Ogród zwkwiat cz. 3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród zwkwiat cz. 3

Post »

Dziadkowie z wnukami ;:167 Ale piękne widoki lawendowe (prawie czuję ten zapach) i nie tylko. Jaki bujny tamaryszek. To moje klimaty. W zeszłym roku nabyłam na targach ogrodniczych (na Żuławach) kilka lawend i dosadziłam do 2 starszych, może też kiedyś doczekam się takiego efektu. Zosiu czy przycinasz lawendę? Len u mnie się nie rozsiewa, a szkoda (mam go już kilka lat). Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Hejka babciu Zosiu :wit a powiedz mi jaki wysoki ten Len rosnie? wczoraj kupilam sobie Felicje do wysiewu, bo mnie sie na opakowaniu spodobala i faktycznie ladna jest. Zastanawialam sie nad Porcelanka, bo mialam w zeszlym roku i tez ladna jest ale stwierdzilam, ze juz mialam, to cos innego teraz wysieje.
ps moja siostrzyca zostala ostatnio babcia i tez chodzi dumna jak paw ;:108
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 lut 2011, o 09:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bufo-bufo, Olu, lawendę przycinam dwukrotnie w czasie sezonu, wczesną wiosną, dobrze ponad 1/3 pędów i staram się je ukorzeniać (wychodzi dosyć dobrze) no i w czasie kwitnienia lub po w zależności od tego czy mi zależy na suszonym kwiecie czy nie, wtedy ścinam kwiaty plus 2-3 cm pędu.
Po przycięciu wyglądają tak,

Obrazek

Jule, Marto, po przeczytaniu Twojego postu od razu spostrzegłam, że na poprzednim zdjęciu jest zły podpis, FELICJA wygląda tak, tylko zdjęcie nieatrakcyjne, ale lepszego nie znalazłam,
len jest wysokości od 50 - 70 cm w zależności od jakości ziemi, ale u mnie nawet pod lipą w pełnym słońcu bardzo dobrze rośnie,
polecam, jeżeli Ci nie będzie przeszkadzało, że z niego trochę śmieciuszek (niejednokrotnie na glebie wkoło niego jest tak niebiesko jak na nim) ale ja to lubię, wygląda wtedy tak jakby się odbił w lustrze,
......gratuluję siostrze......
Jakie kwiatki pokazałam w poprzednim poście nie mogę sobie przypomnieć, ;:124

Ps. Przypomniałam sobie CZUBATKA z niej byłam naprawdę zadowolona.

Obrazek

Obrazek
Ogród zwkwiat,cz.aktualnaSzydełko
"Nie starzeje się ten, kto nie ma ma to czasu." Benjamin Franklin
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Zosiu masz prześliczne te lawendy. Moje niestety często przemarzają i cięcie wiosenne polega na wycięciu suchych pędów, przycięcie tych zdrowych nie daje takiego efektu. Też ukorzeniam te odcięte kawałki i uzyskałam kilka ładnych sadzonek. Poza tym zbieram nasiona i wysiewam. Len śliczny i bardzo go lubię. Miałam w tym roku jakiś wiecheć lnu kolorowanego przechowałam do wiosny i wysiałam. Po przekwitnięciu zebrałam i będzie na sianie w tym roku :lol:
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Ukorzenianie różyczek nie jest znów takie trudne .Robię to juz wiele lat .Czasem wszystkie sadzonki tak jak ubiegłej zimy mi poległy ,ale to ewenement .Lubię się bawić w ukorzenianie róż .Len jest śliczny .Też mam go w wielu miejscach .
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Maska, Marysiu, u mnie jeszcze nie zmarzły, ukorzeniam z powodzeniem ciekawa jestem jak postępujesz z nasionami? może spróbuję,

JAKUCH, Jadziu mam nadzieję na wymianę patyczków różanych w przyszłym sezonie ;:196

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Lilie cuuuuudne ;:167 A kiedy trzeba szanowny patyczek ciachnąć, żeby się zamienił w różę?
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
lanceta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 wrz 2010, o 19:39

Post »

