami agrowłókniny.
Dziś odsłoniłam wszystkie róze z agrowłókniny:
1. Historyczne Boule de Neige, Souvenidr de la Malmaision i Mme Plantier mają najwięcej uszkodzeń na pędach.I Jasmina też.
2.Angielki mają zielone pędy, niemal wcale uszkodzeń.
Zimowały pod kopcami z kory i osłonięte 2-3 warstwami agrowłókniny.
Sylwia
- alexia

Witam kolejna "chora"i do tego doniczkowajoaska77 pisze:Witam różane ogrodniczki,![]()
Zostałam niestety zarażona choroba różaną i od jesieny zeszłego roku jestem posiadaczka kilku różyczek,
tzn mam nadzieję, że róże nie przemarzły!!!!![]()

Dziękuje za odpowiedź
W takim razie wykopuje w sobotę!!!
i wstawiam do ganeczka:)
A mam jeszcze jedno pytanie, ponieważ chcę być BIO
, mam róże w doniczkach mikoryzowane,
mogę już je opryskać bioseptem?? i podlać biohumusem??? czy się raczej wstrzymać
???

W takim razie wykopuje w sobotę!!!

i wstawiam do ganeczka:)
A mam jeszcze jedno pytanie, ponieważ chcę być BIO

mogę już je opryskać bioseptem?? i podlać biohumusem??? czy się raczej wstrzymać

Joaśka
- alexia
Masz super pytania
.Biosept,będę pierwszy raz uzywac-0 doswiadczenia,ale wydaje mi sie,ze jak stosuje sie dolistnie to musza byc liscie,wiec czekac.Biohumus,to nawoz,nie znam.Kiedys mnie uczono,ze zaczyna sie nawozic dopiero po cieciu,ja to robie jeszcze pozniej.Sadzilas te roze na jesieni
,w jakiej ziemi 

Dzięki za odpowiedź, no ja doświadczenie mam "mniej niż zerooo", sadziłam jesienią do donic do ziemi specjalnej dla róż z odrobiną granulowanego obornika na spodzie, korzenie mikoryzowałam.
Joaśka
- alexia
Joasiu,Twoje rozyczki na jesieni dostaly wszystko co potrzebuja na start.Daj im teraz rosnac/ukorzeniac sie.Ja bym na razie nie nawozila,najwazniejsze teraz to odpowiednia ilosc wody
.Jak koniecznie chcesz zasilac to jak dobrze podrosna,ale slabym rostworem i po 1-szym kwitnieniu.Nie zaglaszcz ich na smierc
.