Majka 411 - róże 2012 cz.3 (bliżej jesieni)

Zablokowany
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Majka 411 - róże 2012 cz.3 (bliżej jesieni)

Post »

Asiu, szczerze, gdym miała choć ciut nadziei, że mi te patyczki nie zmarzną to bym zostawiła.
Już tyle ich miałam i żadna mi nie przetrwała, wszystko co ponad kopczyk mi przemarza.
Miałam je nawet zabezpieczane na grubo agrowłókniną. Też nic nie dało. Teraz chcę spróbować kartonami.
Tak mała jest odległość miedzy naszymi ogrodami, a jednak ja mam zimniej. :) Może dlatego, że jest to miejsce gdzie dwie rzeki się łączą.
Awatar użytkownika
Rozanka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 lut 2009, o 13:19

Post »

Majeczko, dzięki za podpowiedź.
Jeżeli chodzi o pączusie końskie, to po przekompostowaniu są sypkie jak torf. Doskonale widać robactwo, które często jest grubości kciuka i białe. Czasem gdy jest mokre to się zbija w bryły i to je trzeba rozbić, żeby zobaczyć czy nie ma niespodzianek w środku.
Ten ze sklepu powinien być odkażany i wyprażany, żeby nie mieć niespodzianek, ale jest dużo droższy. Jak potrzebujesz trochę, to można sobie kupić ale jak ja potrzebowałam przyczepę to już byłby spory wydatek. Na szczęście mam tu koniki produkujące to złoto i mogę sobie grzebać w pryzmie do woli.
Wrzucę swoje 3 grosze do cięcia róż jesienią. Z moich obserwacji wynika, że dużo zależy od odmiany. Terminatorki można ciąć bez problemu, z wielkokwiatowymi i angielkami bym się wstrzymała.
Wyczytałam u Sybirkosa Rożynasa, że on obcina końcówki pędów przed zimą, żeby łatwiej było je zabezpieczać i żeby nie zostawiać resztek liści na szczytach pędów. Ale wiadomo, że on ma same mocarne róże.
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

A ja prawie zawsze zostawiam róże bez cięcia-co roku mam nadzieję, że zima będzie łagodna i pędy przetrwają :D W ciągu 8 lat tylko jedna była taka, więc spodziewam się powtórki korzystnych warunków. Optymistka :;230
Tnę jednak Berolinę jesienią, bo zwykle sięga 2 m, skracam do ok. metra, podobnie traktuję Casanova, Pascali-i koniec. Reszta czeka do wiosny. Niezłym pomyłem wydaje mi się skubanie liści, nie robiłam jeszcze tego.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Pewnie dlatego, że uprawiam róże zbyt krótko, jeszcze się łudzę nadzieją :lol: U mnie wcale nie jest cieplej. Mam ogród jeszcze bardziej na północ, w ogóle nie osłonięty od wiatrów (wieje ze wszystkich kierunków, głównie z północy i wschodu), na dodatek mieszkam "w dole" i podejrzewam, że mogą u mnie powstawać zastoiska mrozowe.

P.S. Jedyny plus mojego przewiewnego ogrodu jest taki, że nie mam problemów z mączniakiem. Różanka w OB UW jest porządnie osłonięta i jak weszłam tam po dłuższej nieobecności - niektóre róże - tragedia. Choć i u mnie w zeszłym roku odrobinę mączniaka się pojawiło, ale to w listopadzie i grudniu, śladowe ilości.
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Ewa-Rozanka, to ja jednak sobie kupię ten odkażany i wyprażany koński nawóz. Mam wstręt do robaków, lepiej żebym ich nie widziała.
Co do ciecia, cyt. ?żeby łatwiej było je zabezpieczać i żeby nie zostawiać resztek liści na szczytach pędów.? Ja robie dokładnie to samo. Bardzo dokładnie sprawdzam krzaczek przed zakopczykowaniem. Wszystko co słabe jest wycięte, a pod krzewem jest czyściutko. 8-)

Ewciu-majowa, zdejmuję liście, bo na nich jest mnóstwo chorób i robactwa.
Jak nie ma liści, to i mniej robaków. 8-)

Asiu, zastoiska mrozowe, chyba mi to tłumaczy dlaczego w moim rejonie są silne mrozy.
Ja też jestem w takim miejscu, gdzie jest znaczne obniżenie terenu.
Różnica temperatur to nawet 7 C.
Nie mam specjalnego kłopotu z mączniakiem.
Souvenir de la Malmasion jest przyczyną tego co mi sie pokazało w tym roku.
Muszę z tym coś zrobić w przyszłym sezonie. ;:108
Zdjęcia z 5 października :D
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

;:196
Awatar użytkownika
monimg
500p
500p
Od: 13 lut 2012, o 13:16

Post »

Pastellka jak marzenie. Mocno się wybarwiła. Ciekawi mnie jak będzie długo kwitła. Tak wszystkie ją zachwalacie, że może się na nią skuszę. Co prawda ten kolor mi nie bardzo pasuje, ale może się ją gdzieś wciśnie w ciemniejsze miejsce.
Awatar użytkownika
Ignis05
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 gru 2009, o 14:08