Zosiu,piękne foty-wyrażne ,o roślinkach nie wspomnę..... ;:215
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

kania, Kasiu ja robię to w czasie czerwcowego kwitnienia, ścinam różę, odcinam kwiat, obrywam dolne liście, górne przycinam, do ukorzeniacza i do ziemi pod butelkę.........
........czekam z reguły do następnej wiosny, na zimę przykrywam liściami i zabezpieczam jak inne róże, te które ruszą na wiosnę na pewno się ukorzeniły,

lanceta , Lodzia, witam, korci mnie aby wysłać zamówienie na róże, może Ty też?
Awatar użytkownika
kania
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 maja 2009, o 10:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Dziękuję bardzo za przepis na własne róże ;:196 . Na pewno spróbuję. W zeszłym roku wsadziłam do ziemi ułamany przez przypadek pęd ale to było na wiosnę, pęd ułamał się przy odkrywaniu róży. Udało mi się wtedy ukorzenić okrywową Heidetraum. W tym roku za Twoją radą spróbuję zrobić sadzonki w czerwcu.
Krzaczki Kani
Krzaczki Kani(2)
Pozdrawiam :) - Kasia
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu, myślę, że gdyby wiosną naciąć pędów zeszłorocznych też by się ukorzeniły ale co by wtedy kwitło, a tak przekwitniętej róży nie żal wycinać a nawet trzeba, ;:196
Awatar użytkownika
Jule
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 kwie 2011, o 19:53

Post »

Az pobieglam zobaczyc swoje nasiona i masz racje, mnie sie tez pokickaly nazwy, bo Czubatke ubiorkolistna tez zakupilam, dlatego kwiat mi sie skojarzyl - tylko nazwa inna.
A jeszcze a propos patyczakow, to moze cos Ciebie u mnie zainteresuje z rozyc, to sie po kwitnieniu ciachnie. Gdzie bedziesz zamawiac roze? Moze bysmy sie wszystkie do Targoszyna wybraly? mialysmy z Lodzia jechac na wiosne poprzedniego roku ale wymarzly im wszystkie roze i nie bylo po co, to moze w tym roku sie uda.
Awatar użytkownika
zwkwiat
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jule, Marto pokażę Ci jeszcze jedno zdjęcie, wśród czubatki widać kwiat szczawika, całkiem przypadkowa sprawa, ale w tym sezonie posadzę je pewnie razem, podoba mi się ten zestaw.
Aha, po przycięciu ona się dalej rozkrzewia i kwitnie właściwie do mrozów,

Obrazek

Róże chcę zamówić w Rosarium, jesienią też tam zamawiałam, bardzo ładne krzaki, posadziłam pewnie z 18 szt. zobaczymy czy przetrwają zimę.
Teraz chodzi mi o odmianowe Rugozy oraz Kanadyjskie, nastawiam się na takie które wytrzymują pow. minus 35-40* bo przecież nie mogę wszystkich ubierać w ubranka. ;:185
Awatar użytkownika
Jatra
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 sie 2011, o 22:01
Kontakt:

Post »

;:138 ;:138

Jak slicznie u Ciebie , Ilie juz czuc nawet ich zapach ;:224 ;:224
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Zosiu dziękuję, zapisałam. Ja przycinałam lawendę tylko po zimie (ewentualne uszkodzenia). Pamiętam jak raz prawie zmarzła do zera, ale i tak odbiła, tyle że przerosła ją młodsza "sąsiadka". Ostatnio troszkę zainteresowałam się ziołami ...w przewodniku kieszonkowym (Paul Seitz, Rośliny przyprawowe i aromatyczne), jest podane że wykorzystuje się młode wierzchołki pędów (muszą być ugotowane) do przygotowywania dań jednogarnkowych, sosów i ryb, a suszone do aromatyzowania herbat, nalewek ziołowych i do kąpieli. Napisano też że lawenda ma działanie uspokajające, nasenne, przy migrenie i bólach głowy, a nalewka lewendowa do nacierania przy reumatyzmie. Super ziółko :) Tylko czemu nie ma tam nic o kwiatach a tylko o wierzchołkach pędów? To chyba nie jest to samo?
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”