Działka prawie w Borach Tucholskich cz. IV

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
ZbigniewG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 cze 2010, o 18:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ania niektóre po roku robią kępę a inne tylko patyczek

Gosia z tego miejsca już przesadzone na bardziej cienistą bo na moim piasku nie dawały rady w pełnym słońcu

Kazik Prachovske Skaly - nie znam muszę sprawdzić

Ewa a ja uśmiecham się bo leci -Blues Brothers + Aretha Franklin, Ray Charles, James Brown, John Lee Hooker, ;:215
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Re: Działka prawie w Borach Tucholskich cz. IV

Post »

U mnie i w cieniu słabo sobie radza jeśli mają mało wody. Mam rabatę na pełnym słońcu gdzie mam posadzone 2 jeżówki i radzą sobie świetnie,ale obok rosną róże więc dostają zwiększoną dawkę wody.
Awatar użytkownika
semper
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2011, o 10:12

Post »

Kaziu a Rumcajsa i Hanki nie spotkałeś? :;230
Pozdrawiam! ,Jurek z górek ;)
Moje górki
Rojnikowisko i nie tylko
Awatar użytkownika
Kawu
200p
200p
Od: 28 paź 2012, o 13:35
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jurku
Co prawda byłem w Jićinie, ale tam poza restauracją, śladów zbójnickiego menżelstwa nie spotkałem. Może zaszyli się w Prachovie, ale masa zwiedzających by ich tam zadeptała. Może przenieśli od ruiny Trosky, ale gdy to zwiedzałem, też ich nie spotkałem. Nawet w całym Ćeskim Raju ich nie widziałem. Wynika z tego, że my Polacy mamy bajkową fantazję na temat legend naszych miłych braci Czechów. Podobnie się sprawa ma ze słowackim Janosikiem. Wprawdzie jest w Liptovskim Mikulaśu hotel Janosik, i ulica Jánošíkovo nábrežie, ale innych śladów działania zwykłego bandyty, tam nie ma. Zabijał i okradał ludzi, to go powiesili na rynku. Oczywiście my zrobiliśmy z niego bohatera, a zagrany w serialu przez Marka Perepeczkę sprawiał nawet miłe wrażenie. Slovacy się trochę z nas śmieją z tego powodu, ale tylko trochę. My się śmiejemy za to z ich čerstveho chlieba = świeżego chleba. Na koniec dodam, że lepiej nie mówić że czegoś lub kogoś musimy szukać.........

Zbyszku
Należy zwiedzić cały Czeski Raj. Ale 10 dni to minimum.
Po ogrodzie moją pasją są góry. Pozdrawiam Kaziu
Ogród na obrzeżach miasta
Moja Catalpa
Awatar użytkownika
ZbigniewG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Gosia u mnie nawet przy podlewaniu południowe słońce spala płatki

Jurek a myślisz że Kazik przyzna się do spotkania z Hanką zwłaszcza że Rumcajs w tym czasie śliwowicę z kompanami popijał ;:224

Kazik Słowacki Raj od dawna w planach a o Czeskim nie myślałem, zwłaszcza że takie wycieczki jak i Bieszczady czekają na okres słabszej formy a on nieuchronnie coraz bliżej ;:14 (co widać po minie :oops: )

Obrazek
Awatar użytkownika
Kawu
200p
200p

Post »

My dziadkowie tylko tak poważnie wyglądamy. Może to od nadmiaru piwa (u mnie ) kondycja, którą uznałem za 4- w Bieszczadach minionego lata, jeszcze jako tako, gorzej z babcią. Po prostu potrzebujemy więcej czasu na odpoczynek u celu.
Slovensky raj zaliczony z tendencją do powrotu. Euro nieco wyhamowało zwiedzanie tej pięknej krainy. Służę pomocą przy logistyce i organizacji wyjazdu. Tam je krásne.
Okolice Turnova w Czechach, to faktycznie raj. Służę pomocą j/w. Tam je krásně
Bieszczady to historia i urok. Młodzi tam jechać nie muszą, ale dobrze by było. My powinniśmy. Byłem po raz 4-ty i również służę pomocą. Tam jest pięknie.
Żeby nie było o górach, to może trochę "gadziny" z Bieszczad.
Co to za sznurek, bo się nie znam na pytonach ?

