Chrapkowe doniczki cz. II

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
doromichu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2011, o 18:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Chrapkowe doniczki cz. II

Post »

Wow ale tutaj kolorowo tyle dwukolorowych roslinek
Awatar użytkownika
Nolinka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2012, o 09:54
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Jakie śliczności, niech zdrowo rosną i szybko puszczają korzonki. Super paczuszka, każdy by taką chętnie przygarnął ;:108
sylvi
1000p
1000p
Od: 26 sty 2012, o 17:54

Post »

Sliczne nowości, ja właśnie dziś dostałam paczkę od Patrycji, zawartość trochę podobna ;:224 do Twojej :lol:
Awatar użytkownika
Chrapka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2011, o 00:01

Post »

Oj tak, paczuszka sporo pomieściła. Wszystkie roślinki posadzone i mają prykaz od pani domu aby zdrowo i kolorowo go upiększały. A z drugiej stronyy miejsca coraz to mniej i mniej... już powybierałam najmniejsze doniczki jakie miałam dla tych nowości :( Na szczęście Monika /diament/ ma pomysła na "wieszaki" własnej produkcji. Pomysł bardzo mi się spodobał. Popracuję nad tym na pewno :)
sylvi
1000p
1000p
Od: 26 sty 2012, o 17:54

Post »

U mnie też już powsadzane :D korcił mnie Philodendron scandens, ale się powstrzymałam, bo jak sama piszesz z miejscem coraz gorzej. Ja osobiście to nie mam nic przeciwko temu, żeby kwietniki poustawiać na środku pokoju ;:224 ale inni domownicy, nie bardzo by się tym zachwycili ;:185
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 14 maja 2009, o 15:03
Kontakt:

Post »

sylvi pisze:a osobiście to nie mam nic przeciwko temu, żeby kwietniki poustawiać na środku pokoju

ja to osobiście porobiłabym parapety szerokości 2 metrów i powywalała kwietniki :;230

Basia - ale dostałaś paczkę ;:oj a ta Liska jaka cudnie wybarwiona ;:202 jak moja ;:224 filodendrona dziurawego też mam ;:224 dostał ostatnią szansę i skorzystał :tan
Chrapka pisze:Tak, jak pozostałe Hoje-ta również zamieszkała w podłożu dla storczyków-mam nadzieję, że tak właśnie powinno być?

szczerze? 1 raz w zyciu o tym słyszę :shock: ale niech wypowiedzą się specjalistki od hojek to i ja się czegoś mądrego dowiem ;:224
Pozdrawiam teraz z centrum... Aga
Oto moja mała "dżungla" --> part V; Spis moich wątków
Sprzedaję ładne sadzonki hibiskusa czerwonego pełnego
Awatar użytkownika
marta_lara
500p
500p
Od: 12 mar 2012, o 22:28

Post »

Ja znowu słyszałam że hoye to powinno się wsadzać do podłoża dla sukulentów z dodatkiem ziemi... ale wiem też że niektórzy uprawiają je w hydroponice...
Sama jestem ciekawa jak powinno być, bo muszę swoją wreszcie przesadzić ;:224
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

tak, w hydroponice hodują dziewczyny ;:108 pojęcia nie mam o tej metodzie i nie odważę się ;:223
ja swoje hoje wpakowałam do ziemi zwykłej uniwersalnej :;230 jedynie perlitu dodałam aby przepuszczalna była ;:224 i nie wiem czego chcieć od tej ziemi bo hoja jak mi się rozrosła to ;:oj i kwitnie jak szalona :heja
Awatar użytkownika
doromichu
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 mar 2011, o 18:41

