U Oliwki - 2012

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: U Oliwki - 2012

Post »

Jednak nie zniknął mój jagodowiec Oliwko :heja .Dzisiaj zobaczyłam jego kwiat wystający z kępy gożdzików ,a jeszcze wczoraj miałam mieszane uczucia ,bo sadzonkę dostałam od śp. Krysi .
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 24 mar 2008, o 13:31
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bardzo się cieszę :D Naprawdę. Właśnie ze względu na Krysię.
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
100krotka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 gru 2008, o 20:11
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Uwielbiam te krzyżówki pierwiosnków! Nigdzie tak, jak u nich nie widać tej różnorodności, i to juz w następnym pokoleniu. Ale ten pomarańczowy to Ci wyszedł ciekawy...;-)
Oj, też bym mogła nie wychodzić z ogrodu...
"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Za to uchowały się omszone :D W zeszłym roku jednego nie moglam znaleźć, teraz widzę, że zakwitnie. Mam całe dwa :;230 I kilka własnych siewek z zeszłego roku.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Deirde
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 cze 2007, o 10:41

Post »

Oliwko - sprawdź czy nie masz kwieciaka malinowca - miałam dziś pierwszy atak, pewnie po następnym nie będę mieć kwiatów na Canary Bird.
Awatar użytkownika
Alionuszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 cze 2009, o 23:21

Post »

Oliwko i wiosną u Ciebie kolorowo i przepysznie... :D A jak różyce się mają ,czy szkodniki ruszyły ...?,bo u mnie pełną parą zaczęły żerowanie...Bardzo dobrze przezimowały rugosy ,Alberic Barbier juz wykopany ,nie miałam już do niego siły ... :roll: Zastąpiłam innym ramblerem,dzisiaj nastąpiła wymiana i po paru godzinach roboty miałam dosyć ,...ale nie zraziło mnie do ponownych obserwacji pod wieczór... :wink: A jak Twój ...czy dajesz mu jeszcze szansę... :wink:
Pozdrawiam Nela
Ogródkowe rozmaitości
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47

Post »

Myślałam że Albertic Barbier tylko u mnie tak marnie rośnie.Drugi rok nie wypuścił nawet porządnego pędu,jak go posadziłam tak sobie tkwił.Teraz nie daje oznak życie ,chyba przestał się męczyć i odszedł w niebyt. ;:222
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

100krotko - właściwie to sam sobie wyszedł. Ja tam w tym palców nie maczałam ;:224
W sumie to już jest po pierwiosnkach i tulipanach. W tych upałach szybko zwiędły. Nawet samej mi się nie chciało wychodzić do ogrodu, bo można było paść.

Ewo - omszone mnie nie lubią. Próbowałam i nic z tego. Padły, a te zwykłe obok rosnące, rosną nadal.
Nie wiem, w czym tkwi tajemnica sukcesu :roll:

Gosiu - tak jak pisałam w różanym, na razie nie widziałam, a już rozróżniam gada po tym długim ryjku.
Już wcześniej pryskałam Confidorem, tak z 10 dni temu, może to pomogło?

Nelu - robale wszelkiej maści grasują :evil: Zwłaszcza nimułki i skoczka dużo widzę :evil:
Alberic nadal wegetuje, może nawet będzie mieć kilka kwiatów na 2 gałęzi, która przygięta do ziemi i przysypana, przeżyła.
Ale generalnie ta odmiana to pomyłka :?

Georginio - jak odszedł w niebyt, to masz po kłopocie, że tak powiem brutalnie.
Nawet bym to wolała od marnej egzystencji mojego. Jakoś sama z siebie nie mam serca go wykopać, póki żyje.
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37

Post »

U nas też upał od rana ale widzę idzie jakiś front od zachodu.Szkoda tylko,że po jego przejściu ma się ochłodzić.Kolejny szok termiczny ;:124 I rano obchodząc pozrywałam czubki tulipanów.Już skończony spektakl :(
Awatar użytkownika
lelumpolelum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2008, o 20:09

Post »