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Tak wyglądają wędrowcy w temperaturze + 31 stopni.
Moja Catalpa
Awatar użytkownika
dorcia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2011, o 13:58

Post »

Kurczę,Zbyszek,przystojniacha z Ciebie ;:215
Awatar użytkownika
ZbigniewG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kazik plamy z przodu jak u zaskrońca reszta trochę zbyt plamiasta plamiasta - ale są różne wersje wiec to raczej to zaskroniec
w razie czego będę pytał o rajskie podróże :D

a to już coś poważniejszego

Obrazek

Obrazek

Dorota oj tam ,oj tam :oops:
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

;:202 Takich zwierząt się boję w całkiem zrozumiały sposób :wink: W naszych lasach są często spotykane i tym bardziej się cieszę, że w lesie nie bywam. Zdarzyło się, że podczas spaceru usłyszałam syk-nie szukałam zwierza, który go wydawał, tylko rakiem się wycofałam. Najadłam się strachu.
Bardziej się wystraszyłam, kiedy spod sumaka w ogrodzie śmignął w kierunku rzeczki czarny ogon. Nie był to padalec, nie tych rozmiarów :?
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
semper
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zbyszku Akurat tej gadziny to w Moich stronach dostatek. Nie taki diabeł straszny jak go malują. Uważam, że grozniejsze dla człowieka są kleszcze. Niestety i tej gadziny też jest dostatek.
Kaziu Ja akurat z Czechami mam do czynienia na co dzień. Czeskie ćerstve pecivo bardzo lubię i często je kupuje, a z szukaniem przy Czechach też bardzo uważam. Nie wiem czy wszyscy wiedzą co to znaczy, u nas to jest czasownik na P z dużą ilością kropek, albo zastępowany odpowiednim sygnałem dzwiękowym. Raz miałem wpadkę z tego powodu i chyba się gospodarz wątku nie obrazi jeśli opowiem. ;:oj . Na wstępie następne zabawne czeskie słowo. Zakonnica to po czesku jeptiśka. Otóż kiedyś na zakładowej wycieczce zajechaliśmy do pięknego modrzewiowego kościółka w miejscowości Slanoniov. Zasiedliśmy w ławach, a przewodnik poszedł po zakonnicę, która oprowadzała po tym obiekcie.Z zakrystii wyszedł starszy człowiek, pewnie kościelny pyta" kde vaś provaditiel". Ja jakoś tak bez namysłu dumny ze swoje znajomości czeskiego bez zastanowienia odpowiedziałem" poszedł szukać jeptiśki". Miny tego biednego człowieka nie zapomnę do końca życia.
Moje górki
Rojnikowisko i nie tylko
Awatar użytkownika
Kawu
200p
200p

Post »

To jeszcze młody sznurek, ale w rejonie gdzie przebywał szosę są łąki których nikt dawno nie kosił i gadzina ma się dobrze. Wieś Przysłup w Bieszczadach posiada całe mnóstwo mieszańców żmijowatych spokrewnionych z zaskrońcami i bez kaloszy na łąkę się tam lepiej nie wybierać. "Są gady i co zrobić?"
mówi pani sołtys z Przysłupa. Poza żmijami i niedźwiedziami nic nam w Bieszczadach nie grozi. Wilk raczej omija człowieka, chociaż przeraźliwie wyje (w nocy)
Żeby nie było tylko o gadach, to trochę tamtejszych kwiatów:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

To rzeka Solinka
Moja Catalpa
Awatar użytkownika
Kawu
200p
200p

Post »

Jurku
Z pieczywa nie jem kminoveho chlieba, ale rohliky wchłaniam do przesady. Co do języka, będąc w obci Ćingov (Slovenski Raj) musiałem skrytykować w recepcji pensjonu ich dojazd, mówiąc. "Ale macie tu dziurawe drogi" Pani rzuciła długopis i zmierzyła mnie wzrokiem. Poprawiłem się mówiąc 'Tu máte diery v ceste.'
To wystarczyło. Mówię sobie o co jej chodziło? Drogi = drogy= narkotyki. No tak. wszystko jasne.
Moja Catalpa
Awatar użytkownika
semper
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kiedyś w czeskiej restauracji Polak poprosił o herbatę. Czekał bardzo długo i był bardzo zdziwiony kiedy kelner przyprowadził kobietę z garbem na plecach :;230
Niestety Czesi mają zwyczaj dodawać kminek do wszystkiego oprócz piwa, a ja go nienawidzę.
Moje górki
Rojnikowisko i nie tylko
Awatar użytkownika
Lady-r
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 3 lis 2006, o 12:35
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Zbyszku czy ja mogę dorzucić wędrowców w innych warunkach klimatycznych ;:306 tutaj super burza w Tatrach.

Obrazek
pozdrawiam Ania jestem na etapie wymieniania tego co mi się trafiło na to co mi się podoba ;)
Mój ogródek cz.1
Zadbajmy o zdrowie Moje domowe Ogródek Lady-r po przerwie
Awatar użytkownika
ZbigniewG
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jak dobrze że wątek sobie żyje samoistnie (dzięki miłym gościom) bo jestem w trakcie ważnych prac domowych ;:14
Pozdrawiam wszystkich i wracam do skręcania i przesuwania :roll:

Solinka ;:oj
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”