Grzyby na działce: PIERŚCIENIAK, SHI-TAKE I INNE.
Re: Grzyby na działce: PIERŚCIENIAK, SHI-TAKE I INNE.
Nie ma co kpić, z kuchni i medycyny japońskiej, bo jakby się nie wydawała dziwną, Japończycy należą do najdłużej żyjących narodów na świecie.
Grzybiarze, szczególnie tam, gdzie jest ich więcej niż grzybów, zadeptują niestety las. Sam to czasami niestety czynię - dlatego od jakiegoś czasu mocno odpuściłem.
Z trzeciej strony, z punktu widzenia europejskich dietetyków, nie ma nic bardziej ciężkostrawnego i nieprzyswajalnego niż grzyb.
Grzybiarze, szczególnie tam, gdzie jest ich więcej niż grzybów, zadeptują niestety las. Sam to czasami niestety czynię - dlatego od jakiegoś czasu mocno odpuściłem.
Z trzeciej strony, z punktu widzenia europejskich dietetyków, nie ma nic bardziej ciężkostrawnego i nieprzyswajalnego niż grzyb.
Pozdrawiam
Adam
Adam
Re: Grzyby na działce: PIERŚCIENIAK, SHI-TAKE I INNE.
eee tam zaraz kpić z kuchni japońskiej..nie dość, że faktycznie długo żyją to i nie są grubasami, tu akurat zajmują jedno z ostatnich miejsc w statystycznym świecie.
Ale o magicznym grzybku tu mowa i hmmm reklama dźwignią handlu zawsze była
Ale o magicznym grzybku tu mowa i hmmm reklama dźwignią handlu zawsze była
Re: Grzyby na działce: PIERŚCIENIAK, SHI-TAKE I INNE.
Czy ktoś suszył Shiitake i potem mielił na proszek? Wydaje mi się że jako grzyb
bardzo aromatyczny (wręcz najbardziej ze znanych mi dotychczas)
powinien się doskonale nadawać w tej właśnie postaci do
sporządzania sosów.
bardzo aromatyczny (wręcz najbardziej ze znanych mi dotychczas)
powinien się doskonale nadawać w tej właśnie postaci do
sporządzania sosów.
Re: Grzyby na działce: PIERŚCIENIAK, SHI-TAKE I INNE.
Mam dwa worki zrębków z orzecha włoskiego, da radę je wykorzystać do zaszczepienia shitake, czy lepiej przeznaczyć na boczniaka?
Boczniaka uprawiam, shitake jeszcze nie próbowałem.
Boczniaka uprawiam, shitake jeszcze nie próbowałem.
Re: Grzyby na działce: PIERŚCIENIAK, SHI-TAKE I INNE.
Jak nie spróbujesz, to się nie przekonasz....
Boczniak jest powszechny i dostępny, np. teraz w Biedronce.
Shiitake nie.
Moja, osobista opinia i mojej rodziny jest taka - że Shiitake to najsmaczniejszy grzyb.
Ale za to boczniak najprostszy w uprawie.
Boczniak jest powszechny i dostępny, np. teraz w Biedronce.
Shiitake nie.
Moja, osobista opinia i mojej rodziny jest taka - że Shiitake to najsmaczniejszy grzyb.
Ale za to boczniak najprostszy w uprawie.
Re: Grzyby na działce: PIERŚCIENIAK, SHI-TAKE I INNE.
O toto... najprostszy w uprawie... z tym się zgadzam 100%
co do smaku... szału nie ma
Mam chrapkę na shitake, tylko jak to rozegrać? Pomysł jest taki: zapakować zrębki do grubego worka foliowego, dodać grzybni na zbożu, ubić .... i co dalej? Piwnica a potem na dwór? czy trzymać w piwnicy cały czas?


Mam chrapkę na shitake, tylko jak to rozegrać? Pomysł jest taki: zapakować zrębki do grubego worka foliowego, dodać grzybni na zbożu, ubić .... i co dalej? Piwnica a potem na dwór? czy trzymać w piwnicy cały czas?
Re: Grzyby na działce: PIERŚCIENIAK, SHI-TAKE I INNE.
Czy ktoś z zainteresowanych tym wątkiem zauważył już u siebie jakąś aktywność grzybów? Interesują mnie posadzone w ogrodzie, nie te pędzone w garażach i piwnicach.
U mnie jeszcze nic...
U mnie jeszcze nic...
Re: Grzyby na działce: PIERŚCIENIAK, SHI-TAKE I INNE.
U mnie śnieg zalega więc siłą rzeczy grzybnia stop.
- NITKA
- 1000p
- Posty: 1232
- Od: 29 sie 2010, o 11:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Grzyby na działce: PIERŚCIENIAK, SHI-TAKE I INNE.
Moje boczniaki zaszczepione na pniach w ogrodzie śpią snem sprawiedliwego, ale też jeszcze śnieg zalega..
pozdrawiam, Anita
- jode22
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 4156
- Od: 22 lut 2011, o 14:07
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Warszawa, Rembertów
Re: Grzyby na działce: PIERŚCIENIAK, SHI-TAKE I INNE.
W OBI widziałam suchą grzybnię w torebkach - boczniaki i Shi-take, słyszeliście o czymś takim 

