Annar - mój ogród.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Annar13
1000p
1000p
Od: 4 maja 2012, o 12:31
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Annar - na razie szkółka...

Post »

kwiaty_poli - Dziękuję bardzo.

sweety- dziękuję :) w miejscach słonecznych wszystko kwitnie, w półcieniu w pąkach :)

I dziś znowu upał ;:3
Dopiero co skończyłam sadzić liliowce od Izy (naszej forumowiczki), które dostałam wczoraj, to właśnie przed chwilą przyjechala paka z Lukon Bulbs :? Zdziwiona byłam - po trzech dniach od zamówienia :shock: A dziś rano dopiero im przelew wysłałam ;:202
Sadzonki z LB bardzo małe, adekwatne do ceny, natomiast od Izy mega duże , pięknie zapakowane i wszystkie z etykietami ;:167
Pełen profesjonalizm :D Od dziś będę jej wierną klientką :wink:
I jeszcze od Geni paka w drodze :shock: ... Tak to jest jak się ma liliowcową chorobę.
Najpierw zamówienia, a potem problemik gdzie to posadzić ;:124 Znowu muszę skopać kawałek darni, a komary to mnie dziś chyba żywcem zjedzą ;:174

Tak nawiasem, to chciałabym zamówić na jesień lilie z Lukon Bulbs, ale pewnie najtaniej byłoby zrobić jakieś zamówienie wspólne.
Może są chętne jakieś Wielkopolanki z okolic Poznania i Tarnowa Podgórnego ?
Awatar użytkownika
Dobrosia
200p
200p
Od: 1 cze 2013, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam Cię Aniu! Miałam potężne zaległości w Twoim wątku, trochę je nadgoniłam i .... jestem zachwycona!!! Jakie Ty masz piękne liliowce!!! I ile ich!!! Nabrałam wielkiej ochoty na zrobienie sobie jakieś rabaty liliowcowej. A pająków nie znałam. Zaskoczył mnie rozmiar kępy pysznogłówek, wygląda jakby miała kilka lat. Czyli dla mojej pysznogłówki też jest nadzieja, że wiosną będzie można ją rozdzielić.
Doczytałam, że Twój ogródek to jest tak naprawdę ogródkiem teściowej. Czyżbyś później planowała przesadzanie roślinek?
Za to, że przygarnęłaś biednego kotka masz wielkiego buziaka ;:196
Po nadrobieniu Twojego wątku uważam Cię za specjalistkę od liliowców i w związku z tym mam do Ciebie prośbę. Powiedz mi proszę, kiedy najlepiej sadzić liliowce oraz czy one muszą być w słońcu?
Pozdrawiam Cię serdecznie i szczerze gratuluję ogrodu ;:333
Awatar użytkownika
kogra
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 maja 2007, o 18:02

Post »

Super fotki robisz Aniu. ;:333
Widzę, że niezłe zakupy zrobiłaś.
Ciekawe te pelargonie, nie widziałam jeszcze takich.
Grażyna.
kogro-linki
Awatar użytkownika
Ellaa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 lip 2008, o 23:59
Kontakt:

Post »

Aniu extra fotki ;:215 Z wielką przyjemnością się je ogląda ;:215
Takiego żuczka, jak ten na lilii, jeszcze nie widziałam, bardzo ciekawie wygląda.
Ale się obkupiłaś :shock:
Będzie pięknie jak te rośliny się rozrosną ;:333
Awatar użytkownika
Bufo-bufo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2009, o 20:31

Post »

Szkoda, że monitory nie przekazują zapachów.. Złota lilia Saltarello - jest wspaniała. Poza tym wszystko bardzo ładne i jakie ilości.
Awatar użytkownika
Maska
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2012, o 19:39
Kontakt:

Post »

Aniu śliczne kwiaty pokazałaś wszystkie z nazwiskami! Piękne floksy, lilie, groszki, liliowce, dalie. Zamówienia wspaniałe - gratuluję zakupów ;:63
Awatar użytkownika
Annar13
1000p
1000p

Post »

Dobrosia - dziękuję bardzo i cieszę się, że już jesteś na FO :) Liliowce jak najbardziej teraz, zdążą się porządnie ukorzenić do zimy.
Sadziłam też wczesną wiosną i późną jesienią kiedy większość szkółek wysyła w tym czasie rośliny :) Liliowce sa bezproblemowe - polecam ;:333 Można wszędzie je ładnie wkomponować.
Pysznogłówka rozrasta się mega szybko ;:oj Opanowała już sporą część mojej rabaty i nikt koło niej nie może przejść obojętnie.
Oczywiście, że zamierzam wszystko przesadzać :wink: Będę wtedy miała spore kępy i duzy wybór w układaniu kompozycji. Na razie to one rosną jak chcą :) Za kociaka dziękuję ;:167 właśnie śpi mi na nogach :) Zrobił się z niego pieszczoch i wszędzie za mną biega.