Post »

ja to osobiście porobiłabym parapety szerokości 2 metrów i powywalała kwietniki :;230

ja jestem za ;:108
Awatar użytkownika
Chrapka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dwa lata temu trafiły do nas dwie wiekowe i zaniedbane Carnosy. Mieszkały w podłożu dla storczyków i w takie właśnie je wsadziłam bo wymagały przesadzenia i odmłodzenia. Takie wówczas znalazłam info w necie-nie jestem jednak w stanie przytoczyć gdzie to wyczytałam :? W każdym bądż razie mieszkają w storczykowym podłożu i mają się świetnie, rozrastają się. Nie kwitną ale to zrzucam na kark przesadzenia, zmiany miejsca i drastycznego cięcia, jakie wówczas przeżyły. Może jednak niech hoyowi specjaliści się wypowiedzą...
Jeśli chodzi o parapety to i ja nie miałabym nic przeciwko takim dwumetrowym, a że jeszcze nie wszędzie w domku je mam to może się skuszę :;230 Póki co doniczka przy doniczce-na oknach, na półkach i na podłodze. I większość w zwykłych, plastikowych pojemniczkach-osłonki zajmują za dużo miejsca :;230
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Basiu, wspaniała paczka, a wydawało się, że już nic tam więcej u siebie nie zmieścisz. :lol:
Kroton był w kompozycji z draceną i fittonią, którą kupiłam w marcu w carrefourze.Trochę ta kompozycja przerosła doniczkę i odsadziłam tego krotona na razie do osobnej doniczki i dołączył do żółtoosłonkowców, ale myślę, ze jemu tam pewnie będzie za ciemno, bo to ponad półtora metra od wschodniego okna.
Jeśli zmieści się do paczki, to ci go podeślę. :uszy
Co do hoi w hydroponice, to moja multiflora siedzi od przeszło miesiąca w hydroponice dla ubogich i wreszcie zaczęła się rozwijać. ;:108
Awatar użytkownika
mniodkowa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Basia - i Ty przepadłaś?? ;:219 mam nadzieję, że to tylko wakacyjny wyjazd a nie jakieś poważniejsze sprawy... ;:333 czekamy... ;:65
Awatar użytkownika
NINa
200p
200p
Od: 15 maja 2008, o 22:32
Kontakt:

Post »

Chrapka pisze:Philodendron scandens:
Obrazek
Tak dla ścisłości, to jest Philodendron hederaceum 'Brazil'. Nie używa się już nazwy scandens, bo została przez botaników wrzucona do synonimów tej rośliny, tak samo jak pH. cordatum, pH. oxycardium i pH. micans. Bardzo ładna odmiana ;:333
http://www.tropicos.org/Name/2103234?tab=synonyms
Awatar użytkownika
Chrapka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Witajcie!
Bardzo przepraszam za tak długą nieobecność. Jak zwykle problemy z kompem :( Az się boję myśleć o tym, co tam u Was do nadrobienia ;:14
U mnie sporo nowości :)
Napadłam na kaktusiarnię i trafiło do mnie kilka sukulencików, między innymi bardzo lubiane przeze mnie ale i chyba przez większość z Was "Uszy Szreka" i Senecio rowleya :) a także wyczekiwane chciejstwo czyli Cropegia :)
Do tego do kwitnienia bierze się skazany na straty Stefanotis-ależ się odwdzięcza za uratowanie życia.... :) No i skrętnikowy listek od Agi Mniodkowej puścił maluchy :heja Clivia długo cieszyła oczy pięknym kwitnieniem a potem puściła...dwie odnóżki :) Kochana staruszka :;230 W ogródku zrobiła się kolorowa dżungla... a ja jak zwykle narzekam na brak czasu :)
Póki co...pędzę dalej i ..." do zobaczenia" wieczorem :)

Ps.
NINa dziękuję za "oświecenie" nieomieszkam wpaść i do Ciebie :)
Aguś jakże bym mogła przepaść. Już jestem i planuję nadrabiać zaległości :)
Awatar użytkownika
nika28
500p
500p
Od: 11 lip 2011, o 19:11

Post »

:wit Piękne roślinki i super ciekawe nowości ;:138 Moja Clivia jest bardzo uparta, nawet liście ledwo co jej rosną :roll:
Moje "chciejstwa" domowe i działkowe.
Marzenia to niczym nie zmącona rozkosz, a oczekiwanie aż się spełnią to prawdziwe życie. Victor Hugo
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”