U mnie tylko botaniczne skończyły, zwykłe jeszcze kwitną, choć pewnie długo nie pociągną w tych upałach :wink: Zmierzam ku stworzeniu łanu różowo- białego i nawet małe cebulki, które posadziłam dla rozmnożenia próbują kwitnąć. Czytam o tych różanych szkodnikach i zastanawiam się, czy ja rzeczywiście mieszkam w miejscu z opóźnioną wiosną? U mnie nie miałyby na czym żerować...Wypadła mi tylko jedna sericea ale reszta róż ma dopiero zawiązki liści i nawet ich nie przyspieszam, zanim nie minie groźba przymrozków. Mszyce pojawiły się tylko na ukorzenianych patykach ale te stoją w foliaku, więc są do przodu :wink:
Cieszę się niewymownie, że nie kupiłam Alberica, choć rok po roku mnie kusił w ofercie Rosarium ;:136
Awatar użytkownika
oliwka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Olu - ja to samo :( Spędzam dzień na ogławianiu tulipanów... rozkwitły jeszcze takie najpóźniejsze drobne, żółte - one zawsze kończą u mnie tulipanowy sezon. No i , jakżeby inaczej :wink: , kolejne żółte, które dostałam kiedyś jako gratisa i bardzo fajnie rosną i się mnożą. Pogoda się zmienia, już się znowu zachmurzyło. Tak mamy trzeci dzień. Potem postraszy, ale deszczu z tego mało.
Jutro idę pierwszy dzień do pracy po przerwie :wink:

Beato - coś Cię szczęśliwie natchnęło z tym Albericem :D
A jak tam przy okazji Mermaid? Ja sobie odpuściłam, dość mam kapryśnic.
Moje tegoroczne nabytki już prawie wszystkie ruszyły, co mnie ogromnie cieszy. Ale kilka róż, to nadal niewiadoma. Np. Jacques Cartier- niczego prawie nie puszcza. Czy byłby w stanie przemarznąć? :shock:
Niewiele lepiej sytuacja z Carinalem Richelieu - pędy ma częściowo gołe. Trzeba będzie ciąć. :?
I donoszę, że opryski preparatami systemicznymi, cudów nie czynią. Dziś na Agnes znalazłam z 8 kwieciaków :evil:
Pozdrawiam Walentyna
aktualny
spis treści
Awatar użytkownika
Aszka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2008, o 15:37

Post »

Oliwko ,ciężko będzie po takiej przerwie ;:108
Idę do siebie szukać kwieciaków pokropiło trochę ale mniej niż ksiądz kropidłem :(
elsi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 sty 2009, o 17:26

Post »

Czytam o Twoich tulipanach i widzę pewne podobieństwo,
moje gratisowe żółte (nigdy bym ich nie wybrała) kwitną najdłużej,
jakby nie odczuwały tego upału.
U nas wczoraj przeszedł deszcz z gradem, podlane,
dzisiaj znowu upał, bujnie wszystko rośnie, chwasty przede wszystkim. :roll:
Biorę okulary i lupę, idę obejrzeć róże, skoro już alarmujecie.
Pozdrawiam. Elżbieta
Ogród Elżbiety
Awatar użytkownika
lelumpolelum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2008, o 20:09

Post »

Ach, bo to zdjęcie Alberica w ofercie to sama poezja :wink: Co do 'Mermaid', przyłożyłam się do niej jak nigdy do żadnej róży, dostała przewiewne ubranko z igliwia, owinęłam ją włókniną, w dodatku całe to ustrojstwo było demontowane przy ociepleniach... I co? I pstro ;:219 Trup jak się patrzy, przynajmniej w części powierzchniowej i bądź tu teraz człowieku mądry czy ciąć czy nie, skoro ona może zamrzeć na sam widok sekatora... Dobrze, że ją posadziłam na peryferiach słuchając intuicji, może się tam zastanawiać do lata czy odbić czy nie. Jakby ktoś pytał, to nie polecam w naszych okolicznościach przyrody ;:222
U mnie też kilka róż jest zielonych ale nic nie puszczają, potraktuję je gnojówką z pokrzywy ale dopiero, gdy minie groźba majowych przymrozków.
Z ,Jacques Cartier' mam mały zgryz- to patyk ukorzeniony zeszłego roku i właśnie zbiera się do kwitnienia... Powinnam oberwać ten kwiat, prawda?
Awatar użytkownika
JAKUCH
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 paź 2008, o 21:39

Post »

Walentynko też zaważyłam na różach wszelkie możliwe plagi .Łażę i sprawdzam co sie z nimi dzieje .Dzisiaj znów pozrywałam tyle pozwijanych listków . Niektóre tulipany też już poszły w niebyt zostało jeszcze parę ,które nadal kwitną .Wszystkie rośliny jakoś szybkościowo zakwitają i przekwitają
Pozdrawiam gorąco Jadzia.
Oaza Linki Grupa Śląsk, Aktualny wątek
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”