Sukulentowy Meksyk - ejacek
- theoria_
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 sie 2010, o 00:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Sukulentowy Meksyk
W 100% zgadzam się z Tomkiem i jest to rada szczególnie dla początkujących - im szybciej się określi kierunek rozwoju kolekcji tym lepiej, warto też sprawdzić jak rośliny, które wpadły nam w oko będą wyglądały za jakiś czas (kolekcja kolumnowców w bloku to kiepski pomysł, podobnie jak zbieranie samych roślin dorastających do dużych rozmiarów w kolekcji balkonowej) oraz jakie mają wymagania. Co innego kiedy ktoś ma miejsca pod dostatkiem i kasy jak lodu, np. Aga 

- nyskadu
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A ja się nie zgodzę
bo Tomek ma nie tylko Lobivie, ma wiele różnych pięknych kaktusików i pokazywał je tu na forum
i nie wydaje mi się, aby ktoś miał tylko i wyłącznie jeden rodzaj i nie wciskajcie mi kitu
A co do kasy to się zgodzę
, śmierdzi ode mnie pieniędzmi na odległość, no co zrobić niektórzy tak mają 

A co do kasy to się zgodzę

- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Tylko że u mnie na 200 kuwet 30x30cm lobiwki zajmują jakieś 185.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- nyskadu
Dobra, dobra, zobaczymy po powrocie w lutym, przypuszczam, że powoli ta granica będzie się zacierać. Lobiwki bedą z wolna przybywały a pozostałe w szybszym tempie dorównywały 

- theoria_
- Od: 3 sie 2010, o 00:54
- Kontakt:
... a pozostałe nie są przypadkowo kupione w szale zakupów w markecieblabla pisze:Tylko że u mnie na 200 kuwet 30x30cm lobiwki zajmują jakieś 185.

Nie mówię, że musi być jeden rodzaj. Może to być jedna Ameryka, albo dobrane wg innego klucza. Tak czy inaczej wskazane jest wiedzieć dokąd się zmierza

- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Niekonieczne. Jedziemy na lobiwki i parodie. Za kurduplami na pewno nie będę się uganiał. Buraki cukrowe też mnie nie interesują. W kolekcji mam materiał z jakiś 360 moich stanowisk lobiwek i może ze 15-20 rebucji, 20 parodii, 10 echinopis i pojedyncze gymno, noto, orojki i matukany. Do tego jakieś pojedyncze patyki.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- ejacek
- Od: 16 lis 2008, o 19:58
Nie wiem czy nie jest jeszcze inna sprawa znacznie ważniejsza
To nie czystośc gatunkowa kolekcji, a okreslenie ilości jaką można mieć , by samemu mieć dobre samopoczucie i możliwości opieki.
Niech nawet bedzie ten miszmasz , w końcu każdy lubi co innego , ale ścisłe ograniczenie np 100 szt i koniec bo na wiecej nie mam miejsca. Wg tego kryterium niektórzy okreslają też specjalizację. Nie zabiorą się za mamilarie mając tylko jeden balkon.
-- So 25 sie 2012 21:26 --

To nie czystośc gatunkowa kolekcji, a okreslenie ilości jaką można mieć , by samemu mieć dobre samopoczucie i możliwości opieki.
Niech nawet bedzie ten miszmasz , w końcu każdy lubi co innego , ale ścisłe ograniczenie np 100 szt i koniec bo na wiecej nie mam miejsca. Wg tego kryterium niektórzy okreslają też specjalizację. Nie zabiorą się za mamilarie mając tylko jeden balkon.
-- So 25 sie 2012 21:26 --
to zależy na ile da się jeszcze przedłużyć foliak, bo chyba już wchodzi w cień pod drzewanyskadu pisze:Dobra, dobra, zobaczymy po powrocie w lutym, przypuszczam, że powoli ta granica będzie się zacierać. Lobiwki bedą z wolna przybywały a pozostałe w szybszym tempie dorównywały

- nyskadu

Tomku ja wierzę w Ciebie, za parę lat będziesz jednym z największych posiadaczy kaktusów Rumia to będzie taki maly namiocik przy Twoich zbiorach:)
Jacku, drzewa można wykarczować i przeznaczyć na gril, ja tam widzę jeszcze dużo miejsca

- ejacek
Niektórzy dorzucają jeszcze Afrykę , szczególnie południe 

- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Mam jeszcze do dyspozycji jakieś 20m2 niezabudowanego południowego tarasu, południową ścianę domu i potencjalnie ze 30m2 powierzchni na wolno stojących stołach, które planuję niedługo zacząć rozstawiać po całym ogrodzie. Nie mniej cały czas biję się z myślami czy aby nie pozbyć się wszystkich rebucji i echinopsów.ejacek pisze:to zależy na ile da się jeszcze przedłużyć foliak, bo chyba już wchodzi w cień pod drzewa
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- przemo1413
- Od: 22 mar 2011, o 16:34
- Kontakt:
Jak by była jakaś mała wyprzedaż Rebucji to daj znać na pwblabla pisze: Nie mniej cały czas biję się z myślami czy aby nie pozbyć się wszystkich rebucji i echinopsów.

- ejacek
na pewno nawet u Ciebie Tomek gdzieś jest kres , i miejsca a jeszcze prędzej pewnie mozliwościblabla pisze: Mam jeszcze do dyspozycji jakieś 20m2 niezabudowanego południowego tarasu, południową ścianę domu i potencjalnie ze 30m2 powierzchni na wolno stojących stołach, które planuję niedługo zacząć rozstawiać po całym ogrodzie. Nie mniej cały czas biję się z myślami czy aby nie pozbyć się wszystkich rebucji i echinopsów.

(możliwości ogarnięcia wszystkiego)
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Kontakt:
Bardziej skończy się to u mnie wymianą materiału. Po co trzymać mi np. roślinki z numerami innych, jeśli wiem, że moje numery to dokładnie te same lokalizacje. To tylko dublowanie roślin i niepotrzebne zaangażowanie zasobów.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- nyskadu
Mieć wszystkie ze swoimi inicjalami
to już jakiś cel, a póżniej opisać je i wydać książkę