Pomidory - choroby i szkodniki - cz.7
- romaszka
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 31 gru 2010, o 23:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.7
Też jestem tego ciekawa 

- pilosula
- 100p
- Od: 26 cze 2012, o 14:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Odnośnie nasion to pytanie do mnie?
Jeszcze kilka zdjęć:

Ta łodyga się nie złamała, teraz nabrała wigoru

Jeszcze kilka zdjęć:

Ta łodyga się nie złamała, teraz nabrała wigoru

Tak, pytanie do Ciebie.
- pilosula
- 100p
- Od: 26 cze 2012, o 14:25
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
To nie są nasiona z akcji. Część na allegro część w pewnym sklepie z nasionami pomidorów.
Posiałam na próbę nasiona pomidora kupionego w sklepie w tych samych warunkach aby się przekonać czy to robale które mogły być w ziemi czy wina nasion...cokolwiek
Posiałam na próbę nasiona pomidora kupionego w sklepie w tych samych warunkach aby się przekonać czy to robale które mogły być w ziemi czy wina nasion...cokolwiek
Dziękuję za odpowiedź. 

-
- 100p
- Od: 9 cze 2012, o 08:46
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Dzięki wielkie. Chyba będę musiał prysnąć wszystkie. Na dwóch obok, też zauważyłem podobne plamki, tylko mniejsze.kozula pisze:Mkwapisz, sadzonka alternariozę.
Z początku myślałem że to niedobory żelaza spowodowane nienajlepszym ostatnio światłem. Pogoda trochę nie rozpieszcza.
Pozdrawiam
MK
Marcin
To temat o pomidorach ale wtrącę się z papryką .

http://img51.imageshack.us/img51/8750/li2a.jpg od góry w lepszej jakości
http://img163.imageshack.us/img163/6129/80683790.jpg od spodu w lepszej jakości
co to za intruzy ? jak je zwalczyć ? od spodu liścia widać że cały jest w jakiś jajkach ;/

http://img51.imageshack.us/img51/8750/li2a.jpg od góry w lepszej jakości
http://img163.imageshack.us/img163/6129/80683790.jpg od spodu w lepszej jakości
co to za intruzy ? jak je zwalczyć ? od spodu liścia widać że cały jest w jakiś jajkach ;/
- kozula
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Kontakt:
Pilosula, mnie najbardziej interesuje spodnia strona liścia. Najlepiej byłoby widzieć sadzonki na żywo, ale przypuszczam że te zmiany mogą być pochodzenia fozjologicznego. U mnie takie cóś występowało po szczepieniu pomidorów, kiedy siewki przed szczepieniem były przetrzymywane w zbyt niskiej temperaturze i miały widoczny niedobór fosforu. Warunkiem wystąpienia podobnych zgrubień nerwów i plamek jest zraszanie liści (przy niedoborze fosforu). Nie wiem czy jeszcze coś innego może dawać takie zmiany.
Jeśli na młodych liściach nie będzie podobnych zmian, możesz spać spokojnie. Gdyby się cokolwiek działo, daj nowe zdjęcia, bo równie dobrze to może być początkiem jakiejś choroby.
Zmiany faktycznie przypominają skutki żerowania wciornastków, więc łatwo się nabrać.
Pozdrawiam, kozula
Jeśli na młodych liściach nie będzie podobnych zmian, możesz spać spokojnie. Gdyby się cokolwiek działo, daj nowe zdjęcia, bo równie dobrze to może być początkiem jakiejś choroby.
Zmiany faktycznie przypominają skutki żerowania wciornastków, więc łatwo się nabrać.
Pozdrawiam, kozula
Dzięki , w takim razie w poniedziałek wystawiam je pod folię i pryskam a na noc wstawiam do pomieszczenia gospodarczego .Polecasz jakieś konkretne środki ?
Przesuszyłem swoją rozsadę pomidorów. Pomidory miały za sucho i prawie zaczynały więdnąć, podlałem je ciepłą wodą z akwarium i liście pozwijały się do środka. Wiem, ze zle zrobiłem przesuszając je. Przedobrzyłem w drugą stronę. Ale nie było u mnie dziś słońca i przez ostatnie dwa tygodnie, właściwie było ciemno, więc odkładałem podlewanie. W momencie podlewania liście były mocno zielone, trochę szarawe.
Liście pozwijały się do środka. Czy pomidory odżyją? Odreagują to jakoś? Nie więdną, tylko się zwinęły, jakby od szoku.
Liście pozwijały się do środka. Czy pomidory odżyją? Odreagują to jakoś? Nie więdną, tylko się zwinęły, jakby od szoku.
Moje pomidory odżyły. Niepotrzebnie panikowałem
A czy spotkał się ktoś z was z pomidorem pozbawionym całkowicie stożka wzrostu? Oto zdjęcie:

- bioy
- Od: 7 maja 2012, o 12:04
W którymś z pomidorowych tematów ktoś miał podobny problem.
Ja miałem takiego Marmande, gdzie nie widziałem stożka wzrostu, a potem pojawił się nie wiadomo skąd
Żeby nie było, że mam problemy ze wzrokiem to dodam, że wszyscy domownicy również nie mogli go dostrzec
Ja miałem takiego Marmande, gdzie nie widziałem stożka wzrostu, a potem pojawił się nie wiadomo skąd

Żeby nie było, że mam problemy ze wzrokiem to dodam, że wszyscy domownicy również nie mogli go dostrzec

Pozdrawiam, Jacek
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
Według mnie nie pojawi się niestety stożek wzrostu w tym pomidorze 

zostawię go i zobaczę co się dalej stanie, ale pewnie i tak odrzucę w ramach selekcji.
- kozula
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Kontakt:
Ogrodnikk, zależy co będzie w małych opakowaniach w sklepie. Najczęściej można dostać Nissorun.
Alembik, taki pomidor odbija z kątów liścieni. Trzeba na to trochę poczekać.
Pozdrawiam, kozula
Alembik, taki pomidor odbija z kątów liścieni. Trzeba na to trochę poczekać.
Pozdrawiam, kozula