Ogródek Przemka - cz.3
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 mar 2008, o 18:52
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogródek Przemka - cz.3
Na pewno z chęcią skorzystam z propozycji wymiany i przypomnę się pod koniec marca. W tym roku zamierzam troszeczkę namnożyć rozchodników więc wszelkie nowe odmiany przygarnę z radością.
-
Wczoraj rozpoczęły kiełkowanie heliotropy siane 6.02.2014r a dzisiaj do ziemi trafiło kolejnych kilkanaście podkiełkowanych nasion.
-

Wczoraj wyśledziłem w sklepie ogrodniczym żeniszka o karminowym kolorze kwiatów. Oczywiście musiałem go kupić. Systematycznie trwają zbiory i zasiewy rzeżuchy. W ogródku w gruncie pojawiły się przebiśniegi a w tunelu rozmarzła roszponka i ponownie rozpoczęły się jej zbiory. Heliotropy mają się dobrze choć mam problemy z podlewaniem.
-
-
W oczekiwaniu na nasiona z Niemiec (Jelitto) wysiałem na wacikach kosmetycznych czerwone sasanki. Niestety wysoka wilgotność sprawiła, że na powierzchni nasionek pojawiła się pleśń. Ciekawe czy Previcur da radę? Jeżeli nie, to jutro przepłuczę nasionka wodą i dodatkowo opryskam Topsinem. Dzisiaj przy moich koleusach i rozsadach powiesiłem jedną żółtą tabliczkę lepową. Ciekawe czy spodoba się ziemiórkom?
-
Na działce zaczynają pojawiać się ranniki. Natomiast na kiełkowniku zaczynają pękać nasionka sasanek. Dzisiaj zostały nawiezione heliotropy, pory i selerki. Wysiana kolejna rzeżucha a do doniczki powędrowały kolejne cebulki na szczypior.
Dużo nasion wysiałeś
sasanki też kiedyś wysiałam z nasion...od kilku sezonów kwitną już na całego. Kilka dni temu wysiałam Pelargonie rabatowe, już zaczynają schodzić
dokładnie dziesięć nasion było w torebce
Żeniszki tylko raz wysiewałam, zeszło dwie sadzonki...ale warto je wysiać pięknie kwitną

- Bufo-bufo
- Od: 26 lip 2009, o 20:31
Przemku już przygotowujesz się do wysiewu bobu? Ja niestety nie dysponuję tunelem, ani szklarnią więc jeszcze poczekam około 2 miesiące. Nieraz już czytałam że nasiona heliotropu nie łatwo kiełkują. O korzeniowych warzywach nawet nie myślę, a na mojej ziemi udają się głównie liściaste. Mam już nasiona selera naciowego, również będę robić rozsadę, ale pod koniec marca. Substral to jak dobrze pamiętam tłusta ziemia z nawozem, ona chyba lepiej się nadaje do żarłocznych roślin balkonowych..? Kiedyś wysiałam w nią nasiona, sprzedawczyni zapewniała że się nadaje, ale to była pomyłka.
-
Aniu sasanki posiałem tylko w celu sprawdzenia jak najlepiej przygotować się do wysiewu rzadkich gatunków sasanek zamówionych w Niemczech. Żeniszki jeżeli tylko nasiona nie są zbyt stare raczej dobrze kiełkują. Właśnie dokupiłem różowe i zastanawiam się ciągle nad białymi ale wysiewy zacznę dopiero jak ocenię, że rozsada bobu może powędrować do tunelu.
Olu ciągle przymierzam się do wysiewu bobu w pierścienie ale muszę to tak zaplanować aby wykiełkował dopiero po 2 marcu, bo szykuje mi się mały wyjazd. W tym roku planuję też wysiew bobu bezpośrednio do gruntu ale przykryję wschody niskim tunelem. Właśnie otrzymałem przesyłkę z nasionami Figaro. Co do podłoża Substral to jest cała gama podłoży o tej nazwie. Ostatnio widziałem nawet specjalne podłoże do wysiewu. Ja kiedyś kupowałem Substral osmocote 3w1 i ten faktycznie był ciężkim, gliniastym podłożem ale sprawdzał mi się w skrzynkach balkonowych. Do koleusów okazał się niewypałem.
Olu ciągle przymierzam się do wysiewu bobu w pierścienie ale muszę to tak zaplanować aby wykiełkował dopiero po 2 marcu, bo szykuje mi się mały wyjazd. W tym roku planuję też wysiew bobu bezpośrednio do gruntu ale przykryję wschody niskim tunelem. Właśnie otrzymałem przesyłkę z nasionami Figaro. Co do podłoża Substral to jest cała gama podłoży o tej nazwie. Ostatnio widziałem nawet specjalne podłoże do wysiewu. Ja kiedyś kupowałem Substral osmocote 3w1 i ten faktycznie był ciężkim, gliniastym podłożem ale sprawdzał mi się w skrzynkach balkonowych. Do koleusów okazał się niewypałem.
-
- ZENOBIUSZ
- Od: 2 sty 2008, o 07:00
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zwiastuny wiosny są już w Twoim ogrodzie , będę i ja musiał zajrzeć do siebie.
Pozdrawiam Zenek
-
-

Dzisiaj na działce niezbyt sprzyjająca pogoda-bardzo zimny, nieprzyjemny wiatr. Za to troszeczkę działo się w domu. Wczoraj przepikowałem największe heliotropy a dzisiaj sadziłem/siałem podkiełkowane nasiona szałwii i cebuli. Wreszcie przez podłoże zaczynają się przebijać sasanki wysiane 6 lutego na kiełkowniku.
-
- ona1234
- 200p
- Od: 25 mar 2013, o 16:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Witam, "przeleciałam" po wątku ale na pewno wrócę
Pozdrawiam

Pozdrawiam

Zapraszam do mojego wątku ogrodowego
Niby nic a tak to się zaczęło
Niby nic a tak to się zaczęło