Achocha / Cyklantera / Dziki ogórek(Cyklantera pedata)
- Marcoo16
- 1000p

- Od: 24 mar 2013, o 15:55
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Achocha / Cyklantera / Dziki ogórek
U mnie tej wielkości jeszcze są okej

Pozdrawiam Marek
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
Mój "mały" zakątek... - czyli ogród i pogaduchy
Spraw, aby każdy dzień miał szansę stać się najpiękniejszym dniem twojego życia. [Mark Twain]
- BobejGS
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 31 lip 2013, o 17:44
- Kontakt:
No Marku zbiór rewelacja
Ja muszę jeszcze troszkę poczekać. Ale w tym roku nie liczę na takie zbiory, ale w następnym owszem 
- christinkrysia

- Od: 26 maja 2006, o 18:37
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja też zrywam ciut mniejsze ale w masie pędów i liści sporo przeoczy się i wtedy trafiają się różnej wielkości. Takie do faszerowania sa akurat.kaLo pisze:Nie wiem jak Twoje,ale moje tej wielkości mają byczą skórę.
A zbiór, owszem,owszem
U Ciebie "ta bycza skóra" może być przyczyną suchego stanowiska. Każdy ogórek lubi dużo wody a ten sezon szczególnie suchy przynajmniej w naszych stronach. Swoje bardzo często podlewam.
-
kalisto1986
- 50p

- Od: 1 wrz 2013, o 00:58
Ja zbieram takie około 4 cm i one są jeszcze ok, podejrzewam,że gdybym je przytrzymała dłużej na krzaku, to też skóra byłaby twarda.
Na razie jedliśmy na surowo i marynowałam je np z patisonami, papryką i co mi w rękę wpadło. Ostatnio otworzyliśmy słoik na spróbowanie i stwierdzam, że muszę je głęboko schować, bo zimy nie doczekają
Tylko, że u mnie z moich 3,5 krzaczków (pół dlatego,że padł i zostały tylko boczne pędy), nie mam, aż tak dużych zbiorów, żeby szaleć.
Na razie jedliśmy na surowo i marynowałam je np z patisonami, papryką i co mi w rękę wpadło. Ostatnio otworzyliśmy słoik na spróbowanie i stwierdzam, że muszę je głęboko schować, bo zimy nie doczekają
Tylko, że u mnie z moich 3,5 krzaczków (pół dlatego,że padł i zostały tylko boczne pędy), nie mam, aż tak dużych zbiorów, żeby szaleć.
- BobejGS

- Kontakt:
kaLo To jest jakiś lujtrus
Moje to na krzaku już długo i takie duże nie są. Moje bardziej takie jak u Marka.
-
kaLo

- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
To nie u mnie ,tylko na drugim końcu świata
.Wpisz hasło "recetas de caigua",to wyskoczy mnóstwo stron z przepisami na cyklantherę ,a w grafice są właśnie takie okazy,nawet kolczaste jak to nazwałeś, lujtrusy .
- BobejGS

- Kontakt:
Ahaaa..
Mój jeden krzak dziś zerwał się ze sznurków i położył na kukurydzy. Nie wiem czy jakoś go na konstrukcji ułożyć czy zostawić tak jak leży. Mam już pewien pomysł nad konstrukcją i bardziej się ku temu skłaniam, bo boję się o wiatr, który może je całkiem na ziemię położyć 
Moje cyklantery utworzyły piękną zieloną ścianę,ale owoców zerwałam dopiero kilka.

Takiej wielkości owoce próbowaliśmy i dla nas są super,tylko nie wiem czy uda się zebrać tyle owoców,żeby spróbować przyrządzić z nich jakieś potrawy

Takiej wielkości owoce próbowaliśmy i dla nas są super,tylko nie wiem czy uda się zebrać tyle owoców,żeby spróbować przyrządzić z nich jakieś potrawy
- BobejGS

- Kontakt:
Noo.. Ścianka wygląda super
Coś takiego właśnie chce w następnym sezonie utworzyć 
-
kaLo

Owszem wygląda.
Moja jest z tyczek do fasoli.PNĄCZE DOROSŁO DO 3 METRÓW I NA GÓRZE ZROBIŁ SIĘ KŁĄB,którego nie sposób rozebrać.Za rok zrobię ściankę wys.2,5 m i poziomą pergolkę,zobaczymy jak sobie poradzę ze zbieraniem plonów 
Zauważyłem,że C. tworzy 90% owoców na wys.ponad 2 m.
Zauważyłem,że C. tworzy 90% owoców na wys.ponad 2 m.
- BobejGS

- Kontakt:
No to u mnie to samo
Przerosły szopę o wys ok 2.30cm i 30cm wyżej zrobiło się rozwidlenie, część wspięła się na wiśnie rosnącą obok, a część zrobiło kłąb, aż wkońcu pod ciężarem spadł na kukurydzę.
Za rok skonstruuje podobną ścianke co ewa-s
Za rok skonstruuje podobną ścianke co ewa-s
U mnie cyklantera pnie się po siatce budowlanej postawionej pionowo, ma wtedy ok. 2m, zresztą dokładnie sama nie wiem. Jak niedawno wycięłam trochę róży rosnącej obok i dało to cyklanterze więcej słońca, w ciągu tygodnia urosła o 1/3 tego co było 
Najśmieszniejsze było to, że sąsiad się spytał czy to nie przypadkiem marihuana
Najśmieszniejsze było to, że sąsiad się spytał czy to nie przypadkiem marihuana
-
kaLo

A co,miał nadzieję