Post »

Maju :wink: Twój ogród wygląda bardzo elegancko. ;:oj
Bardzo mi sioę podoba, że jest taki ogarnięty , uporządkowany przez te wyraźnie wyodrębnione rabaty.
Mój teraz przyprawia mnie o ból głowy. Tym bardziej, że często pada deszcz, wieje wiatrzysko i nie ma jak
nawet pozgarniać liści. ;:131
:wit
Awatar użytkownika
Maddy77
500p
500p
Od: 2 maja 2012, o 18:48
Kontakt:

Post »

Maju widzę, że wywołałaś burzę w szklance wody tym cięciem jesiennym. To będzie moja pierwsza zima z różyczkami, ale pamiętam, że moja mama zawsze cięła różyczki na jesień na jakieś 50cm, a potem usypywała kopczyk. Tylko, że to były zwykłe róże wielokwiatowe i nie wiem czy to jest jakaś różnica?
Pastelka wygląda zjawiskowo ;:180 Kolorek ma fantastyczny ;:215
Widoki z szerszej perspektywy wyglądają obiecująco. Ogród na żywo musi wyglądać zjawiskowo ;:224
Wszyscy jesteśmy ciekawi nowej rabatki ;:224
Awatar użytkownika
ilona2715
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 wrz 2010, o 11:47

Post »

Majeczko, ślicznie, ale i tak czuję niedosyt, tylko jedno zdjęcie z szerszej perspektywy ;:223 , no dobra już nie męczę :;230 , mam nadzieję, że w przyszłym roku pokażesz więcej, ale masz ładny zieloniutki trawniczek, nie to co u mnie.
Już nie mogę doczekać się wiosny, żeby zobaczyć zdjęcia tych wszystkich powstających różanek, ależ lawina ruszyła :;230
Awatar użytkownika
robaczek_Poznan
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sty 2012, o 23:42

Post »

Majka, z uwagą przeczytałam całą dyskusję, jestem wdzięczna, że temat został poruszony, bo dla takich laików w temacie jak ja, to bezcenna wiedza. Oczywiście, każdy zrobi jak uważa, bo ile komentarzy, tyle opinii i to zrozumiałe. Ty masz jednak jeden argument nie do pobicia - wszyscy widzimy Twoje róże i każdy bez wyjątku pragnąłby mieć takie same zdrowe i cudnie kwitnące okazy ;:180 Ja trochę przycinałam końcówki pędów w czasie kopcowania, nie usuwałam jednak liści, a to brzmi sensownie, więc na pewno w tym roku usunę. Przekompostowany obornik też chciałam rozłożyć na rabaty różane, tylko plaga chwastów w perspektywie mnie odstrasza... ;:218
Zdjęcia październikowych róż obłędne ;:170
Pozdrowionka :-) Kasiek *aktualny wątek
*moje wątki*
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Dawno mnie ni było. Miło tak pospacerować po tak kwiecistym ogrodzie.
Ja nie przyłączę się do dyskusji o cięciu, ale o nawożeniu.
Czytałam kiedyś artykół, że koński obornik najlepiej nadaje się na gliniastą glebę. Natomiast na piaskach może zaszkodzic.
Ciekawe co na to Ewunia Taczunia, bo u niej przeciez żywy piach.
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41

Post »

Tak przy okazji usuwania liści - liście na pędach zimą chronią pąki przed mrozem - w przypadku usunięcia ich te szybciej przemarzają i to cała różnica.
Zarówno jesienią jak i wiosną przed usuwaniem kopczyków zbieramy liście z ziemi, zwykle zostają też liście ścięte z wiosennym przycinaniem róż. Potem rozgarniamy kopczyki i pryskamy miedzianem - żaden grzyb się nie zostanie.
Awatar użytkownika
magenta
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2010, o 19:18
Kontakt:

Post »

Majka :) jednak wydało się o przycinaniu :lol:
Ja swoją Gertrudę też przycięłam, bo miała 4 2 metrowe pędy i nie miałabym i tak gdzie takiej olbrzymki wsadzić. Twój ogród jest cudownie różany, a olbrzymie iglaki wzbudzają moją niepohamowaną zazdrość :twisted:
Czy tam na środku to oczko wodne?
Pozdrawiam
Keetee
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 paź 2010, o 00:18

Post »

Majka tak bym, chciała Biały Eden i Purple Eden :roll: a tu chyba kiszka ...jakbys wiedziała gdzie je capnąć to daj mi znać pliiis ;:196
Miłego dzionka , u mnie słońce sie ładnie rozkreca :uszy
Monikwiaty
1000p
1000p
Od: 27 lis 2011, o 23:59

Post »

Maju widoki jak zwykle zapierają dech, szkoda że nie da się mieć tych Waszych cudnych ogrodów tuż obok ,dobrze że mamy je dostępne dzięki forum:)
Pozdrawiam, Monika.
Wstążeczka
Zablokowany

Wróć do „Moje róże !”