kogra - dziękuję :) Oj tak zakupy ogromne - a mialo ich być już niewiele. Nawet mój M nie wie o nich :wink:
Ale szczerze mówiąc to moje hobby i zamiast nowej komórki czy TV ( nie mam telewizora w domu) albo innych nowinek wolę kupic roslinki.
Pelargonie mam od zeszłego roku, te ciemniejsze ze szkółki, a jasno różowe od 'fuchsiahybrida'

Ellaa - dziękuję bardzo :wit Już się nie mogę doczekać łanów liliowców takich jak np. u Ciebie :)

Bufo-bufo - Saltarello jest cudowna i najpiękniej pachnie z OT, przynajmniej z tych co mam :D Technika goni do przodu, jeszcze trochę i pewnie będziemy mieli i zapach ;:oj

Maska - dziękuję bardzo. Na razie muszę przestać z tymi zakupami, choć to trudne :)
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Szalejesz kobieto. Ja już nie pamiętam kiedy jakąś roslinkę kupiłam, w ty w hurtowych ilościach to robisz :D
Muszę pomysleć nad tym penstemonem.
Awatar użytkownika
anym
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 4 kwie 2013, o 19:01

Post »

Aniu u Ciebie wszystkie kwiaty piękne, zdrowe po prostu bajeczne, oczopląsu dostaje i brak mi słów ;:oj Pozostaje mi tylko pozdrowić Cię serdecznie ;:196
Wierzę, że są kwiaty, które się rodzą z spojrzeń ludzkich oczu. Anka
Moje wątki, Aktualny
Awatar użytkownika
byna
500p
500p
Od: 18 maja 2009, o 19:18

Post »

Aniu, jak będziesz przesadzać rośliny i powstaną jakieś nadwyżki to ja poproszę: floksy pysznogłówki, dalie, i inne, których już nazw nie pamiętam. Ale zrobiłaś mega fajne zakupy hostowe ;:108 ;:108. Pisałaś o zapylaniu liliowców, wiesz co muszę spróbować. Mogę mieszać co chcę, czy są jakies reguły, których muszę przestrzegać? Prosze o kilka wskazówek. ;:196

....................
U Grażyny w ogrodzie
Awatar użytkownika
e-genia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 19:01

Post »

Witaj Aniu liliowiecKandy Lipstick ma pięknu różowy kolor , ma duży kwiat?
Awatar użytkownika
Annar13
1000p
1000p

Post »

Margo2 - oj tak, już niedługo przestanę, bo mi miejsca zabraknie :wink: Penstemon bezproblemowy :)

anym - dziękuję bardzo i również serdecznie pozdrawiam :wit

byna - akurat nadwyżki będę miala właśnie floksów, pysznogłowek i dalii :)
Zakupy hostowe sa od Igi przy okazji zamówienia żurawkowego :) Musiałam cos w końcu posadzić innego niż liliowce :wink:
Specjalista od liliowców to ja nie jestem, ale zapylanie jest proste :)
Liliowce zapyla się między 10-12 rano, wtedy pyłek nie jest mokry i starczy czasu na zapylenie - trwa to ok 7h
Zapylasz tetraploidy z tetraploidami i diploidy z diploidami. Można zawsze sprawdzić w internecie wczesniej, który jest który. Starsze odmiany to zwykle diploidy, nowsze tetraploidy. Odrywasz pręcik z pyłkiem z jednego kwiatu i nanosisz go na wybrany słupek innej odmiany. Dość dokładnie trzeba omieść go pyłkiem, wtedy widac jak robi się żółty. I to wszystko ;) Gdy zbliża się deszcz to można zakładać kapturki z folii aluminiowej by woda nie spłukała pyłku. Kawałek folii zwijasz na ołówku i zakładasz taką rurkę na słupek - robiąc daszek :)

e-genia - Candy Lipstick ma dwa odcienie różowego - jest bardzo 'landrynkowy' pośród innych liliowców. Pierwsze kwiaty były większe, kolejne są mniejsze, ale to pewnie efekt suszy :? Kwiat średni ok. 13-15cm, wysoki na 60cm, Semi-evergreen.
Awatar użytkownika
Annar13
1000p
1000p

Post »

Upały mnie ostatnio wykańczają ;:3 Mam totalne zmęczenie materiału :wink:
Kiedy w końcu ten deszcz spadnie. Pomimo podlewania roślinki wyglądają tak sobie.

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Wroblica
200p
200p
Od: 10 lis 2009, o 14:31

Post »

;:oj Nie widziałam jeszcze białej pysznogłówki...pięknie wygląda!
Awatar użytkownika
Annar13
1000p
1000p

Post »

I jak to pysznogłówka szybko się rozrasta :)

I jeszcze kilka zdjęć, bo potem czasu nie bedzie

Liliowiec Arctic Snow - wcale biały nie jest, a raczej kolor kości słoniowej

Obrazek

Catherine Woodbury

Obrazek

Oranżowa Laguna

Obrazek

Outrageos

Obrazek

RUFFLED APRICOT

Obrazek