- kanclerz
- 500p
- Posty: 505
- Od: 15 lip 2012, o 13:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: lubelskie
Re: Grzyby na działce: PIERŚCIENIAK, SHI-TAKE I INNE.
u mnie tez cisza w ogrodzie 

-
- 50p
- Posty: 80
- Od: 19 lut 2012, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Lokalizacja: Wysokie k. Nowego Sącza
Re: Grzyby na działce: PIERŚCIENIAK, SHI-TAKE I INNE.
Ja na dziko rosnącym boczniaku, swoją drogą nie wiedziałem, że tam rośnie, kilka dni temu znalazłem wielką kępę owocników. Wykorzystał te kilka dni ciepła i wyrósł. A w panierce bardzo smaczny byłartur1968 pisze:Czy ktoś z zainteresowanych tym wątkiem zauważył już u siebie jakąś aktywność grzybów? Interesują mnie posadzone w ogrodzie, nie te pędzone w garażach i piwnicach.
U mnie jeszcze nic...

Re: Grzyby na działce: PIERŚCIENIAK, SHI-TAKE I INNE.
A ja wciąż czekam. Teraz przycinam drzewka i krzewy, gałęzie sieczkuję i przysypuję miejsca
gdzie umieściłem grzybnię. W poprzednim roku sporo miałem grzybków w ogrodzie, ale
chcę im zapewnić ciągłość. Dlatego dostarczam im pokarmu celulozowego.
gdzie umieściłem grzybnię. W poprzednim roku sporo miałem grzybków w ogrodzie, ale
chcę im zapewnić ciągłość. Dlatego dostarczam im pokarmu celulozowego.
- Tula
- Przyjaciel Forum - gold
- Posty: 1228
- Od: 7 lut 2009, o 15:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Lokalizacja: Wyższe Partie Apeninów
Re: Grzyby na działce: PIERŚCIENIAK, SHI-TAKE I INNE.
U mnie jeszcze wszystko spi. Kilka pniakow wyglada obiecujaco, ale tez kilka chyba zupelnie zezarla zielona plesn.
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
Re: Grzyby na działce: PIERŚCIENIAK, SHI-TAKE I INNE.
Info dla matty.
Masz super wyniki. Moje to już powędrowały do ogrodu, w tym roku tylko przysypuję miejsca wkopania ich mieszanką różnych posieczkowanych gałęzi z drzew i krzewów ogrodowych (ale tylko liściaste) oraz miskantem słoniowym.
Na razie nic nie wychodzi, ale miejsca te są wciąż przysypane śniegiem.
Moja rodzina już nie może się doczekać pierwszych zbiorów wiosennych. Ograniczam się
do boczniaka ostrygowatego, mikołajkowego oraz shiitake. Na dziko posiał się i rośnie
ucho bzowe, ale tego nie chcą konsumować.
Mikołajkowy (wg rodziny) najsmaczniejszy jest w panierce. Shiitake zaś po 1 min. przesmażeniu
wg przepisu chińskiego, krótko by był jędrny, sprężysty. Zaś ostrygowaty - duszony w śmietanie.
Masz super wyniki. Moje to już powędrowały do ogrodu, w tym roku tylko przysypuję miejsca wkopania ich mieszanką różnych posieczkowanych gałęzi z drzew i krzewów ogrodowych (ale tylko liściaste) oraz miskantem słoniowym.
Na razie nic nie wychodzi, ale miejsca te są wciąż przysypane śniegiem.
Moja rodzina już nie może się doczekać pierwszych zbiorów wiosennych. Ograniczam się
do boczniaka ostrygowatego, mikołajkowego oraz shiitake. Na dziko posiał się i rośnie
ucho bzowe, ale tego nie chcą konsumować.
Mikołajkowy (wg rodziny) najsmaczniejszy jest w panierce. Shiitake zaś po 1 min. przesmażeniu
wg przepisu chińskiego, krótko by był jędrny, sprężysty. Zaś ostrygowaty - duszony w śmietanie.