Pomysł na ogród - amatorskie projekty do wykorzystania

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Zablokowany
Awatar użytkownika
Sosenki4
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 12:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pomysł na ogród - amatorskie projekty do wykorzystania

Post »

Nieco spóźnione życzenia
Obrazek
Awatar użytkownika
Rewi
1000p
1000p
Od: 17 lip 2012, o 11:50
Kontakt:

Post »

Sosenki4 dziękuje ;:196
adnawka, czyli ten prostokąt jest do zagospodarowania? A trawnik chcesz? :D
Zapraszam serdecznie służę pomocą, pozdrawiam Ewa! ;)
Pomysł na ogród-projekty do wykorzystania!,
Ogród rewii cz.III !
adnawka
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 19 wrz 2012, o 20:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam Ewo,
Od dawna czytam Wasze pogaduszki i wreszcie odważyłam sie na napisanie. Bardzo dziękuję za odpowiedź.
Co do mojego mini ogródka to - tak- chcialabym jakąś częśś trawnikową. Tutaj zresztą coś takiego jest , ale ten kawałek jest okropnie zapuszczony. Gdzie nie gdzie coś rośnie(cisy, jałowce). trawa to głownie chwasty , a jest to miejsce dosyć wyeksponowane , gdyż jest na niewielkiej skarpie.. Na pewno chcę trawy gdyż jestem w nich zakochana i hortensje, a poza tym WSZYSTKIE KWIATY ŚWIATA ;:
Każda podpowiedź będzie dla mnie wspaniała , gdyż sama nie mam żadnego pomyslu. W tym roku posadzilam pod ścianą na rabacie około 80 cm szerokiej różne kwiatki, bez ladu i skladu i choć było kolorowo, to wcale nie ciekawie.
Pozdrawiam Wanda
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 wrz 2011, o 08:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wstaw jakieś fotki, będzie Ewie łatwiej
adnawka
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Obrazek Obrazek Obrazek
Zdjecia nie są najlepsze i wydaje mi się, ze niewiele widać, ale może będzie jakies wyobrażenie o wielkości tej powierzchni.
Wanda
adnawka
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

I jeszcze 2 zdjęcia z późniejszego okresu
Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Rewi
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

adnawka pisze: Na pewno chcę trawy gdyż jestem w nich zakochana i hortensje, a poza tym WSZYSTKIE KWIATY ŚWIATA ;:
Tu będzie ciężko :;230
Ale ok, na wiosnę trzeba się zająć trawnikiem proponuje w tej kwestii już trochę poczytać :wink:
Mam już mniej więcej wyobrażenie twego cuda, ale z premierą chwile musisz poczekać :wink:
Czy w grę wchodzi przesadzania tych cisów i jałowców? :D
Ogród rewii cz.III !
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

adnawka, masz bardzo dużo pięknych roślin które trzeba "wyeksponować", masz pięknego perukowca którego trzeba przyciąć o 1/2 wysokości. Masz piękne berberysy. Pierwsze co to bym nie siał aksamitek i pozbył się "irysów" ? jak chcesz kwiaty to zdecyduj się na max 3 kolory. Najlepiej sadź w grupach uzupełniając je zimozielonymi np. zestawienie szałwi czerwonej z bukszpanami/cisami itp. Pod perukowcem posadził bym zielone jałowce płożące. Oczyść trochę teren ponieważ teraz jest za dużo gatunków roślin. Do bukszpanów i cisów dodał bym hortensje, kosodrzewiny i inne iglaste. Do tego doszły by kwitnące wrzosy i jednoroczne których jest masa, a Ty wybrałaś te "najgorsze" aksamitki ;:224

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale czy mieszkasz w bloku? to nie widzę sensu sadzenia niczego ponieważ nasze społeczeństwo jest ograniczone umysłowo i Twoja praca pójdzie na marne :wink:
Awatar użytkownika
Rewi
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

PiotrekP pisze: Nie wiem czy dobrze zrozumiałem ale czy mieszkasz w bloku? to nie widzę sensu sadzenia niczego ponieważ nasze społeczeństwo jest ograniczone umysłowo i Twoja praca pójdzie na marne :wink:
Tutaj się zgadzam 100%, trzeba to dobrze przemyśleć bo właśnie takich chorych "umysłowo" jest dużo ;:14
Ogród rewii cz.III !
adnawka
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Bardzo dziękuję za zainteresowanie moim ogródkiem. Każdy pomysł jest dla mnie cenny.
Ewa - tych chyba jałowcow nie mogę przesadzić bo są stare i my nie damy rady, a naprawdę nie są wcale imponujące.Jesienią usuwaliśmy żywopłot z ligustra, który straszył, bo miał same badyle, a pień był grubości ramienia. Jego korzenie to jakiś niekończący się koszmar. To samo dotyczyło mahonii.
Teraz posadziliśmy żywopłot z wiązu turkiestanu. Wyczytałam w internecie, że szybko rośnie - zobaczymy.
Piotrek P. - tak mieszkam w bloku, ale niskim 3-pietrowym. Na nasz ogródek nie wychodzi żaden balkon więc nie ma rzucania petów i innych smieci. Póki co sąsiedzi mi kibicują zachwycając się ,ze jest tak kolorowo i to tez zachęca mnie do wysiłku.
Piotrze powiedziałeś, uciąć perukowca o 1/2. Ja gdzieś czytałam, że perukowca się nie przycina więc go tak zostawiliśmy, a bardzo by mu przydało się skrócenie. Czy kiedyś coś takiego robiłeś?
Pomysł z wrzosami jest fajny, ale one kwitna jesienią, a co przez całe lato?

Dodam jeszcze, że ta ściana bloku jest po stronie południowej i operacja słońca jest niesamowita. Wszystko dodatkowo nagrzewa się od ściany. Reszta działki jest mocno zasłonięta ogromnymi klonami rosnącymi poza ogródkiem na skarpie .
Pozdrawiam
Wanda
Awatar użytkownika
PiotrekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

adnawka pisze: Piotrze powiedziałeś, uciąć perukowca o 1/2. Ja gdzieś czytałam, że perukowca się nie przycina więc go tak zostawiliśmy, a bardzo by mu przydało się skrócenie. Czy kiedyś coś takiego robiłeś?
Pomysł z wrzosami jest fajny, ale one kwitna jesienią, a co przez całe lato?
Perukowiec jak każda roślina znosi dobrze cięcie. Zawsze przycinam na wiosnę. Fakt nie powinno się go ciąć tylko ze względu na kwitnienie (mi tek kwiaty wcale się nie podobają).
Możesz zrobić rabatkę z wrzośców (kwitnie wiosną) i z wrzosów (kwitną jesienią). W okresie letnim robisz nasadzenia z roślin jednorocznych lub bylin np. funkie.
Pmysłów jest nieskończenie wiele , tylko trzeba mieć kasę i powierzchnię na której to wszystko wsadzimy. Pamiętaj jesną zasadę ... mniej gatunków a więcej roślin :wink:
Awatar użytkownika
Rewi
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Dawno nic nie było wrzucane coś dla odświeżenia :roll:
Obrazek Obrazek
Ogród rewii cz.III !
Awatar użytkownika
Dorota71
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2011, o 14:15
Kontakt:

Post »

Ojojoj jakie cudne oczko, muszę pomyśleć u siebie nad takim zestawieniem roślin. :heja
Pozdrawiam cieplutko -Dorota
Zapraszam serdecznie- Spis moich wątków.
Aktualne: Ogród Dom Hobby
adnawka
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Witam,
PiotrekP - obejrzałam sobie Twój ogród. Bardzo zadbany, elegancki, duze przestrzenie.
Na pewno wykorzystam to co pokazałeś na zdjęciu z berberysem, wrzosami i żurawkami. To mi się b.podoba, ale generalnie ja lubię więcej koloru. Uwielbiam kwiaty. Marzy mi się ogród, w którym od wiosny do jesieni jest kolorowo, porządni, przejrzyście. to jest mój problem. Czytam dużo, ale mętlik mam straszny, co wybrać, co by bardziej pasowało i kolorystycznie oraz potrzebami.
Poczytałam, ze zaocznie studiujesz na SGGW. Ja mieszkam dalej tylko 2 przystanki autobusowe.
Może wiosną zechcesz "rzucić okiem" na mój ogródek.
Zapraszam na herbatę z pysznym ciastem.
Ewa - fajne te propozycje. Na tym drugim projekcie z furtką i bukszpanami - zastanawiam się czy możliwe jest zastąpić to mietelnikiem. Co prawda roślina jednoroczna ,ale na pewno tańsza i szybko rośnie.
Oglądałam tez Twój ogródek i ten jest mi bliższy sercu - jest kolorowo , są lilie, róże ... ale jest porządek, harmonia.

Wszystkich forumowiczów bardzo serdecznie pozdrawiam i życzę wspaniałego Nowego Roku
sukcesów nie tylko w ogrodzie.
Wanda
Awatar użytkownika
usa1276
1000p
1000p
Od: 22 sty 2012, o 19:30

Post »

Wpisuję aby nie zgubić wątek wart częstego obserwowania
Rewi i Piotrze wasze pomysły z zagospodarowaniem rabat są świetne jestem pewna że każdy znajdzie tu coś dla siebie ;:138
Pozdrawiam Ula
Aktualny
Poprzedni
Zablokowany

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”